Emberközpontú üzletek

Publikálás dátuma
2015.03.13. 06:11
Áprilisban Csepelen nyílik a hetedik üzlet FORRÁS:CSERITI
Félpénzen vehetsz - Teljes szívvel adhatsz! – szól a Cseriti Adományhálózat szlogenje. A vállalkozást magánemberek indították el, és azokon próbálnak segíteni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Kínálatukat hétköznapi emberek állítják össze, ettől lesz érdekes és egyedi az üzletek választéka. Bárki vásárolhat náluk, és bárki beviheti azt, amire már nincs szüksége.

Bár még csak hat üzlettel rendelkeznek - a hetedik áprilisban nyílik Csepelen -, mégis igen sikeres a Cseriti Shop Adományhálózat. A cseriti pontokban olyan termékeket árusítanak – jóval a bolti ár alatt -, amire a felajánlónak már nincs szüksége, de másnak még hasznos lehet. A rendszert külföldi példák alapján dolgozták ki, az első bolt 2011-ben nyitott. Sáhy Gábor a hálózat egyik szervezője így emlékszik vissza kezdetekre: egy San Diego-i út során találkoztak először ezzel az adományozási lehetőséggel. Amikor hazaérkeztünk, először az interneten, majd ismerősök segítségével kerestünk hasonlóan működő európai charity (jótékonyság) shopokat. A tapasztalatok begyűjtése után döntöttünk úgy, hogy Magyarországon is érdemes megnyitni ilyen üzleteket.

Sáhy Gábor kiemelte: vállalkozás nem karitatív szervezet, és nem is végeznek ilyen jellegű tevékenységet, így továbbadományozással sem foglalkoznak. A Cseriti nem klasszikus adományozói vagy vásárlói kört épít maga köré, hanem erős társadalmi bázist, segítő közösséget. - Alkalom adtán, közvetett módon és egyedi elbírálás esetén bizonyos akciókban természetesen mi is jótékonykodunk - tette hozzá. Minden adományhálózat az adott önkormányzattal együttműködve jön létre. Annak ellenére, hogy a bürokratikus rendszerben kockázatos egy vállalkozásba belevágni, mégis sokan szívesen fogadják az ötletet. A cél az, hogy stratégiailag tudjunk együttműködni az önkormányzatokkal és így beilleszkedni az ellátórendszerükbe.

Mint megtudtuk az üzletek kínálata igen színes: hajcsattól kezdve, ruhaneműn át a szekrénysorig minden megtalálható. Legtöbbször a háztartási gépekre, bútorokra és ruhákra van a legnagyobb szükség. A felajánlásokat szívesen elfogadják magánszemélyektől, vállalkozásoktól vagy más szervezetektől. Begyűjtő szolgálatuk nagyobb vagy ,,súlyos" felajánlás esetén előre egyeztetett időpont szerint ingyen házhoz megy. Sáhy szerint minden attól függ, hogy kinek, mi az érték. Éppen ezért minden tárgy különlegessé válik, és külön történettel rendelkezik. Nemrég például kaptak egy ezüst cigarettatárcát, ami az egykori tulajdonos életét mentette meg: a mellényzsebben tartva felfogott egy lövedéket.

Az adományhálózat többfunkciós: nem csak adományokat továbbítanak egyedi módon, hanem társadalmi szinten is segítséget nyújtanak: rászorulóknak biztosít vásárlási lehetőséget, a régi termékeket visszavezeti a kereskedelembe, így nem vész kárba semmi. Ugyanakkor munkát is biztosít azoknak, akiknek nincs lehetőségük munkavállalóként elhelyezkedni. Az eladók általában valamilyen szempontból hátrányos helyzetű emberek: például tartós munkanélküliek, 55 év felettiek, 50 év feletti nők, gyesről visszatért kismamák. A vásárlókat az Erzsébet programmal is próbálják támogatni: ajándék, gyermekvédelmi és iskolai utalványt is elfogadnak.

A hálózat a környezetvédelmet is támogatja, hiszen ha egy felajánlást nem tudnak értékesíteni, továbbadni (mert nem működik, javíthatatlan), akkor az anyagtól függően újrahasznosításra készítik elő vagy hulladékudvarokba adják le. Ha nincs kereslet az árura, akkor sem esnek kétségbe: online licitre bocsátják, vagy egyszeri karitatív célra fordítják, ezért semmi sem válik feleslegessé.

Szerző

„Hazaáruló” lett a váci Madách Gimnázium

Hazaárulással vádolta és továbbtanulásuk ellehetetlenítésével fenyegette meg csütörtökön a váci Madách Imre Gimnázium diákjait a Jövő Generációja Egyesület és a kormányközeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) állítólagos váci képviselete. 

Mint a Facebook-on közzétett, súlyos helyesírási hibákkal megtűzdelt közleményükben jelezték, ha a gimnázium vezetése nem tesz eleget a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) felhívásának, amelyben gimnazistákat rendeltek élő díszletként a budapesti március 15-i állami rendezvényre, minden erejükkel azon lesznek, hogy az általuk nemzetgyalázónak gondolt iskola tanulói "ne nyerjenek felvételt egy felsőoktatási intézménybe sem", ráadásul még azt is kezdeményezik, hogy a 18 évesnél fiatalabb diákokat "nevelő céllal" behívják a "Polgári Védelem" egységeibe.

A gimnázium szerdán közleményben utasította vissza a KLIK kérését, a tanári kar ugyanis nem támogatja a diákok "politikai színezetű rendezvényeken való részvételét" és azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt bárki kötelezővé tegye. Ugyanakkor jelezték: a gimnázium, "ahogy mindig, ebben az évben is megemlékezik nemzeti ünnepünkről, és sok diákunk részt vesz a lakóhelyén tartandó ünnepi rendezvényeken".

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti rendezvényszervező hivatala és a KLIK buszos utaztatással szervez diákokat a március 15-i állami ünnepségre. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint iskolában nincs helye a pártpolitikának, s mivel az intézményeknek küldött levelekből kiderült, a kormányzat a diákok adataira is igényt tart, a KLIK gyakorlata jogsértő is lehet.

A fenyegető levéllel kapcsolatos hírekre a CÖF a következőképp reagált: "CÖF Klub kizárólag a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának döntése alapján hozható létre, és hangsúlyozni kívánjuk, hogy szervezetünk Vácott ilyet nem alapított. Megjegyzendő, hogy sem a már létező CÖF Klubok, sem azok tagjai nem bírnak felhatalmazással arra, hogy önállóan a CÖF-CÖKA nevében nyilatkozatokat tegyenek".

Szerző

Országos tüntetés lesz a korrupció ellen

Publikálás dátuma
2015.03.13. 06:05
A legutóbbi megmozdulás a március 8-i korrupcióellenes tüntetés volt. FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Egyedül az LMP nem csatlakozott az Együtt kormányzati korrupció ellen hirdetett országos tüntetésének szervezéséhez - Juhász Péter meghívására a tegnapi egyeztetésen az MSZP, a DK és a PM képviselői is megjelentek. Korábban március 28-át jelölte ki Juhász, ám most a pártok arra jutottak, optimálisabb lehet a vasárnap, azaz március 29-e. 

Az ellenzéki pártok - hogy civilek is minél nagyobb számban csatlakozzanak - abban állapodtak meg, hogy területi alapon, vagyis településenként osztják el a tüntetések szervezési feladatait, ám a megmozdulást a fővárosban civilek szerveznék, míg a pártok vidéken. A tüntetéseket pártlogóktól mentesen tartanák. Juhász reméli, hogy később az LMP is csatlakozik.

Közben nyilvánosságra hozta az V. kerület gazdálkodását is vizsgáló jelentését az Állami Számvevőszék (ÁSZ): azt állapították meg, hogy Belváros - amelynek botrányos ingatlaneladási gyakorlata miatt szervezett tiltakozást március 8-ra Juhász, és amelyért lényegében a következőt is meghirdetik - jogszerűen járt el a vagyonértékesítési döntéseiben, "a vagyonnyilvántartás hiányosságai ellenére". "A döntéseket dokumentumokkal, előterjesztésekkel, beruházási célokmányokkal támasztották alá, azokat a képviselő-testület és arra felhatalmazott szervei szabályszerűen hozták meg" - határozott az ÁSZ. Az önkormányzat könyvviteli mérleg szerinti vagyona 2009-ben 72 milliárd 631 millió volt, ami 2013 végére 73 milliárd 536 millióra nőtt, vagyis 1,2 százalékkal, Rogán Antal vezetése alatt. Az ÁSZ a többi kerületet is vizsgálta, és például Zuglóról megállapította, hogy a vagyonkimutatások felépítése megfelelő volt, ám tartalmuk 2009-ben, az SZDSZ-es Weinek Leonárd idején és 2013-ban, a fideszes Papcsák Ferenc alatt "nem felelt meg a jogszabályban foglalt előírásoknak". A kerület vagyona nem változott érdemben, 2009-ben 89 milliárd 867 millió, 2013 végére 89 milliárd 740 millió volt.

Szerző