Előfizetés

Akkor is tüntetnek a hallgatók

Publikálás dátuma
2015.04.21. 21:31
FOTÓ: Vajda József
Megmaradnak a nemzetközi tanulmányok és a kommunikációképzés a magyar felsőoktatásban, de azért átalakítják, már ha hinni lehet az illetékes államtitkár keddi, sok helyen ellentmondásos és terelőnek tűnő ígéreteinek. A Felsőoktatási Kerekasztal ülése után Palkovics László látszólag visszakozott, ám a hétfői diáktüntetés szervezőit egyáltalán nem nyugtatta meg, így szerda este ismét utcára vonulnak az egyetemi, főiskolai hallgatók és oktatóik, hogy tiltakozzanak a felsőoktatási törvény továbbra is tervezett módosítása ellen.

 A követelések

1. Az Emmi vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!

2. Felsőoktatási autonómiát! Az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!

3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!

4. A XXI. században ne az állam döntse el, kiből mi lesz! Ne az állam döntse el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést se tiltson be, illetve ne monopolizáljon a kormány egyeteme számára.

5. Szakmailag előkészített döntések szülessenek, és hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!

6. Törvényi garanciákat arra, hogy a szakmai, oktatói, hallgatói szervezetek részt vehessenek a felsőoktatást érintő döntéshozatalban.

7. A kormány kövesse az európai trendeket! Ne ássa alá a jövőjüket és ne lehetetlenítse el Magyarország érvényesülését a világban!

FOTÓ: Vajda József

FOTÓ: Vajda József

Az ellenzék is szolidáris

- Az MSZP szerint a kormány végső csapást akar mérni a felsőoktatásra a tervezett átalakításokkal. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke az Emmi Alkotmány utcai épülete előtt azt mondta, a kormány miatt vannak katasztrofális állapotok a felsőoktatásban, és amit most a kabinet tesz, az nem a bolognai rendszer racionalizálása, hanem a felsőoktatás "pártfőiskolává" való silányítása. Jelezte, támogatják a hallgatók követeléseit, és a hallgatók jól teszik, ha küzdenek az átalakítás ellen.

- A Párbeszéd Magyarországért szerint minden leérettségizett diáknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy továbbtanulhasson és ingyen szerezhessen alapszakos diplomát. Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja emlékeztetett: a társadalomtudományi alapszakok megszüntetéséről szóló kormányzati terv miatt megkezdődött a "második diáklázadás", miután 2012-2013-ban az "első diáklázadás" már meghátrálásra kényszerítette a kormányt. Ám a kabinet nem tanult a saját hibájából és most még nagyobb ellenállásra számíthat - jelentette ki. Erőss szerint Orbán Viktor miniszterelnök a "nagyvállalkozói lobbi nyomására" eltökélte, hogy nemcsak a felsőoktatást, de a középiskolákat is leépíti, mert csak "bérrabszolgák kellenek neki".

Szétverik a gyakorlóiskolákat (is)?
A Cink kezébe került egy levél, amiben a felsőoktatási államtitkár elég nyers modorban közli a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorával, hogy el akarják venni tőlük az 1. számú gyakorló iskolát. Palkovics László április 10-én olyan levelet írt Bódis Józsefnek, a pécsi egyetem rektorának és Jenei Zoltán kancellárnak, mely tömören ismerteti, hogy felmérték az összes felsőoktatási intézmény gyakorló iskoláit, mert a miniszternek a törvény szerint május végéig kell döntenie arról, hol, melyik maradjon meg. Ezután a szaktárca lényegében egyetlen mondattal indokolva arról tájékoztatta az intézményvezetőket, hogy a pécsi intézményben szerintük túl sok a vezetőtanár és ahhoz képest túl kevés a pedagógushallgató, az iskolát ezért átadnák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik). A portállal a PTE azt közölte: bár korábban is köztudott volt a minisztérium felsőoktatásra vonatkozó profiltisztítási szándéka, a pécsi 1. Számú Gyakorló Általános Iskola szerves része az egyetemen folyó pedagógusképzésnek, így az intézmény "elkötelezett ezen értékek megőrzése mellett".
Eközben Győrben a szülők képviselőivel hétfőn közölték a hírt, miszerint a Nyugat-magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájának fenntartását sem kívánja továbbvinni a felsőoktatásért felelős államtitkárság, így lehet, hogy a Klik-hez kerül ez az intézmény is, de az is előfordulhat, hogy megszűnik. Az érintett családok Facebook-csoportot alakítottak, kedden pedig fórumot is tartottak, hogy tiltakozzanak a gyakorlóiskola fölszámolása ellen, amellyel szemben az egyetem rektora is kifejezte nem tetszését.A veszélyzetetett szakok

Nemzetközi tanulmányok és kommunikáció

Noha Palkovics azt jelentette be, ezek az alapképzések mindenhol megmaradhatnak, azt is hozzátette: a MRK "koncepcionális javaslatot tesz arra", hogyan alakítsák át a nemzetközi tanulmányok szak struktúráját, és ugyanez a helyzet a kommunikációs képzés esetében is. Emellett a mostani visszakozással szemben is azt közölte az államtitkár: a teljes intézményi szakstruktúra tartalmát áttekintik a jövőben. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a kabinet a végén mégis másként látja majd. Márpedig, ha a kormány végül csak azért is bedarálja nemzetközi tanulmányok és kommunikációs alapképzéseket, akkor hasonló kínálattal csak a Nemzet Közszolgálati Egyetem maradna a piacon, gyakorlatilag versenytársak nélkül, nekik ugyanis - a rendelet-tervezet szerint - az alapképzési és mesterképzési szak alapításánál nem kell megindokolniuk, hogy az társadalmi vagy munkaerő-piaci szempontból mennyire indokolt, nem kell kikérniük az országos gazdasági kamara, országos ágazati, szakmai kamarák, de a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság véleményét sem.

Társadalmi tanulmányok és menedzserek

Kivezetik a társadalmi tanulmányokat és a menedzserképzést - utóbbi csak mesterképzésként maradhat meg -, amiről az államtitkár azt mondta: álláspontjuk szerint nincs veszélyben az ELTE társadalomtudományi kara, amely emellett még számos képzést hirdethet meg. A kivezetés nem jelenti az ilyen képzést hirdető intézmények számára azt sem, hogy kevesebb pénzt kapnak, a hallgatók az intézmény egyéb hasonló szakjaira jelentkezhetnek - állította. Arról persze nem beszélt, hogy amennyiben e szakokat kivezetik a rendszerből, az intézmények a jövőben önköltséges hallgatókat sem fogadhatnak majd, magyarán igenis jelentős bevételtől esnek el.

Osztott pszichológia és önellentmondás

Palkovics azt is bejelentette: az MRK nem támogatta, hogy a pszichológia képzés osztatlanná váljon, így marad az eddigi osztott rendszer. Az Átlátszó Oktatás írt arról, hogy a kormányzati tervezet nyomán az egyik legkomolyabb csapást az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara szenvedheti el, hiszen az osztatlanná váló pszichológia képzéssel 402 ezer euró forrástól eshet el az elmaradó külföldi hallgatók miatt. Érdekes, hogy az államtitkár ebben a kérdésben - most legalábbis - visszakozott, hiszen néhány órával korábban még azt állította a portálnak: az osztatlan pszichológiaképzést éppen az az MRK kérte, amelyre hivatkozva aztán délután visszaszívta a tervet.

Tovább sztrájkolnak a pénzszállítók

Folytatják a sztrájkot az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél működő szervezetének dolgozói, miután a munkáltató kedden nem kereste meg őket egyeztetés céljából - közölte Kuti Zsolt, az ÉŐDOSZ sajtókapcsolatokért felelős megbízottja.

Hozzátette: addig folytatják a hétfő éjfélkor kezdődött munkabeszüntetést, amíg nem sikerül megállapodni a tulajdonosi jogköröket gyakorló Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt.-vel és a munkáltatóval, a JNT Security Kft.-vel. Felidézte: már többször tettek engedményeket, a legutóbbi kérésük bruttó 5 százalékos sávos bérfejlesztést tartalmaz, amiben a béren kívüli juttatások összegének emelése is benne van. A munkáltató ezzel szemben 1,6 százalékos emelést ajánlott - mondta.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Európai Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének (EUROFEDOP) posta és telekommunikációs kereskedelmi tanácsa szolidaritásáról biztosította a JNT Securitynél sztrájkoló dolgozókat, valamint reményét fejezte ki, hogy a munkavállalók gazdasági érdekeinek védelmében indított akciója eredményes lesz és békés eszközökkel eléri célját.

A MOSZ a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) szolidaritási közleményét is eljuttatta az MTI-hez, amelyben Kordás László, a MaSzSz elnöke leszögezi: a szakszervezet képviselői mindent megtettek azért, hogy kölcsönösen elfogadható megállapodás születhessen a szociális partnerek között a 2015. évi bérekről, ami azonban a munkáltató elutasító magatartása miatt meghiúsult.

Ferenc pápa elmozdította a pedofiliáért elítélt püspököt

Publikálás dátuma
2015.04.21. 21:08
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Ferenc pápa kedden elfogadta a pedofilia vádjával elítélt Robert W. Finn püspöknek, az egyesült államokbeli Kansas City-Saint Joseph püspökének lemondását.

Robert W. Finn volt az első katolikus püspök, akit az Egyesült Államokban gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádak miatt több esetben is elítéltek. 

Utoljára az amerikai bíróság 2012-ben ítélkezett felette, mivel a püspök védelmet nyújtott egyik paptársának, a pedofil pornográfiával vádolt Shawn Ratigan atyának, aki plébániáján meztelen gyermekeket fényképezett le. A plébánia hívői a Szentszékhez írt levélben követelték Robert W. Finn püspök távozását. A vatikáni Hittani Kongregáció egyházi vizsgálatot indított, s ezt követően Ferenc pápa most elfogadta a püspök lemondását. 

Pedofilia vádjával 2014 szeptemberében a Vatikán területén őrizetbe vették a lengyel Josef Wesolowski volt nunciust. Vatikáni bíróság elé állították és a Hittani Kongregáció kizárta a papi rendből.  Szintén tavaly szeptemberben Ferenc pápa leváltotta Rogelio Ricardo Livieres Planót, a paraguayi Ciudad del Este püspökét a paptársai által elkövetett szexuális visszaélések elhallgatása miatt. Keith O'Brien skót bíboros idén márciusban mondott le a címével járó jogokról és kiváltságokról, miután  2013-ban szexuális botrány miatt távozott a skót katolikus egyház éléről.