Előfizetés

Sehogy sem stimmel az Orbán-Tarsoly levelezés dátumozása

Publikálás dátuma
2015.04.02. 14:18
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
„Közigazgatási hivatal nem működhet úgy, hogy nincs a levelek érkeztetésére vonatkozó szabályzat” – jelentette ki lapunknak Kiss Elemér, aki Horn-kormány idején vezette az akkori Miniszterelnöki Hivatalt. A jelenleg ügyvédként praktizáló szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy Kósa Lajos egészen sajátos magyarázatot adott a Quaestor vezér Orbán Viktorhoz írt levelének ellentmondásaira. 

Mint emlékezetes a Népszava tárta föl: a Tarsoly Csaba által küldött levélre a miniszterelnök egy nappal hamarabb reagált, mint ahogy a hivatalos iktatás szerint egyáltalán megérkezett volna a Miniszterelnökségre. „Ez csak akkor fordulhat elő, ha valaki, úgymond postásként hozza a levelet” - fogalmazott Kiss, hozzátéve: ám mivel a kormány hivatala nem átjáróház, a sima postás, legfeljebb a postázóba jut el, ennek olyan személynek kellett lennie, akinek szabad bejárása van Orbán Viktorhoz, vagy annak titkárságához.

Vagyis, ebben az esetben azt a kérdést kell föltennünk: ki volt a postás?

Kósa Lajos, a Klubrádióban nyilatkozva az esetet úgy próbálta elmagyarázni, hogy a levelet átvevő hivatalnok olyan fontosnak tartotta annak tartalmát, hogy azonnal intézkedett: rögtön az irodáján kívül tartózkodó kormányfőhöz továbbította az írást és csak később, másnap iktatta, vagy iktattatta. Ha elfogadnánk, hogy így történt, akkor azt kell feltételeznünk, hogy az átvevőnek jogában áll nem pusztán felbontani az Orbánnak szóló levelet, de ki is hagyhatja a szabályszerű procedúrát is, azaz nem iktatja azonnal, hanem másnapra, valamely kollegájára hagyja az ügy elintézését. Ha így történt volna, akkor azt kell feltételeznünk, hogy az akció olyan késői órában történt, amikor már az alkalmazottak hazatértek pihenni, mert - mint ugyancsak Kósa Lajos szíves közléséből tudjuk - ők sem 24 órában dolgoznak. Mindenesetre az eset talányos voltát nem hogy feloldotta volna Kósa, inkább szaporította a megválaszolandó kérdések számát. Így például azt, hogy tényleg: ki lehetett a postás? És vajon hány órakor érkezhetett a hivatalba, ha már nem volt senki, aki iktathatta volna? Illetve, ha így történt, akkor miért közölte azt lapunkkal Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy a Tarsoly-levél március 9-én reggel érkezett az Országházba.  Ha pedig valóban reggel vitte a „postás”, miért nem volt ott senki? Netán oly korán történt, hogy a hivatalnokok még pihentek, csak a levél felbontására jogosult személy tartózkodott ott?

A János Kórház lesz az új gigakórház áldozata?

Publikálás dátuma
2015.04.02. 13:53
A kép csak illusztráció. FOTÓ: Thinsktock
A kórházrendszer átalakításának részeként bezáratnák a budai Szent János Kórházat, az új szuperkórház pedig Kelenföldön épülhetne meg - írja a hvg.hu a Figyelő információi alapján.

A Figyelő információi szerint a javaslat egy salátatörvény keretében kerül majd a parlament elé. Az új rendszerben a megyei kórházak lesznek a központi intézmények, a fővárosban pedig négy kórház köré rendeződnének a kisebb intézetek. A fővárosban Budán a Szent Imre Kórház, Észak-Pesten a Honvédkórház, Keleten a Péterfy és a Bajcsy-Zsilinszky kórházegyüttes, Dél-Pesten pedig az egyesített Szent István és Szent László Kórház lehet a fő intézmény, míg a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet és az országos intézményeket külön kezelnék.

A lap információi szerint a budai Szent János Kórházat ki akarják üríteni, mert az elavult, régi épületekben már nem tudják garantálni a korszerű ellátást, a pavilonrendszerű elhelyezés fenntartása pedig túl költséges. Arról még nem született döntés, hogy a területet hogyan hasznosítanák - írja a hvg.hu a Figyelő információi alapján.

Hova építik a fővárosi gigakórházat? Találgat a sajtó

Korábban Írtuk: Déli pályaudvar, Nagyvárad tér, Megyeri híd környéke, Kelenföldi pályaudvar melletti üres telek, a Kútvölgyi bővítése és a Sportkórház felújítása: beindult az ötletelés, hol legyen a februárban bejelentett új gigakórház. Az InfoRádió értesülése szerint a pszichiátria, az OPNI volt épületei is szóba kerültek.

Az InfoRádió úgy tudja: az új budapesti központi kórház megépítésére több elképzelés is szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériumánál készült előterjesztésben, de valószínűleg a korábbi Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) adhat majd helyet az új intézménynek. Az egészségügyi államtitkárságnak március 31-ig kell kidolgoznia a részleteket. Az Index információi szerint a tárca több helyszínt is megvizsgált.

"Orbán hazudott, a KKM eltőzsdézte a százmilliókat"

Az MSZP hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Quaestor-ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdálkodásával összefüggésben - közölte Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Azt mondta, a KKM szerdán beismerő vallomást tett, amikor bejelentette: háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. feljelentést tett, mert bár a Quaestornál elhelyezett állampapírok alaptőkéjét visszakapta, a két év után járó több száz millió forintos kamat bennragadt. Vagyoni hátránya keletkezett a KKM-nek - összegzett Tóth Bertalan. Az ellenzéki politikus szerint a minisztérium azt is beismerte ezzel, hogy hanyagul, hűtlen módon bántak a közpénzekkel. Azt firtatta, hogy tehetett a KKM vagy bármely intézménye több milliárd forintot a Quaestorba, amelynek tulajdonosai között rengeteg offshore cég van. Mi történt a 4 milliárd forintos összeg kivétele, március 9. és a szerdai nap közötti egy hónapban? - kérdezte, utalva arra, hogy azt rögtön lehetett látni, hogy nem állampapírt kapott vissza a KKM.

KKM: megalapozatlan állítások

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. a rábízott vagyonnal kapcsolatban semmilyen mulasztást nem követett el, nem cselekedett jogellenesen, a vagyonban nem keletkezett kár a tevékenysége miatt - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön. A tárca közleményében hangsúlyozta: éppen a Quaestor jogsértő magatartása miatt keletkezett kára az MNKH-nak, ezért tett feljelentést. Azt írták: Tóth Bertalan állításai "jogi tudatlanságról, járatlanságról árulkodnak, minden tekintetben megalapozatlanok, és kizárólag politikai hangulatkeltés célját szolgálják"

Mind az államháztartási, mind a nemzeti vagyonról szóló törvény tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyeket a külügyminisztérium ebben "a botrányos és szövevényes ügyben" megsértett és ebből több száz millió forint kára keletkezett a magyar embereknek - hangoztatta. Kifejtette: az államháztartási törvény 79. paragrafusa rögzíti, hogy költségvetési szerv a kincstárnál vezethet számlát. A nemzeti vagyonról szóló törvény alapján pedig tilos nem átlátható céggel szerződést kötnie költségvetési szervnek - tette hozzá.

Tóth Bertalan felidézte azt is, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta, a külügyminisztériumnál a jelek szerint megvan a pénz rendben. Most mégis kiderült, hogy több száz millió forint hiányzik - hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott: "a helyzet most tehát az, hogy a miniszterelnök hazudott, a külügy pedig eltőzsdézett több száz millió forintot". "A brókerkormánynak" el kell számolnia az államkasszából hiányzó több száz millió forinttal - jelentette ki.

Fidesz: "éveken át lehetett lopni az emberek pénzét"

A Fidesz-frakció szerint a szocialistáknak a kormányzásuk alatt kellett volna feljelenteniük a csaló brókereket. A Fidesz-frakció reagálásában úgy fogalmazott: ellentétben a szocialisták kormányzásával, amikor "éveken át zavartalanul lehetett ellopni az emberek pénzét", a mostani kabinet a nyomozóhatóságokkal, a pénzügyi felügyelettel, a kártalanító alapokkal és a parlamenttel mindent megtesz "a szocialista brókerbotrányok" feltárásáért, a brókerpiac rendbetételéért, a mielőbbi kártalanításért és a szélhámosok felelősségre vonásáért - írták közleményükben a kormánypártiak.