Portik szerint "tákolmány" Boros vallomása

Portik Tamás, a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantás vádlottja szerint "tákolmány" az egyik áldozat, Boros József Károly a merénylet előtt nem sokkal tett rendőrségi vallomása. Portik Tamás a büntetőper hétfői tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken reagált Boros több mint másfél évtizeddel ezelőtti vallomására.

A Boros Tamásként is emlegetett férfi videón is rögzített rendőrségi vallomásában többek között arról beszélt: Portik Tamás az erőszakot képviselte a 1990-es évek elején olajozással foglalkozó Energolnál, a cég "végrehajtója" volt.
Portik szerint ugyanakkor Boros soha semmi konkrétumot nem mondott róla, vallomásával is csak a rendőrség elvárásainak próbált megfelelni, ráadásul Boros minduntalan jelezte, hogy csak hallomásból szerezte információit.

A Boros és az Energol közti állítólagos elszámolási vita kapcsán Portik azt emelte ki: a pár tízmilliós nézeteltérést meg lehetett volna oldani, de egyébként sem lehet nézeteltérésről beszélni, hiszen az Energolnál akkoriban ennél sokkal nagyobb pénzek mozogtak.

A Fővárosi Főügyészség Jozef Rohác ellen tettesként, Portik Tamás ellen pedig felbujtóként, megbízóként előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt emelt vádat az Aranykéz utcai robbantás ügyében, és életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott mindkét vádlottnak.

A bíróság szeptemberben döntött arról, hogy a Fenyő-gyilkosság korábban kezdődött és már csaknem befejeződött büntetőperéhez egyesíti az Aranykéz utcai robbantás ügyét, miután mindkettőnek vádlottja Rohác. Az ismert médiavállalkozót, a VICO-vállalatcsoport vezetőjét szintén 1998-ban ölték meg, az ügyészség szerint Rohác a kora esti órákban Budán egy forgalmas kereszteződésben a sértett autójához lépett és közvetlen közelről lelőtte. Abban az ügyben felbujtóként nem vádoltak meg senkit.

A tárgyalás rendjét géppisztollyal felfegyverzett, golyóálló mellényes, maszkos kommandósok vigyázták.
Az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság büntetőpere bizonyítással folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Szerző

Akárhogy is, de lesz új szakszervezeti szövetség

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) teljes jogutódlással beolvad a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe (MaSZSZ), erről mindkét szervezet hétfői kongresszusán döntöttek a küldöttek - közölte Székely Tamás, az Autonómok elnöke.

Hozzátette: az egyesülési folyamat a MaSZSZ február 27-i kongresszusán zárul le, ekkor megszűnik az ASZSZ és az MSZOSZ is. Székely Tamás kitért arra is, hogy a kongresszuson tisztújítás is lesz, ekkor fog eldőlni ki vezeti a MaSZSZ-t.
Az egyesüléstől azt várják az ASZSZ elnöke szerint, hogy egy szervezetként akcióképesebben, a munkavállalók érdekeit jobban képviselve tudnak fellépni.

A MaSZSZ-t még 2013 decemberében alapította meg három konföderáció, az MSZOSZ, az ASZSZ és a közszférás szakszervezeteket tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). Akkor egyéves átmeneti időszak után azt tervezték, hogy a három szervezet teljes jogutódlással egyesül.

A SZEF szombati közgyűlésén azonban úgy határozott, nem olvad be teljes jogutódlással a MaSZSZ-ba. Székely Tamás elmondta: sajnálják, hogy a SZEF másképp döntött, de emiatt nem állnak le, hanem továbblépnek a kitűzött cél elérése érdekében.

A nagyságrendileg 200 ezer embert képviselő MaSZSZ, az ország legnagyobb, legtöbb kollektív szerződéssel, a legtöbb munkavállalót képviselő szakszervezeti konföderáció lesz Magyarországon - emelte ki Székely Tamás.

Szerző

Kész: „Látható leszek a választók számára”

Publikálás dátuma
2015.02.23. 17:25
Fotó: Vajda József/Népszava
Egyetlen frakcióhoz sem csatlakozik Kész Zoltán, aki szerint hajlandók lesznek vele együttműködni a kormánypárti polgármesterek. Annál is inkább, mert Veszprémnek már 5 milliárd forintot hozott csak azzal, hogy elindult ezen a választáson. Schiffer András kijelentéseivel nem szeretne foglalkozni, azt azonban visszautasította, hogy troll-kommandót irányítana.

- Mi újság a troll-kommandóval?

- Ilyen csak Schiffer András képzeletében létezik. Nem szeretnék az LMP frakcióvezető kijelentéseivel foglalkozni. Megnyertem a veszprémi választást, több mint 14 ezer ember szavazott rám, számomra ez a lényeg.

- Végiggondolta már, hogy az egyetlen valóban független képviselőként mekkora mozgástere lesz a parlamentben?

- Az Országgyűlés nem az egyetlen terep a politikus számára, de amit a kampányban vállaltam, azt függetlenként is végre tudom hajtani. Az, hogy a 8-as út ne legyen fizetős, nemcsak nekem fontos, ennek eléréséhez szerintem akár fideszes partnereket is találok. A korrupcióellenes mozgalom céljait is nyilván többen hajlandók támogatni, ehhez nem kell frakcióban ülni.

- Ahhoz viszont igen, hogy 2018-ra felépíthesse magát. Sokan találgatják már, vajon kikhez akar majd csatlakozni, esetleg saját pártot alapít?

- Független leszek. Ezt ígértem a választóimnak és ehhez tartom is magam. A 2018-as választással még nem törődöm, most a következő három év programját kell elkészíteni. A választókerületben élők nagyon sok mindent kértek tőlem, tengernyi munkám lesz, mert amit csak lehet, ki akarok járni az enyémeknek. A lehetőségeimre visszatérve még annyit megjegyeznék, hogy képviseleti demokráciában nem csupán a parlamentben kell teljesíteni.

- Veszprémben és a környező települések többségében fideszesek irányítanak. Ezek az emberek igényt tartanak az ön segítségére? Egyáltalán, hajlandók lesznek Kész Zoltánnal együttműködni?

- Miért ne fogadnának el? Én már 5 milliárd forintot hoztam a városnak csak azzal, hogy elindultam ezen a választáson. Decemberi utolsó ülésén nyolcszázmillió forintos támogatást szavazott meg a kormány Veszprémnek, bár hangsúlyozták, hogy ennek semmi köze a kampányhoz. Alig másfél héttel a választás előtt pedig Orbán Viktor négymilliárd forintot adott a veszprémi uszoda építésére. Némedi Lajos alpolgármester még vasárnap este felhívott, reggel pedig már öt kistelepülés vezetője keresett meg együttműködést ajánlva. A cél közös: jobb, élhetőbb településeket akarunk, ezért nem hiszem, hogy a politikai színezet fog számítani.

- A Magyar Nemzet tagnap a baloldali kis pártok jelöltjének nevezte, ez olyan stigma, ami még a független polgármestereket is elriaszthatja saját képviselőjüktől.

- Magyarországon ideje lenne végre elfelejteni ezt a jobb-, illetve baloldali felosztást, itt nyugat-, és kelet pártiak élnek, ez a legfontosabb különbség. Mögém a MoMa is felsorakozott, Bokros Lajos pártját viszont nem lehet baloldalisággal "vádolni".

- A kampányban reggeltől késő estig járta a választókerületet. Képviselőként is ezt fogja tenni?

- Látható leszek a választók számára. Az elmúlt hetekben 22 polgármesterrel találkoztam a 25-ből és nagyon sok házba bekopogtattam. Ezt nem akarom abbahagyni azért, mert képviselőnek választottak. Meg fogom mutatni, hogy lehet ezt másképpen is csinálni.

- Nagyon elfáradt?

- Igen, meg is ígértem magamnak, hogy a hét második felében pihenni fogok.

Szerző