Előfizetés

Bedarálta az RMDSZ-t is a magyar kormány

Gál Mária
Publikálás dátuma
2015.02.20. 06:40
Kelemen is beállt a sorba? FORRÁS: WWW.KELEMENHUNOR.RO
Már 2012-ben megköttetett a tűzszünet az Orbán-kormány és a legnagyobb határon túli magyar párt között, a békeszerződést azonban csak február 18-án írták alá. Látszólag egy egyezményről van szó, miszerint ezentúl az RMDSZ is részt vesz a honosításban. A történet viszont ennél többről szól.

Szerdán Budapesten együttműködési szerződést kötött a magyar kormány és az RMDSZ kolozsvári alapítványa, az Eurotrans Alapítvány. A megállapodás szerint most már az RMDSZ alapítvány is segítheti az erdélyi magyarokat a honosításban. Kovács Péter főtitkár elmondta, a megállapodás általános szöveg a magyar kormány és az Eurotrans közötti partnerségről. Lényege, hogy az alapítvány az RMDSZ-szel együttműködve intézményes formában is részt vesz a honosításban.

Részleteit csak azután dolgozzák ki, miután véglegesült, hogy hány településre terjed ki, hány személyt kíván majd elérni a honosítás ügyintézésében segítő irodahálózat. Eddig csak a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett és az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) szoros kapcsolatban álló Demokrácia Központok voltak a magyar kormány partnerei. A honosításban való részvétel nyilvánvalóan anyagi támogatással is jár, ami azt jelenti, hogy a támogatási rendszerből mindeddig kizárt RMDSZ közeli alapítványok vagy átveszik Tőkésék helyét, vagy legalábbis osztoznak a forrásokon.

Már januárban a bukaresti Román Rádió magyar adásának honlapján megjelent a hír, miszerint a Fidesz és az RMDSZ között tavaly született egy háttéralku: a szövetség kilép a Ponta-kormányból, cserében Budapest nem ad több pénzt az EMNP háttérintézményének számító Demokrácia Központ-hálózatnak. A hírt minden érintett – Budapest, az RMDSZ és az EMNT – cáfolta, de a szerdai megállapodással bebizonyosodni látszik.

Ám egyúttal az is hihetőbbé vált, hogy az RMDSZ decemberi kilépése a kormányból valóban Orbánék nyomására történt. A döntést hozó Szövetségi Állandó Tanács az ülés előtt még nagy többségben maradás párti volt, még váratlanul két tartózkodással megszavazták a kilépést, meg nem erősített hírek szerint azért, mert Kelemen Hunor RMDSZ elnök ellenkező esetben kilátásba helyezte lemondását.

Orbánék már az RMDSZ 1996-os első, történelminek számító román kormányzati szerepvállalását sem díjazták, Tőkés László akkor még a párton belülről hazaárulózott. Az első Orbán kormány idején, 2000-ben azonban a Nastase-kabinet alakulása előtt Németh Zsolt akkori, a területért felelős államtitkár az erdélyi sajtónak háttérbeszélgetésen közölte – semmilyen indokkal nem tudnak elfogadni egy esetleges RMDSZ- román Szociáldemokrata Párt együttműködést. Idővel a kormányzati szerepvállalás nem volt már téma, de tavaly a román szocialista párttal lépett koalícióra az RMDSZ, és ez már több szempontból sem tetszett Orbánéknak.

Az RMDSZ román kormányzati tényezőként nyilván nem befolyásolható, nem irányítható, független maradhat, míg azon kívül sérülékeny, és főképp források nélküli, azaz kézben tartható. Hogy mégis miért lépte meg ezt a lépést a Kelemen vezette szövetség, az nem egyértelmű, de feltételezhetően nagy szerepet játszott benne a tisztújító kongresszus közeledte (áprilisban lesz) illetve a székelyföldi helyi RMDSZ vezetők nyomása.

A kormányból való kilépés óta érdekes módon eltűnt a magyar közszolgálati médiából az addig hónapok óta szinte állandó szereplővé vált Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, akit állítólag Orbánék Kelemen potenciális ellenfeleként építgettek. A székelyföldi szervezetek pedig ezután sorban bejelentették – Kelement támogatják az elnökválasztáson, aki így ellenfél nélküli egyetlen elnökjelöltté vált.

A magyar kormány és az Eurotrans megállapodásnak van még egy érdekes vetülete – az Orbán-kormány elégedetlen a honosítottak létszámával. Kovács Péter főtitkár úgy magyarázta, hogy a megállapodásra azért volt szükség, mert a Demokrácia Központ-hálózat nem elegendő a feladat ellátására.

„A magyar állam intézményeinek a statisztikái azt mutatják, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett az állampolgárság-igénylések száma, és szükség volt arra, hogy újabb lendületet kapjon a honosítás. Az RMDSZ pedig olyan szervezet, amely rendelkezik az ehhez szükséges, erdélyi szintű hálózattal a munka elvégzéshez” – magyarázta a politikus a kolozsvári maszol.ro-nak. (A kormány célja deklaráltan az egymillió új állampolgárszám elérése mielőbb.) A feladat ellátásához az Eurotrans Alapítvány anyagi támogatást is kap a magyar kormánytól, amelynek összegét a részletek tisztázása után lehet csak megállapítani, mondta a főtitkár.

A Demokrácia Központok és az EMNT azonnal cáfolta, hogy változás történt volna finanszírozásukban. (De mint tudjuk, a költségvetési előirányzok évközben is módosíthatók.) Az viszont e szerződés nélkül is bebizonyosodott, hogy Tőkést és a köré épített intézményrendszert leírta Budapest. Tőkés László Fidesz listán lett EP-képviselő, amivel kivonták az erdélyi politikából.

Pártját és pártjának jelöltjét nem támogatta a Fidesz a tavaly novemberi államfőválasztáson, majd januárban az RMDSZ 25 éves jubileumi ünnepségével párhuzamosan tartott EMNP tisztújító kongresszuson nem jelentek meg a nemzetpolitika korifeusai, még Németh Zsolt, aki közismerten baráti viszonyt ápol a párt volt elnökével Toró T. Tiborral és új elnökével, Szilágyi Zsolttal (aki egyben Tőkés László kabinetfőnöke is) is csak levélben üdvözölte az egybegyűlteket.

A bukaresti rádió értesülését korábban cáfoló Kovács Péter felháborítónak nevezte azt az állítást, hogy az RMDSZ kormányból való kilépése bármiféle magyarországi sugallatra történt volna. Azzal érvelt, hogy az RMDSZ az elmúlt 25 évben éppen azért tudott talpon maradni, mert senki nem diktált a szervezetnek, Budapestről sem. „Minden döntést úgy hoztunk, hogy a szövetség vezetőit senki nem zsarolta vagy szorította sarokba valamilyen üggyel” – jelentette ki. Állítását azonban részben cáfolni látszanak a történtek. Arra a 18 évre viszont, míg Markó Béla vezette a szövetséget, helytálló a megállapítás.

Autós demonstráció az útdíj ellen

Publikálás dátuma
2015.02.20. 06:25
Nemcsak az útdíj nem tetszett a tiltakozó autósoknak FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Több tucat autós részvételével tartottak csütörtök délután demonstrációt a Blokád az útdíjak ellen és a Demokratikus Magyarországért elnevezésű Facebook-csoport tagjai. A tüntetés résztvevői - rendőri kíséret mellett - a Dózsa György útról indulva, végighaladtak Belváros főbb útvonalain, érintették Parlamentet, hogy ezt követően a Lánchídon Budának vegyék az irányt. Pestre visszatérve a Képviselői Irodaház mellett elhaladva dudálással tiltakoztak az útdíj kiterjesztése ellen.

Autós demonstráció az útdíj ellen

Publikálás dátuma
2015.02.20. 06:25
Nemcsak az útdíj nem tetszett a tiltakozó autósoknak FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Több tucat autós részvételével tartottak csütörtök délután demonstrációt a Blokád az útdíjak ellen és a Demokratikus Magyarországért elnevezésű Facebook-csoport tagjai. A tüntetés résztvevői - rendőri kíséret mellett - a Dózsa György útról indulva, végighaladtak Belváros főbb útvonalain, érintették Parlamentet, hogy ezt követően a Lánchídon Budának vegyék az irányt. Pestre visszatérve a Képviselői Irodaház mellett elhaladva dudálással tiltakoztak az útdíj kiterjesztése ellen.