Előfizetés

Bell jött, Goodfriend maradt

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2015.01.21. 22:38
Nemcsak nem függeszti fel André Goodfriend diplomáciai mentességét az Egyesült Államok, a volt ügyvivőre továbbra is vigyáznak F
Akár az új amerikai nagykövettel együtt is érkezhetett az a levél Budapestre, melyből kiderül: az Egyesült Államok nem függeszti fel az ideiglenes ügyvivő, André Goodfriend diplomáciai mentességét. Erre reagálva a kabinet közölte: a magyar kormányzati szervek nem foglalkoznak többet a kitiltási üggyel, így vélhetően a korrupciógyanúba keveredett Vida Ildikó adóhatósági elnököt sem menesztik.

Nem vonja vissza André Goodfriend diplomáciai mentességét az Egyesült Államok - derült ki éppen azon a napon, amikor Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek a Sándor-palotában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Magyar Levente pedig bejelentette: Amerika nem vonja vissza a budapesti amerikai nagykövetség eddigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét. Magyar felidézte, a diplomáciai mentességének visszavonását Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérte december közepén amerikai kollégájától, John Kerrytől. Ennek oka az a korábbi feljelentés volt, amelyet Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke tett az ügyvivő ellen, különösen nagy érdeksérelmet okozó, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás gyanúja miatt.

Magyar szerint a mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az ügyvivőnek arra, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt azokért a kijelentésekért, amelyeket nagy nyilvánosság előtt többször is megfogalmazott. Azon amerikai döntéssel kapcsolatos kijelentésekről van szó, hogy magyar állampolgárokat, köztük tisztviselőket, így a NAV elnökét is megfosztják az Egyesült Államokba való belépés jogától. Az államtitkár szerint így Goodfriend nem tudja a döntés mögött álló bizonyítékokat a magyar nyilvánossággal ismertetni. Azt is elmondta, Kerry válaszlevelét tegnap kapták meg, és az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti.

Colleen Bradley Bell már hivatalosan is az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként koszorúzta meg a Hősök emlékkövét FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Colleen Bradley Bell már hivatalosan is az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként koszorúzta meg a Hősök emlékkövét FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Csakhogy az államtitkár nem mondott igazat; a kormánynak, illetve az illetékes állami szerveknek nagyon is lenne tennivalójuk. Miután októberben kiderült, hogy hat magyar kormányhivatalnok, köztük az adóhatóság vezetője és több munkatársa került korrupciógyanúba, amiért az Egyesült Államok megvonta beutazási engedélyüket, a kabinet közölte: fogalma sincs arról, kik vannak a listán. Ugyanakkor az USA-tól akarták megtudni a neveket, továbbá az okokat, amiért magyar állampolgárokat korrupcióval vádolnak, mondván: enélkül semmiféle vizsgálatot nem tudnak indítani. Neveket nem kaptak, de az USA egy rövid jegyzéket átadott arról, hogy miért hozták meg a meglepően kemény lépésnek számító döntést.

Vida Ildikó november 5-i Magyar Nemzet-interjújából, melyben ő maga hozta nyilvánosságra személyes érintettségét, egyértelművé vált, a kabinet már október elején, de legkésőbb ekkor utasíthatta volna a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi), hogy világítsa át az adóhatóságot. Az idevágó törvény felhatalmazást ad arra, hogy a Kehi vizsgálja a NAV, illetve annak korrupciós gyanúba keveredett vezetőinek működését. Ezt azonban nem tették meg, a Kehi pedig hivatalból nem indított vizsgálatot. De az Alkotmányvédelmi Hivatalnak is lépnie kellett volna, például újbóli nemzetbiztonsági átvilágításnak alávetve a NAV-elnököt. Sőt, a Vida munkáltatói jogait gyakoroló nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály sem indított eljárást, s még azt is megakadályozta a Fidesz, hogy megalakuljon a NAV-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság.

Eközben a magyar bűnüldöző szervek is húzták az időt, hiszen már október 6-án jelezte az USA: nemzetközi jogsegély keretein belül átadja a bizonyítékait a magyar hatóságoknak, ám eljárás nélkül erre saját törvényei értelmében nincs lehetőség. Ennek ellenére Polt Péter kétszer is csupán baráti segítségként kért információkat amerikai kollégájától, s csak december végén - feltehetőleg egy magánszemély feljelentése nyomán indult nyomozás következményeként - adta hírül: mégis jogsegélykérelemmel élt.

Vagyis a magyar kormány egyszerűen nem akarja érdemben vizsgálni az ügyet, miközben Orbán Viktor arra szólította fel Vidát, hogy perelje be Goodfriendet rágalmazásért. A kormányfő egyértelművé tette, leváltja az adóhatósági elnököt, ha nem tesz feljelentést. Vida engedett a zsarolásnak, így vélhetően a kormányfő nem váltja le posztjáról.

Két tüntetés várja Putyint

Február 17-én tesz munkalátogatást Magyarországon Vlagyimir Putyin - jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter lapunk korábbi információit megerősítve elmondta, az orosz államfő Orbán Viktor elmúlt évi moszkvai munkalátogatását viszonozza, a megbeszélés témái között pedig a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok, energiabiztonsági ügyek és az ukrajnai fegyveres konfliktus is szerepel majd. Putyin érkezésének előestéjén a Humán Platform szervez tiltakozást, mint írták, azért mert "európai állampolgárok vagyunk és azok is kell, hogy maradjunk". A tüntetést megelőző időszakra egy kampányt is ígértek, amiben be fogják mutatni, miért vállalhatatlan szövetséges az orosz elnök. Putyin látogatásának délutánjára az internetadó elleni tüntetéseket is szervező Százezren az internetadó ellen csoport is szervez egy demonstrációt a Kossuth térre.


Orbán nem Navracsiccsal találkozik

Orbán Viktor pénteken Brüsszelben megbeszéléseket folytat az Európai Néppárt, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével - közölte Havasi Bertalan. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tudatta: mivel mindkét uniós intézmény, a bizottság és a tanács élén is új vezető dolgozik, indokolt mindegyikükkel áttekinteni az Európa előtt álló legfontosabb kihívásokat, illetve az EU és Magyarország kapcsolatainak aktuális kérdéseit. Emellett Orbán az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal is tanácskozik. Havasi nem említette, hogy Orbán találkozna az Európai Bizottság magyar tagjával is. Pedig vélhetően lenne miről beszélgetnie Navracsics Tibor EU-biztossal, aki a 444.hu-nak egyebek mellett arról beszélt, "a magyar politika nyelvezete olyan mértékben - itt eufemisztikusan fogalmazok - érzelmileg túlhevült, hogy ha ezt bármely idegen nyelvre lefordítjuk, az szinte védhetetlen érvrendszereket hoz ki mindkét oldalból." Navracsics szólt azokról a pletykákról is, melyek szerint uniós biztosi jelölésének oka az volt, Orbán szeretné távol tudni a belpolitikától. Úgy fogalmazott: "Amióta csak a magyar politika környékén kóborlok, folyamatosan azzal vagyok megvádolva, hogy Orbán Viktort akarom megbuktatni, és én akarok lenni a miniszterelnök. De értékelhető kísérletet eddig erre nem tettem, és azt sem hiszem, hogy ha már eddig nem tettem, akkor most tennék."

Bell bemutatkozott

Sűrű napja volt az Egyesült Államok új budapesti nagykövetének tegnap. Colleen Bradley Bell nemcsak átadta megbízólevelét Áder Jánosnak, de együtt is ebédelt az államfővel, majd megkoszorúzta a Hősök Emlékkövét. Noha Bell egyetlen nyilvános megjelenésekor sem nyilatkozott, a nagykövet másfél perces videóüzenetben üdvözölte a magyarokat. A kisfilm nemcsak felidézte, szemmel láthatóvá is tette Bell szappanopera-produceri múltját; a profin összerakott üzenetben a bemutatkozást követően az amerikai-magyar szövetségesi kapcsolatok erősítéséről, de például az energiafüggetlenség előmozdításáról, mint közös célról beszél. Az amerikai nagykövetség közzé tette a nagyköveti eskütételt követő Bell-beszédet is. Ebben úgy fogalmazott: alázattal és tisztelettel fogadja, hogy nagykövet lehet Budapesten, "egy új fejezet kezdetén". Emlékeztetett a két ország 250 éves kapcsolatára és szövetségére, amit szerinte még tovább szorosabbra fonnak a közös célok. A nagykövetet Szijjártó Péter külügyminiszter ma este vacsorán - talán épp saját dunakeszi házában - fogadja.

Eközben Szemerkényi Réka még mindig nem utazott el az Egyesült Államokba. "Ez nem Magyarország elleni támadás. Nagyon rövid időn belül megérkezhet a leendő washingtoni magyar nagykövet elfogadó okirata" - mondta Szijjártó a Kossuth Rádióban. A külügyminiszter szerint ugyanis az elfogadás megadása átlagosan két hónapot vesz igénybe, és ez még nem telt el.

330 millióért Orbán vejéé a keszthelyi kikötő

Ez ma Magyarország: míg Orbán Viktor veje, az alig 30 éves Tiborcz István december végén 330 millió forintért megvásárolta a keszthelyi vitorláskikötőt, aközben két hónap alatt 90 ember fagyott halálra – többségük a saját lakásában –, a Fidesz-KDNP kormány pedig a gyermekétkeztetésre szánt pénzt szétosztotta a fideszes önkormányzatok között - írja az MSZP sajtóközleményében.

Így a téli iskolai szünetben három dolog történt: soha ennyi ember nem halt meg ilyen rövid idő alatt a hideg miatt, a rászoruló gyermekek 16 napig éheztek, Orbán Viktor vejének pedig lett egy vitorláskikötője. Az MSZP szerint ebben a hírben benne van minden, amiért az Orbán-kormányt minél előbb el kell zavarni a hatalomból - írta a szocialista párt sajtóközleményében.

330 millióért Orbán vejéé a keszthelyi kikötő

Ez ma Magyarország: míg Orbán Viktor veje, az alig 30 éves Tiborcz István december végén 330 millió forintért megvásárolta a keszthelyi vitorláskikötőt, aközben két hónap alatt 90 ember fagyott halálra – többségük a saját lakásában –, a Fidesz-KDNP kormány pedig a gyermekétkeztetésre szánt pénzt szétosztotta a fideszes önkormányzatok között - írja az MSZP sajtóközleményében.

Így a téli iskolai szünetben három dolog történt: soha ennyi ember nem halt meg ilyen rövid idő alatt a hideg miatt, a rászoruló gyermekek 16 napig éheztek, Orbán Viktor vejének pedig lett egy vitorláskikötője. Az MSZP szerint ebben a hírben benne van minden, amiért az Orbán-kormányt minél előbb el kell zavarni a hatalomból - írta a szocialista párt sajtóközleményében.