Zdeborszkyt már be is idézték

Publikálás dátuma
2015.04.09. 21:15
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Tanúként hallgatja ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerdán Zdeborszky Györgyöt, aki a győri ETO Parknak való hitelnyújtás idején az Magyar Fejlesztési Bank igazgatósági elnöke volt - értesült a Népszava. Információink szerint a vádhatóság másokat is azonnal kihallgatna az ügyben, miközben a Quaestor-botrány nyomán zajló nyomozásról továbbra sem adnak információt, a kormányzati felelősség, illetve a bennfentes kereskedelem gyanújának vizsgálatáról pedig továbbra sincs szó.

Annál látványosabban talán nem is lehet bizonyítani a kormány manipulációit, mint amit most tesz Quaestor-ügyben. Kiváltképp a váratlanul "megtalált" Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitel ügyében. Rogán Antal, már a botrány kirobbanása után néhány nappal ugyanis előállt azzal, hogy a 150 milliárd forintnyi fiktív kötvénykibocsátással gyanúsított brókerház által elkövetett csalások lényegében a szocialisták üzelmeinek köszönhetőek, mert a Gyurcsány-kormány idején a Quaestor-csoport egy másik vállalkozásának egyik üzleti projektjét, a győri ETO Parkot egy hitellel támogatta az MFB.

A Fidesz mindvégig igyekezett fenntartani ezt a már elsőre is komikusnak tűnő, "szocialista" szálat annak ellenére, hogy hamar egészen nyilvánvalóvá vált a kormánypárt egyes prominensei és a Quaestor vezetői közötti kapcsolat. A szálak egyértelműen elvezettek Orbán Viktorhoz is, hiszen kiderült: a brókercég munkatársai közül valaki, vagy valakik nem pusztán a parlamentbe, a miniszterelnök irodájába is közvetlen bejárással rendelkeznek, s oda bármikor bevihetnek leveleket személyesen.

Sem Orbánt, sem pedig az ügyben megszólaló többi fideszest nem zavarja, hogy bár állításuk szerint február 25-én a kormányfő felszólította a tárcák képviselőit, hogy a minisztériumok által kétes brókerházakba fektetett közpénzeket vonják ki azokból, jó két héttel később a kormányfő mégis arra adott utasítást Varga Mihálynak, hogy haladéktalanul - egyetlen napon belül - vegye fel a kapcsolatot Tarsoly Csabával. Történt ráadásul ez azután - vagy előtt - néhány órával, hogy a Quaestor-vezért arról írt Orbánnak, hogy 300 milliárdos lyuk keletkezett cégében, melyet nem tud törleszteni, másként: állami segítségre van szükség ahhoz, hogy a hozzájuk befektetőket kifizesse. Vagyis a magyar miniszterelnök nem a Magyar Nemzeti Bankban működő felügyelethez, nem magához a jegybankelnökhöz, Matolcsy Györgyhöz fordult, hanem a gazdasági miniszterét kérte fel arra, hogy tárgyalásba bonyolódjon egy öncsődöt jelentett brókerház magyarázkodó vezetőjével.

Vajon miért nem verte félre akkor, legalább március 9-én a harangokat Orbán Viktor? A kérdés költői, hiszen - ahogy az összes, kormányzatot érintő kényes kérdésre - erre sincs őszinte válasz - ennek ellenére a Népszava több kormányzati szervtől is várja az idevágó feleleteket. Csakhogy a kormányzó párt válaszadás helyett azon munkálkodik, hogy elterelje a figyelmet, levesse magáról a felelősséget, ehhez pedig, ha kell beveti a hatalmi arzenál összes lehetséges eszközét. Az ügyészség jelenleg nem vizsgálja az Orbánnal szemben megfogalmazódott bennfentes kereskedelem gyanúját, ellenben a kormányzati vádaskodások ügyében igen aktívnak mutatkozik.

Annak a 17 milliárd forintnak ugyanis, amelyet majd’ tíz évvel ezelőtt az MFB hitelként a győri ETO Park részére biztosított, az égvilágon semmi köze nincs a brókerbotrányhoz. A pénzt nem is a Quaestor, hanem az ETO Park kapta a stadionra, a szállodára és bevásárló központra, pontosabban az ezekből álló komplexum megépítésére. A mostani bűnügy pedig arról szól, hogy a Quaestor fedezet nélküli kötvényeket bocsátott ki, vagyis az egyik oldalon nettó csalásról beszélhetünk, a másik oldalon egy hitelről, amely mögött fedezetként ott állnak az elkészült létesítmények. (Ebből a szempontból lényegtelen, hogy azok értékesíthetőek-e vagy sem, mert bár kétségtelen, hogy 2011-ben Baranyay László, az MFB akkori vezetője rossz hitelként számolt be erről a 17 milliárdról, feljelentést is akart tenni, de egyes források szerint ezt a - Fidesz uralta - politika nem engedte neki, sőt az Orbán-kormány még az előző ciklusban is további 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a projektnek. Mint ahogy a politika támogatta, ugyancsak közpénzből, a Fradi, felcsúti, vagy a debreceni stadion megépítését.)

Szakértők szerint mocskos játékot játszik a kormánypárt, mert ahelyett, hogy szembenézne a valósággal, s felelősségre vonná a helytelenül eljáró tagjait, mások befeketítésével próbál kimászni a csávából. Ennek az akciónak a része az is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal (Kehi) feljelentést tetet az MFB-s hitellel kapcsolatban, aminek célja ugyanis nem lehet más, mint a figyelem elterelése, s a lakosság megtévesztése, azaz, hogy azt a látszatot keltsék, a kormány vizsgálatot indított, majd feljelentést is tett, az illetékes szervek pedig máris megindították a nyomozást a brókerügyben. Magyarán azt próbálják elhitetni, hogy a kabinet leszámol a csalókkal. Csakhogy erről szó sincs - sőt, jogilag is megmagyarázhatatlan módon - a hatóságok két héten át hagyták szabadlábon mozogni a Quaestor-vezért, aki - információink szerint - ezidő alatt igenis kísérletet tett arra, hogy elvégezze azt a vagyonkimentést, amelyre az ügyészség szerint objektív okokból nem volt lehetősége.

A kabinet tehát a Kehi utasításával és annak feljelentésével nem tett mást, mint látványosan bizonyította: nem a közösségi ügyeknek, céloknak megfelelően használja intézményeit, nem úgy működteti a fékek és ellensúlyok rendszerét, ahogy ezt egy demokratikus államban kötelező lenne, hanem az általa kijelölt bűnösökkel szembeni fellépésre, vagy épp a bűnök elfedésére. Ezt erősíti az is, hogy a Kehi feljelentése nyomán, a Népszava információi szerint a Központi Nyomozó Főügyészség azonnal mozgásba is lendült és szerdára már be is hívatta tanúkénti kihallgatásra Zdeborszky Györgyöt, aki a hitelnyújtás idején az MFB igazgatósági elnöke volt. Sőt, úgy tudjuk, a nyomozók máris meg kívánják hallgatni az ügyben Erős Jánost is, aki vezérigazgatóként irányította a bankot ezidőtájt, ám Erős, ma még külföldön tartózkodik, éppen ezért még nem értesült arról, hogy a nyomozók őrá is kíváncsiak lettek.

Szerző

Tóbiás: lehet változtatni az ország jövőjén

A Magyar Szocialista Párt számára a vasárnapi időközi választás arról szól, hogy "lehet-e változtatni már most az ország és a térség jövőjén" - jelentette ki az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője csütörtök délután ajkai sajtótájékoztatóján.

Tóbiás József kiemelte, az MSZP számára minden választás felelősségteljes, és tétje van. Felelősségteljes, mert közös gondolkodással a helyi közösségekkel közösen alakították ki azt a programot és azt a megoldást, "ami alternatívája a jelenlegi kormányzati politikának" - tette hozzá. Az MSZP érdemi és valós alternatívát kínál: "a helyi társadalomban meglévő problémák, a bérből, fizetésből élők egzisztenciális helyzete, kiszolgáltatottsága és védelmének hiánya az, amin változtatni kell" - hangoztatta Tóbiás József.

Úgy fogalmazott, erre Ajka városa jó példa lehet, mert a szocialista vezetésű város bebizonyította az elmúlt 15 évben, hogy képes összefogni a helybéliekkel azért, hogy "saját erejükből ipari parkokat, szinte megszűnő munkanélküliséget és fejlesztéseket" legyenek képesek teremteni. Mindezek alapján leszögezte, "ma a választókerületben kulcsfontosságú szerepe van annak a modellnek, amit az ajkaiak tudnak". Csak az a kérdés - folytatta - hogy "április 12. után kezet nyújtunk-e a sümegieknek" azért, hogy az ott meglevő munkanélküliséget és az Ajkán fellépő munkaerőhiányt szakképzéssel, képzéssel és foglalkoztatás bővítéssel orvosolni lehessen.

Orbán Viktor csütörtöki látogatására kitérve megjegyezte, a kampány elején a miniszterelnöknél egy rendhagyó közmeghallgatást kezdeményezett, amely "lehetőséget adott volna arra, hogy a térség problémájáról, Magyarország jövőjéről a választókkal közösen érdemi párbeszédet folytassanak". Hozzátette, mivel ez nem valósult meg, "a miniszterelnök úgy akar kampányolni, hogy nem akar találkozni a választókkal". Jelöltjükről, Pad Ferencről szólva Tóbiás József kiemelte, az elmúlt 40 éves munkássága alkalmassá teszi arra, hogy elnyerje a választók bizalmát, hogy kimondhassák: "április 13. után már nemcsak a kétharmad szűnt meg, amelyet néha a Jobbik támogat, hanem megszűnt valódi politikai értelemben is a többsége a Fidesznek Magyarországon".

A sajtótájékoztatón Pad Ferenc azt mondta: április 12-én kiderül, hogy folytatódik-e az a tendencia, amelyben a választók megüzenik a miniszterelnöknek "azt, amit már megüzent Veszprém és Újpest", hogy változást akarnak. A Quaestor-ügyről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben a csődeljárásban a károsultak már bejelenthetik követeléseiket is. Azt mondta, a károsultak akkor kaphatnak kártérítést, "ha azt a felszámolónál meg is jelenítik". Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.

Szerző
Frissítve: 2015.04.09. 21:25

Sajnálom: hétfőtől eső, viharos szél

Publikálás dátuma
2015.04.09. 19:41
Illusztráció/Thinkstock
Pénteken jobbára derült időnk lesz fátyolfelhőkkel, a szél időnként megélénkül.  Hajnalban  -3, +5, napközben  17- 20 fok között várható a hőmérséklet .

Szombaton szintén túlnyomóan napos idő lesz. nyugat felől felvonuló vékony fátyolfelhőzettel. Csapadék nem lesz, a déli, délkeleti szél főleg a Dunántúlon élénkülhet meg. Hajnalban  -1, +5, napközben  20 fok körül alakul a hőmérséklet.

Vasárnap a napsütést fátyolfelhők zavarhatják,  a Dunántúlon és az Északi-középhegységben elszórtan lehet zápor, egy-egy zivatar. Az ország keleti felében gyenge vagy mérsékelt marad a változó irányú szél, a Dunántúlon azonban megélénkül az északi szél. Hajnalban 0 és +6, napközben 18-21 fok körül alakul a hőmérséklet.

Hétfőn eleinte még kisüthet a nap, majd észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki zápor, helyenként zivatar. Az északnyugatira forduló szél sokfelé megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.

Kedden  szintén többfelé fordul elő záporeső, majd napközben csökken a felhőzet. Délutánra gomolyfelhős, többé-kevésbé napos idő alakul ki, de a keleti országrészben még lehetnek futó záporok. Az északi, északnyugati többfelé erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között várható.

Szerző