Előfizetés

Marad Goodfriend mentessége... és Vida is

Publikálás dátuma
2015.01.21. 13:34
André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége követtanácsosa távozik a Külügyminisztérium épületéből 2015. januá
Az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség eddigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára szerdán Budapesten újságírókkal.

Magyar Levente az ügy előzményét felidézve közölte, a diplomáciai mentesség visszavonását Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérte amerikai kollégájától, John Kerrytől. Ennek oka az a feljelentés volt, amelyet Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke tett az ügyvivő ellen, különösen nagy érdeksérelmet okozó, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt - jegyezte meg.

A mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az eddigi ügyvivőnek arra, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt azokért a kijelentésekért, amelyeket nagy nyilvánosság előtt többször is megfogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a diplomata azon amerikai döntéssel kapcsolatos kijelentéseiről van szó, hogy magyar állampolgárokat, köztük tisztviselőket, így a NAV elnökét is megfosztják az Egyesült Államokba belépés jogától.

Hozzátette: André Goodfriend - mivel nem vonják vissza a diplomáciai mentességét - nem tudja a döntés mögött álló bizonyítékokat a magyar nyilvánossággal ismertetni.

Az államtitkár elmondta, John Kerry válaszlevelét a nap folyamán kapták meg, az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti. Kifejtette: a kormány minden olyan jogi lehetőséget kimerített, amely az ügy rendezését jogállami módon lehetővé tette volna.

Korábban megírtuk, hogy Orbán Viktor nyílt hadüzenetet fogalmazott meg az Egyesült Államok számára még a karácsonyi ünnep előestéjére időzítve. A kormányfő azzal vádolta meg az amerikai kormányt, hogy Vida Ildikó adóhatósági elnök és öt társának kitiltása, valamint a példátlan korrupciós gyanú mindössze "egy fedőtörténet", amely része az Egyesült Államok befolyásszerzési kísérletének. 

Szerinte ezt onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége.

Akkor arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán azt felelte: nincs ilyen konkrét terv, de "a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének". Ezzel a kormányfő lényegében elismerte, hogy a játék arra mehet ki: miután az Egyesült Államok nem függeszti fel Goodfriend diplomáciai mentességét, a magyar hatóságok a Magyarországról való távozásra kényszeríthessék az ügyvivőt.

Lapunk már hetekkel ezelőtt megírta: előfordulhat, hogy a Goodfriend ellen épp Orbán által kikényszerített büntetőeljárás célja az, hogy egy "alapos gyanút" követően a kormány nem kívánatossá nyilváníthassa a diplomatát, aki ellen eljárás nem indul. Orbán ugyanis még december elején azt válaszolta a "magyar kitiltási listára" vonatkozó kérdésre, hogy úgy fognak eljárni, ahogy egy függetlenségére büszke államnak el kell járnia. Később ezt szó szerint megismételte Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére a parlamentben megerősítette, lesz magyar kitiltási lista, s készül valamiféle törvénymódosítás is az ügyben. 

DK: független szervezet világítsa át a közmunkaprogramot!

A Demokratikus Koalíció (DK) azt szorgalmazza, hogy a kormány egy független szervezettel világítsa át a közmunkaprogramot, továbbá annak hatékonyságát egy eseti parlamenti bizottság is tekintse át.

Zaveczki Tibor, az ellenzéki párt szociális munkacsoportjának vezetője emlékeztetett, a Baranya megyei Gyöngyfa polgármestere a közelmúltban azért mondott le, mert úgy ítélte meg, a közmunkaprogram értelmetlen feladatokra irányul és hazugságokra kényszeríti a települések vezetőit.

"A korrupt kormány tehát egy korrupt rendszerbe kényszeríti bele a polgármestereket" - mondta Zaveczki Tibor, aki szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkajogi kutatócsoportja alkalmas lehet a közmunkaprogram felülvizsgálatára, a visszaélések feltárására. A DK emellett azt is szeretné elérni, hogy az Országgyűlés alakítson egy a közmunkát vizsgáló eseti bizottságot.

A Századvég a magyarok bevándorlás-ellenességét igazolja

Publikálás dátuma
2015.01.21. 11:26
Bevándorlók tüntetnek Londonban 2007-ben Fotó: Matt Cardy/Getty Images
A lakosság kétharmada szigorítaná a bevándorlással kapcsolatos magyarországi szabályozást, emellett a többség szerint az Európai Unió nem tudja megvédeni az európai polgárokat egy a párizsi terrortámadáshoz hasonló merénylettől - ez  a Századvég közvélemény-kutatásából derült ki. 

Mint  Népszava is megírta, Orbán Viktor a párizsi terrormerényletek kapcsán szinte azonnal, axióma-szerűen leszögezte, hogy a gazdasági bevándorlás rossz, a miniszterelnök azt is azonnal hozzátette, hogy a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. Orbán párizsi nyilatkozata után a Fidesz és KDNP vezető politikusai is idegenellenes kijelentéseket tettek, egy, a Népszava meghívása nélkül zajlott háttérbeszélgetésen pedig fény derült a kommunikációs offenzíva okaira is.

A kormánnyal szemben barátságtalansággal nem vádolható Századvég most sietett "lakossági támogatással" aládúcolni a nemzetközi/európai szinteken legkevésbé sem tolerált orbáni szólamokat, az elsőként a szerdai Napi Gazdaságban megjelent kutatás szerint a magyar lakosság több mint kétharmada (70 százaléka) túl enyhének tartja a magyarországi bevándorlási törvényeket, és szigorítaná a szabályozást.

Az emberek többsége politikai irányultságtól függetlenül enyhének érzi a bevándorlási szabályokat: a baloldaliak 56, a középen állók 65, a bizonytalan választópolgárok 59 százaléka szigorítaná a szabályozást, csakúgy, mint a jobboldaliak 85 százaléka - közli saját felmérésének eredményeit a Századvég. A közvéleménykutató szerint  a január 12. és 17. között telefonon felvett, kérdőíves felmérés alapján a megkérdezettek 61 százaléka úgy vélte, az Európai Unió nem tudja megvédeni az európai polgárokat a párizsihoz hasonló támadásoktól. Mindkét kérdésben 23 százalék volt azoknak az aránya, akik a többséggel ellenkező véleményen voltak: ennyien nem támogatnák a bevándorlással kapcsolatos magyarországi szabályozás szigorítását, illetve ennyien gondolják úgy, hogy az unió meg tudja védeni a lakosságot a terrortámadásoktól - írja a Századvég.

Mindeközben szakemberek, a migránsokkal valóban napi kapcsolatban álló szervezetek egyre nagyobb aggodalommal figyelik a "rájátszást" a magyarok körében uniós összevetésben is magasnak mondható idegenellenességre.  Mások mellett A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület és a Migráns Szolidaritás Csoport is reagált Orbán Viktor bevándorlásellenes szavaira. Mint leszögezték: először is nem nem igaz, hogy a gazdasági bevándorlás rossz lenne Európának.

Ahogy a 444.hu írta, az Örkény Antal vezette Menedék Egyesület azt is megjegyzi, hogy „nem a bevándorlást kell megállítani, hanem az erőszakot, a fanatizmust, a tudatlanságot, a tömeges elszegényedést, az etnikai alapú kirekesztést és kirekesztődést, ami valóban sok bevándorló vagy bevándorló családból származó fiatal sorsa. Az orbáni bevándorlásellenes retorika pedig arcul csapja a magyar nemzetet, mert elődeinkről és kortársainkról, közel egymillió emberről, aki az elmúlt fél évszázadban hosszabb-rövidebb időre külföldre vándorolt a jobb élet reményében azt állítja: rosszat tettek".