Európai vasárnapok

A boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozását szinte minden érintett ellenezte; megütközéssel vagy felháborodással fogadta. Nem volt érdemi konzultáció a javaslatról, nem ismeretes semmi olyan elemzés, amely a korlátozások pozitív hatásait bármilyen formában kimutatta volna. Arra sem hivatkozhatott senki, hogy erre tartana a világ, mivel hogy nem erre tart.

Ha egy kis gazdaságtörténeti kutatást végzünk, azt látjuk, hogy a vasárnapi zárva tartáshoz hasonló tilalmakat jellemzően az első világháború után vezettek be különböző országokban. Például Angliában akkor vezették be, hogy vasárnap a hétköznapinál rövidebb ideig tartanak nyitva a kocsmák (pubok).

Szemben a hadigazdaság munkaerő-gazdálkodási logikájával, az elmúlt negyedszázad a fejlett országokban, így az Európai Unióban is a munkaszervezés rugalmasabbá válását, a munkaszerződések sokféleségét hozta el. Ebbe a hullámba kapcsolódtak be az átalakuló kelet-közép-európai országok is az 1990-es években.

Ha azonban a munkanapok szervezése rugalmasabbá, sokszínűbbé válik, akkor a szabadidő szervezése sem követhet egyenszabású mintákat. Ha sokféle képen dolgozunk a hétköznapokon, meg kell engedni a hétvége programjának változatos, önállóbb beosztását is.

Tény, hogy Nyugat-Európa számos országában a szakszervezetek egy része támogatja a vasárnapi munka tilalmát, karöltve egyházi szervezetekkel és sportegyesületekkel, amelyek a tilalom vélt vagy valós kedvezményezettjei. Az EU-n belüli kulturális és gazdasági különbségek miatt fontos is, hogy legyen tere a helyi preferenciák érvényesítésének. A változások azonban mégis egyre inkább a rugalmasság felé mutatnak – feltéve, ha általában véve a munkakörülményekben javulást lehet elérni.

A vasárnapi nyitva tartás jogának védelme tehát nem jelent feltétlenül féktelen konzumerizmust, és nem egyenlő a munkavállalói jogok leépítésének szándékával sem. Heti egy pihenőnapnak lennie kell! Legalább egynek. Ezt sok vizsgálat, számítás, elemzés alátámasztotta.

Minőségi különbséget jelent az ember élet- és munkakörülményeiben, hogy van-e egy olyan nap a héten, amikor rendszeresen pihenhet. Azt azonban nem támasztja alá az elemzés, hogy ennek a napnak egy országban mindenki számára ugyanannak kell lennie. Azt sem, hogy a közös pihenőnapot az államnak kell-e meghatároznia törvényileg. Civilizált helyeken kimondottan ellenjavallott, hogy ez a törvényi meghatározás érdekegyeztetés nélkül, a szociális partnerek kizárásával történjen.

Amikor az EU-ban elindítottuk a munkaidő-szabályozás felülvizsgálatát, tiszteletben tartottuk a munkáltatók és munkavállalók konzultációs jogait. Ennek következtében kemény két éven át tárgyaltak olyan kérdésekről, mint a készenléti idő, vagy az egységes EU-jog alóli kivételezés.

A ma hatályos uniós irányelvet sok vita övezi. Ezen a területen elmondható: lehetne jobb színvonalú az uniós joganyag, s emiatt megreformálására sokan törekedtek, törekedtünk az elmúlt évek során. Kevesen vitatják azonban, hogy az uniós irányelv jelenlegi formájában is igen fontos szabályokat rögzít. Így például a heti maximális munkaórák számát, vagy a napi minimális pihenőidő meghatározását. Egyes napok megcímkézésére az uniós jog nem terjed ki.

Az EU munkaidő-szabályozása nem teszi szükségessé – igaz, nem is zárja ki a vasárnapi munka tiltását. Ellene szól azonban szinte minden gazdasági érv. Van olyan kiskereskedelmi lánc, mely rövid távon 15-20 százalékos forgalom-visszaeséssel számol. A vasárnapi zárva tartás folytán elbocsátások várhatók, több lesz a túlóra és az éjszakai munka, nőhet ezáltal a közmunkáért sorba állók, de a kivándorlók száma is.

Létezhet-e az ügy mögött ezeken kívül valami más, ki nem mondott gazdasági érdek? Lehet-e racionális magyarázata a pláza ellenességnek, amely vélhetően mozgatója a vasárnap-ügyi fontoskodásnak? Nos, amikor a plázák épültek, sok szó esett arról, hogy ezek a kereskedelmi komplexumok elsősorban az importot szippantják majd be, szemben a hazai árukkal. Másrészt, egyes plázák Magyarországon a belvárosokban épültek fel, figyelmen kívül hagyva, hogy ez a modell eredetileg Amerikában a városokon kívülre, országutak mellé lett kitalálva, Egyes városrészek túlzsúfoltsága (főleg csúcsidőben) emiatt fokozódott.

Ha van is igazság ezekben a tíz-tizenöt évvel ezelőtti kritikákban, egészen biztos, hogy a dolgot nem lehet olyképpen visszacsinálni, hogy még a József körúti üzletek is kinyissanak. A kisbolti romantika rossz tanácsadó; ha már az életünk, gazdaságunk így alakult, ennek megfelelő, korszerű szabályozása több előnnyel és kevesebb veszteséggel jár. A betiltósdi azonban már csak azért is aggályos, mert egy olyan világ képét vetíti előre, ahol a kormány megkülönbözteti a számunkra tiltott, megtűrt, vagy támogatott tevékenységeket, kezdve a vasárnapiakkal. A betiltók állítólag a dolgozók érdekeinek védelmében lépnek fel. Ez esetben azonban inkább a heti munkaidő-korlát betartására, a túlórák és a hétvégi munka megfelelő díjazására, és a szabadságolás önkéntes jellegének megőrzésére kellene odafigyelni.

Szerző

Teljes a létszám

Publikálás dátuma
2015.03.20. 06:54
Agüero kihagyott büntetője megpecsételte a City sorsát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN
Kialakult a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének mezőnye, miután szerda este az utolsó két nyolcaddöntő mérkőzést is lejátszották. A Barcelona kettős győzelemmel búcsúztatta a Manchester City-t, ezzel pedig eldőlt: nem lesz angol csapat a folytatásban. A másik mérkőzésen a Juventus idegenben is felülmúlta a Dortmundot.

Szezoncsúcsot döntött szerda este a Barcelona-Manchester City összecsapás, már ami a nézőszámot illeti. A Camp Nouba 92 551-en váltottak jegyet, hogy buzdítsák kedvenceiket. A találkozó túlnyomó részében a katalánok domináltak, ám Joe Hart óriási védéseinek, no meg Messi, Neymar és Suárez „helyzetkihasználásának” köszönhetően a City elkerülte a nagy vereséget.

Sőt, akár döntetlennel is végződhetett volna a mérkőzés, ha Sergio Agüero értékesíti a büntetőt, ám Ter Stegen hárította az argentin csatár tizenegyesét. Így Rakitic góljával 1-0-ra nyert a Barca, és kettős győzelemmel, zsinórban nyolcadszor jutott a negyeddöntőbe, míg a manchesteriek kiesése azt jelentette: nem lesz angol csapat a legjobb nyolc között.

„Azt kaptuk a Citytől, amit vártunk. Rengeteg helyzetet tudtunk ellenük kialakítani, és elértük célunkat, azaz nyertünk, és továbbjutottunk. Remélem, a Real Madrid elleni mérkőzésig jó formában tudunk maradni” - mondta Luis Enrique, a katalánok vezetőedzője. Manuel Pellegrini, a manchesteriek menedzsere úgy vélte, ha bemegy a büntető, akkor csapata jutott volna a negyeddöntőbe.

„Nincs kétségem afelől, hogy jobb csapattól kaptunk ki. Lionel Messit nagyon nehéz őrizni. Nem ment most olyan jól nekünk a szünetig, mint az első mérkőzésen, de azután már sokkal jobban teljesítettünk, és több kockázatot vállaltunk. Négyszer játszottunk a Barcával, négyféle taktikát próbáltunk ki, azaz nem a taktikával van itt a gond, hanem a mutatott játékkal... Ma két gól kellett volna a sikerhez, és meg is szerezhettük volna ezt a két gólt, főleg, ha bemegy a büntető.

Nagyon fontos pillanat volt ez, mert volt még hátra tizenöt perc. Nem ez volt a legjobb évünk a pénzügyi fair play miatt, ez nagyon megnehezítette a dolgunkat, az anyagiakat és a keretet nézve is. Hogy kikkel erősítünk? Még nincs itt az ideje, hogy ezzel foglalkozzunk. A jövőm miatt sem aggódom, nem szokásom” - fogalmazott a chilei mester.

A Juventus Tévez találatának köszönhetően már a 3. percben vezetéshez jutott a Dortmund vendégeként. A német alakulat próbálkozott, de nem tudta áttörni a remekül záró olasz falat. A második játékrészben pedig Morata és Tévez végleg eldöntötték a továbbjutás kérdését. A torinói alakulat kettős győzelemmel jutott tovább, míg a Dortmundnak ezúttal sem sikerült hazai pályán legyőznie a Juventust.

„A munkát együtt végezte a klub, a csapat és az edző. A játékosok nem hagyták lehetőséghez jutni a hazaiakat, és véleményem szerint a két mérkőzés alatt talán egy veszélyes lövése volt az ellenfélnek.Fontos eredmény ez az olasz futball számára, különösen akkor igaz ez, ha figyelembe vesszük, hogyan értük el. A keret képes a dortmundi teljesítménynél is többet nyújtani. Mindent figyelembe véve taktikailag okosan játszottunk, és sok szabadrúgáshoz sem juttattuk az ellenfelünket. Meglátjuk, mit hoz a sorsolás. Kötelességünk hinni magunkban, ahogy hittünk a továbbjutásban ebben a fordulóban is, mivel ez a csapat kiváló fizikai és taktikai adottságokkal rendelkezik” - nyilatkozta a mérkőzés után Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője.

„Ha nem lősz kapura, akkor nem szerzel gólt. Ezt láttuk Téveztől, mi viszont képtelenek voltunk hasonlóra. Kiestünk ugyan a BL-ből, de ez nem probléma, más csapatokkal is megtörtént ugyanez ebben a szakaszban” - fogalmazott röviden Jürgen Klopp, a németek trénere.

Három spanyol, két francia, valamint egy-egy német, portugál és olasz csapat várja a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének ma déli sorsolását, amelyet az európai szövetség (UEFA) nyoni központjában tartanak.

BL-nyolcaddöntő, visszavágó
Szerda
Barcelona-Manchester City 2-1, 1-0
Dortmund-Juventus 1-2, 0-3
A BL negyeddöntősei:
Real Madrid, FC Porto, Bayern München, PSG, Atlético Madrid, Monaco, Barcelona, JuventusSzerző
Frissítve: 2015.03.19. 22:26

Teljes a létszám

Publikálás dátuma
2015.03.20. 06:54
Agüero kihagyott büntetője megpecsételte a City sorsát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN
Kialakult a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének mezőnye, miután szerda este az utolsó két nyolcaddöntő mérkőzést is lejátszották. A Barcelona kettős győzelemmel búcsúztatta a Manchester City-t, ezzel pedig eldőlt: nem lesz angol csapat a folytatásban. A másik mérkőzésen a Juventus idegenben is felülmúlta a Dortmundot.

Szezoncsúcsot döntött szerda este a Barcelona-Manchester City összecsapás, már ami a nézőszámot illeti. A Camp Nouba 92 551-en váltottak jegyet, hogy buzdítsák kedvenceiket. A találkozó túlnyomó részében a katalánok domináltak, ám Joe Hart óriási védéseinek, no meg Messi, Neymar és Suárez „helyzetkihasználásának” köszönhetően a City elkerülte a nagy vereséget.

Sőt, akár döntetlennel is végződhetett volna a mérkőzés, ha Sergio Agüero értékesíti a büntetőt, ám Ter Stegen hárította az argentin csatár tizenegyesét. Így Rakitic góljával 1-0-ra nyert a Barca, és kettős győzelemmel, zsinórban nyolcadszor jutott a negyeddöntőbe, míg a manchesteriek kiesése azt jelentette: nem lesz angol csapat a legjobb nyolc között.

„Azt kaptuk a Citytől, amit vártunk. Rengeteg helyzetet tudtunk ellenük kialakítani, és elértük célunkat, azaz nyertünk, és továbbjutottunk. Remélem, a Real Madrid elleni mérkőzésig jó formában tudunk maradni” - mondta Luis Enrique, a katalánok vezetőedzője. Manuel Pellegrini, a manchesteriek menedzsere úgy vélte, ha bemegy a büntető, akkor csapata jutott volna a negyeddöntőbe.

„Nincs kétségem afelől, hogy jobb csapattól kaptunk ki. Lionel Messit nagyon nehéz őrizni. Nem ment most olyan jól nekünk a szünetig, mint az első mérkőzésen, de azután már sokkal jobban teljesítettünk, és több kockázatot vállaltunk. Négyszer játszottunk a Barcával, négyféle taktikát próbáltunk ki, azaz nem a taktikával van itt a gond, hanem a mutatott játékkal... Ma két gól kellett volna a sikerhez, és meg is szerezhettük volna ezt a két gólt, főleg, ha bemegy a büntető.

Nagyon fontos pillanat volt ez, mert volt még hátra tizenöt perc. Nem ez volt a legjobb évünk a pénzügyi fair play miatt, ez nagyon megnehezítette a dolgunkat, az anyagiakat és a keretet nézve is. Hogy kikkel erősítünk? Még nincs itt az ideje, hogy ezzel foglalkozzunk. A jövőm miatt sem aggódom, nem szokásom” - fogalmazott a chilei mester.

A Juventus Tévez találatának köszönhetően már a 3. percben vezetéshez jutott a Dortmund vendégeként. A német alakulat próbálkozott, de nem tudta áttörni a remekül záró olasz falat. A második játékrészben pedig Morata és Tévez végleg eldöntötték a továbbjutás kérdését. A torinói alakulat kettős győzelemmel jutott tovább, míg a Dortmundnak ezúttal sem sikerült hazai pályán legyőznie a Juventust.

„A munkát együtt végezte a klub, a csapat és az edző. A játékosok nem hagyták lehetőséghez jutni a hazaiakat, és véleményem szerint a két mérkőzés alatt talán egy veszélyes lövése volt az ellenfélnek.Fontos eredmény ez az olasz futball számára, különösen akkor igaz ez, ha figyelembe vesszük, hogyan értük el. A keret képes a dortmundi teljesítménynél is többet nyújtani. Mindent figyelembe véve taktikailag okosan játszottunk, és sok szabadrúgáshoz sem juttattuk az ellenfelünket. Meglátjuk, mit hoz a sorsolás. Kötelességünk hinni magunkban, ahogy hittünk a továbbjutásban ebben a fordulóban is, mivel ez a csapat kiváló fizikai és taktikai adottságokkal rendelkezik” - nyilatkozta a mérkőzés után Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője.

„Ha nem lősz kapura, akkor nem szerzel gólt. Ezt láttuk Téveztől, mi viszont képtelenek voltunk hasonlóra. Kiestünk ugyan a BL-ből, de ez nem probléma, más csapatokkal is megtörtént ugyanez ebben a szakaszban” - fogalmazott röviden Jürgen Klopp, a németek trénere.

Három spanyol, két francia, valamint egy-egy német, portugál és olasz csapat várja a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének ma déli sorsolását, amelyet az európai szövetség (UEFA) nyoni központjában tartanak.

BL-nyolcaddöntő, visszavágó
Szerda
Barcelona-Manchester City 2-1, 1-0
Dortmund-Juventus 1-2, 0-3
A BL negyeddöntősei:
Real Madrid, FC Porto, Bayern München, PSG, Atlético Madrid, Monaco, Barcelona, JuventusSzerző
Frissítve: 2015.03.19. 22:26