Továbbra is mi akarjuk eldönteni, mit tanulunk! - Újra utcán a diákok

Publikálás dátuma
2015.04.22. 19:05
Készülődés az ELTE Pszichológiai Tanszékén Fotó: Kökényesi Gábor
"Harcolunk, hogy tanulhassunk! Harcolunk, hogy taníthassunk!"- hirdeti a tüntetést szervező "Ne szűnjön meg az ELTE TáTK - Veszélyben vannak az egyetemeink" csoport  az esemény Facebook-oldalán. A Felsőoktatási Kerekasztal ülése után Palkovics László látszólag visszakozott, ám a hétfői diáktüntetés szervezőit egyáltalán nem nyugtatta meg, így szerda este ismét utcára vonultak az egyetemi, főiskolai hallgatók és oktatóik, hogy tiltakozzanak a felsőoktatási törvény továbbra is tervezett módosítása ellen. A demonstrációra közel 3 ezren jelezték részvételüket.  A képre kattintva galéria nyílik!

21:10 - A tüntetők követelése, hogy a kormány hétfőig hozza nyilvánosságra azokat a hatástanulmányokat, dokumentumokat, amelyek megalapozták a döntéseket, ha nem teszik, azt jelenti, az Emmi hazudott. A tüntetés véget ért. 

Nem sokkal a tüntetés vége előtt az Emmi közölte azoknak a gyakorlóiskoláknak a nevét, amelyeket az állam átvenne a felsőoktatási intézményektől - a 25-ből összesen 9-et. Ezek: Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola, Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma, Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája, Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron), Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola, Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény) és az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola.

21:00 - „A kormány nagyon jól teljesít” – mondta ironikusan Hammer Ferenc, az ELTE BTK oktatója a Ludovika téren. „A kormány azonban nem Európa 2020-as programját, hanem Magyarország 1920-as programját teljesíti” – jelentette ki. Mostanra tudósítónk szerint sokan lemorzsolódtak, a tömeg nagyjából 500 fős lehet.

20:30 - A maratoni vonulás elérte a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát, ahol az iskola diákjai külön molinókkal várták a tömeget: "Miénk a Raoul!". Az iskola kapujában állva a diákok skandálták: "Együtt maradunk!". Itt beszédében Dinók Henriett jogvédő, a CFCF kurátora külön kiemelte a Kúria mai, a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában a szegregáció megtörténtét elutasító döntését, amelyet a tömeg hangos fújolással fogadott.

20:15 - A menet eleje tudósítónk szerint perceken belül elérheti az Orczy-parkot, közben a szervezők adományt gyűjtöttek a tüntetés szervezésének támogatására, dobozokat adtak körbe, sokan adakoztak is. „Aki nem lép egyszerre, nem lesz szakja estére!” – skandálta a tömeg.

20:00 - A tömeg már az Üllői úton haladt az Orczy-park felé, helyszíni információink szerint a tömeg továbbra is hangos és lelkes, a szervezők folyamatosan lelkesítik őket. 

19:45 - Egy férfi megszólított a tömegből néhány embert azzal, hogy „miért tüntetnek?”, amire azt a választ kapta, hogy „a kormány ellen”. „Ja, jó!” – válaszolta az illető és beállt a menetbe, jelentette tudósítónk.

19:30 - A Belvárosban dugó alakult ki a vonulók miatt, amire korábban számítani is lehetett. Az ELTE BTK épülete előtt elhaladva a tüntetők hangosan kiabálták, "gyertek velünk!".

19:25 - A tömeg lassan a Kálvin térhez közel jár.

19:20 - Tudósítónk szerint egy erőszakos férfi jelent meg a tüntetők között, és több lányt megrángatott azzal, hogy „kurva anyját a mai fiataloknak,  én két egyetemet végeztem”.

19:00 - A tömeg elérte a Deák Ferenc teret, és csak úgy, mint hétfőn, a menet ismét az autósok felé kiabálta: „aki velünk van, dudál”, amire az autósok reagáltak is. Tudósítónk szerint a menet nagyon hangos, sípoltak, skandálták, hogy „mi vagyunk az emberi erőforrás”, „nem hagyjuk”. 

18:40 - A frissen csatlakozókkal együtt tudósítónk szerint már az ezret is elérte a tiltakozók száma, mely elérte a Bajcsy-Zsilinszky Endre utat. A tüntetési menetet rendőri felvezetés kíséri – autóval és gyalogosan is – , az út egyik oldala lezárva, a tüntetők a sáv jobb oldalán haladhatnak.

18:30 - A tüntetők elkezdték az Emmi épülete felé kiabálni, hogy "gyertek ki, gyertek ki", ám a szervezők a "Szabad ország, szabad egyetemet!" felkiáltással leintették őket, és akkor a résztvevők megindultak a Ludovika térre, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához, szolidaritásból az iskola tervezett megszüntetése miatt.

18:00 - Tudósítónk szerint eddig mintegy 500 ember gyűlt össze az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) fővárosi, Szalay utcai épülete előtt a 18 órára hirdetett tüntetésre. A diákok, és a felsőoktatás durva átalakítása miatt összegyűlt civilek előtt elsőként Deák Dániel, a Corvinus Egyetem oktatója beszélt, miután ismertették az ELTE Társadalomtudományi Karának ismert 7 pontos követelését. Közben a tömeg a „Szabad ország, szabad egyetemet!” skandálásával fejezte ki elégedetlenségét. 

"Nem az a fő baj, hogy az egyetem képviseletét a rektornak kényszerűen meg kell osztania a központból kinevezett kancellárral. Még csak nem is az, hogy a most felállítandó ún. konzisztóriumok révén tovább csorbul az intézményi önállóság. Az igazi probléma az, hogy az egyetemek választott vezetői ezt eltűrik, és napi megalkuvásaikkal hozzájárulnak a rendszer fenntartásához, azt a hamis látszatot keltve, mintha minden rendben menne. Nem számíthatunk valódi változásokra, amíg nem vetkőzzük le a kicsinyes különalkuk földszintes gondolkodásmódját - mondta Deák Dániel.

Fotó: Kökényesi Gábor

Fotó: Kökényesi Gábor

Újabb megmozdulást szerveztek szerda estére a hétfői diáktüntetés szervezői az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) fővárosi, Szalay utcai épülete elé. A hallgatók és oktatóik továbbra is elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a kormány a felsőoktatási törvény tervezett módosításával az akadémiai szabadságot és az egyetemek autonómiáját veszélyezteti. Hiába ülésezett kedden a Felsőoktatási Kerekasztal, a szervezők szerint a testület egyáltalán nem hallott meg semmit azokból a kérésekből és követelésekből, amelyeket a diákok és tanárok a hétfői demonstrációt megelőző fórumon fogalmaztak meg. "Nem a felsőoktatás van a kormányért, hanem fordítva" - nyilatkozták lapunknak a szervezők, akik szerint a kerekasztal-tárgyaláson elhangzottak semmire sem jelentenek garanciát.

"Az egyetem nem gombfocipálya! A felsőoktatás átalakítása nem úgy működik, hogy egyes szakokat kipöckölünk, másokat visszahozunk. Az EMMI nem akarja megérteni a követeléseinket, nem néhány szak léte a kérdés, hanem az egyetemi autonómia. Elvárjuk, hogy hozzák nyilvánosságra a törvénytervezet alapjául szolgáló szakmai háttéranyagokat és hatástanulmányokat! Követeléseinket fenntartjuk: vonják vissza az előterjesztést és követeljük a teljes körű érdemi egyeztetést minden érintett bevonásával. Ezért tünetünk ma ismét. Harcolunk, hogy tanulhassunk! Harcolunk, hogy taníthassunk!" - írták az esti tüntetés szervezői a "Továbbra is mi akarjuk eldönteni, mit tanulunk!" elnevezésű demonstráció Facebook-oldalán.

Az Emmi épülete (Szalay utca) Fotó: Kökényesi Gábor

Az Emmi épülete (Szalay utca) Fotó: Kökényesi Gábor


 

A követelések
1. Az Emmi vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!
2. Felsőoktatási autonómiát! Az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!
3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
4. A XXI. században ne az állam döntse el, kiből mi lesz! Ne az állam döntse el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést se tiltson be, illetve ne monopolizáljon a kormány egyeteme számára.
5. Szakmailag előkészített döntések szülessenek, és hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!
6. Törvényi garanciákat arra, hogy a szakmai, oktatói, hallgatói szervezetek részt vehessenek a felsőoktatást érintő döntéshozatalban.
7. A kormány kövesse az európai trendeket! Ne ássa alá a jövőjüket és ne lehetetlenítse el Magyarország érvényesülését a világban!

Tervezett program:
18:00 – Emberi Erőforrások Minisztériuma (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.)

A tüntetést megnyitja: 

Csonka Fruzsina hallgató, Gerő Márton hallgató és Majtényi Balázs egyetemi docens, szervezők (ELTE TÁTK)

Beszédet mond: 
Deák Dániel oktató Corvinus Egyetem


Szolidaritásképpen a tüntetők átvonulnak a Ludovika térre a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához.

Felszólalók: 
Dinók Henriett jogvédő, CFCF kurátora

Adorján Anna Társadalmi Tanulmányok BA hallgató (ELTE TÁTK) 
Egy filmszakos hallgató

Hammer Ferenc oktató ELTE BTK

 

Fotó: Kökényesi Gábor

Fotó: Kökényesi GáborSzerző
Frissítve: 2015.04.22. 23:20

Sinéad O'Connor várja a nagymamaságot

Publikálás dátuma
2015.04.22. 18:40
MTI Fotó: Mohai Balázs
Bármilyen hihetetlen, idén nyáron nagymama lesz Sinéad O'Connor. Erről is beszélt a kilencvenes években világsztárrá vált extravagáns ír énekesnő, amikor szerdán találkozott újságírókkal egy budapesti szállodában.

"Várom a nagymamaságot. Hogy milyen érzés? Érdekes, elmúltak az évek" - mondta Sinéad O'Connor.
Különleges és érzékeny hangulatú koncertet adott kedden este a Művészetek Palotájában a Budapesti Tavaszi Fesztivál jegyében. Elhangzottak dalok legújabb lemezéről (rögtön a Take Me to Church-csel kezdte), és korábbi nagy sikerei is (például a The Last Day of Our Acquaintance, a Thank You for Hearing Me vagy a No Man's Woman).
Az MTI kérdésére, amely szerint azért rögzítették a budapesti koncertet egy leendő élő album számára, mert a Művészetek Palotájában énekelte utoljára legnagyobb slágerét, a Nothing Compares 2 U-t, az énekes nemmel felelt.

"Egyszerűen arról van szó, hogy a turné valamennyi állomásának felvételét rögzítjük, felhasználjuk, a budapestit kiemelt helyen" - mondta az énekes, aki hetekkel korábban Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten, a Müpa-koncerten énekli el utoljára a Nothing Compares 2 U-t. Kedden este a ráadásban, a koncert legutolsó számaként énekelte el a magyar közönségnek a dalt (Prince szerzeményét), amely negyedszázada, 1990-ben jelent meg, és óriási sláger lett.
"Huszonöt éven át énekeltem azt a dalt, ezzel azonosítottak. Ha ennyi időn keresztül énekelsz egy dalt, megváltozik a viszonyod hozzá, teljesen átalakul. Nem érzetem jól magam abban a helyzetben, hogy egyetlen dallal azonosítanak. Holott számos szám született azóta, amelyek nagyon fontosak számomra" - fejtette ki az előadó.

A 48 éves Sinéad O'Connor legutóbbi albuma, a tavaly megjelent I'm Not Bossy, I'm The Boss (Nem parancsolgatok, én vagyok a főnök) címét a Facebook ügyvezető igazgatója, Sheryl Sandberg és a Girl Scouts szervezet által közösen indított Ban Bossy elnevezésű kampány ihlette. A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy minél több nő vállaljon vezető szerepet, és vegyék őket komolyan, ne kezeljék őket főnökösködőnek, parancsolgatónak csupán azért, mert nőként vezető szerepet mertek vállalni.
"Ami engem illet, a zeneiparban is sokszor tapasztaltam hasonlót, és ez ellen a magatartás ellen fel kell venni a küzdelmet. Ezt szolgálja a Ban Bossy kampány, erre akartam a lemezemmel is felhívni a figyelmet" - mondta az MTI-nek, és egy kérdésre még azt is hozzátette, hogy sokat segíthet a dolgon Amerikában, ha Hillary Clintont megválasztják az Egyesült Államok első elnöknőjének. Amúgy félti a nőket, akik a Facebook-oldalát látogatják (szerinte a kommentelők biztonságát jobban kellene óvni), erősnek érzi magát, legalábbis erősebbnek, mint a legtöbb nő, és hisz a férfiak és nők közötti teljes egyenlőségben.

Friss lemezén egy igazi élő legenda, az ambient zene atyja, Brian Eno is közreműködött billentyűs hangszereken. Mint az MTI-nek elmondta, Eno az album producerének és társszerzőjének, John Reynoldsnak jó barátja. "Valójában nem voltam ott a stúdióban, amikor Brian a maga részét feljátszotta, ennek ellenére nagyra tartom őt, érdekes személyiségét".

Sinéad O'Connor saját lemezei mellett számos projektben vett részt az elmúlt több mint 25 évben, készített reggae-feldolgozás lemezt, szerepelt a The The Mind Bomb című albumán (a Kingdom of Rainben énekelt duettet Matt Johnsonnal), adott elő B-52's-számot (Ain't It A Shame), de mint a sajtóbeszélgetésen elmondta, talán azt élvezte a legjobban, amikor a Massive Attack 2003-as CD-jén három dalt is előadhatott.

Az énekes idén júliusban a híres montreux-i dzsesszfesztiválon is fellép; ezzel kapcsolatban azt mondta, oda a budapestitől eltérő műsorral készül. Ha nem turnézik, "normális" anyaként éli életét. "Általában délelőtt 10-től délután 3-ig dolgozom. A dalszerzői tevékenységemet meghatározza, hogy négy gyermekem van, közülük a legfiatalabb 8 éves és van még négy macska".
A popzene történetének egyik hírhedt lázadója előre jelezte, hogy politikai és vallási kérdéseket ne tegyenek fel neki, mert ezekre nem válaszol, így életének ez az érdekes szelete nem tárult fel az újságírók előtt.

Szerző

Sinéad O'Connor várja a nagymamaságot

Publikálás dátuma
2015.04.22. 18:40
MTI Fotó: Mohai Balázs
Bármilyen hihetetlen, idén nyáron nagymama lesz Sinéad O'Connor. Erről is beszélt a kilencvenes években világsztárrá vált extravagáns ír énekesnő, amikor szerdán találkozott újságírókkal egy budapesti szállodában.

"Várom a nagymamaságot. Hogy milyen érzés? Érdekes, elmúltak az évek" - mondta Sinéad O'Connor.
Különleges és érzékeny hangulatú koncertet adott kedden este a Művészetek Palotájában a Budapesti Tavaszi Fesztivál jegyében. Elhangzottak dalok legújabb lemezéről (rögtön a Take Me to Church-csel kezdte), és korábbi nagy sikerei is (például a The Last Day of Our Acquaintance, a Thank You for Hearing Me vagy a No Man's Woman).
Az MTI kérdésére, amely szerint azért rögzítették a budapesti koncertet egy leendő élő album számára, mert a Művészetek Palotájában énekelte utoljára legnagyobb slágerét, a Nothing Compares 2 U-t, az énekes nemmel felelt.

"Egyszerűen arról van szó, hogy a turné valamennyi állomásának felvételét rögzítjük, felhasználjuk, a budapestit kiemelt helyen" - mondta az énekes, aki hetekkel korábban Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapesten, a Müpa-koncerten énekli el utoljára a Nothing Compares 2 U-t. Kedden este a ráadásban, a koncert legutolsó számaként énekelte el a magyar közönségnek a dalt (Prince szerzeményét), amely negyedszázada, 1990-ben jelent meg, és óriási sláger lett.
"Huszonöt éven át énekeltem azt a dalt, ezzel azonosítottak. Ha ennyi időn keresztül énekelsz egy dalt, megváltozik a viszonyod hozzá, teljesen átalakul. Nem érzetem jól magam abban a helyzetben, hogy egyetlen dallal azonosítanak. Holott számos szám született azóta, amelyek nagyon fontosak számomra" - fejtette ki az előadó.

A 48 éves Sinéad O'Connor legutóbbi albuma, a tavaly megjelent I'm Not Bossy, I'm The Boss (Nem parancsolgatok, én vagyok a főnök) címét a Facebook ügyvezető igazgatója, Sheryl Sandberg és a Girl Scouts szervezet által közösen indított Ban Bossy elnevezésű kampány ihlette. A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy minél több nő vállaljon vezető szerepet, és vegyék őket komolyan, ne kezeljék őket főnökösködőnek, parancsolgatónak csupán azért, mert nőként vezető szerepet mertek vállalni.
"Ami engem illet, a zeneiparban is sokszor tapasztaltam hasonlót, és ez ellen a magatartás ellen fel kell venni a küzdelmet. Ezt szolgálja a Ban Bossy kampány, erre akartam a lemezemmel is felhívni a figyelmet" - mondta az MTI-nek, és egy kérdésre még azt is hozzátette, hogy sokat segíthet a dolgon Amerikában, ha Hillary Clintont megválasztják az Egyesült Államok első elnöknőjének. Amúgy félti a nőket, akik a Facebook-oldalát látogatják (szerinte a kommentelők biztonságát jobban kellene óvni), erősnek érzi magát, legalábbis erősebbnek, mint a legtöbb nő, és hisz a férfiak és nők közötti teljes egyenlőségben.

Friss lemezén egy igazi élő legenda, az ambient zene atyja, Brian Eno is közreműködött billentyűs hangszereken. Mint az MTI-nek elmondta, Eno az album producerének és társszerzőjének, John Reynoldsnak jó barátja. "Valójában nem voltam ott a stúdióban, amikor Brian a maga részét feljátszotta, ennek ellenére nagyra tartom őt, érdekes személyiségét".

Sinéad O'Connor saját lemezei mellett számos projektben vett részt az elmúlt több mint 25 évben, készített reggae-feldolgozás lemezt, szerepelt a The The Mind Bomb című albumán (a Kingdom of Rainben énekelt duettet Matt Johnsonnal), adott elő B-52's-számot (Ain't It A Shame), de mint a sajtóbeszélgetésen elmondta, talán azt élvezte a legjobban, amikor a Massive Attack 2003-as CD-jén három dalt is előadhatott.

Az énekes idén júliusban a híres montreux-i dzsesszfesztiválon is fellép; ezzel kapcsolatban azt mondta, oda a budapestitől eltérő műsorral készül. Ha nem turnézik, "normális" anyaként éli életét. "Általában délelőtt 10-től délután 3-ig dolgozom. A dalszerzői tevékenységemet meghatározza, hogy négy gyermekem van, közülük a legfiatalabb 8 éves és van még négy macska".
A popzene történetének egyik hírhedt lázadója előre jelezte, hogy politikai és vallási kérdéseket ne tegyenek fel neki, mert ezekre nem válaszol, így életének ez az érdekes szelete nem tárult fel az újságírók előtt.

Szerző