Orbán ott hon van

„Nagy örömmel utazunk Kazahsztánba. Az Európai Unióban politikai értelemben egyenrangú partnerként kezelnek minket, de az eredetünk szerint ott mi idegenek vagyunk. Amikor Brüsszelbe utazunk, nincsenek ott rokonaink. Viszont amikor Kazahsztánba jövünk, itt rokonokat találunk. Eléggé furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell utaznia, hogy otthon érezze magát. Ezért mindig nagy örömmel utazik Önökhöz a magyar delegáció.”

Ezeket a szavakat tudta mondani a miniszterelnökünk Kazahsztánban. Hogy milyen ihletett állapot szükségeltetik az ilyen mondatok kitaláláshoz, ahhoz az én tudásom kevés. Nyilván ennek az eredetileg oroszból visszafordított szövegnek is lesz egyfajta magyarázata, Havasi Bertalan, ha nem vág pofán, vagy nem lök föl és nem oktat ki, akkor ad majd rá valamilyen indokot. Olyasvalamit, hogy a miniszterelnök pontosan fogalmazott, nem tagadta meg az Uniót, pusztán a barátságáról biztosította az Európában azért nem annyira elfogadott kazah vezetőt. De az is lehet, hogy semmit nem mond, mert nincs itt mit megmagyarázni. Hiszen tudjuk, ha Orbán összetéveszti az időpontokat, akkor is helyesen beszél, ha lányként szónokol fiúkról, akkor sem téved, szóval a magyar kormányfő mindenképpen tévedhetetlen, mindenhez értő személyiség.

Legyen így, de azért engedtessék meg - talán még lehet – gondolkodni egy kicsinykét ezeken a friss kijelentéseken. Azt még csak-csak tudomásul vesszük, hogy Orbán Viktor szívesen utazik Kazahsztánba, ez szíve-joga. Azt már egy kicsit furcsállni lehet, hogy száztagú küldöttséget vezet ebbe a nem-demokratikus berendezkedésű országba, de ha így tesz, hát legyen ott Mészáros Lőrinc és neje is. Az megint csak az elfogadható kategóriába tartozik, ha ő úgy érzi, hogy abban az országban rokonokra talál; az ember nem válogathatja meg a rokonait. De azt, hogy nekünk Keletre kell utaznunk ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat, mert Brüsszelben, az Európai Unióban mi – az eredetünk szerint – idegenek vagyunk, hadd utasítsuk már vissza. És hadd kérjük, hogy ezt csak egyes szám első személyben fogalmazza meg a miniszterelnök. Olcsó poén lenne ideírni: mi azt sem bánnánk, ha azt választaná saját otthonának, mi pedig – ha lehet – maradnánk Európában.

Európánál, Brüsszelnél.

Szerző
2015.04.02 08:09

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.