Segélyt fizetnek, ám adót nem emelnek

Publikálás dátuma
2015.02.11. 06:10
Tóth József: a XIII. kerület segíti a rászorulókat FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Saját szociális rendeletet készített a XIII. kerület MSZP-s vezetése, miután a fideszes parlamenti többség a hangzatos "senkit nem hagyunk az út szélén" szlogen ellenére március 1-től egyebek mellett megszünteti az állami szociális segélyezést. Tóth József polgármester viszont nem akarja, hogy az Angyalföldön és az Újlipótvárosban élő 15-18 ezer ember magára maradjon.

A kerület baloldali vezetője szerint demokrácia, béke, színvonalas városfejlesztés elképzelhetetlen megfelelő szociális ellátás nélkül, a polgármester és a helyi MSZP-, illetve civil képviselők ezért határozták el, hogy a korábbinál több százmillió forinttal többet fordítanak mostantól a rászorulók támogatására.

A kétharmad korábban úgy módosította a szociális törvényt, hogy március 1-től nem lesz méltányossági közgyógyellátás, megszűnik az úgynevezett méltányossági ápolási díj, a rászorulókat nem segíti az állam abban, hogy fizetni tudják a rezsijüket, így az eddiginél még több család kerülhet az utcára. Orbán Viktor munkaalapú társadalmat hirdetett, amelyikben nincs szükség szociális gondoskodásra. Ha a települések mégis segíteni akarnak, vessenek ki új adókat, vagy az amúgy is kevés iparűzési adóból szánjanak erre, amit már több önkormányzati szövetség is elfogadhatatlannak nevezett - fogalmazott Tóth József tegnap, amikor bejelentette, hogy a kerület új szociális rendelete ma kerül a helyi képviselő-testület elé.

Tavaly összesen 872 millió forintot fordítottak segélyezésre, ebből 400 milliót saját forrásból adott az önkormányzat. Az idén 230 millió forintnyi támogatást az állam átcsoportosított a kormányhivatalokhoz, így a felmérések szerint a XIII kerületnek 588 milliót kell ebben az évben segélyezésre előteremteni. Tóth József emlékeztetett arra, hogy Angyalföld, Újlipótváros és a Vizafogó nem tartozik az ország legszegényebb települései közé, ahogy Budapest egyetlen kerülete sem.

A polgármester szerint mondhatnák, hogy ha a kormány nem ad, nekik sem kötelességük a rászorulók mellé állni, s akinek ez nem tetszik, az mehet a Kossuth térre. Ők viszont inkább előteremtik a szükséges pénzt és települési támogatási pályázatokat hirdetnek. A megszűnő lakásfenntartási támogatás helyett települési lakhatási támogatást, a méltányossági közgyógyellátást elveszítőknek az egészségi állapot megőrzését segítő rendszeres és eseti támogatást, az ápolási díj helyett települési ápolási támogatást.

A rendelet értelmében bizonyos védőoltások költségeit is átvállalja az önkormányzat, amely tanulmányi ösztöndíjakat is meghirdet, s részben átvállalja a rezsihátralékokat és a nyugdíjasok uszoda-bérletének költségeit. A polgármester arról is beszélt, hogy bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma durván megemelte a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét, náluk a szociális munkások továbbra is mindenben segítenek az időseknek.

A képviselő-testület elé kerülő tervezetről az érintettekkel és a helyi szakmai szervezetekkel is egyeztettek, elvégezték a szükséges hatástanulmányokat és számításaik szerint az 588 millió forint 2015-ben elég lesz a rászorulók megsegítésére.

Szerző

Bővítenék az MSZP tevékenységét

Az MSZP szervezeti, politikai és ideológiai munkájának erősítését szorgalmazták azon a tanácskozáson, amelyen a párt hat platformjából öt képviseltette magát. Csak a Baja Ferenc vezette szocialista frakció tagjai hiányoztak. 

Az ülést Hiller István, a parlament szocialista alelnöke, az egyik platformvezető kezdeményezte. A résztvevők egyetértettek, hogy különböző akciókkal is bővíteni kell a párt tevékenységét. Úgy döntöttek, hogy rendszeressé teszik a hasonló, gondolatébresztő tanácskozásokat.

Szerző

Legálisan ingázhatnak a kormánytisztviselők

Lazítaná a kormány április elsejétől az áthelyezés szabályait a kormánytisztviselők esetében. A Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat szerint annak a szülőnek, akinek gyermeke tíz éves kor fölötti, el kell fogadnia, hogy akár három órát is utaznia kell a munkahelyére oda-vissza naponta. 

A megyei hivatalokban ahhoz sem kell a hivatalnok belegyezése, hogy egy évben legfeljebb 50 napra más megyébe helyezzék át. A jelenlegi szabályozás két, illetve másfél órás távolságot engedélyez, az indoklás arra hivatkozik, hogy manapság napi egy-egy óra utazás sem a fővárosban, sem vidéken nem ritka.

Szerző