Nem leszünk Simicska konkurenciája

Publikálás dátuma
2015.04.20. 07:00
Gátai Péter szerint az ESMA menedzsmentjének jövőbeni elképzeléseit Garancsi István osztotta a leginkább FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Nem a médiaháborúról, és nem Simicska Lajos érdekeltségei elleni küzdelemről szól, hogy a kormányfőhöz közel álló Garancsi István résztulajdont szerzett az ESMA Zrt.-ben - állítja a cég menedzsmentjének tulajdonosi képviselője. Gátai Péter szerint nem is kívánnak az Orbán Viktorral port összerúgó médiavállalkozó konkurenciája lenni; a villanyoszlopok reklámtilalmáról szóló törvény miatt 2012 agonizáló cég korábbi tulajdonosa, Bleuer István megfáradt az elmúlt évek küzdelmeiben, ezért is vált az ESMA-tól, ám Gátai szerint jó szívvel tette. Mint mondja, Garancsinak lehet ugyan jó kapcsolata Orbán Viktorral, nem erre építenek.

- Konkrétan egyébként milyen törvényi változást várnak?

- Szerintünk teljesen más koncepcióval kellene kezelni a kandeláber piacot. Ami miatt le kellett szedni táblákat, a közlekedés biztonságára való hivatkozást igyekszünk átemelni, de teljesen máshogy közelítjük meg a törvényt, mint eddig: például egységes városképet formálnánk, adott magasságba helyeznénk át a táblákat. Egyéb médiafelületeink kapcsán az önkormányzatok eddig is keresték velünk a kapcsolatot, hogyan lehetne hatékonyan tájékoztatni az embereket, például a legközelebbi ügyeletes rendelőről, stb. Ha újra lesz kandeláberreklám, ezen igényeket is ki tudjuk majd elégíteni. Igazából az önkormányzatoknak hiányzik a legjobban, hogy ez a reklámfelület nem segíti (főleg a nagyvárosokban) a helyiek tájékozódását. Ha mindez egy jó városképi megoldással, európai színvonalon tudna megvalósulni, mindenki csak nyerne vele.

- Már fölvették a kapcsolatot az illetékes minisztériummal?

- Még nem. Azért sem, mert a reklámpiacból így vagy úgy, de el tudott működni a cég, most kifejezett létszükség nem vezérli a változtatást. Határozottabban fogunk kilépni ezután a médiapiacra, és valójában csak plusz siker lenne, ha végül a törvény még megengedőbbé válna.

- Ebből a szempontból is fontos kérdés: reklámadó. Ha most csökkentik, mennyi hárul az ESMA-ra, és mennyit fizettek eddig?

- Az ESMA árbevétele 500 millió forint volt, és most egy százalékra estünk, tehát tavaly kevesebb mint 5 millió forintot fizettünk. Keveset. Vagyis, bárcsak fizethettünk volna mondjuk százmillió forintot, az az mutatná, milyen jó évünk volt. De ha az 5,3 százalékos reklámadót bevezetik, az még a jelenlegi forgalom mellett is komoly kiesést jelenthet. Mi most elsősorban ügynökségi szerepet szeretnénk betölteni. Ahogy a bejelentéskor is közöltük, Garancsi úr a cége reklámtevékenységének koordinálását is várja tőlünk, tehát ahhoz, hogy reklámokat biztosítsunk neki, lesz egy új térinformatikai rendszerünk, és ezen a farvízen keresnénk majd meg a többi közterületi hirdetőt. Szeretnénk elérni, hogy rajtunk keresztül hirdessenek, mert mi olyan pluszokat fogunk tudni adni nekik közterületen, amit más ma még nem. Alapvetően az a célunk, utcai hirdetésekben a legjobb és a legversenyképesebb szolgáltatást tudjuk nyújtani.

Gátolt reklámhordozók
Azzal, hogy ESMA Zrt.-be az Orbán Viktorhoz köztudottan közelálló Garancsi István vásárolta be magát, véget érhet a cég elmúlt néhány éves vesszőfutása. A második Orbán-kormány ugyanis 2012-ben a közlekedési törvény módosításában rejtette el azt a passzust, amely alapján az ESMA-nak több mint tízezer villanyoszlopon lévő hirdetőfelületet kellett leszerelnie. Korábban, 2011 januárjában "csak" az új oszlopreklámok kihelyezését tiltották meg. Akkor mindkét kormányzati lépés mögött Simicska Lajost látták, mondván: a közterületi hirdetési piacon nem akart saját cégeinek riválist. A közterületi piacon - főleg az óriásplakátok és az úgynevezett plakáthengerek révén - ugyanis Simicska, vagy üzlettársai érdekeltségei dominálnak. Ezek közül két cég, a Publimont Kft. és az Euro AWK Kft. például vetélytárs nélkül indulhatott a BKV reklámfelületeinek értékesítésére kiírt 2012-es pályázaton. A második Orbán-kormány alatt Simicska érdekeltségei letarolták a közterületi reklámpiacot, nem véletlenül akarták már 2009-ben megvenni az ESMA-t, sikertelenül. Pletykák szerint később is kapott ajánlatokat a cégvezető-tulajdonos Bleuer István, ám ezeket rendre elhárította. Ezután jött a már említett 2011-es, majd a 2012-es jogszabály-változtatás, amely teljesen kihúzta a talajt az ESMA lába alól. A cég tavaly váratlan segítséget kapott, a Kúria mondta ki, hogy a közlekedés biztonságára vonatkozó tilalom nem érinti a választási kampányokat, tehát a kortesidőszakban a villanyoszlopokra is lehet plakátokat kihelyezni.
Ám az Orbán-Simicska háború az egész helyzetet felülírta, az ESMA mostani Garancsi általi megvétele sokkal inkább egy fricska Simicskának, mint egy jó lehetőség az eddigi tulajdonosoknak. Utóbbiaknak és a cég megmaradó menedzsmentjének csak a 2012-es törvényi tiltás megváltoztatása lenne megfelelő. Ám a Videoton-tulajdonos Garancsi fellépése után - vélhetően - már ez sem várat magára sokáig.
Szerző

Gyenge talajmenti fagy jöhet

Publikálás dátuma
2015.04.20. 00:58

Hétfőn a változóan felhős-napos időben keleten, északkeleten kell számítani záporok kialakulására, másutt csapadék nem várható, több órás napsütésben lesz részünk. Ismét feltámad az északi-északnyugati szél. Reggel többfelé lehet talajmenti fagy, majd a hideg hajnalt követően 14-18°C-ot mérhetünk.

Szerző

Férfi kézilabda BL - Lemaradt a négyes döntőről a Szeged

Nem jutott be a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Szeged, mivel a Kiel elleni negyeddöntős párharcának visszavágóján nyolc góllal kikapott.

 A magyar csapat az első mérkőzésen kettővel nyert, vagyis előnye nem volt elég a Final Fourhoz.
    Férfi BL, negyeddöntő, visszavágó:
THW Kiel (német) - MOL-Pick Szeged 31-23 (18-10)

gólszerzők: Jicha 8, Vujin 7, Wiencek 4, Toft Hansen 3, Pálmarsson 2, Lundström 2, Duvnjak 2, Sprenger 1, Weinhold 1, Canellas 1, illetve Källman 5, Balogh 3, Vranjes 3, Zubai 3, Ancsin 2, Bombac 2, Parrondo 2, Robledo 1, Ilyés 1, Hegedüs 1

Az már a sorsoláskor egyértelmű volt, hogy a Tisza-partiak az egyik legerősebb ellenfelet kapták, miután az előző körben búcsúztatták a Bundesliga másik élcsapatát, a Rhein-Neckar Löwent. Ezúttal a német élvonal éllovasa, a háromszoros (2007, 2010, 2012) BL-győztes Kiel került az útjukba, amelyet a múlt héten nagyszerű játékkal 31-29-re legyőztek.

Kielben viszont gyorsan kiderült, hogy ezúttal egészen más mérkőzést játszik a két csapat. A hazaiak az 5. percre ledolgozták hátrányukat (3-1), majd sorozatban érték el góljaikat, miközben a szegedieknek alig jött be valami. A német együttes nagyon masszívan védekezett, a magyarok szinte nem is tudtak tiszta lövőhelyzetekig jutni, a Kiel pedig gyors támadásokkal egyre tetemesebb előnyre tett szert. A 11. percben már 7-2 volt az állás, majd a 18.-ra nyolcgólosra nőtt a különbség (12-4). Ettől kezdve nagyjából felváltva estek a találatok, s bár egy perccel a félidő vége előtt már kilenccel vezettek a hazaiak (18-9), a szünetre nyolccal vonultak a csapatok az öltözőbe.

A második félidő elején felcsillant a remény a felzárkózásra, de 20-13-as állásnál Zubai ziccert, Balogh pedig hétméterest hibázott, majd megint nőtt a különbség (22-13). Érdemi változás nem állt be a játékban, legalábbis a Szegedben nem volt annyi, hogy közelebb férkőzzön a remek napot kifogó ellenfeléhez. Ugyanakkor küzdött, hajtott, ennek eredményeként pedig döntetlenre hozta a második félidőt, s bár lemaradt a Final Fourról, már a negyeddöntős szerepléssel, illetve a Kiel otthoni legyőzésével sikert ért el.     
 

Szerző
Témák
kézilabda BL Szeged