Előfizetés

Csehország közreműködésével vándorolnak pénzek az adóparadicsomokba

Publikálás dátuma
2015.02.23. 12:09
Hongkong/Thinkstock
Több száz millió koronányi (több milliárd forintnyi) vagyont menekítettek ki tavaly Oroszországból Csehországban működő cégeken keresztül Ciprusba vagy Hongkongba - állapította meg a cseh pénzügyminisztérium pénzügyi és elemző osztálya (FAÚ) legújabb éves jelentésében.

Libor Kazda, a FAÚ igazgatója a közszolgálati hírtelevízióban (CT24) felhívta a figyelmet arra, hogy számos külföldi cég, döntő mértékben oroszok, Csehországot tranzitországként használják nyereségeik adóparadicsomokba menekítéséhez. "Tavaly ezt a jelenséget kockázatként értékeltük, korábban ez nem így volt" - mutatott rá.

Az adóparadicsomokba utalt pénz nem mindig hozható összefüggésbe törvényellenes cselekményekkel. "Nem minden esetben van szó pénzmosásról. Amennyiben létezik ilyen gyanú, kivizsgáljuk az esetet. Általánosan azonban elmondható, hogy Csehország nem működik pénzmosodaként" - szögezte le a FAÚ igazgatója.

Kifejtette: ezen külföldi vállalkozói csoportok tagjai már hosszabb ideje Csehországban élnek, vállalkozásaik más országokban működnek, de a pénzek továbbítására csehországi bankokat használnak. Kevés olyan eset van, amikor a külföldi cégek Csehországban szerzett nyereségüket menekítik adóparadicsomokba.

A FAÚ éves jelentése szerint tavaly 3192 gyanús pénzügyi tranzakciót vizsgáltak meg a hivatalok, míg 2013-ban csak 2721-et. A gyanús tranzakciók 70 százalékára a bankok hívták fel a hatóságok figyelmét. Büntetőeljárást tavaly 263 esetben indítottak, míg 2013-ban 177 alkalommal. A FAÚ a gyanús pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatban tavaly 2,18 milliárd koronát foglalt le - írja a Právo című napilap. Andrej Babis pénzügyminiszter szerint a felderített esetek számának megugrása azt mutatja, hogy sikerült javítani a FAÚ tevékenységének hatékonyságát.

Enyhült a helyzet, de nincs tűzszünet Kelet-Ukrajnában

Publikálás dátuma
2015.02.23. 11:58
Debaltseve/Ukrajna ENSZ békefenntartókat kértek a fegyverszünet betartatásához Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images
Hétfőre virradóra két tüzérségi támadást hajtottak végre Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok - számolt be az esetekről az ukrán "terrorellenes" hadművelet katonai szóvivője.

Anatolij Sztelmah leszögezte, hogy Kijev addig nem tudja megkezdeni a nehézfegyverek kivonását a február 12-i minszki megállapodásban kijelölt ütközőzónából, amíg a szakadárok lövik az ukrán katonák állásait. "A fegyverzet kivonásának alapfeltétele a tűzszünet, ami több mint egy héttel életbe léptetése óta még most sem teljesül".

Megerősítette, hogy a kormányerők azonnal visszavonják a nehézfegyvereiket az ütközőzónából, amint a szakadárok beszüntetik a tüzérségi támadásokat. A hét végén az ukrán hadsereg képviselője és a szakadár vezetők aláírták a nehézfegyverek hátrébb vonásának tervét tartalmazó dokumentumot, és a szakadárok ígéretet tettek arra, hogy azt már vasárnap megkezdik.

Sztelmah elmondta, hogy jelentős mértékben csökkent a szakadárok támadásainak száma az ukrán állások ellen. Aggasztónak nevezte ugyanakkor azt, hogy Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő, ukrán ellenőrzés alatt álló Mariupol kikötőváros melletti Sirokine települést továbbra is hevesen támadják a szakadár erők.

Szavai szerint az ukrán fegyveres erők alapvetően tartják védelmi állásaikat a frontvonal mentén, "nem engedve a provokációknak". Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője megerősítette, hogy Mariupol környékén súlyos a helyzet. Hétfőn Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok csapatokat és fegyverzetet csoportosítanak át Mariupol irányába.

A kikötőváros stratégiai jelentőségét az adja, hogy az orosz határ és a Krím félsziget között vezető legrövidebb szárazföldi úton fekszik. Jelenleg pedig nincs közvetlen szárazföldi összeköttetése Oroszországnak az általa egy évvel ezelőtt Ukrajnától jogellenesen elcsatolt félszigettel.

Örülünk! Bojtosfülű disznók érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Publikálás dátuma
2015.02.23. 11:03
Bojtosfülű disznó/Getty Imagesfe
Bojtosfülű, más néven ecsetfülű disznók (Potamochoerus porcus) érkeztek a Szegedi Vadasparkba, az Afrikában őshonos patásokat a karanténidőszak és a beszoktatás után a látogatók is megfigyelhetik a mocsári antilopokkal közös tágas kifutójukban – közölte Veprik Róbert igazgató.

A szegedi állatkertben vad disznóféléket eddig nem mutattak be, a látogatók csak rokonaikkal, az örvös pekarikkal találkozhattak a dél-amerikai bemutatóban. Az európai fajmegmentő program (EEP) keretében Szegedre került Noé, Lara és Lola, a kan és a két koca nagy kedvenc volt a híres Jersey-i Állatkertben, ahonnan érkeztek, azóta is érdeklődnek utánuk egykori gondozóik. Az állatok szállítása nem volt egyszerű feladat, mivel az angol állatkert egy francia partokhoz közeli szigeten található.

Az egy-másfél méter hosszú, akár egymázsásra is megnövő ecsetfülű disznó változatos élőhelyeken, szavannákon, esőerdőkben és mocsaras területeken egyaránt előfordul. Többnyire kisebb, három-tizenegy fős kondákban él, de feljegyezték már ennél jóval nagyobb egyedszámú csapatokat is. Az erőteljes kan által vezetett család sokszor agresszíven és hatékonyan fel tud lépni még a leopárdokkal szemben is, amely a legfőbb ragadozója.

A rozsdavörös szőrű állatok bátorsága lőfegyverrel szemben azonban mit sem ér, a Kongó-medencében a kis termetű bóbitás antilopok mellett az ecsetfülű disznó került legtöbbször terítékre. A nevét a fülön növő fehér szőrpamacsról kapó bojtosfülű disznó nem számít veszélyeztetett fajnak, a vadászat miatt azonban aggodalomra ad okot létszámuk folyamatos csökkenése. Az állatkertekben, a fajmegmentési programnak köszönhetően a faj helyzete megfelelőnek számít – ennek köszönhető, hogy immár Szegeden is megcsodálhatják a látogatók növényekkel, kisebb állatokkal és dögökkel táplálkozó fajt.

További információ: http://www.zooszeged.hu/zoomagazin/hirek/jersey-kedvencei-a-vadasparkban