Mi áll Goodfriend távozása mögött?

Publikálás dátuma
2015.02.12 12:06
MTI Fotó: Kovács Tamás
Megírtuk: családi okok miatt a közeljövőben váratlanul távozik Budapestről André Goodfriend amerikai követtanácsos, aki Colin Bell nagykövet január 19-i megérkezéséig Eleni Tsakopoulos Kounalakis 2013. július végi távozása óta ideiglenes ügyvivői minőségben a követséget vezette. Akkor közölték: az, hogy Bell elfoglalta állomáshelyét, nem jelenti azt, hogy Goodfriendet hazahívnák, ő továbbra is Budapesten marad, mivel a politikai kinevezettek mellé mindig szükség van olyan tapasztalt karrierdiplomatára, mint ő. Most mégis elhagyja Budapestet, a Spiegel szerint nem családi okokból.

"Goodfriend az Egyesült Államok politikáját ismertette és hajtotta végre, ő és a nagykövetség is szoros együttműködésben dolgozott a washingtoni kormányzat magas rangú vezetőivel, ahogyan azt John Kerry külügyminiszter világossá tette."

André Goodfriend amerikai követtanácsos elhagyja Budapestet, a hírt még szerdán megerősítette az amerikai követség sajtóosztálya. Elizabeth Webster szóvivő közleményében közölte: a távozásnak kizárólag magánéleti okai vannak. Mr. Goodfriend végig Washington támogatását élvezte, és kitűnő munkát végzett azt Egyesült Államok politikájának népszerűsítésében és magyarázatában, nyilvános fórumokon és magánkörökben. Kérjük a médiát, hogy tartsa tiszteletben a Goodfriend család magánéletét” – tette hozzá a szóvivő.

A Der Spiegel német hetilap mindezek ellenére úgy tudja, hogy a hivatalos közléssel ellentétben nem családi okokból távozik Magyarországról az amerikai nagykövetség első beosztottja, hanem mert összekülönbözött az Orbán-kormánnyal. A lap felidézi az okokat is, a kitiltási botrányt, azt hogy maga Orbán Viktor kormányfő szólította fel Vida Ildikó NAV-elnököt – aki elismerte érintettségét -, perelje be Goodfriend-et, ami megtörtént, ám az ügyészség hiába kérte a külügyminisztériumon keresztül, az Egyesült Államok nem függesztette fel az ügyvivő diplomáciai mentességét, hogy megjelenhessen a bíróság előtt.

A Spiegel cikke kapcsán megkérdeztük Elisabeth Webstert válaszában azt írta: "Amikor a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjeként szolgált, André Goodfriend az Egyesült Államok politikáját ismertette és hajtotta végre, ő és a nagykövetség is szoros együttműködésben dolgozott a washingtoni kormányzat magas rangú vezetőivel, ahogyan azt John Kerry külügyminiszter világossá tette Szijjártó külügyminiszternek küldött januári levelében. Goodfriend úr családi okokból hagyja el Magyarországot és tér vissza az Egyesült Államokba, s kérünk mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a Goodfriend-család magánszféráját" - nyomatékosította lapunknak Elizabeth Webster szóvivő.

A távozás családi okait megerősíti az az információnk, hogy Colleen Bradley Bell nagykövet és Goodfriend jó munkakapcsolatot alakított ki már az előtt is, hogy Bell elfoglalta volna budapesti állomáshelyét, s így neki sem jön jól helyettesének váratlan családi ok miatti távozása. Egy forrásunk ugyanakkor azt mondta: Washingtonnak semmi oka rá, hogy Goodfriend távozását a magyar kormány egyfajta gesztusként értelmezhesse, aligha várható ugyanis, hogy ettől változna a magyar politikai irány.

Sokat mondó ugyanakkor, hogy Bell nagykövet az Amerikai Kereskedelmi Kamara szerdai fórumán azt mondta: a nagyobb kiszámíthatóság nagyobb külkereskedelmi forgalmat jelentene Magyarország számára, az Egyesült Államok bővíteni kívánja gazdasági kapcsolatait a magyar féllel, ám a folyton változó szabályok, valamint az érdekeltek véleményének figyelmen kívül hagyása elriaszthatja a befektetőket. Mint rámutatott, a beruházók idecsábításához kizárólag átláthatóság és kiszámíthatóság szükséges.

A diplomata arról is beszélt, hogy az eredményes munkához a külföldi cégeknek biztonságra van szükségük, mármint hogy a jelenleg érvényes szabályok holnapra nem változnak meg önkényesen. Mert a vállalkozások összehasonlítják az egyes országokat, amikor arról döntenek, hogy hová fektessék be a pénzüket – hangsúlyozta Bell, aki elismerte, hogy időről időre módosítani kell a szabályozáson, ám ha elmaradnak a konzultációk az érintettekkel, akkor máshová mennek a lehetséges tőkepartnerek. Végül pedig arra is kitért, hogy nagymértékben fel lehetne lendíteni a magyar–amerikai árucserét, ha eltávolítanák az akadályokat és az üzletet hátrámozdító tényezőket.

A nagykövet szavaiból nem az derül ki, hogy a magyar kormány politikáját illető amerikai kritikai hang megváltozott volna, s Goodfriend távozásának politikai okai lennének.

Bemutatkozó búcsúfogadás
Colleen Bell nagykövet előre meghirdetett szerda esti bemutatkozó fogadása egyben Goodfriend búcsúpartija is lett - írja az index. A honlap névtelenül nyilatkozó partizók információi alapján állította össze a jelenlévők egy részének névsorát. A kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, illetve Pintér Sándor képviselte. Ott volt Martonyi János volt külügyminiszter, Prőhle Gergely, az Emmi helyettes államtitkára, Szapáry György volt washingtoni nagykövet, aki nemrég érkezett haza, illetve utódja, Szemerkényi Réka, aki várhatóan pénteken utazik állomáshelyére.
A Fidesz parlamenti képviselői közül megjelent Gulyás Gergely és Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke, az MSZP részéről Mesterházy Attila volt pártelnök, Harangozó Tamás, Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes, valamint Szabó Vilmos. Az Együttet a párt ügyvezetője, Szigetvári Viktor, valamint Szelényi Zsuzsa és Juhász Péter, a PM-et Szabó Tímea, az LMP-t Szél Bernadett társelnök és Ungár Péter képviselte. Jelen volt a Nézőpont Intézetet vezető Mráz Ágoston Sámuel, illetve a Századvég-csoport egyik vezetője, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere és Tóth Csaba a Republikon Intézettől.Szerző
Frissítve: 2015.02.12 19:06

A XV. kerületi gyerekek a Fidesz miatt nem mehetnek nyári táborba

Publikálás dátuma
2019.04.25 21:03
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kerületi Fidesz-frakció helyi szövetségeseivel eddig ötször kaszálta el a költségvetés megalkotását. Ezzel ugrik az állami támogatás is, amiből a táborokat finanszírozták.
A „dögöljön meg a szomszéd tehene is” - magyaros virtusának újabb példáját szolgáltatta a XV kerületi Fidesz, ami többszöri szabotálással akadályozta meg, hogy a kerület 2,5 milliárdos állami forráshoz jusson. Ennek – egyéb következményei mellett – az lett az eredménye, hogy idén az állami a keretből finanszírozott nyári táborokat sem tudják megtartani – írja a 444.hu. A portálnak egy olvasó írt az ügyben, és kiderült, hogy állításai megalapozottak. A az önkormányzat Balatonvilágoson és Bernecebarátiban tart fent nyári tábort, ahol szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap. A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük. 
A lap hozzáteszi, a közgyűlés fideszes képviselői négy független szövetségesükkel karöltve sorozatban egy csomószor leszavazták a költségvetést, valószínűleg azért, hogy ezzel büntessék a kerületet, amiért az időközi polgámester-választáson egy ellenzékire szavazott. A 444.hu kérdésreaz önkormányzatnál megerősítették, hogy 
„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása (Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”
A táboroztatást ez konkrétan azért érinti, mert „elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.” Az olvasó azt is megírta, hogy az érintett szülők tudomása szerint a költségvetés körüli tusakodás miatt már a táborok tavaszi felújítása is elmaradt. A hírportál szerint ez is igaznak bizonyult, a dolognak ráadásul további jelentősége is van. Az önkormányzat szerint ugyanis éppen ez az egyik oka annak, hogy valószínűleg akkor sem tudnák már megtartani a táborokat, ha hirtelen kerülne pénz a megrendezésükre. A szükséges felújítás híján ugyanis szerintük nem lehetséges az ÁNTSZ-engedély megszerzése.
A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Siófok/Balatonvilágoson 440-en.

Milliárdos befektetéssel alapították meg a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetet

Publikálás dátuma
2019.04.25 20:35
Mádl Ferenc, néhai köztársasági elnök
Fotó: Népszava
Bár a név erre utal, a szervezetnek nem az lesz a feladata, hogy a volt köztársasági elnököt hasonlítsa össze saját magával. Az intézet kiépítése és működtetése is komoly összegeket emészt fel.
A jogalkotói munka segítése lesz a fő feladata a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetnek, amely a kormány döntése alapján június 1-jén kezdi meg működését - közölte az intézmény létrehozását kezdeményező igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-vel.    Trócsányi László szerint egyes szabályozások elkészítésekor az igazságügyi tárcának és a kormánynak szüksége van arra a tudásra, hogy milyen jogi megoldásokat alkalmaznak más országok.    A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként, központi hivatalaként működik - közölte a Trócsányi, magyarázatként hozzátéve: több országban, így Svájcban, Görögországban vagy Lengyelországban is működik hasonló intézmény a kormány alatt. Az intézet harminc munkatársa elsősorban a jogalkotói munkát segítő alkalmazott kutatásokat végez, de távlati feladataik közé tartozik majd a jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is. A kutatók főként a visegrádi országok és más uniós tagállamok jogrendjét tanulmányozzák majd. A cél egy olyan nemzetközi hálózat létrehozása is, amely folyamatosan nyomon követi az egyes országok jogalkotását - ebben az intézet partnere lesz az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation, az EPLO) -, így ezeket figyelembe lehet venni a magyar döntések során - fejtegette Trócsányi László. Az új intézet szorosan együttműködik majd a felsőoktatási intézményekkel, elsősorban azokkal, amelyeken összehasonlító jogi kutatások folynak. Az intézet elnöki feladatait Martonyi János professzor (korábbi külügyminiszter) vállalta el, az operatív vezetésre Raisz Anikó egyetemi docens kap megbízást - mondta Trócsányi László.     Az intézet azért Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökről kapta a nevét, mert Mádl e jogterület hazai úttörője volt, az elsők egyikeként hívta fel a figyelmet az összehasonlító jog fontosságára. Bár Trócsányi és a távirati iroda nem tért ki rá, a  csütörtöki Magyar Közlönyből azért kiderül, hogy a kormány 2020-ig legalább 1,35 milliárd forintot biztosít az intézet felállítására, és utána is évente több mint számillióba kerül majd a működtetése.