A külföldön dolgozók az olcsó megoldást keresik

Publikálás dátuma
2015.03.20. 06:26
A legtöbben Angliából utalnak haza, a legtöbbet a statisztikák szerint viszont Németországból FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A külföldön dolgozó magyarok egyik gondja, hogy a megkeresett és el nem költött pénzt hogyan juttassa el az itthon maradottaknak. Ez azonban nem is annyira egyszerű, különösen, ha olcsó, de biztonságos megoldást keres valaki. A hagyományos banki utalások, netán készpénzben-szállítás mellett megjelentek az online pénzküldő szolgáltatások, speciális kártyák, az e-pénz, amelyek újszerűségükön túl olcsóságukkal is felhívják a figyelmet magukra.

A nem hivatalos statisztikák szerint közel 600 ezer magyar dolgozik külföldön. Legtöbben - az összes fele - az Egyesült Királyságban helyezkedett el, a szigetországon kívül Németországba és Ausztriába mentek ki a legtöbben munkát vállalni. A nagy hármast Szlovákia követi, az ötödik helyen Hollandia áll, a sort pedig Lettország zárja néhány tíz fővel. A külföldi munkavállalás sokak számára lehetőség a felemelkedésre, másoknak a túlélésre, hiszen akár tízszeresét is megkereshetik hazai bérüknek a kinn dolgozó magyarok.

Az elmúlt években gyorsan növekedett a külföldön kapott keresetek hazautalása, ami már nemzetgazdasági jelentőségű tétellé hízott. 2013-ban a hazautalások értéke Magyarországon elérte a 2400 millió dollárt, a Világbank tavaly októberi becslései szerint. A Portfólió adataiból kiderül a munkajövedelmekből származó bevétel a magyar GDP 3 százalékára tehető, ami jelentős tétel, hiszen így a folyó fizetési mérleg többletének több mint harmada abból származik, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok átutalják a megszerzett jövedelmük egy részét.

Fontos kérdés, hogy milyen módon tudják leginkább költséghatékonyan hazaküldeni a pénzünket, ugyanis egy-egy rosszul megválasztott utalási mód több ezer forintot is elvihet. A leghagyományosabb módszer, ha a hazalátogató táskájában hozza haza a pénzét, ez azonban, bár sokan így csinálják, mára igencsak elavult. Ugyanakkor e módszer előnye, hogy az utcai pénzváltók viszonylag jó árfolyamon váltanak.

A hagyományos módszerek közül még sokan próbálkoznak a levélben történő pénzküldéssel is, ez azonban hivatalosan tilos, és kockázatos is. Postai úton az Egyetemes Postaegyesület tagországai, valamint az Eurogiro A/S tagszervezetei között, kétoldalú megállapodások alapján utalható át pénz, Magyarországra jelenleg 27 országból küldhető ily módon deviza. Egyes országokból nemzetközi gyorsutalványon is feladható pénz – tájékoztatta Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője a Népszavát.

A banki utalást választóknak első körben dönteniük kell, hogy melyik bankszámláról szeretnének nemzetközi utalást kezdeményezni. Ezután pedig meg kell adni, hogy a számla devizanemével egyező devizában szeretnék továbbutalni az összeget, vagy a bankjuk váltsa-e át másik valutára, és úgy utalja tovább. Abban az esetben, ha valaki sűrűn kezdeményez tranzakciót, érdemes a magyarországi bankjukban devizaszámlát nyitni. Ellenkező esetben viszont nem feltétlenül éri meg, hiszen a számlavezetési díj, és a valutafelvétel költsége magasabb lehet, mint az átváltási árfolyamon elszenvedett veszteség. A néhány éve bevezetett tranzakciós illeték miatt nemcsak a bankszámlák, kártyák, hanem a devizaszámlák is jókorát drágultak. A bankos utalás ára igencsak magas, annak ellenére, hogy a bankok többsége egy viszonylag alacsonynak tűnő százalékos díjat számít fel, de figyelembe kell venni, hogy kikötött-e a pénzintézet minimum utalási díjat, mert ez megemelhet az utalás költségeit.

Az egyik "legősibb" és világszerte elterjedt pénzküldő a Western Union. Biztonságos, világszerte 400 000 ki- és befizetőhelye van, az átutalás jellemzően 1-2 munkanapot vesz igénybe. A bankoknál ugyan jobban váltnak, de az utcai pénzváltóhelyeknél lényegesen rosszabbul. Az utalás díját a feladóországban érvényes díjszabás szerint kell fizetni. Magyarországon forintban vagy dollárban vehető át a küldött összeg, kizárólag készpénzben.

A PayPal elektronikus bankszámlái között ugyan ingyenes a pénzmozgás, de a devizanemek közötti konverzión sokat lehet veszíteni. Emellett kizárólag PayPal számlák közötti utalásra használható, hagyományos bankszámlára nem lehet vele pénzt küldeni. Biztonságos és gyors, de a pénzátváltás miatt messze a legtöbbet lehet vele bukni.

A költségek csökkentésére azonban egyre több lehetőség nyílik, különösen ha a legújabb online átutalási rendszerek között válogatunk. A legnépszerűbb manapság a Skype és a PayPal közös találmánya, a TransferWise, amely minden korábbinál olcsóbban, de változatlanul biztonságosan juttat el pénzt a kedvezményezetthez. Az átlagos átutalási idő 3 munkanap. A rendszer lényege, hogy minden országban tartanak egy alaptőkét, amit a különböző utalásokhoz felhasználnak, így olyan, mintha belföldi utalásról beszélnénk – tudta meg lapunk Homa Pétertől, a Bankkartya.hu tulajdonos-szerkesztőjétől. Emellett a TransferWise középárfolyamon váltja a devizát, az utalt összegre vetített 0,5 százalékos díjért végezhető el a tranzakció. Egészen pontosan az akkor létező legjobb váltási árfolyamon küldi el a pénzt a külföldi bankszámlára, ilyenformán jobban vált mint a legtöbb utcai pénzváltóhely.

Jelenleg érlelődik egy új megoldás, az úgynevezett prepaid bankkártya, amely jelentősen csökkentheti a külföldön megkeresett pénz hazautalásáért fizetett díjat, ráadásul a pénzküldés azonnal végbemegy. (Erről lásd keretes írásunkat.)

A Facebookon is lehet pénzt küldeni
A Facebook-felhasználók nemsokára pénzt is küldhetnek egymásnak, igaz, egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban. Erre a lehetőségre egy új, dollár-szimbólumos gomb figyelmeztet majd. A tervek szerint az új szolgáltatás a Facebook üzenetküldő részébe (Messenger) lesz beépítve és az elkövetkező hónapokban indul - jelentette be a közösségi oldal. A Facebook a Visa-val és a Mastercard-dal kötött együttműködési megállapodást, a felhasználók viszont nem használhatnak hitelkártyákat, csak olyant, amelyeken az összeg már rendelkezésre áll (debit kártyák). A tájékoztatóján az is kiderült, több napba is beletelhet, amíg a banki átutalás megtörténik és a pénz a címzett számára rendelkezésre áll majd.Hogyan utaljunk Nagy-Britanniából?
Banki utalás: Ha Angliából szeretnénk utalni itthonra, ezt egy kinti bankon keresztül tudjuk megtenni. Személyesen a bankban körülbelül 20 font, online viszont csak 10 fontba kerül. Ehhez azonban még társul a magyarországi fogadó bank díja, amit a feladó a címzettre háríthat, de ennek összege minden banknál különbözik. Az átutalás ideje körülbelül 3 nap.
Transferwise: Ez Anglia-Magyarország tekintetében is a jelenleg legolcsóbb utalási módszer, 200 fontig 1 font az utalás díja, 200 font felett pedig 0,5 százalék. Az átutalás ideje 1-3 munkanap. Nagyon egyszerű, a címzett banki adatai sem fontosak hozzá, lényeg, hogy az e-mail címe meglegyen. A Transferwise küld egy e-mailt az utalásról, ahol a címzett kitöltheti a banki adatait, majd mindkét fél kap egy megerősítő e-mailt.
Western Union: A Western Union gyorspostán keresztül körülbelül fél óra alatt lehet elintézni az utalást, készpénzes felvétellel. Ez a módszer úgy működik, hogy a címzett nevének és címének ismeretében a feladó kap egy úgynevezett MTCN-számot, amit a címzettnek kell továbbítania, aki ezzel a számmal és a személyi igazolványával fel is veheti a pénzt valamelyik Wester Union pénzkiadónál. A küldés díja 1000 fontig 4,90 font, 1000 font felett pedig 9,90 font.

Prepaid kártyáké a jövő?

A bankkártyák új generációja jelentkezhet hamarosan Magyarországon, az előre feltölthető, angol nevén az úgynevezett prepaid kártyák. Ezek az előre feltölthető mobiltelefon kártyákhoz hasonlóak, azaz kizárólag a kártyán tárolt pénz erejéig költekezhetünk a segítségével.

Noha egy prepaid kártya pontosan úgy néz ki, mint az eddig megszokott bankkártya, ugyanúgy és ugyanott lehet vele vásárolni, vagy készpénzt felvenni, mint az eddig megszokott bankkártyákkal, mögötte azonban az eddigi banki rendszerektől gyökeresen eltérő infrastruktúra áll.

A különbségek már rögtön az igényléskor szembetűnőek, hiszen ezek a kártyák úgynevezett e-pénz alapúak, melyekhez a jogi szabályozás az egész Európai Unióban, így Magyarországon is hozzáférést biztosít. A készpénz és a bankszámlánkon lévő úgynevezett számlapénz mellett az e-pénz ugyanis egy harmadik legális pénzfajta, amely szakemberek szerint az eddigi kétféle pénz előnyeit ötvözi. Ez azt jelenti, hogy segítségével készpénzkímélő módon lehet fizetni, viszont a hétköznapok során használatos pénzmennyiség szintjéig hasonlóan könnyű hozzájutni, mint a készpénzhez, így kártyaigényléskor nem kell a beazonosításhoz sorba állni egy bankfiókban. Elegendő, az interneten igényelni, és kézhezvételkor máris lehet is használni. A prepaid kártya igénylése során nem történik hitelképesség vizsgálat, azaz senki sem fog belenézni az igénylő hitelmúltjába, vagy a központi hitelinformációs adatbázisban tárolt adatokba - magyarázta a a prepaid kártya kibocsátását menedzselő cég igazgatója, a Népszavának nyilatkozó Suppan Márton.

Fontos tudni, hogy míg a hagyományos bankkártya mögötti számlapénzt a bank csődje esetében csak a betétbiztosítás mértékéig (azaz jelenleg 100 ezer eurónak megfelelő, napi árfolyamon átváltott forintösszegig) védi a törvény, addig az e-pénz alapú prepaid kártyák mögött a teljes kártyaállomány összesített egyenlegét meghaladó fedezetet kell tárolnia a kártyát kibocsátó intézménynek, amihez egyáltalán nem nyúlhat hozzá.

Emellett a prepaid kártya mögötti e-pénzt nem lehet inkasszálni, azaz a rajta tárolt pénzhez még a végrehajtó vagy az adóhivatal sem férhet hozzá.

Az igazgtó elmondása szerint a prepaid kártyák mögött a legkorszerűbb számlavezetési rendszerek dolgoznak, melyek azonnali, valós idejű jóváírásra is képesek, hiszen mögöttük nem hagyományos bankszámlák állnak, így nem is kapcsolódnak a megszokott nemzeti és nemzetközi átutalási rendszerekhez. Olyannyira nem, hogy a határokon átnyúló szolgáltatásokat is villámgyorsan biztosítják, így például külföldről másodpercek alatt lehet a segítségével pénzt hazaküldeni, méghozzá a hagyományos banki átutalási díjak töredékéért.

A prepaid típusú bankkártyák nemrégiben bekerültek a nemzetközi kártyatársaságok fókuszába is, a MasterCard például az egyik fő fejlesztési területének nevezte egy 2014-ben Magyarországon tartott nemzetközi konferenciáján.

Bár az OTP Bank kibocsátásában már 10 éve, a nagy nyári zenei fesztiválokon pedig már 3 éve a pénzügyi újdonságokra fogékony hazai réteg megismerhette a prepaid bankkártyát, ezek azonban nem e-pénz, hanem számlapénz alapúak.

A prepaid kártya igazi elterjedése hazánkban az idei évtől kezdve várható, amikor is a prepaid fizetési eszközökre szakosodott Peak Financial Services várhatóan megkezdi a termék magyarországi terjesztését. Bár az ambiciózus tervekkel rendelkező új pénzforgalmi szolgáltató egy hangzatos nevet is kitalált terméküknek CashCard, azaz "készpénzkártya" néven - utalva a mögöttes e-pénzre. Suppan Márton elmondta, elkészítették a CashCard úgymond "nagykereskedelmi" változatát is, melyet bárki forgalmazhat majd, aki ezzel szeretné vásárlóit, vagy dolgozóit jutalmazni. A többlépcsős megoldások csúcsán a kereskedelmi partnercég számára tetszőlegesen átmárkázható, sőt még visszatérítést is kínáló prepaid bankkártyákat is terveznek.

Az e-pénz alapú kártya minden olyat tudni fog, amelyet az eddig használt bankkártyáknál megszokhattak használóik, így egyenlegét fel lehet tölteni magyarországi készpénzbefizetéssel, vagy magyar bankszámlaszámra történő átutalással is. a megszokott banki költségek mellett. A kártyákon lévő pénz is ugyanúgy elkölthető lesz a megszokott elfogadóhelyeken és bankjegy-automatáknál. Sőt, az érintéses fizetésre is alkalmas lesz a kártya. Ezen felül, a külföldről történő pénz-hazaküldés megkönnyítésére az angliai magyarok számára specializálódott termékkel is piacra lép majd a Peak Financial Services. Bár az utalási díjakat jelenleg kalkulálják, információnk szerint e téren a legolcsóbb kíván lenni a társaság. Igaz, a jelenlegi pénzügyi kultúra szintjén alapos meggyőző munkára lesz szükség az e-pénz alapú prepaid kártyák tömeges elterjesztéséhez.

A Quaestor mégsem kért csődvédelmet?

Publikálás dátuma
2015.03.20. 06:23
FOTÓ: MTI Szigetváry Zsolt
A Quaestor elvileg csődeljárást kért maga ellen, és erről tájékoztatta is a kötvényeseket. De a Figyelő véleménye szerint valami nagyon nem illik össze. Az öncsőd ugyanis kétlépcsős eljárás. Első lépcsőben a bíróság vizsgálja meg, kérhet-e maga ellen a cég öncsődeljárást. Ezt egy napon belül kiderítik, majd a kérelmet közzéteszik a Cégközlönyben. Innentől illeti meg védelem a céget. A Quaestornál viszont nem hirdették ki az öncsődöt. A Győri ETO FC Kft. öncsődje ugyanakkor megjelent a közlönyben. A két cég csődjét egyszerre jelentette be ugyanaz a cég.

A bíróság biztosan betartja a határidőket, mert a csődeljárásoknál erre nagyon figyelnek. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel a Quaestor jelenleg sincs csődben, és felügyeleti biztos sem vigyázza a céget. Így akár legálisan, most is történhetnek kifizetések. Elvileg azok, akiknek nem a Quaestor brókercégének számláján vannak a kötvényei, most is nyugodtan visszavásároltathatnák őket a céggel.

Ezzel foglalkozik blogjában Pápa Levente is. Az Együtt alelnöke emlékeztet arra, hogy a magyar jogszabályok szerint semmis szerződések esetén az eredeti állapotot kell helyreállítani. Azaz vissza kell adni az embereknek a pénzt. Ezért pedig a cégcsoport teljes vagyonával felel. Mivel az érintett cégek tulajdonosa a QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt., ezért meg kell akadályozni, hogy a továbbiakban ebből a cégből az off-shore tulajdonosához menekítsék ki a társaság vagyonát. Ehhez az kell, hogy az emberek pénzének védelme érdekében azonnal csődvédelmet kell elrendelni, csődbiztost kinevezni a cég élére, aki átveszi a cég vezetését, hogy az ő engedélye nélkül ne lehessen elutalni a cégből pénzt.

Szerző

Májusban népszavaznak a Normafáról

Május 17-re írt ki népszavazást a XII. kerületi önkormányzat a Normafa ügyében - tájékoztatta a helyi választási bizottság döntéséről az InfoRádiót Pokorni Zoltán.

A hegyvidéki polgármester elmondta, a területen sok a tennivaló: egyebek mellett korszerűsíteni kell a közlekedést és a közvilágítást, fel kell újítani az elárvult műemlékeket, játszóteret, nyilvános vécéket, információs központot kellene építeni - s nem utolsó sorban "vissza kell adni a zöldnek" a ma leaszfaltozott, lebetonozott területeket. A népszavazás a kerületben élőkre vonatkozik - a hegyvidéken mintegy 47 ezer választásra jogosult polgár van.

A kérdés aránylag egyszerű: Egyetért-e ön a Normafa felújításával az önkormányzat határozata szerint? Mint ismert, a népszavazást eredetileg április végére szerették volna kiírni, ám azt egy helyi lakos megtámadta, mondván: a határozat, amelyre a szavazáskor feltett kérdés utal, nem egyértelmű. A Fővárosi Törvényszék azonban ezt elutasította, így sem a kérdésen, sem a mellékelt határozaton nem kellett változtatni.

Szerző
Frissítve: 2015.03.19. 21:26