Orbán ott hon van

„Nagy örömmel utazunk Kazahsztánba. Az Európai Unióban politikai értelemben egyenrangú partnerként kezelnek minket, de az eredetünk szerint ott mi idegenek vagyunk. Amikor Brüsszelbe utazunk, nincsenek ott rokonaink. Viszont amikor Kazahsztánba jövünk, itt rokonokat találunk. Eléggé furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell utaznia, hogy otthon érezze magát. Ezért mindig nagy örömmel utazik Önökhöz a magyar delegáció.”

Ezeket a szavakat tudta mondani a miniszterelnökünk Kazahsztánban. Hogy milyen ihletett állapot szükségeltetik az ilyen mondatok kitaláláshoz, ahhoz az én tudásom kevés. Nyilván ennek az eredetileg oroszból visszafordított szövegnek is lesz egyfajta magyarázata, Havasi Bertalan, ha nem vág pofán, vagy nem lök föl és nem oktat ki, akkor ad majd rá valamilyen indokot. Olyasvalamit, hogy a miniszterelnök pontosan fogalmazott, nem tagadta meg az Uniót, pusztán a barátságáról biztosította az Európában azért nem annyira elfogadott kazah vezetőt. De az is lehet, hogy semmit nem mond, mert nincs itt mit megmagyarázni. Hiszen tudjuk, ha Orbán összetéveszti az időpontokat, akkor is helyesen beszél, ha lányként szónokol fiúkról, akkor sem téved, szóval a magyar kormányfő mindenképpen tévedhetetlen, mindenhez értő személyiség.

Legyen így, de azért engedtessék meg - talán még lehet – gondolkodni egy kicsinykét ezeken a friss kijelentéseken. Azt még csak-csak tudomásul vesszük, hogy Orbán Viktor szívesen utazik Kazahsztánba, ez szíve-joga. Azt már egy kicsit furcsállni lehet, hogy száztagú küldöttséget vezet ebbe a nem-demokratikus berendezkedésű országba, de ha így tesz, hát legyen ott Mészáros Lőrinc és neje is. Az megint csak az elfogadható kategóriába tartozik, ha ő úgy érzi, hogy abban az országban rokonokra talál; az ember nem válogathatja meg a rokonait. De azt, hogy nekünk Keletre kell utaznunk ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat, mert Brüsszelben, az Európai Unióban mi – az eredetünk szerint – idegenek vagyunk, hadd utasítsuk már vissza. És hadd kérjük, hogy ezt csak egyes szám első személyben fogalmazza meg a miniszterelnök. Olcsó poén lenne ideírni: mi azt sem bánnánk, ha azt választaná saját otthonának, mi pedig – ha lehet – maradnánk Európában.

Európánál, Brüsszelnél.

Szerző
2015.04.02 08:09

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35

Most szocialista aláírásgyűjtőkre támadtak

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:21

Fotó: mszp.hu
Egy ember megharapta és a kabátjával fojtogatta a Societas elnökét.
Megtámadták az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáit csütörtök délután Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren - írja az Index. Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke elmondta, egy 30-40 éves férfi közeledett az MSZP-Párbeszéd sátrához, kezében egy másfél literes üdítős palackkal. A férfi - Torzsa elmondása szerint - az egyik szocialista "kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel", majd hozzávágta a palackot, közben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadott. "Nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott, még most látszik a nyoma. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott." A dulakodás két percig tarthatott , ekkor az ott lévő járókelők és a többi szocialista szétválasztotta őket, és leszedte róla. Torzsa ezután kihívta a rendőrséget, és feljelentést tesz a támadó ellen. Torzsa azt is megemlítette, hogy a szemben lévő fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték végig az egészet, sőt valaki azt mondta, hogy ide vezet, ha beengeditek a feketéket. Legutóbb a DK és a Párbeszéd aláírásgyűjtő aktivistáit zaklatta a kormánymédia kedvenc trollja a Nyugati téren.