Itt az új hírtévé, hírek nélkül

Publikálás dátuma
2015.03.15. 13:39
Imre Balázs műsorvezető a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában
Döcögve, szakmai és technikai bakikkal súlyosítva kezdte meg adását ma reggel 6-kor a hírtévévé vált M1 - de lényegében hírek nélkül. Az egyetlen érdemi téma március 15.-e lett volna, ám az első órákban még az országos programokkal sem foglalkoztak. A technikai berendezéseket mintha órákkal az indulás előtt kezdték volna el állítgatni, annyi volt a hiba.

Lényegében csak hírekkel nem fárasztotta a nézőket az állami média ma reggel 6 órakor elindult önálló hírtévéje. Mert azt kell mondanunk, minden mással igen. A lilás-kékes-fehéres dizájnba csomagolt folyamatos "hírfolyam" ígérete még két órával később is csak ígéret maradt, de addig megtudhattuk, hogy innentől kezdve naponta többször lesz híradó - itt felsorolták a csatorna "alappilléreinek" nevezett műsorokat, ezek: Ma reggel, Ma délelőtt, Ma délután, Ma este, Ma éjszaka - és időjárás-jelentés. Ez minden, amit egy 18 órás élő híradással szolgálaló közszolgálati csatorna üzemeltetője, az MTVA ígérni tudott. Már annyiszor hallhatta a néző, hogy milyen fontosnak tartják a hatékony, interaktív, vagyis a nézők helyzetjelentését is magába építő időjárás-jelentést, hogy fel sem tűnhetett, el sem hangzott milyen idő lesz. Az első érdemi időjárásra fél órát kellett várni.

Az adásfolyam többi részében a közmédia önmaga méltatását tartotta a legfontosabbnak: bemutatták az M1 nyolc arcát, így Borsa Miklóst, az internetes újságírókat megregulázó Németh Balázst, Imre Balázst és Hevér Lórántot. Utóbbi két híradós úgy jelentkezett be az első órákban, mintha a kerületi versmondóversenynek már csak a tizedik helyére pályáznának, negédesen, de fél gőzzel, furcsa grimaszokkal. Egy hatalmas plazmafal előtt ácsorogva március 15.-ről beszéltek, míg mögöttük a falon egy newsroom fényképe volt (!) látható, amelyet büszkén el is ismertek, hogy mindez csak illúzió.

Mindezt még az állandó technikai zavarok súlyosították: az egyik, természetesen az M1 új díszletét méltató anyag alól eltűnt a hang, majd Imre Balázs hangját hallhattuk a stúdióból, azt kérdezve, "kérjek-e elnézést", vélhetően a nézőktől a baki miatt. A válasz minden bizonnyal az volt, hogy "ne", mert ahogy újra őt láthattuk, folytatta, ahol abbahagyta. A hasonló sorozatos bakik - felgyorsított kép szintén hang nélkül - azt a benyomást keltették, mintha a tévések nem próbálták volna ki ezt az egész "cuccot", és néhány órával 6 óra előtt, lóhalálában állítgatták volna a felszerelést.

Az egyetlen hírértékű anyag később is március 15.-e volt, de az érdemi információ is csak annyi volt, hogy itt a nemzeti ünnep. Volt rá ugyan utalás, hogy bemutatják a programokat, de Orbán Viktor 11 órás beszédéig sem derült ki, hogy az ország mely részein, pontosan hánykor, pontosan milyen programok lesznek. Addig is fontosabb volt az MTVA által szerződtetett - az AL Jazeera, a BBC és a CNN arculatában is segédkező - designereket megszólaltatni, akik élőben, és később egy külön húsz perces kisfilmben is elmondhatták ugyanazt. Ám a stúdióban sikerült összekeverni a két tervezőt, amikor Simon Jago beszélt, a másikuk, William Smith nevét olvashattuk. Ezért kellett aztán a feszengő műsorvezető Fábián Barnának nyomatékosítani szóban is, maikor Jagóhoz beszélt, hogy "hát ön a kreatív designer", ugye.

Kapott három egész percet az olaszos, zöld-fehér piros kokárdával megjelenő MTVA-vezérigazgató Szabó László Zsolt is, a vele készült beszélgetés végén Fábián azzal tudott búcsúzni, hogy "sok sikert kívánok magunknak".

Az M1 szlogenje nagyvonalúan úgy szól, "Akkor. Amikor", és lehetősége is lenne a nézőknek, hogy a hírekhez hozzá is jussanak. Ezt a képernyő alján futó alsó hírsáv hívatott segíteni, amin egyrészt olyan apró betűkkel mentek a kiírások, hogy alig lehetett őket elolvasni, másrészt - ami nagyobb baj - szinte kizárólag akkor volt látható, amikor valakinek a hírsáv felett kiírták a nevét. Amint levették a nevét, eltűnt a hírsáv is, miközben folyamatosan futott, tehát láthatóan úgy tervezték, hogy az folyamatosan látható is legyen.

Az egész műsorfolyam legabszurdabb pontja mégis az volt, mikor a díszlet - igen, maga a díszlet - egyes szám első személyben elmesélte magáról, hogyan keletkezett. "Egyszer csak kamionokra raktak, és elindult a konvoj!" Akkor még csak egy kósza ötlet voltam. És még csak mondogatták rólam, hogy biztos szép lesz és modern. De én már akkor tudtam, hogy egy napon majd visszatérek ide, hogy elkápráztassam a nézőket!" - hangzott el.

A bejátszókban ígértek még külföldi híreket is, azokból egyetlen darab sem volt, pedig, ha már kínos volna beszélni az éppen március 15.-ével életbe lépő boltbezárásokról, azok mégis ki tudták volna tölteni a helyet. De a sajtószabadság ünnepén ennyi tellett a közmédiától.

Gyurcsány: március 15. a sajtórabság napja

Gyurcsány Ferenc szerint március 15. 2015-ben nem a sajtószabadság, hanem a sajtórabság napja.

A Demokratikus Koalíció elnöke pártja vasárnapi, a budapesti Pilvax kávéháznál tartott megemlékezésén mondta ezt, és - a közszolgálati televízió reggel indult új struktúrájára utalva - úgy fogalmazott: ma útjára indul a "hazugság új köztelevíziója, vagy párttelevíziója".

Hozzátette, nem az a baj, hogy azt az emberek pénzéből fizetik és "minden tisztességes emberi normának ellentmond", hanem az, hogy "nyilvánvalóan a hazugság, az embertelenség csatornájává fog válni, egy önmagába forduló és a nemzetet meggyalázó hatalomnak a szolgálatában".

Szerző

Tiltakozás, botrányos jelenetek a Múzeumkertnél

Publikálás dátuma
2015.03.15. 12:45
MTI Fotó: Lakatos Péter
Tiltakozók ültek le az úttestre az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepség kezdete előtt Budapesten, a Múzeum körúton. Előzőleg ketten "Orbán geci" táblával jelentek meg a gyülekezők között. Az idegek pattanásig feszültek, dulakodás is volt.  

MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

A központi ünnepség kezdetét  megzavarta, amikor ketten "Orbán geci" feliratú táblával érkeztek a kormányfői beszédre várók közé. 

Közben egy magát újságírónak mondó, videokamerázó férfival egy másik ember dulakodni is kezdett, az újságíró a földre került, a rendőröknek kellett beavatkozniuk. 

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Orbán Viktor az ünnepi beszédben ismét megfújta a harci kürtöt, szavai szerint ugyanis bár 1848. március 15. óta eltelt 167 év, a lényeg nem változott: az ország szuverenitásáért folytatott küzdelemnek soha sincs vége, és ebben csak magunkra számíthatunk. 

A kormányfő beavatott a szabadság-értelmezésébe is, e szerint: a szabadság azt jelenti: minden nemzetnek elidegeníthetetlen joga, hogy a saját útján járjon.

"Kossuth és Petőfi népe csak mosolyog, ha bárki oktatni akar bennünket szabadságból és demokráciából"  - tette hozzá Orbán Viktor, magához vonva a nagy elődöket, akik ehhez nyilvánvalóan nem járultak hozzá. 

Fidesz: szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők zavarták az ünnepet
A Fidesz szerint szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők akarták megzavarni a Magyar Nemzeti Múzeum előtti március 15-i békés ünnepet vasárnap. A kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "szomorú és gyalázatos, hogy szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők akarták megzavarni a Nemzeti Múzeum előtti ünnepséget. Olyan emberek tették ezt, akiknek a nemzeti ünnep méltósága semmit nem jelent".

Szerző
Frissítve: 2015.03.15. 15:41