Paks II. - Ki kell adni bizonyos hatástanulmányokat

Publikálás dátuma
2015.03.18. 17:37
Fotó: Népszava
Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-nek ki kell adnia a paksi atomerőmű bővítését előkészítő környezetvédelmi hatástanulmányok egyes dokumentumait - mondta ki jogerős döntésében szerdán a Szekszárdi Törvényszék. A telephelyengedély-kérelmeket megalapozó vizsgálati dokumentumokat ugyanakkor nem kell kiadnia a cégnek.

A bíróság másodfokon hozott határozatával részben megváltoztatta a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú döntését, amely elutasította Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő közérdekű adatok kiadása iránt indított keresetét.
Az ellenzéki politikus az atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó környezetvédelmi és gazdasági hatástanulmányok, illetve az új blokkok építésének ütemtervének kiadását kérte az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-től, majd a bíróságtól.

A Paks II. Zrt. azzal az indokkal tagadta meg a kért dokumentumok kiadását, hogy azok üzleti titkokat is tartalmaznak, amelyek nyilvánosságra kerülése jelentős kárt okoz az MVM csoportnak. A beruházás környezeti hatásairól készült tanulmányt azért nem adták ki, mert a cég szerint nyilvánosságra kerülése a környezeti hatásvizsgálati eljárást megelőzően veszélyezteti az engedélyezés "illetéktelen" külső befolyások nélküli lefolytatását.

Mándi Zoltán bíró indoklása szerint az atomerőmű bővítését megalapozó Lévai projekt környezetvédelmi hatástanulmányai közérdekű adatnak minősülnek, kiadásuk nem tagadható meg. A telephelyengedély-kérelmeket megalapozó vizsgálati dokumentumokat ugyanakkor a Paks II. Zrt. helyesen nem adta ki, mert azok döntés-előkészítő anyagok, amelyek műszaki-pénzügyi tartalmának nyilvánosságra kerülése az atomerőmű-bővítésről még zajló tárgyalások során a cég és Magyarország érdekeit sértette volna - mutatott rá.

A Paks II. Zrt.-nek a határozat szerint 15 napon belül a Lévai projekt környezeti hatástanulmányának dokumentumai közül tizenegyet kell átadnia a felperes politikus részére. Ezek között szerepel mások mellett a földtani közeg, a felszín alatti vizek, a telephely hidrológiai jellemzése, a Duna medrének és partvonalának állapotáról szóló fejezet, valamint a környezeti radioaktivitás és az élővilág sugárterhelésének jellemzése.

A bíró kitért arra is, hogy a március 19-én hatályba lépő törvény szerint az atomerőmű-bővítés egyezményeinek a döntést megalapozó adatai keletkezésüktől számított 30 évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg, nem vonatkozik a perben szereplő környezeti hatástanulmányokra.

Szerző

Polt Péterhez fordult Quaestor-ügyben az MSZP

Az MSZP közérdekű keresetindításra kéri a Quaestor-ügyben a legfőbb ügyészt a pénzügyi szervezetek felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellen.

Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, Tóbiás József elnök-frakcióvezető szerdán levélben kérte Polt Péter legfőbb ügyészt közérdekű kereset indítására az ügyben.
Mint mondta, 2010 áprilisában volt egy felügyeleti ellenőrzés még a szocialista kormány idején, akkor a Quaestort eltiltották az embereket félrevezető tájékoztatástól.
Úgy gondolják - folytatta -, hogy közigazgatási hatáskörben is történtek hibák és visszaélések.
Ha igazak a hírek, akkor a Quaestorba a felügyelők csak kávézni jártak, mert ki volt nekik adva, hogy semmit nem nézhetnek - fogalmazott, megjegyezve, szeretnék ha ezt az ügyészség tisztázná.

Gőgös Zoltán beszámolt arról is, hogy kedden országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be a fideszes bankbotrányok károsultjainak teljes kártalanításáról és a pénzügyi szektor felügyeletének megerősítése érdekében szükséges halaszthatatlan intézkedésekről. Ebben a többi között az szerepel, hogy az ügyfelek azonnali kártalanítására van szükség az MNB-n keresztül - ismertette.

Kitért arra, hogy a nap folyamán "nagyon heves demonstráció" volt a Hortobágy közelében, Váncsodon, ahol "a földmutyiban károsult hortobágyi gazdák" azért tüntettek, mert nem tudják hová rakni a közel 40 ezer állatukat. Azt üzente a gazdáknak, ne hagyják magukat, és ne jöjjenek le a legelőről, amíg az új, nem létező állatállománnyal rendelkező tulajdonosok meg nem jelennek.
Közölte, a miniszterelnöktől azt kérik, hogy mondjon konkrétumot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által a hortobágyi földpályázatok ügyében lefolytatott vizsgálatról.

Szerző

Csődvédelmet követel a Quaestor-csoportnak az Együtt

Az Együtt azonnali csődvédelem elrendelését követeli a teljes Quaestor-csoportra, a párt szerint ugyanis napról napra nő a kockázata annak, hogy a társaság vezetői egy offshore cégben tüntetik el a kisbefektetők pénzét.

Pápa Levente alelnök erről sajtótájékoztatón beszélt szerdán. Rámutatott: a mintegy 150 milliárd forint értékben hamis kötvényeket értékesítő cégcsoport zászlóshajója a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt., vagyis ez a cég jogosult a pénz felhasználására. Szerinte ezért vizsgálni kellene ennek pénzmozgásait.

A vállalat tulajdonosa ugyanakkor egy liechtensteini offshore cég, amelyhez csődvédelem nélkül szabadon elutalhatóak a források. Döntéshozatalra, pénzátutalásra a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nél három ember jogosult: Tarsoly Csaba, a felesége és Tarsoly Vince - folytatta az Együtt politikusa, azt firtatva: miért járhatnak szabadon ezek az emberek.

Ki védi őket? Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akivel Tarsoly Csabának közös győri kötődése van? - kérdezte Pápa Levente, úgy folytatva: vagy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, akivel "a letelepedésikötvény-bizniszben közösen léptek fel"; esetleg Orbán Viktor miniszterelnök, akivel "közös szerelmük" a futball, és aki a győri labdarúgás megmentéséért szólalt fel?

Szerző