demonstráció;Izland;Reykjavík;Eirópai Unió;

2015-03-23 06:36:00

Az Európai Unióba vágynak Izland lakói

Az izlandi lakosság többsége, mintegy 63 százaléka ellenzi, hogy a reykjaviki kormány március 12-én visszavonta az ország európai uniós csatlakozásra vonatkozó kérelmét, arra hivatkozva, hogy Izland érdekeit jobban lehet az EU-n kívül képviselni. 

Egy pénteken bemutatott közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka teljes mértékben, 19 százalék pedig „inkább ellenzi” a kormányzati lépést. csupán 15 százalék értett egyet teljes mértékben a döntéssel és 9 százalék mondta azt, hogy „inkább egyetért”, 13 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Múlt vasárnap izlandi viszonylatban szokatlanul nagy létszámú demonstrációra került sor Reykjavikban, amelyen mintegy hétezren tiltakoztak a csatlakozási kérelem visszavonása ellen. Izland lakossága 330 ezer fő. A lakossági viszonyulás némiképp meglepő, hiszen a jelenlegi euroszkeptikus, jobbközép kormány 2013-ban úgy került hatalomra, hogy a kampány során megígérte, hogy leállítja az előző szociáldemokrata kormányzat által 2009-ben elindított csatlakozási folyamatot.

Az ellenzék is hevesen tiltakozik a kormányzati döntés ellen. A négy izlandi ellenzéki párt nyílt levelet küldött az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Lettország külügyminiszteréhez, amelyben kifejtették, hogy álláspontjuk szerint Izland továbbra is EU-tagjelölt ország, mert a döntés jogszerűtlenül született meg.

Arra hivatkoznak, hogy a parlament külügyi bizottsága, amelynek jóváhagyása minden fontos külpolitikai döntéshez elengedhetetlen, nem bólintott rá a lépésre. Így az Althingi, az izlandi parlament által a csatlakozási kérelemről jóváhagyott egyetlen felhatalmazás az eredetileg, 2009. július 16-án elfogadott csatlakozási kérelem - hangsúlyozták a levélben a politikusok. Az Európai Unió jelezte, kapui továbbra is nyitva állnak Izland előtt.