Előfizetés

Ketten ütötték el Váradi Andrást?

V. J.
Publikálás dátuma
2015.04.13. 19:28
Váradi András. Forrás: Facebook
Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség a büntetőeljárást Váradi András ügyében, amelyet halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt folytatott - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. Az Együtt-PM alcsútdobozi polgármesterjelöltjét tavaly október 11-én ütötte el egy gépkocsi Alcsútdoboz közelében.

Váradi András családjának jogi képviselője lapunktól értesült a megszüntető határozatról. Magyar György elmondta, panasszal él az ügyészségnél, mert szerinte nem derítették fel az eset összes körülményeit.

Az ügyvéd nem sokkal a megszüntető határozat nyilvánosságra kerülése előtt még arról beszélt lapunknak, hogy hiába indítványozta a tragédia rekonstrukcióját, erre a rendőrség nem mutatott hajlandóságot. Magyar szerint újabb bizonyítékok teszik kétségessé a helyszíni szemle megállapításait. Ismert, a tavaly ősszel készült szakértői vélemények - a műszaki-, illetve az orvosszakértői jelentés - szöges ellentétben állnak egymással. Pedig az áldozat családja azt várta volna, hogy a két szakértői vélemény közelebb visz az igazsághoz. Ezért kezdeményezett Magyar helyszíni bizonyítási kísérletet, illetve további vizsgálatot.

Ismert, Váradi Andrást akkor gázolta el egy osztrák-magyar állampolgárságú 84 éves sofőr Mercedese, amikor az autójáról leesett létrát vitte vissza járművéhez. Mint lapunk októberben megírta: elképzelhető, hogy az áldozat felelősségét próbálják megállapítani.

A műszaki szakember szerint a baleset úgy következett be, hogy Váradi a felezővonalat 80 centiméterrel átlépve, a másik sávban gyalogolt, amikor a vele szemből érkező Mercedes a bal elejével elütötte őt, mert nem tudta elkerülni a férfit. Ebben az esetben - ha valóban így történt volna - az áldozat vagy szemből, vagy a bal oldalán szenvedett volna sérüléseket. Az orvosszakértők viszont egyértelműen rögzítették: a polgármester-jelölt halálát egyértelműen a teste jobb oldalát ért erőbehatások okozták. Azt is megállapították, hogy az ütközés álló helyzetben érte, miközben a bal lábán állt, és a jobbal lépett előre. A férfi teste a gázolást követően 26 métert repült. A gépkocsi a megengedett 90 kilométeres sebesség helyett 70-nel közlekedett, de látnia kellett Váradinak az úton álló kivilágított, vészvillogóját is működtető autóját, ami fokozott körültekintést igényelne a közlekedőktől. Azt nem vizsgálták, hogy a Mercedes lámpái - különösen a bal oldali - megfelelően működtek-e.

Magyar elmondta azt is, újabb tények kerültek napvilágra. A bizonyítékok szerint a tragédia helyszínén nem csupán a gázolással gyanúsított osztrák-magyar férfi autójának, hanem egy másik járműnek is rögzítették a féknyomát. Ezen – eddig ismeretlen - autónak akár köze is lehetett a gázoláshoz, azonban a szemle jegyzőkönyvei erről semmit nem mondanak. Kérdésünkre az ügyvéd elmondta, az idő múlásával újabb és újabb tanúvallomások kerültek elő a balesetről, annak ellenére, hogy a baleset bekövetkezte után közvetlenül senki sem jelentkezett tanúként.

A jogász szerint elképzelhető, hogy nem pontos a rendőri jelentés és a jegyzőkönyv, továbbá különösnek nevezte az új tanúk felbukkanását. Annak ellenére ragaszkodik a helyszíni bizonyítási kísérlethez, hogy a rendőrség ennek nem látta indokoltságát.

Magyar szeretné megtudni, hogy a „gázoló” mögött haladó – féknyomot hagyó - jármű vezetője mit vallott, ha egyáltalán meghallgatták. Nem érti azt sem, hogy a két, egymásnak ellentmondó szakértő véleményének tisztázására, összehangolására miért épp ugyanazokat kérték fel, miért nem új, független, pártatlan szakértőtől várják a tisztázatlan részletek feltárását.

Agyonlőtt a rendőr egy férfit, azt hitte, sokkoló van a kezében - Videó!

A földre letepert fekete gyanúsítottat lőtt agyon az Oklahoma állambeli Tulsában egy fehér rendőr, aki azt állította, azt hitte, hogy sokkoló van a kezében, nem pisztoly.

Az április 2-án történt incidensről készült videofelvételt a hétvégén hozta nyilvánosságra a rendőrség. A 44 éves Eric Harris egy pisztolyt akart illegálisan eladni egy beépített rendőrnek. Harrist gyanút fogott, futásnak eredt, üldözték, majd a földre vitték a hatóság emberei. Felszólították, hogy forduljon hasra, ekkor dördült el a lövés.

Harrist egy 73 éves tartalékos seriffhelyettes, Robert Bates lőtte meg, aki a felvétel tanúsága szerint bocsánatot kért ezért. A kétségbeesett gyanúsítottat, aki a kórházba szállítás után belehalt a sebébe, a rendőrök felszólították, hogy fogja be a száját és nem törődtek azzal sem, amikor arra panaszkodott, hogy nem kap levegőt.

A videót Harris családjának kérésére tették közzé. Az ügyben nyomozó rendőr szerint Bates tévedését egy stresszreakció váltotta ki. Az ügyészség mérlegeli, hogy vádat emeljen-e az ügyben.  Az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban többször megtörtént, hogy fehér rendőrök indokolatlanul vagy vitatott körülmények között fegyvertelen feketék halálát okozták. A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban Amerika-szerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki.

A dél-karolinai North Charlestonban néhány nappal ezelőtt egy fehér rendőr, Michael Slager megölt egy afroamerikai férfit, Walter Scottot, aki megpróbált elmenekülni egy közlekedési rutinigazoltatás helyszínéről.

Az esetről készített felvételen látszik, amint az áldozat a rendőrök érkezésére elkezd menekülni, majd az is, hogy a lövés azután dördül el, hogy a férfit leszorították a földre. Figyelem, sokkoló felvétel!

Ferenc pápát 20 milliónál is többen követik a Twitteren

Publikálás dátuma
2015.04.13. 18:39
Forrás: Facebook
Már több mint húszmillióan követik a világon Ferenc pápa minden nap kilenc különböző nyelven írt Twitter-üzeneteit - közölte hétfőn a Vatikáni Rádió.

 A @Pontifex nevű Twitter-fiókot a legtöbben, több mint 8,5 millióan spanyol nyelven olvassák. Angolul több mint 5,8 millió követője van, olaszul több mint 2,6 millió, portugálul több mint 1,3 millió. Ferenc pápa minden nap közölt 140 karakteres üzeneteit 407 ezren olvassák lengyelül, 364 ezren franciául, 340 ezren latinul, 257 ezren németül és 196 ezren arabul. Ferenc pápa üzeneteit összességében 135 országban olvassák.

A pápa 2013-as megválasztása óta több mint 500 üzenetet írt. Az üzenetek a pápa aznapi tanítását tartalmazzák, és legtöbbször a béke és a munka szavak szerepeltek bennük. Az egyházfő Twitter-üzeneteiből azonban az aktuális események sem hiányoznak: a pápa egysoros üzenetben üdvözölte tavaly nyáron a brazíliai labdarúgó világbajnokság kezdetét, és a Twitteren fejezte ki részvétét januárban a Charlie Hebdo francia szatirikus lap párizsi szerkesztősége elleni terroristatámadás miatt. A legtöbben azokat az üzeneteket osztották meg, amelyek Ferenc pápa idei Fülöp-szigeteki látogatása alatt jelentek meg. 

A pápa nem követ semmilyen más Twitter-fiókot. Az egyházfő Twitter-fiókját még XVI. Benedek pápasága idején, 2012 decemberében indította el a Vatikán. Az üzeneteket külön vatikáni stáb szerkeszti a pápa nevében. A stábot 2012 óta a 33 éves Claudia Diaz-Ortiz, egy Oxfordban végzett marketing-szakértő vezeti.