Előfizetés

Svábhegyi ínyencségek

Bíró Lajos sztárséf, aki gyakran szerepel tévében és rádióban egyaránt, mindig élmény. Kimondottan beszédes típus, és közlendője zöme persze a gasztronómiáról szól. Többször végig motorozta Európát, megállt a jobb éttermeknél, kóstolt és kóstolt, pörgött az agya, tovább gondolta, ami izgatta. Nyugdíjas, de abszolút tevékeny korba érve is rendszeresen bújja a szaklapokat.

Meséli, hogy az ételek látványától indul be leginkább a fantáziája. Varju Viktor séffel, akivel tizennyolc éve dolgoznak együtt, kéthetente kieszelnek új ételeket, amik felirataival megtöltenek egy táblát. A többi szakácsnak is ki kell találnia új finomságokat. Sőt, most már a pincéreket is erre ösztönzik. Nem mechanikus munkának, hanem alkotótevékenységnek kezelik a főzést.

A pesti Bock Bisztró akkora siker, hogy naponta el kell küldeni vagy harminc-negyven vendéget. Ezért is nyílt két és fél éve Budán is egy Bock Bisztró. Azóta átkeresztelték Vendéglő a KisBíróhoz névre. Kérdezem Bíró Lajostól az okát. Azt mondja, azért a névváltozás, mert végül ez az étterem nem lett bisztró. Kiderült, hogy a Svábhegyen másra van igény. Ott nem kedvelik annyira a rusztikus ételeket, inkább a gourmet konyhát, a cizelláltabb tálalást, a sok halat részesítik előnyben, miközben mindig szerepel változtatás nélküli, klasszikus fogás is az étlapon.

Sóletból például rengeteget adnak el. A tapasztalat az, hogy este már a pestiek ritkán mennek át Budára, és a budai hegyeken lakók is elvétve Pestre. Így az az elképzelés, hogy majd ide átjönnek a pesti vendéglőből kiszorultak, nem jött be. Ide egy egészen más közönség jár, főleg a környéken lakók. Ők például nehezen szokták meg, hogy kívánságra nem készítenek el nekik a meglévő alapanyagokból, étlapon nem szereplő fogásokat, vagy nem kérhetnek más köretet, mint amit az illető ételhez a konyhán eredetileg kitaláltak, hiszen az úgy, ahogyan kieszelték, egy kompozíció.

Amit pedig Bíróék kitaláltak az folyamatosan olyan jónak minősült, hogy a Dining Guide toplistáján évről évre biztosított volt az első tíz hely egyike. Aztán tavaly kiszorultak ezekről az előkelő helyekről. Ott voltam a díjátadón, láttam, amikor Bíró a döbbenettől lesápadt. És hamar el is ment a szakácsaival együtt. Azt mondja, nagyon rosszul esett neki. De nem volt hajlandó a tesztelőket szapulni. Szerinte éppen jókor jött a pofon. Lehet, hogy kicsit elkényelmesedtek, azt érezték, hogy benne vannak a tutiban. De az is lehet, hogy ők ugyanolyanok, és a többiek lettek jobbak. Megbeszélték a problémákat, azt, hogy mire kell még inkább figyelni. Újítottak bizonyos dolgokban, és most jók a visszajelzések.

Nekünk sem volt panaszunk arra, amit ettünk. Ezek most nem extravagáns ínyencségek, hanem letisztult, de ízes, érdekes fogások. A hideg előételként adott kelkáposztában annyi a csavar, hogy hengerformájú, de különben hagyományosak az ízek. A szintén hideg előételként szolgáló kacsamellet mutatós, hosszú csíkokra vágják, és alig sütik meg a húst, ami így igazán kiadja a zamatát. A sűrű gombakrémleves attól lesz különleges, hogy juhtúróval töltött gombák lubickolnak benne. A tárkonyos szarvasragu leves tejszínesen, és a szokásosnál sokkal több zöldséggel készül. A vajpuha fogasfilét alkotóelemeire szétszedett rakott krumplival tálalják. A főtt tojás a hal alatt tanyázik, és rafinált módon, a kolbászbélbe burgonyát is töltenek. A bárányt könnyed, illatos matcha teával fűszerezik. A banános csoki torta krémesen lágy. A félgömb alakú gesztenyemousse mellett mák is található, és rajta meggy. Géczi Bálint szakszerű kedvességgel szolgálja fel az ételeket.

Otthonos hely a KisBíró, ahol a vendég biztos lehet a kiegyenlített minőségben.

Kijev számít Budapest támogatására

Kijev kérni fogja az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását, ha vasárnapra virradóan nem lépteti életbe mindkét szemben álló fél a tűszünetet Kelet-Ukrajnában. Ezt Petro Porosenko ukrán államfő jelentette ki pénteken, amikor megbeszélést folytatott Kijevben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel - olvasható az ukrán államfő hivatalos honlapján a megbeszélésről közzétett közleményben.

Az ukrán elnök kiemelte: Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár nemcsak országukat képviselték a csütörtökön véget ért minszki csúcstalálkozón, hanem az Európai Uniótól is felhatalmazást kaptak a tárgyalásra. Hozzátette, hogy az ülés összehívásában Magyarország támogatására is számít. 

A magyar miniszterelnökkel lezajlott találkozón szót ejtettek a két ország együttműködéséről az energiabiztonság területén, beleértve az Ukrajnába irányuló gázszállítások diverzifikációjának további előrehaladását. De szó volt az ukrajnai magyar kisebbség helyzetéről is. A megbeszélésen részt vevő  Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője elmondta, hogy a Kárpátalján élő magyarok támogatják Porosenko elnöknek a béke megteremtésére tett erőfeszítéseit. Hozzátette, hogy az ukrajnai magyar kisebbség nem érez nemzetiségi alapon történő hátrányos megkülönböztetést Ukrajnában.

Az ukrán államfő köszönetet mondott Magyarországnak Ukrajna függetlenségének, területi épségének és szuverenitásának támogatásáért, valamint a humanitárius segítségnyújtásért, beleértve a kelet-ukrajnai harcokban megsebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését - tartalmazza az államfő honlapján közzétett közlemény a magyar kormányfő munkalátogatásáról.

lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1048384-napokig-kallai-kettost-jar-orban-viktor

Ideje volt már

Hallom a hírekben, a családok is kaphatnak majd csődvédelmet. Igen, erre már régen szükség lett volna, azért, hogy a megélhetési szegénység csökkenjen az országban. De arról se felejtkezzünk el, hogy az ország a rossz gazdasági döntések miatt került olyan helyzetbe, hogy a családoknak emelkedett a lakhatási költsége, olyan mértékben nőttek a fizetési kötelezettségek, amelyek egyes esetekben már meghaladták a család, vagy, a nyugdíjasok havi jövedelmét. Igazi segítség az volna, ha az állam kisegítené a legnehezebb helyzetben lévőket, kifizetné egy részét a bajba jutott, fizetés képtelen polgárok tartozásának. Ha megtette az önkormányzatokkal, miért ne tehetné meg az emberekkel is?