Előfizetés

Kövér kéthetes Háza

B.L.N.
Publikálás dátuma
2015.02.17. 06:01
Állt az egész Ház, bár Kövér Lászlónak nem tetszett a főrabbiról való megemlékezés FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A szokásoktól eltérően a miniszterelnök évadnyitó felszólalása nélkül kezdődött meg tegnap az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, amelyen a kormánypártok elfogadták Kövér László új parlamenti munkarendjéről, a kéthetes ülésezési ciklusról szóló javaslatát, így interpellációk is csak kéthetente lesznek. Az MSZP-s képviselők Schweitzer József főrabbira is emlékeztek, bár a házelnök Kövér szerint ezzel durván megsértették a házszabályt.

Még a napirend elfogadása előtt elhagyta a parlamenti üléstermet Orbán Viktor, így a szokásostól eltérően, miniszterelnöki évadnyitó felszólalás nélkül kezdődött meg tegnap az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Kormánypárti szavazatokkal fogadták el Kövér László új munkarendre vonatkozó, az ellenzéki munkát erősen korlátozó házelnöki javaslatát, amely szerint az Országgyűlés két hétre fogadná el napirendjét. Az egyik héten hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön lennének plenáris ülések, míg a másik héten csak a hét első napján. Az Országgyűlés honlapja szerint az új ülésezési rend márciustól lépne életbe, és - kisebb, például ünnepek miatti eltérésekkel - e szisztéma szerint zajlana a tavaszi rendes ülésszak, amely június 15-én érhet véget.

Emlékezés Schweitzer József főrabbira

Egyperces néma csenddel szeretett volna megemlékezni a február 6-án elhunyt Schweitzer József főrabbira az MSZP, ám ezt Kövér László házelnök durva házszabálysértésnek vette. Történt ugyanis, hogy egyik felszólalása végén Tóbiás József MSZP-elnök arra kérte képviselőtársait, álljanak fel, de addigra már kikapcsolták a mikrofonját, így a szocialistákon kívül mások nem hallhatták, mit kezdeményezett. Így csak az MSZP-sek álltak fel, a többiek nem tudták, mi legyen. Kövér maga is felállt, de azután elmondta: vannak írott és íratlan szabályok a parlamentben, amiket áthágott Tóbiás. "Nem hozzuk az embert olyan kényelmetlen helyzetbe, hogy az egy tiszteletre méltó embernek a meggyalázása legyen. Erkölcsi nyomás alá helyezték most a parlamentet" - fakadt ki Kövér, aki elmondása szerint már akkor tisztelte a főrabbit, amikor Tóbiás még azt sem tudta róla, kicsoda.

A gond csak az Kövér javaslatával, hogy – mint az MSZP rámutatott – így is kapkodva születnek a törvényjavaslatok, és emiatt többször kell visszatérni egy-egy törvény módosítására, mint az útdíj esetében, ráadásul ez még nem garantálja az átlátható törvényalkotást. A második hét hétfőn nem lesz interpelláció, és nem lesz szükséges a határozatképesség. „Az előterjesztés arról szól, hogy a második héten nem kell jelenlétet biztosítani, így nem csak a dupla fizetés után rohangálnak, nem akarnak csak kéthetente bejárni dolgozni. Minden más csak púder" – fogalmazott a szocialista Harangozó Tamás. „Kéthetente két óra nem egyenlő heti egy órával” – mutatott rá az LMP-s Szél Bernadett, miközben amúgy sincsenek érdemi viták a javaslatokról. Az ellenzéki kritikákra a fideszes Gulyás Gergely azzal reagált, hogy lassúbb lesz a törvényhozás, nem érti, mi ezzel a baj. Gulyás szerint eddig négy hét alatt, most rendes eljárásban öt hét alatt lehet egy törvényt elfogadni.

A képviselők elfogadták azt az előterjesztést is, amely az azonnali kérdések és kérdések tárgyalását érintő házszabálytól való eltérésről szólnak, a képviselők sokszor így is a házszabálytól eltérően fogadják el – az éppen a Fidesz-KDNP által ad hoc jelleggel benyújtott – törvényeket.

Az interpellációk sorában Harangozó azt is firtatta, vajon ki a felelős az Ökotárs lerohanásáért, hiszen január végén a Budai Központi Kerületi Bíróság is kimondta, hogy törvénytelen volt a rendőrségi vegzálás. (A bíróság az Ökotárs Alapítványnak a Nemzeti Nyomozó Iroda intézkedése elleni panaszának adott helyt.) ”Direkt politikai megrendelést teljesített a rendőrség, vagy egyes rendőri vezetők megfelelési kényszerének következménye volt az intézkedés?” – kérdezte Harangozó, aki szerint az sem helytelen következtetés, hogy akkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal norvég alapot vizsgáló tevékenysége is törvénytelen lehet.

Orbán Viktor és L. Simon László: a kormányfői évadnyitó most elmaradt FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Orbán Viktor és L. Simon László: a kormányfői évadnyitó most elmaradt FOTÓ: TÓTH GERGŐ

„A rendőrség 2006 októberében volt a kormány kezében a civilek megfélemlítésének eszköze” – adott kitérő választ Kontrát Károly belügyi államtitkár, aki szerint „egy szabályszerűen meghozott” nyomozóhatósági döntést egy későbbi bírósági határozat tükrében „nem lehet felelősségi kérdésként értelmezni”. Kontrát azzal próbált érvelni, hogy a bíróság nem az egész ügy megalapozottságával kapcsolatban hozott döntést.Putyinnak lesz egy félórája Orbánra

Publikálás dátuma
2015.02.17. 06:00
Az MSZP elnök-frakcióvezetőjének Orbán azt állította: nem köt hosszú távú gázszerződést Oroszországgal FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Óriási várakozások közepette érkezik ma villámlátogatásra Budapestre Vlagyimir Putyin, aki ellen már tegnap tüntettek civilek. Az orosz elnök látogatása kapcsán a kormány az utóbbi napokban mintha visszavett volna eddigi oroszbarát retorikájából. Jelentős - nyilvános - gazdasági megállapodásra sem idő, sem lehetőség nem kínálkozik a magyar kormányfő számára. Sőt, az MSZP elnöke szerint a konkrét kérdésre Orbán Viktor konkrét választ adott: nincs napirenden, nem kíván hosszú távú gázszerződést kötni Magyarország Oroszországgal.

Ma délután kettőkor érkezik Budapestre az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a repülőtérről a Hősök terére megy, ahol koszorút helyez el, majd három órakor a Fiumei úti temető szovjet katonai parcellájához hajt, ahol - kizárólag az orosz sajtó képviselői előtt - szintén koszorúzni fog - tudta meg az Index, amely a helyszínen járva fölfedezte azt is: a frissen felújított emlékhely 1956-ot ellenforradalomnak nevező feliratokkal van díszítve. "Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956 októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért" - olvasható a Fiumei sírkert felújított szovjet parcellájában, ahol már napok óta készítik elő Putyin látogatását, pár méterenként térfigyelő kamerákat állítottak fel, óriási a rendőri készültség.

Az Index az orosz elnök programjának következő pontjaként említette, hogy Putyin találkozik Orbán Viktorral, akire viszonylag kevés ideje marad, hiszen - ahogyan az a Miniszterelnökség Sajtóirodájától tudható - 16:45-kor már egyezményt írnak alá a parlamentben, 17 órakor pedig közös sajtótájékoztatót tartanak. Másfél órával később, 18:30-kor Áder János fogadja az orosz elnököt a Sándor-palotában, az esemény nyilvános része a Szent György téri ünnepélyes fogadtatás.

Az orosz elnök tárgyal a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak vagy új szerződéssel váltanak fel - közölte az orosz államfő külpolitikai tanácsadója. Jurij Usakov azt mondta, az idén lejáró orosz-magyar gázszerződésről folytatott megbeszéléseken Putyin és Orbán "nyilvánvalóan" meg fogják vitatni "az Európai Unió álláspontja miatt a Déli Áramlat lemondása miatt kialakult helyzetet". Hangsúlyozta, Moszkva kénytelen volt elállni az európai vezetékrendszer megvalósításától és a Fekete-tengeren, valamint Törökországon keresztül menő útvonalat választotta. Hozzátette, hogy Oroszországnak Magyarország fontos piac a kőolaj-, és földgázszállítások szempontjából.

A Kreml tanácsadója azt is elmondta, hogy Putyin látogatásán a paksi atomerőmű bővítése, az orosz-magyar megállapodás végrehajtása is szóba kerül majd. Közölte, hogy "jelenleg (a szakemberek) az ötös és a hatos blokk építésével kapcsolatos kérdések kidolgozásán dolgoznak". Tervben van, hogy az orosz elnököt kísérő küldöttség tagjai között Magyarországra utazik Szergej Kirijenko, a beruházást végző Roszatom állami atomenergiai vállalat vezetője - tette hozzá Usakov.

Az orosz elnök látogatására öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő Moszkvában, melyek között a magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint hogy magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. A városban tervezik megtartani áprilisban az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság soron következő ülését is. Ezeken túl orosz-magyar regionális, egészségügyi, és felsőoktatási együttműködésről készítettek elő egyezményeket a felek. A kétoldalú gazdasági kapcsolatokat érintve Usakov kiemelte, az orosz Metrovagonmas nevű üzem kész részt venni a 222 metrókocsi gyártására kiírandó 250 millió euró értékű budapesti pályázaton. Az orosz elnöki tanácsadó arról is beszélt, hogy március végén Budapesten orosz kulturális napokat terveznek, mely kapcsán az MTI emlékeztetett: múlt kedden a Magyar Közlönyben megjelent, hogy Oroszországban még az idén magyar kulturális évadot rendeznek.

Egy oktatási és egészségügyi tárcaközi egyezmény, egy kormányközi megállapodás a 2015-ös úgynevezett "diplomáciai naptárról" (ez írja le részletesen, mikor, milyen orosz-magyar találkozók legyenek idén), és a kazanyi magyar főkonzulátus korábban már bejelentett megnyitásáról szóló szerződés - írta a Vs.hu is, mely szerint ugyanakkor azt egyelőre nem tudni, hogy az idén lejáró hosszútávú gázszerződéssel kapcsolatban kötnek-e a felek bármilyen konkrét megállapodást ma.

Az MSZP elnök-frakcióvezetőjének Orbán azt állította: nem köt hosszú távú gázszerződést Oroszországgal FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Az MSZP elnök-frakcióvezetőjének Orbán azt állította: nem köt hosszú távú gázszerződést Oroszországgal FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Az MSZP elnöke viszont azt mondta, a konkrét kérdésre Orbán Viktor konkrét választ adott neki szombaton: nincs napirenden, nem kíván hosszú távú szerződést kötni Magyarország Oroszországgal. Noha a kormányfő néhány hete még azt állította, e találkozón igyekszik majd "tető alá hozni" a megállapodást, a kormányfő Tóbiás Józsefnek és a négy másik, parlamenti frakcióvezetőnek is "csupán" kulturális és szociális egyezmények aláírásáról beszélt. Az MSZP elnök-frakcióvezetője emlékeztetett: az Európai Unió vezetői minden kétoldalú megbeszélést lemondtak az orosz elnökkel, egyedül Magyarország az, amely fogadja Putyint. Az orosz államfő ezzel a látogatással akarja megmutatni, hogy nincs konfliktusa az uniós tagállamokkal - fogalmazott, s fenntartásait osztották más ellenzéki pártok is. Az Együtt szerint történelmi hiba, hogy a kormányfő a jelenlegi helyzetben fogadja az orosz elnököt. Szelényi Zsuzsanna közölte: az Orbán által tett gesztusok üzenete nem más, mint hogy a miniszterelnök kilépett az "európai védvonalból" és saját játékot játszik. Arra is kitért, félnek attól, hogy a keddi látogatás "valamiféle titkos szerződéssel" fog végződni. Az LMP eközben azzal a kéréssel fordult a Civil Összefogás Fórumhoz, hogy ha épp nem használják, adják kölcsön "Nem leszünk gyarmat" feliratú molinójukat mára, hiszen a békemeneteken sokszor kapott szerepet a transzparens, amelynek használata ma lesz igazán aktuális. A párt szerint ha a kormány nem mondja fel a paksi bővítésről szóló szerződést, azzal hosszú évtizedekre kiszolgáltatott helyzetbe kényszeríti Magyarországot.

Összeállításunk a következő oldalon folytatódik a tegnapi tüntetés, és a mai Putyin-látogatás miatti forgalomkorlátozások részleteivel!

Putyin Budapesten - Itt nem áll meg a metró

Publikálás dátuma
2015.02.17. 00:44
FOTÓ: NÉPSZAVA
Az M2-es metró nem áll meg a Kossuth Lajos tér metróállomáson kedden rendőrségi zárás miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este. Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása miatt több főútvonalat is lezárnak időszakosan a fővárosban.

A BKK tájékoztatása szerint a keddi üzemkezdettől - visszavonásig - lezárja a Kossuth Lajos téri metróállomást, a szerelvények megállás nélkül áthaladnak az állomáson. A Terrorelhárítási Központ (TEK) korábbi tájékoztatása szerint kedden, hajnali 3 órától lezárják az Országház környékén levő utcákat, köztük a rakpart egy szakaszát, kora délután a Hősök tere, illetve a Fiumei sírkert környékét, továbbá délután 16 órától a Sándor-palota környékét.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint déltől este 9 óráig szakaszosan és időszakosan lezárásra kell készülni egyebek mellett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminál "E" portájánál, a 4-es és a 6-os főúton, az M0-ás autóúton, az M0-ás hídon, az M3-as és az M5-ös bevezetőjén, a Kacsóh Pongrác úti felüljárón, az Erzsébet hídon, a Margit hídon, a Lánchídon, több rakparti szakaszon, a Hősök tere, a Kossuth tér, a Sándor-palota, a Fiumei úti temető környékén és további forgalmas útszakaszokon, például az Üllői úton, a Széchenyi téren, az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton. A zárással érintett útszakaszokon ideiglenes megállási tilalom lép életbe.