Kedvező sorsolás

Publikálás dátuma
2015.04.10. 07:57
Az Eb után ismét megmérkőzik egymással a magyar és a lengyel válogatott FOTÓ: ORLOCZY ZSUZSANNA
Fortuna kedvezett a magyar női kézilabda-válogatottnak a 2016-os svédországi Európa-bajnokság selejtezőjének tegnapi kristianstadi sorsolásán. Németh András lányai a lengyel, a szlovák és egy előselejtezőből érkező csapattal (Finnország, Izrael, Koszovó) került azonos kvartettbe.

„Kedvező csoportba kerültünk”- nyilatkozta lapunknak Németh András, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Tomori Zsuzsannáék 5-ös kvartettbe kerültek, ahol Lengyelországgal, Szlovákiával és a B előselejtező csoport győztesével (Finnország, Izrael, Koszovó) mérkőzik meg.

Legutóbb a lengyelekkel a decemberi magyar-horvátok közös rendezésű Európa-bajnokságon találkoztak Németh András tanítványai. Akkor 29-23-ra Szucsánszki Zitáék diadalmaskodtak. Hazánk a hatodik helyen zárta a kontinenstornát, míg riválisunk a 11. lett. 2013-ban viszont a piros-fehérek negyedikek lettek a szerbiai világbajnokságon.

„A lengyelek nagyon jól szerepeltek a világbajnokságon, az Eb viszont nem sikerült jól számukra. Úgy gondolom, a kettő között van az igazi erejük, de bízom benne, hogy az Eb-selejtezőcsoportban megelőzzük őket. A szlovákok a 12. helyet szerezték meg a tavalyi kontinensviadalon. Északi szomszédjaink egyre jobbak, de folyamatosan balszerencséjük van a sorolásoknál. Remélem ez most sem lesz másképp.”- latolgatta az esélyeket a kapitány.

A 2016. december 4-18. közötti kontinensviadalra a hét selejtezőcsoport első és második helyezettjei, valamint a legjobb harmadik jut ki. A rendező svédek automatikusan résztvevők. „A cél egyértelmű: mindenképp ki kell jutnunk az Európa-bajnokságra, lehetőleg csoportelsőként”- zárta mondandóját Németh András. A selejtezős mérkőzéseket 2015 októberében, 2016 márciusában és júniusában játsszák le.

Ismertette programját Kocsis Máté

Sajtótájékoztató keretében ismertette programját tegnap Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere, aki pályázik a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöki posztjára. A politikus világversenyeken éremeséllyel induló válogatottakat, a meglévőnél szélesebb utánpótlásbázist, infrastrukturális fejlesztéseket és a sportág eddiginél hatékonyabb népszerűsítését szeretné elérni, valamint bemutatta az elnökségbe jelölt csapatát. Kocsis Máté tiszteletbeli elnöknek jelöli Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát, akinek „tapasztalatára, tudására, kapcsolataira szüksége van a magyar kézilabdázásnak”.

„A Testnevelési Egyetem rektori pozíciója és a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatói posztja mellett a tudományos munkát és a szakmai tapasztalataimat fordítanám az MKSZ javára, beleértve az edzőképzés és a játékvezető-képzés fejlesztését. Kiemelkedő feladat a nemzeti válogatottak menedzselése. A mi feladatunk, hogy a tehetséges magyar játékosok a sportszerű versenyeztetés elveinek betartása mellett kellő szerepet kaphassanak. Fontos, hogy a magyar kézilabdázás sajátos játékkultúráját is erősítsük, fejlesszük”- fogalmazott Mocsai Lajos.

A női válogatottakért és a női utánpótlásért Pálinger Katalin és Radulovics Bojana olimpiai és világbajnoki ezüstérmesek felelnének az elnökségben. A férfi válogatottak és a férfi utánpótlás ügye Marosi László területe lenne. Oláh Sándor az amatőrök ügyének összefogásáért, Bardóczy Gábor a TAO-pénzekért, Győrfi János a sporttudományért és az innovációért, Tállay András a sportegészségügyért és a teljesítménymérésekért felelne az elnökségben. A főtitkár Novák András lenne.

Az MKSZ küldöttgyűlését jövő pénteken tartják. Kocsis mellett a korábbi 206-szoros válogatott átlövő, Farkas Ágnes is jelölteti magát. A 2011 júniusa óta elnök, Vetési Iván családi okokra hivatkozva március 5-én jelentette be, hogy nem száll harcba ismét a posztért.

A selejtezős csoportok
1. csoport:Norvégia, Románia, Fehéroroszország, Litvánia
2. csoport:Szerbia, Csehország, Ukrajna, Olaszország
3. csoport:Spanyolország, Hollandia, Ausztria, „A” előselejtező csoport győztese (Azerbajdzsán, Bulgária, Feröer-szigetek)
4. csoport:Montenegró, Horvátország, Macedónia, Szlovénia
5. csoport:Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, „B” előselejtező csoport győztese (Finnország, Izrael, Koszovó)
6. csoport:Dánia, Oroszország, Törökország, Portugália
7. csoport:Franciaország, Németország, Izland, Svájc

Szerző

Dühös Ancelotti

Publikálás dátuma
2015.04.10. 07:56
Carlo Ancelotti Fotó: Gonzalo Arroyo Moreno/ Getty Images Sport
Nincs változás a spanyol bajnokság élén a hétközi fordulója után sem, hiszen az élen álló első három helyezett, a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético Madrid is győzelmet aratott.

Luís Suárez volt a sztárja a Barca Almería elleni 4-0-s győzelmének. Az uruguayi csatár kétszer volt eredményes. A katalánok trénere, Luis Enrique Iniestának, Mathieu-nek, Piquének no és Neymarnak csak a kispadon szorított helyet. Bár a Real Madrid nem tudta megismételni a hétvégi gólfesztivált, igen fontos, 2-0-s idegenbeli győzelmet aratott a Rayo Vallecano ellen Cristiano Ronaldo és James góljával. Carlo Ancelotti azonban dühöngött a meccs után, szerinte megmagyarázhatatlan, miért kapott sárga kártyát Ronaldo, aki így nem léphet pályára szombaton az Eibar ellen.

Spanyol bajnokság, 30. forduló. Eredmények. Barcelona-Almería 4-0, La Coruna-Córdoba 1-1, Granada-Celta Vigo 1-1, Rayo Vallecano-Real Madrid 0-2, Atletico M.-Real Sociedad 2-0, Eibar-Malaga 1-0, Levante-Sevilla 1-2. Az Athletic Bilbao-Valencia, az Elche-Getafe, valamint a Villarreal-Espanyol találkozó lapzártánk után ért véget. Az állás. 1. Barcelona 74, 2. Real M. 70, 3. Atlético M. 65.

Szerző

Javított a válogatott

A magyar válogatott három helyet javítva a 43. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott világranglistáján, melyet változatlanul a világbajnok német csapat vezet Argentína és a előrébb lépő Belgium előtt.

A közvetlen élcsoportban annyi változás történt, hogy a franciák és az olaszok kikerültek a top 10-ből, míg a svájciak és a spanyolok bekerültek a legjobb tízbe. A brazilok és a hollandok helyet cseréltek, előbbiek most az ötödikek.

A FIFA honlapja alapján a magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő csapatok közül a románok a 12., a görögök a 24., az északírek a 42., a finnek a 78., a feröeriek pedig a 102. helyen állnak. A Dárdai Pál vezette magyar válogatott legutóbb a görögökkel játszott itthon egy 0-0-s döntetlent. Ez segített az előrelépésben.

Szerző
Frissítve: 2015.04.09. 23:17