Cseleznek Quaestor-ügyben

Publikálás dátuma
2015.04.14. 07:00
A kormányoldal kártalanítási javaslata s az ügyet vizsgáló albizottság is csak elterelő hadművelet lehet a Quaestor-ügyben FOTÓ:
A Fővárosi Törvényszék jogerősen is helybenhagyta a Quaestor-ügy három érintettjének harmincnapos előzetes letartóztatását, miközben a Fidesz-KDNP egy "kamu albizottságban" csak a 2010 előtti kormányok felelősségét vizsgálná a brókerbotrányban, sőt, a Rogán Antal által benyújtott kártalanítási javaslattal is cseleznének. Így sokan hoppon maradhatnak, nemcsak a károsultak, hanem a bankok és a Quaestorba soha be nem fektető ügyfeleik is.

Előzetes letartóztatásban marad Tarsoly Csaba, felesége, Tarsolyné Rónaszéki Erika, valamint M. Zsolt gyanúsítottak - határozott jogerősen a Fővárosi Törvényszék. A pestisracok.hu információját az egyik érintett ügyvédje erősítette meg. A Quaestor-csoportot érintő büntetőügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályának kiemelt ügyek osztálya nyomoz különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt.

Az események és a súlyos vádak fényében érthetetlen, de a Fidesz-KDNP továbbra sem hajlandó kivizsgálni a kormányzati, illetve illetékes hatósági felelősséget. Ehelyett tegnap az Országgyűlés költségvetési bizottságának kormánypárti többsége albizottságot alakított a brókerbotrányban érintett befektetési szolgáltatóknál, így a Buda-Cashnél, a Quaestornál, és a Hungária Értékpapír Zrt.-nél visszaélésekhez vezető kormányzati intézkedések feltárására, melynek elnöke a fideszes Szűcs Lajos lesz. Utóbbi kifejtette: az utóbbi 15-20 évet vizsgálnák, így például azt, hogy miért kellett 2010 előtt fellazítani a pénzügyi vállalkozások ellenőrzését, és ebben milyen felelőssége volt a Bajnai-kormánynak, vagy hogy milyen személyi összefüggések voltak a brókerbotrányokban érintett cégek és a Gyurcsány-Bajnai kormány tisztségviselői között.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet, az Együtt politikusa, Szelényi Zsuzsanna és a szocialista Burány Sándor azonban egyaránt úgy vélték, szükség van ugyan vizsgálóbizottság létrehozására a témában, de azt nem egy albizottságként kell "eldugni", hanem az ellenzék által javasolt parlamenti vizsgálóbizottságként kell felállítani; az ehhez szükséges mennyiségű aláírás már össze is gyűlt - de továbbra is kérdés, hogy a Fidesz támogatja-e a testület létrehozását. Szelényi "kamu albizottságnak" nevezte a tegnap létrehozott testületet, és úgy vélte, hogy az nem szolgálja az emberek tisztánlátását a brókerügyekben. Úgy vélte, át kell vizsgálni a Quaestor mögötti offshore céghálót, a MNB és a PSZÁF bankfelügyeleti tevékenységét, valamint hogy a közintézmények kockázatos brókercégeknél történt pénzkihelyezési gyakorlata megfelelt-e a jogszabályoknak, különös tekintettel a Külgazdasági és Külügyminisztériumra. Az szocialista Burány Sándor pedig az ülés után azt mondta: a Fidesznek "esze ágában sincs vizsgálni az elmúlt 5 év történéseit", ugyanakkor az albizottság létrehozása - ha nem is feltétlenül jogilag - de megakadályozza az Országgyűlést abban, hogy vizsgálóbizottságot állítson fel a témában. A képviselő szerint pedig "ha a Fidesznek mégis az a szándéka, hogy a kettőt együtt engedélyezi", akkor felesleges az albizottság.

Eközben folytatódtak az egyeztetések a Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium között - közölte a tárca, mely szerint a bankok képviselői nem zárkóztak el a brókerbotrány miatt beterjesztett egyes módosításoktól illetve a Quaestor-érintettek kártalanítási alapját kezdeményező javaslattól. Múlt pénteken a kormányfő beszélt arról, a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata a pénzügyi rendszer szereplőitől befizetést követelne meg, ám a kormánynak van egy megállapodása az EBRD-vel, azaz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint a bankszövetséggel, és ez alapján semmilyen, a pénzügyi rendszert terhelő újabb adót, hozzájárulási kötelezettséget nem vetnek ki velük való konzultáció nélkül. Így "akkor tudjuk támogatni a frakcióvezető javaslatát, ha az elfogadható a pénzügyi élet szereplői számára is. Szerintem az út járható" - mondta Orbán Viktor. Ehhez képest Rogán kijelentette: ha a bankszövetség nem tud jobb megoldást kínálni, a Fidesz az ismertetett kártalanítási javaslatot szavazza majd meg, amely szerinte "gyors és kielégítő megoldást nyújt" a károsultaknak.

Utóbbiak azonban - mint a hvg.hu felhívta a figyelmet - nagyot csalódhatnak, hiszen bár a kormány múlt héten azt ígérte, hogy minden Quaestor-károsultat kártalanítani fog 30 millió forintig, Rogán pénteken benyújtott törvényjavaslata szerint a "mindenki" valójában csak a kötvényeseket jelenti (akár fiktív, akár valódi a kötvényük), de közülük is csak azokat, akik a cég brókerházával, a Quaestor Értékpapír Zrt.-vel kötöttek szerződést. Ha a kormány és a kormánypártok valóban minden Quaestor-károsultat kártalanítani akarnának, akkor a törvény hatálya bármelyik cégre vonatkozna a Quaestor vállalatcsoporton belül, amely kötvényeket vagy más befektetési termékeket adott el az ügyfeleknek.

Borkai holnapután is befektetne
Győr önkormányzata nem befektetett a Questor brókercégénél, hanem titokban egyszerűen milliárdos kölcsönt nyújtott a már bajban lévő cégnek - derült ki a város tegnap hajnali, titkos közgyűlésén. Borkai Zsolt és a kormánypárti többség ugyanis "üzleti érdekekre" hivatkozva zárt ülést rendelt el tegnap reggel 6-kor, miután a rendkívüli közgyűlés összehívását ellenzéki képviselők kezdeményezték. Borkai az ülés után parttalannak nevezte a város jelenlegi politikai vitáit, szerinte ugyanis "a városnak megvan a pénze", sőt, ő maga "teljesen biztos" abban, hogy a jelenleg zárolás alatt álló egymilliárd forintot a város meg fogja kapni, sőt, állította az önkormányzat felelősen gazdálkodott, "holnapután is ugyanezt tennénk", mert arról nem az önkormányzat tehet, hogy "van egy csaló, aki átveri az embereket".
Győr idén január 13-án hagyta jóvá, hogy 16-án vásároljanak államkötvényt a Quaestoron keresztül 999,987 373 forint értékben, 10 éves futamidőre - értesült a Népszava. Arról is döntöttek azonban, hogy március 16-án a kötvények visszavásárlására kerül majd sor - akkor a város még nem tudta, hogy "borul" a Quaestor. Az ügylet körülbelül 400 milliós hasznot hozhatott volna a megyeszékhelynek, azonban jelenleg kétséges, hogy az alaptőkét visszakaphatják-e. Mint forrásunk fogalmazott, nem másról lehet szó, mint, hogy Győr rendkívüli kölcsönt adott a frankválság miatt bajban lévő Questornak, mely tranzakció finoman szólva is "nem szokás" a közpénzpiacon. Az sem teljesen világos, hogy Győr városa miért nem a helyben, vagy esetleg Budapesten működő Quaestor fiókkal kötötte meg az üzletet, miért a pécsivel.Szerző

Plafont kell húzni a Jobbik fölé

Publikálás dátuma
2015.04.13. 23:30
Rig Lajos (balra) Vona Gábor pártelnök (középen) társaságában ünnepli választási győzelmét. Szabadulnának a szélsőséges jelzőtől
A tapolcai Jobbik-győzelem a baloldalnak és a Fidesznek is súlyos figyelmeztetést jelent. Először győzte le ugyanis egyéni országgyűlési választókerületben a Jobbik a Fideszt vasárnap, így Rig Lajos személyében először juttat egyéni képviselőt a Házba a szélsőjobboldali párt. Elemzők szerint a győzelem azt is jelzi, hogy a választók kritikus tömege nem tartja már szélsőségesnek a pártot. A Political Capital szerint nincs plafonja a Jobbik növekedésének, csak a rivális pártok lehetnének képesek megállítani ezt a folyamatot, de ennek egyelőre nincs jele.

A Jobbik vasárnapi sikere jelzi, hogy a választók kritikus tömege nem tartja már szélsőségesnek a pártot: ledőltek azok a tabuk, amelyek főképp a bizonytalan választók jelentős részét tartották távol - állítja a Political Capital (PC). Elemzésük szerint a tapolcai időközi országgyűlés képviselő-választáson elért jobbikos győzelem megerősítette: nincs plafonja a Jobbik növekedésének, csak a rivális pártok lehetnének képesek megállítani ezt a folyamatot, de ennek egyelőre nincs jele. Mint írták, újabb bizonyítéka látható annak, hogy sikeres a Jobbik elmúlt másfél évben folytatott, mérséklődést célzó imázskampánya. A Fidesz részéről egyértelműen megbukott a centrális erőtér stratégiája: előbb balról, most pedig jobbról győzték le. Kétpólusú ellenzékét a kormánypárt már nem tudja saját előnyére fordítani, ráadásul éppen ebben, az alapvetően jobboldali karakterű, de hárompólusú választókerületben lett volna elvárható, hogy működjön az eddigi taktika. A PC szerint országosan vélhetően ennél is rosszabbul áll a kormánypárt, ráadásul a Fidesz láthatóan nem tud mit kezdeni a Jobbik-jelenséggel. Eközben az MSZP számára kitörést jelenthetett volna, ha nem csak hazai pályán (Újpesten), vagy nem csak egy független jelöltet támogatva (Veszprémben) képes legyőzni a Fideszt. Ezt a korábbiaknál egyértelműen nehezebb célját nem sikerült elérnie, váltópárti babérjai ezzel újra megkérdőjeleződtek.

Nemcsak az egyébként csütörtökre várható, hivatalos végeredmény, de a részeredmények (lásd grafikánkat) is stratégiaváltásra inthetik a pártokat. "A tapolcai mozgósítás kulcsfontosságú eleme a Jobbik győzelmének: Rig Lajos fölényesen nyerte meg a tapolcai szavazóköröket" - közölte még vasárnap este a Facebookon a Republikon Intézet. Elemzésük szerint az a tény, hogy a Jobbik jobban megnyerte "saját" városát, mint a baloldal, döntő körülménynek látszik. Az is szembetűnő, írták, hogy Fenyvesi Zoltán nem tudta hozni a kistelepüléseket: miközben áprilisban még ezen a szinten szerepelt a legjobban a Fidesz-KDNP jelöltje, vasárnap a kormánypárt itt sem tudta elvinni szavazóit.

Kérdés, milyen következtetéseket lehet és kell levonni a tapolcai választásból, s hogy annak milyen hosszútávú hatásai lesznek. Elemzőket kérdeztünk:

1. Előre tört-e a szélsőjobb?

2. Van felelőssége Orbán Viktornak a tapolcai választás végkimenetelében?

3. Mi lesz most a baloldallal?

László Róbert, a Political Capital választási szakértője:

1. Igen.

2. Már hogyne lenne?! A kormány elmulasztott a szélsőjobboldal ellen politizálni. A Fidesz éveken keresztül gyakorlatilag nem támadta ideológiailag, a kampányhajrában pedig csak azt a stratégiát választotta, ami a baloldalon az elmúlt években egyértelműen megbukott, a Jobbik stigmatizálását. Ráadásul Orbán és pártja nem képes a korrekcióra, továbbra is a szocialistákat támadják, holott fel kellene ismerni, hogy ma már a Jobbik jelenti rájuk a legnagyobb veszélyt. Ez a helyzet nem egyik pillanatról a másikra alakult ki, hanem évek alatt, így a kormánypártoknak lett volna idejük felkészülni. Csakhogy a Fidesz azt gondolta, nem kell tennie semmit, kétoldali ellenzéke majd szépen elintézi egymást. Ez a stratégia nem jött be, s ez már régen látható, az elmúlt két választás pedig bizonyította: a Fideszt bal- és jobboldalról is meg lehet verni, azaz megbukott a centrális erőtér stratégiája, kétpólusú ellenzékét a kormánypárt már nem tudja saját előnyére fordítani, ahhoz túlságosan legyengült, ellenfelei pedig - legalábbis a Jobbik - fölerősödtek.

3. A baloldal tovább gyengélkedik, de ez gyorsan megváltozhat. Tapolcán az MSZP pártlogóval akart nyerni, nem sikerült, ami bizonyítja azt is, hogy Veszprémben sem sikerült volna ilyen módszerrel nyerni. Ezzel megdőlt az is, hogy újra följöhet a legnagyobb, ám jelenleg gyenge baloldali ellenzéki párt, a szocialisták ezúttal is bebizonyították, ma már nem komoly kihívói a kormányoldalnak, miközben ezen a térfélen a többi politikai tömörülés elveszni látszik. Az biztos, hogy a baloldali társadalmi közegben most ismét fölerősödik az igény arra, hogy új politikai erő jöjjön létre, bár egyelőre nem látszik, hogy ki, mikor, milyen alapokon hozhatná ezt létre. Elvileg erre idő is van, bár az előző ciklus alapján ennek csíráinak már látszania kellene. A baloldal ugyanolyan stratégiaváltási kényszerben van, mint a Fidesz, ám egyik félnél sem látszanak ennek arcai, sem pedig gondolati, eszmei alapjai.

Ceglédi Zoltán elemző:

1. Jelentős siker ez a Jobbik számára és annyiban tendenciát is mutat, hogy a párt részéről hosszú építkezés előzte meg az első egyéni mandátum megszerezését. Tavaly tapasztalhattunk egy komoly stratégiaváltást, amely a kormányképesség illúzióját, vagy ígéretét volt hívatott bemutatni, ezzel párhuzamosan a Fidesz romló minőségű kormányzása, szélsőjobbra húzódása teremtette meg a lehetőséget a Jobbik erősödésére. Mindenképpen számolni kell a Jobbikkal, de kérdés, hogyan reagál a Fidesz a komoly kudarcra, illetve hogy a baloldali pártok hogyan képesek ezzel szembesülni.

2. A Fidesz komoly stratégiai hibát vétett, amikor azt gondolta: képes lehet a Jobbik üzeneteit a saját kommunikációjába átemelve, saját választóinak is kedvezve, kifogni a szelet a párt vitorlájából. Nem az történt, hogy a Jobbik potenciális szavazóit húzták be, hanem az elbizonytalanodott Fidesz-szavazókat győzték meg arról, hogy a Jobbik rendben van.

3. Amíg a baloldali pártok nem tisztázzák a kereteket, nem jelentenek érdemi lehetőséget. Az alkalmi összeállások, tartalmatlan együttműködések láthatóan semmire sem vezetnek, annak az összefogósdinak az erőltetése, aminek nincs komolyabb üzenete, mint hogy nem a Fidesz és nem a Jobbik vagyunk, a választókat nem győzi meg. Az MSZP-nek és DK-nak közös jelöltje volt ugyan, de nincs olyan szavazó, aki a két párt politikáját egyaránt osztaná, ezért inkább leszavaz egy ilyen "csalamádé-összeállást". Minden pártnak határozott öndefinícióra, ehhez igazodó stratégiára van szüksége, és ezt ma egyik ellenzéki pártnál sem látni. A baloldali-liberális szavazóknak jó eséllyel szüksége lehet új pártra, mert bár számszerűen most sokan vannak az őket megszólító tömörülések - MSZP, DK, Együtt, PM, Liberálisok -, de mivel nem deklarált különbségek vannak közöttük, a szavazók sem tudnak ki mellé állni.

Összeállításunk a következő oldalon folytatódik!

Szerző

Lehűlés, ború, napsütés: itt a szeszélyes április

Publikálás dátuma
2015.04.13. 22:32
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinsktock
Kedden főként fátyolfelhők takarhatják a Napot, helyenként azonban gomolyfelhők is megjelenhetnek, de rövidebb napos időszakokra is számíthatunk, számottevő csapadék pedig sehol sem várható. Az északnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. Hajnalban 3-9°C, nappal 13-17°C várható - írja az idokep.hu előrejelzésében.

Szerdán már több napsütésre számíthatunk, csapadék pedig nem várható. A nyugatias szél még élénk, helyenként erős lehet. Hajnalban északon, északkeleten helyenként fagypont közelébe csökkenhet a hőmérséklet, nappal viszont 18-23°C közé melegszik a levegő. 

Csütörtökön sok napsütésre van kilátás, ugyanakkor a délnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. A hajnal enyhébb lesz, a legmagasabb hőmérséklet pedig 20 és 25°C között alakul.

Pénteken már több felhő lesz felettünk, délután pedig egy hidegfront hatására többfelé várható zápor, zivatar, és a szél is feltámad. A hétvégén hűvös,

Szerző