Orbán Viktor;Quaestor;

2015-03-27 14:00:00

Orbán magyarázza bizonyítványát

A Buda-Cash-ügy kirobbanásának másnapján, a február 25-én tartott kormányülésen utasította Orbán Viktor a minisztereket, hogy vizsgálják meg, van-e pénz kockázatos helyeken, és ha igen, azokat vegyék ki - ez hangzott el a köztévé déli híradójában.

Az M1 híradójában hozzátették: a miniszterelnöki utasítás tehát két héttel a Quaestor-ügy kirobbanása előtt történt. A kormány ülésén hozott rendelkezés úgy szólt - mondta szerdán a miniszterelnök -, hogy minden minisztériumnak át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, "állomásoztat-e" náluk közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan, mert ilyen, "dominóhatással fenyegetett" időszakban "egyetlen forintnyi közpénzt sem szabad tartani" brókercégeknél.

Korábban így nyilatkozott a kormányfő a soproni sajtótájékoztatón:

"Én rendeltem el, akkor, amikor láttuk, hogy a Quaestor bedőlt, és a befektetett pénz nincs biztonságban, hogy minden minisztérium nézze meg, van-e közpénz a brókercégeknél. Amennyiben igen, akkor intézkedjenek. Félő volt ugyanis, hogy elindul egy lavina hatás, és úgy járnak mint az a 67 önkormányzat, amely jelentős összeget helyezett el egy másik ilyen cégben- nyilatkozta a kisalfold.hu-nak a kormányfő.

Továbbra is nyitott kérdés azonban, hogy miért vezetett számlát a külügyminisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház, MNKH Zrt. a Quaestornál. Az Együtt elvárja, hogy a legfőbb ügyész és az Állami Számvevőszék vizsgálja ki a KKM és a keresdőház számlaügyeit. Hajdu Nóra elnökségi tag elmondta, hogy a KKM a botrány kirobbanása előtt kevéssel "kimenekítette a számláit" a Quaestortól (az Eximbank 18 milliárd és a Magyar Nemzeti Kereskedőház, MNKH Zrt. 3.8 milliárd forintjáról van szó), ami azt mutatja, hogy olyan bennfentes információkkal rendelkeztek, amelyeket nem osztottak meg a társadalommal. Erre válaszolva a külügyi tárca már többször közölte, hogy a KKM-nek és háttérintézményeinek nem volt semmilyen törvénytelen információja a Quaestor pénzügyi helyzetéről.

"Volt az Orbán-kormány minisztereinek pénze a Quaestorban?"

Joga van tudni a keményen dolgozó embereknek, hogy a maffiakormány vezetője, miniszterei, a jegybank elnöke és hozzátartozóiknak voltak-e befektetéseik a pilótajátékként működő cégben, és ha igen, azokat sikerült-e kivenniük a csőd előtt. Tudni akarjuk azt is, mettől meddig volt pénzük a Quaestorban - írja a DK sajtóközleményében.

Ez az információ közelebb viheti a közvéleményt néhány fideszes politikus meggazdagodásának megismeréséhez. A fideszes brókerbotrány elérte Orbán Viktort és kormánya legbelsőbb köreit. A miniszterelnök legitimációja végzetesen megrogyott. A DK támogatja a közös ellenzéki tüntetést és a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt és megerősíti szándékát, hogy előrehozott választásra van szükség - többek között a fideszes brókerbotrány tisztázása érdekében - írták a közleményben.