Előfizetés

Athénban nagyot léptünk Rio felé

A csoportelsőség szempontjából kulcsfontosságú mérkőzést játszott a magyar férfi vízilabda-válogatott idegenben a görögök ellen a Világliga-selejtezőjében. Sajnos, magyar részről nem kezdődött jól az összecsapás, és Benedek Tibor szövetségi kapitány fiai csak mentek az eredmény után az első két negyed nagy részében.

Szerencsére amikor a görögök elléptek kettővel, akkor mindig vissza tudott kapaszkodni a magyar gárda. Mindkét oldalon meglátszódott, hogy nem sok idejük volt a csapatoknak a felkészülésre a hétvégi bajnoki fordulók miatt. Bár az első félidő tizenhét gólja betudható a Világligában alkalmazott rövidebb pályának is, de elsősorban annak, hogy a védelmeknek kevesebb idejük volt a ráhangolódásra.

No és természetesen annak is, hogy az olasz, horvát játékvezető duó nem kímélte a csapatokat, és úgy osztogatta a kiállításokat, mint más a kártyalapokat. Ebben azért az is közrejátszott, hogy a görögök elődeik hagyományait ápolva, a vízben is megcsillogtatták színjátszótudományukat. Ennek ellenére Vámos Márton vezetésével a magyarok a félidőre megfordították az állást, és 9-8-ra átvették a vezetést.

A folytatásban a hazaiak ismét magukhoz ragadták az irányítást, de már nem sokáig. Madarasék 9-10 után már nem engedték ki kezükből a győzelmet, köszönhetően a kapuban Decker Attilát váltó Nagy Viktor bravúrjainak is. A zárónegyedben Hosnyánszky Norbert bombájával már kettővel is vezettek a magyarok, végül pedig Vámos Márton állította be a 15-13-as végeredményt, így ő lett a legeredményesebb magyar négy találatával.

A csoport másik meccsén a románok büntetőkkel győzték le a szlovákokat 14-13-ra.

Síri csend honol a San Siróban

R.T.
Publikálás dátuma
2015.01.21. 06:58
Lassan kiesési rangadó lesz a milánói derbi FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/VALERIO PENNICIN
Ég a ház az AC Milannál azt követően, hogy a piros-feketék hétvégén hazai környezetben vereséget szenvedtek az Atalantától. Csakhogy Silvio Berlusconi volt csapata olyan mély anyagi és erkölcsi válságba sodródott, hogy a klubvezetés már mintha egykedvűen szemlélné, amint mindent felperzsel a tűz. A városi rivális Internazionale sem áll jobban, de itt legalább megpróbálnak valamit tenni a teljes enyészet ellen.

Bár Silvio Berlusconi, a Milan tulajdonosa tavaly év végén meghirdette: meg kell kaparintani a harmadik helyet, hogy legalább a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhassanak, s ígérgetésekből nem is volt hiány decemberben, ehhez képest azonban jelenleg 26 pontot gyűjtött az együttes 19 mérkőzésből, így jelen pillanatban annak is örülhetne, ha egyáltalán az ötödik, Európa ligás selejtezőt érő helyre felérne.

AC Milan
Alapítva: 1899. 12. 16.
Székhely: Olaszország, Milánó
Klubszín: vörös-fekete
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza (80018 férőhelyes)
Elnök: Silvio Berlusconi
Vezetőedző: Filippo Inzaghi
Sikerek:18-szoros bajnok5-szörös olasz kupa-győztes7-szeres Bajnokok Ligája-győztes2-szeres KEK-győztes
Jelenlegi pozíció a bajnokságban: 8. (26 pont)

Jelenleg azonban ez is elérhetetlen célnak, teljes utópiának tűnik, hiszen a Napoli, a Sampdoria és a Lazio is sokkal jobb formában van. A BL-szereplés elmaradása azt jelentené, hogy a klub újabb óriási anyagi veszteséget szenved el, így évről évre tovább halad az enyészet felé.

Massimiliano Allegrit, a Juventus jelenlegi edzőjét, éppen egy éve menesztették a Milantól a gyenge eredmények miatt. Azóta hárman váltották egymást a gárda kispadján: Mauro Tassotti megbízott trénerként, majd a klub egykori legendája, Clarence Seedorf vezetőedzőként irányította a szakmai munkát.

Utánuk következett Inzaghi, aki teljes megújulást ígért. Ehhez képest a változás elmaradt. Pippo csapata hétről

hétre fásult, ötlettelen, elképzeléstelen játékot mutat be, így történt ez vasárnap is az Atalanta ellen.

Az újabb kudarc után hétfőn Adriano Galliani, a Milan ügyvezető igazgatója leült a csapattal röpke eszmecserére, aminek annak rendje és módja szerint semmi eredménye sem lett. Galliani elmondta, mi a siker titka: a munka, méghozzá Inzaghival. Ez is azt jelzi, teljes a tanácstalanság a klubnál.

Mi a sikertelenség oka? Elsősorban a pénz, pontosabban annak hiánya. Berlusconi, mióta nem miniszterelnök, jobban a fogához veri a garast, pártjából, a Forza Italiából egy sor munkatársát bocsátotta el, s a költségcsökkentések a Milant sem hagyták érintetlenül. Jellemző a Milan mostani helyzetére, hogy a napokban el kellett adni a csapat luxusbuszát, amiből 150 millió euróra tettek szert. A szurkolók, olvasván ezeket a nem éppen megnyugtató híreket, nem is Inzaghit hibáztatják a gyenge eredményekért, hanem a vezetést: a két Berlusconit, valamint Gallianit.

A hanyatláshoz erkölcsi okok, a Galliani és Barbara Berlusconi közötti hatalmi harcok is hozzájárultak. A Berlusconi lány sokáig folyamatosan áskálódott az ügyvezető igazgató ellen, s már arról szóltak a hírek, hogy Galliani húzza a rövidebbet, aki el is hagyja a klubot.

Végül Silvio Berlusconi 2014 decemberében vágta át a gordiuszi csomót, mindkettőjüket általános menedzsernek nevezte ki, Gallianit bízta meg a sportkérdések intézésével, s lányához tartozik minden egyéb ügy. Ez lényegében azt jelentette, hogy az ügyvezető igazgatót megerősítette posztjában, s egyelőre nem kerül a klubvezetésbe a Milan legendája, Paulo Maldini, akinek Barbara már régóta fontos szerepet szánt volna.

A visszaesés okai között keresendő a teljesen elhibázott átigazolás-politika, amiben persze a pénznek is szerepe van. De a szakmának is. Ahelyett, hogy tehetségesebb fiatalokat igazolnának, levitézlett játékosokat, vagy olyanokat hoznak Milánóba, akik előző klubjukban epizódszerephez sem jutottak. Ugyanezt a hibát követték el a mostani átigazolási időszakban is. Fernando Torrest az Atlético Madridnak adták, amit még csak meg is érthetünk, hiszen a spanyol nem sok vizet zavart Milánóban, s itt sem találta meg régi góllövő cipőjét. Cserébe megkapták Cercit.

Az ő leigazolása teljes talány. Nem is állíthatnánk, hogy az Atléticónál váltig marasztalták volna a 13-szoros olasz válogatottat, hiszen jó fél éves madridi ténykedése alatt összesen 6-szor lépett pályára. Olasz lapértesülések szerint az új szerzemény ráadásul a hétvégi bajnoki után összekülönbözött Abatével, amit cáfoltak ugyan hivatalos források, de azért az ilyen hírek is arra utalnak, hogy valami nincs rendjén a csapat háza táján.

A Milan másik legújabb szerzeménye a spanyol Suso, aki alig szerepelt a Liverpoolban. Galliani jelezte, legfeljebb még egy játékost igazolnak az említett úriemberek mellett. Bárki legyen is az, előre megjósolhatjuk: nem ő fogja kihúzni a Milant a csávából.

Elképzelhető az is, hogy Berlusconiék a klub egykori sikeredzőjét, Arrigo Sacchit teszik meg sportigazgatónak, de ez is inkább kényszermegoldásnak tűnik, hiszen felette is már kissé eljárt az idő, s tíz éve egyetlen focicsapatnál sem ténykedett.

A sors fintora, hogy a másik legendás milánói klub, az Inter sem áll jobban. Sőt, eggyel a Milan mögött áll a kilencedik helyen, ugyanannyi, 26 pontot gyűjtve. A két lombardiai együttesnek együtt mindössze hattal több pontja lenne, mint a bajnokságot vezető Juventusnak. Az Inter gondjai más okokra vezethetőek vissza. Hiába nyerte meg az Inter 2006-tól sorban ötször a bajnokságot, s hódította el 2010-ben José Mourinho vezérletével a Bajnokok Ligája trófeáját, a klub rendkívül pazarlóan működött Massimo Moratti idején. Jellemző adat, hogy a BL-győzelmet követő 2010/11-es szezonban a nettó veszteség meghaladta a 86 millió eurót.

A sorozatos veszteségeknek meg is lett az eredménye: a játékosokon akartak spórolni, minek nyomán bízvást állíthatjuk, a klub történetének egyik legrosszabb játékosállománya verbuválódott össze az együttesnél. Az Internél lenne pénz, Erick Trohir indonéziai üzletembernek, aki 2013 óta áll a klub élén, van mit a tejbe aprítania, vagyonát ugyanis egymilliárd dollárra becsülik, s áldozna is az együttesre, de úgy véli, a legfontosabb feladat az adósságrendezés.

Moratti tavaly november elején állítólag azért mondott le a tiszteletbeli elnökségről, mert hiába próbálta meggyőzni utódát arról: a játékosállományra is kell áldoznia, mert különben teljesen elfordulnak a szurkolók az a nerazzurritól. Ez a folyamat egyébként megállíthatatlannak tűnik, a szezonban az átlagos nézőszám alig haladta meg a 20 ezret a Giuseppe Meazza, azaz San Siro stadionban.

Moratti személyes sikereként értékelik egyébként, hogy Trohir 2014 novemberében végül elhatározta magát arra, hogy kirúgja Walter Mazzarit, s megtegye edzőnek a klubnál egykor sikert sikerre halmozó Roberto Mancinit. Az edzőváltásnak köszönhetően az Inter utolsó öt meccsén nem kapott ki, s két győzelmet aratott. A játék azonban még erőteljesen akadozik, az Empoli elleni hétvégi bajnokin például az Inter legjobbja a kapus, Handanovic volt.

Ugyanakkor tény, a gárda két minőségi játékost igazolt januárban: a német világbajnok Lukas Podolskit az Arsenaltól és a Bayerntől Xherdan Shaqirit. Ha ők beilleszkednek a csapatba, az Inter is megindulhat végre felfelé a lejtőn. Bár az is igaz, a Milan és az Inter vezetői évek óta azt mondogatják: majd jövőre…

Internazionale
Alapítva: 1908. 03. 09.
Székhely: Olaszország, Milánó
Klubszín: kék-fekete
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza (80018 férőhelyes)
Elnök: Erick Thohir
Vezetőedző: Roberto Mancini
Sikerek:18-szoros bajnok7-szeres olasz kupa-győztes3-szoros Bajnokok Ligája-győztes3-szoros UEFA Kupa/Európa Liga-győztes
Jelenlegi pozíció a bajnokságban: 9. (26 pont)

Ezt elfújta a szél…

Publikálás dátuma
2015.01.21. 06:56
Sajnos hozta egyesben a papírformát Babos Tímea Melbourne-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE BRUNSKILL
Ahogy azt az előzetes jóslásokban szinte mindenki megfogalmazta, Babos Tímea női egyesben leküzdhetetlen akadályba ütközött az idei Australian Open első fordulójában. A soproni teniszező két 6:4-es szettben kikapott a 25. helyen kiemelt cseh Barbora Zahlavova-Strycovától. A remény viszont a női és a vegyes párosban még él.

Nem gondoltuk volna, hogy Babos Tímea ragaszkodik ahhoz, hogy bizonyítsa, márpedig helyt álló a „három a magyar igazság” kitétel. A soproni teniszező ugyanis harmadszor veselkedett neki az Australian Open főtáblájának, és éppen harmadszor vérzett el az első fordulóban.

Persze ezúttal nem ő volt az esélyes, hiszen azonnal a 25. kiemelttel került szembe, és a cseh Barbora Zahlavova-Strycova két játszmában le is győzte őt.

Érdekesebb eredmények
Férfi egyes: Djokovic (szerb, 1.)-Bedene (szlovén) 6:3, 6:2, 6:4, Wawrinka (svájci, 4.)-Ilhan (török) 6:1, 6:4, 6:2 Nisikori (japán, 5.)-Almagro (spanyol) 6:4, 7:6, 6:2, Raonic (kanadai, 8.)-Marcsenko (ukrán) 7:6, 7:6, 6:3, Ferrer (spanyol, 9.)-Bellucci (brazil) 6:7, 6:2, 6:0, 6:3, Hewitt (ausztrál)-Csang (kínai) 6:3, 1:6, 6:0, 6:4.
Női egyes: Zahlavova-Strycova (cseh, 25.) - Babos Tímea 6:4, 6:4, S. Williams (amerikai, 1.)-Van Uytvanck (belga) 6:0, 6:4, Kvitova (cseh, 4.)-Hogenkamp (holland) 6:1, 6:4, A. Radwanska (lengyel, 6.)-Nara (japán) 6:3, 6:0, Wozniacki (dán, 8.)-Townsend (amerikai) 7:6 (7-1), 6:2, Cibulkova (szlovák, 11.)-Flipkens (belga) 3:6, 6:3, 6:1, Azarenka (fehérorosz)-Stephens (amerikai) 6:3, 6:2, Tatishvili (amerikai) - Date-Krumm (japán) 7:5, 6:4.

Persze ehhez Babos kicsit gyengébb játéka is kellett: ütött három kettős hibát a két ásszal szemben, mindössze a labdamenetek 36 százalékát nyerte meg a második szervája mögött, öt bréklabdájából csak egyet értékesített, és a 17 nyerőjével szemben 42 ki nem kényszerített hibát vétett. Ilyen statisztikával pedig nem lehet meccset nyerni egy Grand Slam-tornán.

"Nehezen jutok szóhoz. Nem volt könnyű sorsolás, tisztában voltam ezzel. Az elmúlt hetekben nagyon jól játszott Barbora, ma sem volt másképp. Jól szervált, ez volt a kulcs.

Nagy szél volt a mai napon, ez az én szervámat nagyon elbizonytalanította. Összességében elég jó meccs volt, szerintem. Szomorú vagyok, mert úgy érzem, nem játszottam rosszul. Egyszerűen nem sikerült ma..." – olvasható Babos Tímea honlapján a magyar játékos értékelése.

Kesergésre azonban nincs sok idő, hiszen holnap hajnalban már párosban kell bizonyítania a francia Kristina Mladenovic oldalán…

Világelsők sikere
A férfi és a női világelső, Novak Djokovic, illetve Serena Williams, valamint a férfi egyesben címvédő Stan Wawrinka is könnyedén jutott a második fordulóba az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A férfiaknál a nyolcadik helyen kiemelt kanadai Milos Raonic 30 ászt ütve búcsúztatta a selejtezőben Fucsovics Mártont legyőző ukrán Ilja Marcsenkót. Az ausztrálok továbbra is örülhetnek, hiszen a fiatalok után ezúttal a „nagy öreg”, Lleyton Hewitt is továbbjutott.
A nőknél továbbjutott a kétszeres bajnok fehérorosz Viktorija Azarenka, aki sérülések miatt a világranglista 44. helyére csúszott vissza, és a 2007-es US Open óta először nem kiemelt egy Grand Slam-tornán. Sikerrel vette az első kört a wimbledoni címvédő cseh Petra Kvitova és a tavaly Melbourne-ben döntős szlovák Dominika Cibulkova is. Ugyanakkor a torna rangidőse, a 44 éves japán Kimiko Date-Krumm kiesett a nála 20 évvel fiatalabb amerikai vetélytársával szemben.