Az Európai Unióba vágynak Izland lakói

Az izlandi lakosság többsége, mintegy 63 százaléka ellenzi, hogy a reykjaviki kormány március 12-én visszavonta az ország európai uniós csatlakozásra vonatkozó kérelmét, arra hivatkozva, hogy Izland érdekeit jobban lehet az EU-n kívül képviselni. 

Egy pénteken bemutatott közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka teljes mértékben, 19 százalék pedig „inkább ellenzi” a kormányzati lépést. csupán 15 százalék értett egyet teljes mértékben a döntéssel és 9 százalék mondta azt, hogy „inkább egyetért”, 13 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Múlt vasárnap izlandi viszonylatban szokatlanul nagy létszámú demonstrációra került sor Reykjavikban, amelyen mintegy hétezren tiltakoztak a csatlakozási kérelem visszavonása ellen. Izland lakossága 330 ezer fő. A lakossági viszonyulás némiképp meglepő, hiszen a jelenlegi euroszkeptikus, jobbközép kormány 2013-ban úgy került hatalomra, hogy a kampány során megígérte, hogy leállítja az előző szociáldemokrata kormányzat által 2009-ben elindított csatlakozási folyamatot.

Az ellenzék is hevesen tiltakozik a kormányzati döntés ellen. A négy izlandi ellenzéki párt nyílt levelet küldött az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Lettország külügyminiszteréhez, amelyben kifejtették, hogy álláspontjuk szerint Izland továbbra is EU-tagjelölt ország, mert a döntés jogszerűtlenül született meg.

Arra hivatkoznak, hogy a parlament külügyi bizottsága, amelynek jóváhagyása minden fontos külpolitikai döntéshez elengedhetetlen, nem bólintott rá a lépésre. Így az Althingi, az izlandi parlament által a csatlakozási kérelemről jóváhagyott egyetlen felhatalmazás az eredetileg, 2009. július 16-án elfogadott csatlakozási kérelem - hangsúlyozták a levélben a politikusok. Az Európai Unió jelezte, kapui továbbra is nyitva állnak Izland előtt.

Szerző

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: AFP/ ASHRAF SHAZLY
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20 20:10

A német belügyminiszter szerint Orbán túlzásba esett, de nincs vele nagy baj

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:51
Horst Seehofer
Fotó: AFP/ ODD ANDERSEN
Az EU-ellenes kampány kicsit talán sok volt, de hát ki nem hibázik néha - védte meg Orbán Viktort Horst Seehofer.
A német belügyminiszter szerint ugyan Orbán Viktor túlzásba vitte az EU-ellenes kampányát, ám ennek ellenére nem kérdőjelezhető meg a magyar miniszterelnök demokratasága. A Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatában Horst Seehofer úgy vélekedett, Orbán keresztény meggyőződésből harcolt a kommunizmus ellen – írja a hvg.hu. A svájci lap tudósítója megkérdezte Seehofertől – a CSU egykori elnökétől, és volt bajor miniszterelnöktől – hogy Kelet-Európa védőügyvédjének tartja-e magát. 
A politikus erre elmondta: „Nem kérek bocsánatot azért, mert kapcsolatot tartok Orbánnal. Figyelemre méltó az életrajza, Orbán akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, s mindezt keresztényi meggyőződésből tette. 
„Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktor demokrataságát. Túlzásba esett ugyan, amikor kampányt EU-ellenes kampányba kezdett, de ez velünk, német politikusokkal is megesett néha.”
„Csak mi úgy teszünk, mintha hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban.” - mondta Orbánról, aki uniós támogatással kitömött kormányzattal harcol Brüsszel ellen. Seehofer egyébként nem titkoltan befogadásellenes álláspontot vall menekültügyben: az interjú során is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság Európa Achillesz-inát jelenti, és hogy ő személy szerint arra büszke, ha több bevándorlót tudnak ténylegesen is kiutasítani Németországból, mint ahány kitutasítási eljárás eredménytelenül zárul.  A belügyminiszter - aki egyébként azt is szorgalmazza, hogy a radikális iszlamista kiskorúakat, tehát a 14 év alattiakat is figyelhessék meg a titkosszolgálatok - mégsem az iszlamizmustól, hanem a német szélsőjobb erősödésétől tart igazán.