Előfizetés

Rokonok és barátok

„Azt, hogy a nép fia vagy, igazolnod, sejh, ma nem azzal / Kellene: honnan jössz, - azzal, ecsém: hova mész!” Illyés Gyula: Versek egy népfira című kétsorosa jutott eszembe Orbán Viktor legújabb pávatáncáról. A miniszterelnök népes delegációja élén Kazahsztánban lényegében kijelentette: ott vannak rokonaink, ezért sem érzi magát otthon Európában. Tovább szőve a gondolatot, most már érthető a keleti nyitás politikája és a Brüsszellel folytatott örökös, oktalan konfrontációja. Más kérdés, ha a kormányfő a stabilitást Nazarbajev diktatúrájában véli felfedezni, de akkor a kormány miért fogadja el az „átkos” nyugatról özönlő euró milliárdok nyújtotta lehetőségekre?

Félreértés ne essék: a kétoldalú, valóban kölcsönös előnyökön nyugvó gazdasági kapcsolatok a világ egyetlen országával sem kifogásolhatók. Az azonban igen, ha mindez politikával átszőtt, és egy olyan ember szájából hangzik el, aki 1989. június 16-án a Hősök terén tartott gyújtó hangú beszédében követelte az orosz csapatok haladéktalan kivonulását! Csak emlékeztetőül: Kazahsztán is egyike volt azon utódállamoknak, amely a Szovjetunió 1991-es felbomlásával a Független Államok Közösségének tagja lett a térségben. Következésképpen Orbán Viktor akkor a kazah „kiskatonák” hazamenetelét is sürgette! Akkor hazazavarta őket, most ő megy hozzájuk, miközben ’89-ben még azt hangoztatta: „ ’56 után visszakényszerítettek bennünket az ázsiai zsákutcába, ahonnan csak az európai polgári demokrácia jelent kiutat hazánk nyugatias fejlődésében”?

Szeretett vezérünk úgy tűnik, megfeledkezni látszik arról az „aprócska” tényről is: hazánk elsők között kérte csatlakozását az Európai Unióhoz és a Varsói Szerződés korábbi tagállamai közül Magyarország villámgyorsan „dezertált” a NATO-ba. A gazdaságpolitika új irányokat véve egyszeriben „nyugatimádó” lett és még informálisan is szakított addigi „rokonaival". Volt privatizáció, amiben a Fidesz is két kézzel szolgálta ki a magyar állami tulajdont a nyugati tőkének, mondván, állam bácsi nem jó gazda, bezzeg a nyugati befektetők! Majd ők nemzeti jövedelmet termelnek nálunk és így valódi munkahely jut mindenkinek. Minden adókedvezményt megkaptak a multik, a haza megváltói. A mai miniszterelnök akkoriban dicsérte a demokratikus ellenzéket: lám, a kerekasztal tárgyalások bizonyítják, szükséges és lehetséges az együttműködés a reformkommunisták és a rendszerváltók között.

Kezdem érteni a kormányzati kommunikáció összevisszaságát. Úgy vagyunk Európaiak, hogy közben Ázsiaiak is vagyunk. Mikor, hol, ki, mit akar hallani. Tudni vélem azt is, miért szúrja a szemet József Attila neve egy iskola homlokzatán, sejtem miért „kerülendő” a zsidó származású antifasiszta Ságvári Endre említése. A rövidlátó hatalom történelemhamisítással vádolja elődeit, holott éppen ő maga teszi ezt.

Már a legkisebbeket sem kímélik, az óvodások kormányablakot dicsőítő versikékkel szerepelnek, de ami még ennél is megdöbbentőbb: a kormány szellemi környezetszennyezése termékeny talajra hull. Még Kerényi Imre is elégedetten csettintene látva azt a hatalmas Orbán posztert, amivel a minap találkoztam egyik ismerősöm lakásában. A házigazda azt mondta: a Fideszt szolgálni a legnagyobb dicsőség. Eszembe jutottak Majakovszkij: Beszélgetés Lenin elvtárssal versének sorai: „Ketten vagyunk most, Lenin meg én,/ Lenin mint fénykép szobám falán”.

A Nemzeti Együtt(nem)működés Rendszere jegyében teszi fel a kérdést a köztelevízió riportere: „akkor mégis csak igaz a lenini mondás: tanulni, tanulni, tanulni”? Eközben a Lenin-tangót járjuk (egy lépés előre, kettő hátra), a permanensen harcban álló Fidesz most a vallásgyakorlók pártfogója, noha a ’90-es évek elején még egyházgyalázó volt. Akkor mondták: „Csuhások! Térdre, imára! Ki emlékszik már erre? Csak csendben teszem fel a kérdést: Orbán Viktor számol azzal, hogy az Európai Uniót támadó kijelentéseit vajon szeretik-e Brüsszelben? És ha nem, ők is olyan feledékenyek lesznek, mint mi vagyunk?

HIV - új reményteljes kutatási eredmények

Publikálás dátuma
2015.04.09. 19:13
A vírus, ami ellen fel kell vennie a szervezetnek a harcot/Thinkstock
A kutatók szerint reménnyel kecsegtet egy új típusú HIV-kezelés első humán próbája a vírus elleni harcban. A Nature című folyóiratban közölt eredmények szerint az úgynevezett széles spektrumban semlegesítő antitestek intravénás adagolásával visszaszorítható a HIV-vírus a páciens vérében.

A kezelés során a kutatók a betegségnek természetes módon ellenálló egyén immunfehérjéinek klónjait használták. A szakemberek reményei szerint a módszert idővel a jelenlegi kezelések kiegészítéseként lehet hasznosítani.  Az emberi szervezet antitestek termelésével védekezik a vírus ellen. A legtöbb esetben azonban ezek nem elég erősek a kórokozó legyőzéséhez. A nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport szokatlanul erős, számos HIV-törzs semlegesítésére képes antitestek másolataival dolgozott.

Az eredmények szerint a legmagasabb koncentrációt kapó páciensek egy ideig képesek voltak harcolni a vírus ellen, megakadályozva annak sokszorozódását a vérükben. Az így szerzett védelem erőssége változó volt: bizonyos esetekben több mint négy hétig tartott. A vírus gyors mutációs képessége miatt azonban néhány páciens esetében a kezelés hatástalan volt, mivel a kórokozó időről időre megváltoztatta a szerkezetét. Ennek kiküszöbölése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy a kezelést a már létező gyógyszerekkel, vagy más antitestekkel együtt kellene használni.

A szakemberek most azt vizsgálják, hogy a módszert lehet-e megelőzés céljából használni. Más kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a felhasznált antitesteket vizsgáló tanulmányok egyelőre kis méretűek és a kutatások korai fázisban vannak.

forrás: BBC News

15 percenként gyilkol a végzetes kór: tegyünk ellene!

Publikálás dátuma
2015.04.09. 18:55
Illusztráció: Thinkstock
A rákos megbetegedések felelősek Magyarországon az összes haláleset negyedéért, és a lakosságszámhoz mérten több áldozatot szednek nálunk, mint a világ bármely más országában. Jelentős problémát okoz a méhnyakrák, amely a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganattípus: évente közel félezren halnak meg miatta annak ellenére, hogy a kialakulásáért felelős HPV ellen hatékony védelmet nyújt a védőoltás. 

A HPV ráadásul nem csak a nőket fenyegeti: többek közt pénisz és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat, és összességében a rosszindulatú daganatok 5 százalékáért tehető felelőssé. A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel, és sokan gondolják, hogy óvszerrel védekezhetnek a vírus ellen. A fertőzés pedig bőrkontaktussal is terjed, ezért az óvszer csak 70 százalékos védelmet nyújt - hívja fel a figyelmet a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság a nemzeti rákellenes napon.

Évente mintegy 33 ezer ember veszíti életét daganatos megbetegedések miatt hazánkban. Ez átlagosan napi 90 halálestet jelent, vagyis majdnem minden negyedórában meghal valaki rák miatt. A nemzeti rákellenes nap nem csak a daganatos betegségek okozta problémákra, de a rendszeres szűrések és a prevenció jelentőségére is felhívja a figyelmet. A rákos betegségek korai stádiumban ugyanis még jól kezelhetőek, és van olyan ráktípus is, amely ellen ma már védőoltás is hatékony védelmet nyújthat. A nők körében egyik leggyakoribb daganatért, a méhnyakrákért szinte 100 százalékban a humán papillómavírus (HPV) a felelős, amely ellen már közel tíz éve elérhető védőoltás. Ennek ellenére még mindig kevesen kérik az oltást, ennek is köszönhető, hogy évente még mindig 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban és közel 500 nőt veszítünk el miatta.

Ráadásul az egyéb genitális rákok 60-90 százaléka is a HPV-vel függ össze, ami nagyszámban a férfiakat is érinti, és náluk is rendkívül súlyos daganatos betegségeket okozhat. A HPV a méhnyakrák mellett szeméremtesti és fej-nyaki, a hüvely- és végbélnyílás körüli, valamint a hímvessző rákok okozója is lehet. Hüvely- és szeméremtesti rákot évente hozzávetőlegesen 300 nőnél diagnosztizálnak, és 120 esetben halálos kimenetelű a betegség. A végbélnyílás körüli rákok nagyjából 110 férfit és 130 nőt érintenek. A HPV összességében a rákos megbetegedések 5%-áért tehető felelőssé.

A HPV veszélyét jól mutatja, hogy a nők 80 százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele. Bár a fertőzés az esetek többségében elmúlik, minden tizedik fertőzöttnél kialakulhat valamilyen daganatos elváltozás. Leggyakrabban szövettanilag ugyan jóindulatú, ám a szexuális életet ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsöt okoz, amellyel a magyarok 10 százaléka legalább egyszer szembesül élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, többször is el lehet kapni a vírust.

Annak ellenére, hogy ilyen széles kört érint, sokan nincsenek tisztában a főként nemi úton terjedő fertőzés veszélyeivel, és a védekezéssel kapcsolatban is számos tévhit kering. Sokan gondolják például, hogy a gumióvszer megfelelő védelmet nyújt a HPV ellen, azonban a fertőzés nem csak nyálkahártya érintkezésével, hanem bőrről bőrre történő átvitellel is terjed. Az óvszer ezért csupán 70 százalékkal csökkenti a transzmisszió esélyét.

„A HPV okozta daganatos megbetegedések hazai statisztikái azért is elszomorítóak, mert a HPV elleni védőoltások csaknem 100 százalékos védelmet biztosítanak a fertőzéssel szemben. Nagyon komoly előrelépés, hogy tavaly ősz óta a 7. osztályos lányok számára ingyenessé vált a védőoltás, azonban jelentős javulást az eredményezhet, ha sikerül leszámolni a tévhitekkel, és valamennyi veszélyeztetett csoport - felnőtt nők, a fiúk és a férfiak egyaránt - felismeri a védőoltás jelentőségét. A kétkomponensű oltóanyag a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben hatásos, míg a négykomponensű vakcina a daganatos megbetegedések tágabb köre ellen nyújt védelmet, vagyis az előbbiek mellett a végbélnyílás körüli rákok és nemi szervi szemölcsök megelőzésére is alkalmazható. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a rendszeres szűrésekről sem, hiszen a HPV elleni leghatékonyabb védelmet a védőoltás és a rendszeres szűrések együttes alkalmazása jelenti" - mondta el dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.