Előzetesben Tarsoly

Publikálás dátuma
2015.03.29. 22:28
Szombaton kezdődött a rendőrautóban szállított Quaestor-vezér tárgyalása, de csak vasárnap kora este tudott dönteni a bíróság FO
Előzetes letartóztatásba helyezte Tarsoly Csabát és két társát, a Quaestor-botrány három szereplőjét vasárnap a Budai Központi Kerületi Bíróság. A döntést azonban a brókercég tulajdonosának ügyvédje megfellebbezte. Ezt Papp Gábor közölte az MTI-vel vasárnap, a döntést követően.

Előzetes letartóztatásba helyezte vasárnap este Tarsoly Csabát és két társát, a Quaestor-botrány három szereplőjét a Budai Központi Kerületi Bíróság. A döntést a brókercég tulajdonosának ügyvédje megfellebbezte. Ezt Papp Gábor közölte az MTI-vel vasárnap, a döntést követően. Elmondta: nem ért egyet a döntés indokaival, miszerint fennállna a szökés és elrejtőzés, valamint a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye. Kijelentette: ügyfele az elmúlt három hétben a hatóságok rendelkezésére állt, és Budapestet mindössze egy alkalommal hagyta el, amikor a győri futballcsapatot látogatta meg. Ezalatt mind a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank, mind a rendőrség rengeteg dokumentumot, bizonyítékot foglalt le, és három alkalommal hallgatta ki Tarsoly Csabát - fűzte hozzá.

A rendőrség még csütörtökön vette őrizetbe csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt Tarsolyt, a Quaestor-cégcsoport elnök-vezérigazgatóját, valamint két társát, akiről hivatalosan semmit sem tudni. Lapértesülések szerint egyikük Tarsoly felesége, Rónaszéki Erika, a Quaestor Invest Kft. ügyvezetője, a másik Májer Zsolt, a Quaestor Értékpapír Zrt. vezérigazgatója. Mint ismert a jegybank az ügyben százötvenmilliárd forintnyi fiktív kötvény kibocsátása miatt tett feljelentést. Az ügyészség mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta, amiről már szombaton dönthetett volna a bíróság, de a védelem további bizonyítékok ismertetését kérte, ezért a nyomozási bíró a törvényes határidőn belüli időpontra, vasárnapra halasztotta az döntést, ami kora este meg is született. A bíróság az utolsó pillanatban hozta meg döntését, mert az őrizetbe vétel maximum 72 órás kényszerintézkedés, s ha nem az előzetes letartóztatás mellett dönt, úgy mindhárom őrizetes szabadon távozhatott volna.

Az előzetes letartóztatás aligha nyugtatja meg a károsultakat, s a politikai kedélyeket: a brókerügy mind nagyobb politikai vihart kavar, ami hétfőn a parlamentben újabb fordulatot vehet. A Házelnök javaslatára a képviselőknek dönteniük kell, hogy a megszokottnál gyorsabban tárgyaljanak és szavazzanak-e a kormánypártoknak a brókerbotrányok áldozatainak kártérítéséről szóló javaslatáról. Amennyiben a jelenlévő képviselők négyötöde támogatja a házirendtől történő eltérést, akkor az Országgyűlés már hétfőn megvitathatja, kedden pedig akár el is fogadhatja a Fdiesz-KDNP előterjesztését, amelynek célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.

A Fidesz frakciója vasárnap arra kérte az ellenzéket, hogy támogassák a házszabálytól való eltérést. Az MSZP választmánya azt kérte a párt parlamenti frakciójától, tegyen meg mindent, hogy a károsultak megkapják a pénzüket. Botka László, a választmány elnöke a testület szombati ülésének elején arról beszélt, hogy ami zajlik, az nem pusztán pénzügyi, hanem súlyos politikai botrány, válság is, amelyik megmutatja a fideszes kormány lényegét. Azt, hogy a Fidesz által átszervezett pénzügyi felügyelet teljes mértékben alkalmatlan feladata ellátására, hiszen a csődbe ment brókercégnek még tavaly ősszel is engedélyt adott kötvények kibocsátására. A politikus szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi botránya zajlik Magyarországon, amely több tízezer magyar családot, több százezer magyar állampolgárt hozott lehetetlen helyzetbe. A Fidesz-kormány most harcot folytat a brókercégek ellen, de néhány hónapja még közpénzt bízott az egyik mostanra csődbe ment vállalkozásra - fogalmazott Botka. Arra figyelmeztetett, hogy a Quaestor csőd bejelentése és az első hatósági intézkedés között eltelt két hétben történtekkel nem tudnak elszámolni, pedig a magyar társadalom pártállástól függetlenül választ vár a nyitott kérdésekre. A testület arra is megkérte a szocialista frakciót, a rendelkezésére álló parlamenti eszközökkel érje el, hogy az ügy minden részlete nyilvánosan megismerhető, illetve érthető legyen.

A Fidesz szerint az MSZP választmányának azokra a kérdésekre kellene keresnie a választ, hogy "a szocialista kormányok vajon miért hunytak szemet az évtizedes pénzügyi korrupció fölött, miért engedtek brókereket a kormányuk közelébe, és mit keresnek az embereik a brókercégek hálózatában". A kormánypárt közölte, "egymás után kattan a bilincs a brókerbotrány érintettjein", így mielőbb választ kaphatunk arra, hogy kik és hová tüntették el az emberek pénzét.

Az Együtt vasárnap jelezte: nem támogatja majd a fideszes javaslatot. Szigetvári Viktor, a párt elnöke kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnöknek felelőssége van az ügyben, mert nem intézkedett időben, és ezzel méltatlanná vált a pozíciójára. Az Együtt nem járul hozzá a házszabálytól való eltéréshez. A fideszes javaslat "haszontalan" és nem old meg semmit a Quaestor károsultak problémájából. Az Együtt arra törekszik más ellenzéki pártokkal együtt, hogy közös módosító indítványokat nyújtsanak be a törvényhozásnak az áldozatok kártérítéséről. Az Együtt hétfőn részt vesz az ellenzéki pártok az ügyben tartandó következő egyeztetésén. Az ellenzéki politikus arról is beszélt, egyetértenének a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlanság kifejezésével és azzal a szándékkal is, hogy kezdeményezzék az Országgyűlés feloszlatását.

Az LMP hétfőn törvényjavaslatot nyújt be, hogy azon hivatalos személyek - köztük akár kormánytagok - vagyonát is zárolni lehessen, akik tudtak arról, hogy a Quaestor bedőlni készül, mégsem értesítették a hatóságokat - mondta Schiffer András ugyancsak vasárnap. Az LMP társelnöke közölte: ha Orbán Viktor tudott arról, hogy a brókercég be fog dőlni, hivatali kötelezettségét elmulasztotta azzal, hogy nem értesítette a felügyeleti szervet és a rendőrséget. Ennek nyomán a Quaestor károsultak vagyonának fedezésére a kormányfő vagyonát is zárolni kellene.

A rendőrséget és az ügyészséget ért ellenzéki kritikákra válaszolt a Legfőbb Ügyészség szóvivője szombaton. E szerint sem a rendőrség, sem az ügyészség nem késlekedett az eljárással a Quaestor-ügyben. Fazekas arra is reagált, hogy a Quaestor-ügy károsultjai pénteken nyílt levélben fordultak a legfőbb ügyészhez.

A DK a parlament nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezi a legfőbb ügyész szerepének tisztázására, egyúttal követeli Polt Péter azonnali nemzetbiztonsági átvilágítását, feleségének meghallgatását, aki a Magyar Nemzeti Bankban személyzetis. A párt szerint a "fideszes brókerbotránnyal" kapcsolatban megkerülhetetlen Orbán Viktor felelőssége, de nem indokolható a vádhatóság kivárása sem. Miután napvilágot látott, hogy a Quaestor cégcsoport őrizetbe vett elnök-vezérigazgatójának, Tarsoly Csabának a titkára "szoros kapcsolatban áll" Polt lányával, "felmerül a gyanú, hogy az ügyészség késedelmes intézkedése mögött összefonódás húzódhat meg", ezért a párt meghallgatná őt is a bizottság előtt. A DK szerint a Polt vezette hatóság elfogult lehet a vizsgálat során a gyanúsított "fideszes bróker" javára, mindez pedig felveti annak lehetőségét, hogy Polt nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a Legfőbb Ügyészség élén.

Egyébként úgy tűnik, ebben az ügyben mindenki mindenkinek az ismerőse, rokona, haverja. Mint a Kettős Mérce blog írja: Tarsoly Csaba és a Quaestor a magyar állammal, azon belül a külügyminisztériummal üzletelt, régi ismerősök Szijjártó Péterel. A Magyar Kereskedőház pénzét Matolcsy Görgy még nemzetgazdasági miniszterként helyezte el a Quaestorban, amit Szijjártó Péter és Orbán Viktor utasítására végül is március 9-én vettek ki a cégből. Windisch László MNB-alelnök hagyta jóvá a Quaestor kötvénykibocsájtását novemberben, és az Eximbank megvételekor az MNB mint a felügyeletet ellátó szerv elvileg át is világította a Quaestort. Az MNB-be beolvadt PSZÁF-nak még a 2010-es kormányváltás előtti vezetése megrótta a Quaestort a fogyasztókat megtévesztő magatartása miatt, de ez a “megtévesztő tevékenység” ennek ellenére továbbra is büntetlenül üzemelt, még az idei év elején is.

Debrecenben a Quaestor-ügy károsultjai tüntettek vasárnap, kártalanításukat követelve FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

Debrecenben a Quaestor-ügy károsultjai tüntettek vasárnap, kártalanításukat követelve FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT


A cikk a következő oldalon folytatódik!

Szerző

Rengett a föld Miskolcon

Földrengés volt Miskolcon vasárnap kora este, károkról egyelőre nem érkezett bejelentés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ugyanakkor sokan jelezték, érezték a jelenséget.

Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel azt közölte: vasárnap helyi idő szerint 17 óra 39 perckor a Richter-skálán mért 3,2-es magnitúdójú földrengés pattant ki 10 kilométeres mélységben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolc közelében. A földrengést a lakosság érzékelte, az első adatok szerint Alsózsolca, Felsőzsolca, Kistokaj, Miskolc, Miskolctapolca, Onga településeken.
A katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint a borsodi megyeszékhely szirmai városrésze térségben érzékelték főleg a mintegy 4-5 másodpercig tartó földmozgást, de azt Miskolc belvárosában élők is tapasztalták.

Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: az eddig beérkezett 4 kisebb kár közül az egyik Sajóládról érkezett, ahol egy kémény összedőlt. A további bejelentések ingatlanok falrepedéséről szóltak.

Szerző

Gyorshír! Előzetesben Tarsolyék

Előzetes letartóztatásba helyezte Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát és két társát vasárnap a Budai Központi Kerületi Bíróság - értesült az M1 aktuális csatorna.

Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát csütörtök éjjel vették őrizetbe, majd gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntette miatt - közölte ügyvédje, Papp Gábor pénteken az MTI-vel.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön késő délután három embert állított elő az ügyben. Az ügyészség mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta.

Tarsoly ügyvédje megfellebbezte a döntést

Papp Gábor elmondta: nem ért egyet a döntés indokaival, miszerint fennállna a szökés és elrejtőzés, valamint a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye. 

Kijelentette: ügyfele az elmúlt három hétben a hatóságok rendelkezésére állt, és Budapestet mindössze egy alkalommal hagyta el, amikor a győri futballcsapatot látogatta meg.
Ezalatt mind a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank, mind a rendőrség rengeteg dokumentumot, bizonyítékot foglalt le, és három alkalommal hallgatta ki Tarsoly Csabát - fűzte hozzá.

Szerző