Előfizetés

Orbán nem engedi el sem a reklámadót, sem a gumicsontot

Publikálás dátuma
2015.02.13. 09:32
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Aki tiltott határátkelést hajt végre, mindegy, milyen indokkal teszi, azonnal őrizetbe kell venni - foglalt állást az illegális bevándorlással kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfőt a reklámadóról is kérdezték, amiről azt mondta: szükség van rá és a belőle származó bevételre, ettől "nem tudunk eltekinteni".

A bevándorlás ügyében Orbán Viktor kifejtette: jelenleg arra volna szüksége, hogy a kérdésben megkérdőjelezhetetlenül egységesen és egyértelműen lépjen fel a magyar közvélemény. A miniszterelnök olyan - az európai menekültpolitikától egyébként eltérő - előírásokra kér felhatalmazást a magyaroktól, hogy az illegális határátlépőket a magyar hatóságok vehessék őrizetbe, tartsák fogva, és amint lehet, azonnal toloncolják ki őket. Ha megkapja erre a felhatalmazást a nemzeti konzultáción - mondta -, akkor érvényt is tud szerezni neki Brüsszelben.

Emlékeztetett, hogy korábban Magyarországon már volt ilyen szabályozás, de ettől az unió eltiltotta a magyar hatóságokat, ám most világossá kell tenni Brüsszelnek, hogy ez rossz döntés volt a részéről. Orbán Viktor szerint a minél hamarabb elindítandó konzultáción jól kell feltenni a kérdéseket, egyszerűen és világosan, és akkor az embereknek lesz róla véleményük, mert az embereknek - mint fogalmazott - megvan a józan eszük.

A kormányfő hangsúlyozta: az osztrákok és a németek változtatni fognak a bevándorlókkal kapcsolatos szabályaikon, így a Magyarországra érkezett menekültek nem tudnak majd továbbmenni, "itt fognak rekedni". "Ha akkor nem lesznek olyan törvényeink, hogy azonnal fogjuk el őket, és azonnal toloncoljuk vissza, akkor Magyarország egy menekülttáborrá fog válni" - mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezt el kell kerülni. Szerinte ha a magyar rendőrség erőteljes fellépéséből a Balkánon is világossá válik, hogy nem érdemes Magyarországra jönni - mert letartóztatják, az ellátásukat megkeresendő dolgoztatják, majd kitoloncolják őket -, akkor nem is fognak jönni.

Orbán "nem tud eltekinteni" a reklámadótól

Orbán Viktort a reklámadóról, "régi harcostársának elveszítéséről" is kérdezték a műsorban, amiről azt mondta: szükség van a reklámadóra és a belőle származó bevételre, ettől "nem tudunk eltekinteni". Azonban "miután a reklámadó - mint minden adó - pénzről szól, és magántulajdonosok zsebbe vágó érdekeiről is szó van, nekik erről van véleményük. Különböző eszközökkel, különböző módszerekkel próbálnak ennek érvényt szerezni, és különböző erősséggel fogalmazzák ezt meg" - mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta ugyanakkor: ilyen vitákban sem a kormány, sem ő nem vehet részt. "Egy ország kormányzása sohasem személyes ügy" - fogalmazott, majd azt is mondta, hogy "a kávéházi legendák világa nem a kormányzás világa". Azt "egészen másodlagosnak" nevezte, ki milyen stílusban, hogyan beszél és mit mond.

Létezik-e titkos RTL paktum?
Korábban írtuk: A Népszava értesülései szerint létrejött az RTL kelet-európai igazgatója, Andreas Rudas és a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János között egy titkos paktum, amelyet azonban hivatalos forrásból egyelőre egyik fél sem erősített meg. Ugyanakkor tény, hogy amikor a Népszava először tájékoztatott Lázár tárgyalásairól, akkor sem érkezett megerősítés, ám az idők előrehaladtával szép fokozatosan beigazolódott az állítások zöme. Most az a hír járja, hogy van paktum, amely a két fél kölcsönös érdekein alapszik. Az RTL oldaláról, természetesen, a lehetetlenül magas és diszkriminatív reklámadó megszüntetése, a kormány részéről pedig az RTL Klub kabinetet bíráló hangjának lecsendesítése. 

 

A kormányfő érdekből "barátkozik"

Még a törékeny béke is jobb, mint a háború - Orbán így nyilatkozott az ukrán helyzettel kapcsolatban.  Mint fogalmazott, remény van a kelet-ukrajnai tűzszünetre, ám a helyzet továbbra is törékeny, "egy igazi háborúval állunk szemben". Hangsúlyozta, ő a béke pártján áll, és ez az összes magyar érdeke is. A csütörtöki brüsszeli európai uniós csúcstalálkozó résztvevői egységesen örültek a minszki megállapodásnak, de a vezetők történelmi tapasztalatoktól függően eltérően látják a helyzetet - fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő személyesen is megköszönte Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia államfőnek a tűzszünet és a béke érdekében tett erőfeszítéseiket.

A miniszterelnök kérdésre azt is mondta, hogy "ma nem a szankciókon van a hangsúly, hanem a tűzszüneten". Pénteki kijevi látogatásáról szólva a kormányfő kijelentette: Magyarországnak ésszerű érdekei fűződnek ahhoz, hogy jó kapcsolatban álljon az ukránokkal. Álláspontját úgy összegezte: "Ukrajnában háború van (...), a létéért, a fennmaradásáért, a területeiért harcol". Ezt tudomásul véve kell szerinte foglalkozni a kárpátaljai magyarok helyzetével, akik mellett mindig ki fog állni a magyar kormány.

Együtt: Orbán kövesse az európai politikát!

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja elvárja, hogy a magyar miniszterelnök minden esetben a közös európai politikát támogassa - jelentette ki a minszki megállapodás kapcsán pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt politikusa, Szelényi Zsuzsanna. A független képviselő azt mondta, üdvözlik a Minszkben született tűzszüneti megállapodást, de felhívta a figyelmet, hogy a helyzet rendezése még hosszú ideig fog tartani. 

Úgy fogalmazott: felvetődik a kérdés, hogy amikor Európa nyár óta egységes álláspontot képvisel az ukrán konfliktus ügyében, akkor Magyarország "miért jár külön utakon". Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor hamarosan fogadja azt a Vlagyimir Putyin orosz elnököt "aki háborús konfliktusba keveredett" és akit "az Európai Unió egységesen elutasított az elmúlt hónapok során".

 

Orbán Putyinról

Az orosz-magyar kapcsolatról úgy fogalmazott: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal is. Ez nem könnyű, mert az együttműködés Oroszországgal sok magyarnak érzelmi kérdés - folytatta -, de szerinte ezen úrrá kell lenni, Magyarország nyilvánvaló biztonsági, gazdasági, energiaellátási érdekeit kell szem előtt tartani. Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti látogatásáról Orbán Viktor elmondta, ő hívta meg az orosz elnököt, örül neki, hogy jön, és a jövőben is szívesen látják majd. Putyint úgy jellemezte mint aki "vitatott, de elismert szereplője az európai politikának".

A lejáró hosszú távú gázszerződéssel kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt: egy új szerződés megkötését nehezíti az a körülmény, hogy a gáz ára az olajár változása miatt nem alakult kiszámíthatóan az elmúlt időszakban, ma senki nem tudja megmondani, a következő két-három évben mi lesz az ésszerű ár. "Ezért hosszú távú elköteleződést sem kellene vállalnunk, a régi szerződés meg lejárt, és holnap reggel is fűteni kell a háztartásokban" - szavai szerint ezt a "nehéz dolgot" kell megoldani, ami nem lehetetlen, de részleteket csak a Putyin-tárgyalás után árul el.

Békét hozhat a minszki maraton

Vasárnap nulla órától életbe lép a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, majd megkezdődik az átfogó politikai rendezés- ebben állapodott meg a 16 órás tárgyalási maraton után a fehérorosz fővárosban a német kancellár,a francia, orosz és az ukrán államfő. Ha áttörést nem is történt, a béke ezúttal kézzelfogható közelségbe került. 

Amikor múlt hét csütörtökön Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő váratlanul bejelentették, hogy még aznap Kijevbe, majd másnap Moszkvába utaznak egy általuk kidolgozott béketerv javaslattal, azt hangsúlyozták, hogy ez az utolsó remény a békére.

 

Orbán elérte a célját

A kormány bankpolitikájának változásáról a kormányfő azt mondta: "elértük a céljainkat". Mint fogalmazott, az ő fejében úgy tagozódik az időszámítás, hogy van a devizahiteles korszak előtti és utáni élet, és most "a devizahitelesek korszakát lezártuk". Hozzátette, a kormány azt a célját is elérte, hogy a magyar bankrendszer legalább fele nemzeti kézben legyen. Szavai szerint Magyarország visszatért a rendezett gazdasággal rendelkező országok közé.

Bankadócsökkentés: a jövő ígérete?

A bankadó csökkentésének bejelentése után is nem a szavaknak, inkább a tetteknek hinnének a nemzetközi hitelminősítők. Az elmúlt években elhangzott nagy bejelentések közül, sok nem teljesült, s ez megtanította a szakértőket arra, hogy fenntartással kezeljék a budapesti kormány megnyilatkozásait. 

Csekély fordulatot hozott az Orbán-rendszer nemzetközi megítélésében az a hétfői bejelentés, hogy a jövő évtől - több lépésben - csökkentik a bankadó mértékében, amivel közeledünk ugyan az európai átlaghoz, de továbbra is Magyarországon lesz a legmagasabb a pénzintézetek különadója. A legszigorúbbnak tartott nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is pozitívan értékelte a magyar kormányfő bejelentését, de nem veszik készpénznek Orbán Viktor szavait, amire a 2010 óta folytatott, a hazai bankvilág érdekeit számtalan esetben sértő joggyakorlat jó okot szolgáltat.

 

Kapcsolódó
A Fidesz nem engedi el a gumicsontját

Kordonbontás kocsival? Így akarta felhívni magára a figyelmet

Egy autó áttörte a kelet-kínai Sanghajban létesített amerikai főkonzulátus bejáratát védő korlátot csütörtökön későn este; az egyik kínai fegyveres őr megsérült, a vezetőt elfogták - számolt be címlapján a helyi online média.

 A sanghaji rendőrség péntek kora reggeli közleménye szerint a Fucsien tartományi rendszámú fekete Toyota szedán sofőrje, a 35 éves Liu Tao-csie az őrt meglátva rántotta hirtelen jobbra a kormányt, miközben az Egyesült Államok külképviselete előtti úton haladt. A sofőr könnyebben megsérült, a közelben lévő rendőrök és őrök elfogták. Az őr a felsőtestén és a fején sérült meg, egy időre eszméletét is elvesztette, kórházba szállították.

Kihallgatásán az autóvezető azt állította, úgy érezte, hogy üldözik és az életére akarnak törni, ezért szándékos balesetet idézett elő, hogy felhívja magára a járókelők figyelmét. Mint mondta, Fucsienben egy vállalat vezetője. Autója is egy ottani gépgyártó vállalat tulajdonában van.

A rendőrségi közlés szerint Liu a balesetet követően zavarosan és összefüggéstelenül beszélt, de kizárták, hogy ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezetett volna. A South China Morning Post című lap szerint a férfi Hangcsouban lévő felesége azt állította, férje az elmúlt hónapokban gyakran hallucinál, azt képzeli, hogy meg akarják ölni és ezért bujkál. A nyomozás idejére a főkonzulátus épületének őrzését megerősítették.

Kordonbontás kocsival? Így akarta felhívni magára a figyelmet

Egy autó áttörte a kelet-kínai Sanghajban létesített amerikai főkonzulátus bejáratát védő korlátot csütörtökön későn este; az egyik kínai fegyveres őr megsérült, a vezetőt elfogták - számolt be címlapján a helyi online média.

 A sanghaji rendőrség péntek kora reggeli közleménye szerint a Fucsien tartományi rendszámú fekete Toyota szedán sofőrje, a 35 éves Liu Tao-csie az őrt meglátva rántotta hirtelen jobbra a kormányt, miközben az Egyesült Államok külképviselete előtti úton haladt. A sofőr könnyebben megsérült, a közelben lévő rendőrök és őrök elfogták. Az őr a felsőtestén és a fején sérült meg, egy időre eszméletét is elvesztette, kórházba szállították.

Kihallgatásán az autóvezető azt állította, úgy érezte, hogy üldözik és az életére akarnak törni, ezért szándékos balesetet idézett elő, hogy felhívja magára a járókelők figyelmét. Mint mondta, Fucsienben egy vállalat vezetője. Autója is egy ottani gépgyártó vállalat tulajdonában van.

A rendőrségi közlés szerint Liu a balesetet követően zavarosan és összefüggéstelenül beszélt, de kizárták, hogy ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezetett volna. A South China Morning Post című lap szerint a férfi Hangcsouban lévő felesége azt állította, férje az elmúlt hónapokban gyakran hallucinál, azt képzeli, hogy meg akarják ölni és ezért bujkál. A nyomozás idejére a főkonzulátus épületének őrzését megerősítették.