Előfizetés

Megkezdődött másodfokon a romagyilkosságok büntetőpere

Publikálás dátuma
2015.04.15. 13:51
A vádlottak a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok másodfokú büntetőperén a Fővárosi Ítélőtáblán 2015. április 15-én,
A tárgyalás az elsőfokú ítélet ismertetésével kezdődött: a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott.

Mint elhangzott, a vádlottak fellebbeztek, részben hatályon kívül helyezés, részben felmentés és enyhítés érdekében. Az ügyészség a negyedrendű vádlott esetében súlyosítást indítványozott, mert álláspontja szerint Csontos Istvánnak a katonai elhárítás egykori ügynökeként lett volna lehetősége gyilkosságokat megakadályozni, ha tájékoztatja a hatóságokat az általa korábban megfigyelt társaságról. Az ügyészség szerint - mint a tárgyaláson elhangzott - az elsőfokú bíróság nem követett el olyan eljárási szabálysértést, amelyet utóbb ne orvosolt volna. Álláspontjuk szerint a bíróság széleskörű bizonyítás eredményeképpen túlnyomó részben megalapozott tényállást állapított meg, nagyfokú precizitással tett eleget az indokolási kötelezettségének, csak kisebb korrekciókat tartanak szükségesnek.

Az ügyészségi álláspont elhangzása után az első tárgyalási nap egészében az elsőrendű vádlott védőjének három - együttesen több mint kétszáz oldalt kitevő - beadványának ismertetésével telt. Bérdi Zsolt egyebek mellett kifogásolta a szerinte követhetetlen bizonyítási eljárást, egyes esetekben a tanúkihallgatások módját, azt, hogy elmaradtak szembesítések és kioktatások, és hogy az elsőfokú bírósági eljárás során egyes esetekben nem történtek meg szakértői kirendelések, nem döntöttek indítványokról, valamint a többi között a tárgyalási jegyzőkönyvek hiányosságaira is felhívta a figyelmet.

Az ügyvéd kitért arra is, szerinte elfogadhatatlan, hogy az első fokon eljáró bírói tanács elnöke a negyedrendű vádlottat aktívabb részvételre sarkallta, volt, hogy a szünetben tanácsot adott Csontos Istvánnak. A védő szerint az eljáró bírói tanács elnöke lényegében egyedüliként hallgatta ki a tanúkat, miközben csak esetenként kaptak szót az arra jogosultak. Ez az eljárás véleménye szerint nem felel meg a vád és a ítélkezés elkülönülésére vonatkozó törvényi előírásnak. Szerinte a védelem elvesztette azt a törvényileg garantált lehetőségét, hogy a kihallgatásokat a saját szempontjainak megfelelően építse fel.

A beadvány szerint Csontos István számos valótlan információt adott az eljárás során, és ezeket a bíróság mégis elfogadta. Bérdi Zsolt szerint volt olyan eset, hogy megsértettek a szemle szabályait, és ezek miatt nem látni garanciát arra: a bűnjeleket valóban úgy és ott találták meg, ahogy azt a hatóságok állították. Nem tartja kizártnak, hogy a bűncselekményeknél használt fegyverek akár a hatóság közreműködésével kerülhettek arra helyre, ami a leginkább kompromittáló a vádlottakra nézve - hangzott el a beadvány ismertetésében.

Az ügyvéd az egyes tényállásokkal kapcsolatban is kifejtette álláspontját, ezek során többször szakértői véleményeket, bűnjelkezeléseket, valamint szerinte jogsértő házkutatásokat kifogásolt. Mindezek alapján szerinte vannak bizonyítékok, amelyeknek a hitelessége megkérdőjelezhető. A többi vádlott védője további beadvánnyal nem élt. A másodfokon eljáró bírói tanács az iratismertetésre vonatkozó védői kérelmeket és a bizonyítási indítványok többségét végzésében elutasította. Két indítványnak azonban helyt adott: az egyik egy videofelvétel megtekintésére, a másik a besenyszögi rablással kapcsolatos nyomozati iratok beszerzésére irányult.

Az ügyész a tárgyaláson közölte, úgy értesült, hogy a büntetőügy koronatanújának számító F.-né Ny. Éva ellen hamis tanúzás miatt folyik nyomozás, és ennek az iratainak a beszerzését indítványozta. A másodfokú büntetőper a két előbb említett nyomozati dokumentum beszerzése után, az ügyész perbeszédével, majd a védőbeszédekkel, illetve a felszólalásokkal folytatódhat. Az ügyben várhatóan május 8-án hirdetnek határozatot. A másodfokú büntetőper első tárgyalási napja nagyfokú sajtóérdeklődés mellett zajlott. A vádlottakra a büntetés-végrehajtás maszkos munkatársai vigyáztak.

A romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán 2015. április 15-én, az első tárgyalási napon. Szemben Máziné Szepesi Erzsébet bíró, tanácselnök MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán 2015. április 15-én, az első tárgyalási napon. Szemben Máziné Szepesi Erzsébet bíró, tanácselnök MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az eljárás adatai szerint Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Pető Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.  Az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán hajtottak végre támadásokat. A kislétai és a tiszalöki bűncselekménynek egy-egy, a nagycsécsinek és a tatárszentgyörgyinek két-két halálos áldozata volt.

Öt sérültet követelő balesetnél helyszínelnek

Öten megsérültek egy balesetben szerda délelőtt a 8-as főúton Pétfürdőnél, a forgalom félpályás útlezárás mellett halad.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint két személygépkocsi ütközött össze. A mentőszolgálat azt közölte, hogy ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg a balesetben.

Gyermekkori ismerős kínozta, ölte meg a fiatal nőt

Publikálás dátuma
2015.04.15. 11:21
Illusztráció/Thinkstock
Vádemelési javaslattal lezárta a rendőrség a nyomozást egy tavaly novemberben meggyilkolt fiatal forráskúti nő ügyében, akit a gyanú szerint gyermekkori ismerőse halála előtt megerőszakolt és több órán át kínzott.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy  a rendőrség a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, szexuális erőszak és súlyos testi sértés bűntettével gyanúsítja.A 22 éves forráskúti nő eltűnését tavaly november 21-én jelentették be. A nyomozók ezért átvizsgálták a nő gyermekkori ismerősének forráskúti ingatlanát is, ahol megtalálták az áldozat mobiltelefonját és kerékpárját, majd a melléképületben elrejtve a holttestét.

A rendőrök kikérdezték az ingatlanban lakó B. Lászlót, aki ellentmondásokba keveredett, majd beismerte a bűncselekmény elkövetését, de tettére érdemi magyarázatot nem tudott adni. A nyomozás azt állapította meg, hogy az akkor 21 éves gyanúsított 2014. november 21-én reggel áthívta magához a sértettet. A nőt megerőszakolta, bántalmazta és fojtogatta. Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a férfi több órán át kínozta a nőt. Az áldozat halálát kalapáccsal okozott sérülések okozták.

A Csongrád megyei nyomozók gyanúja szerint B. László 2014. május 23-án Szegeden lefejelte akkori barátnőjét is, akinek az orrcsontja tört el – közölte Szenti Szabolcs.