A BTT szerint a kormány lépése szakmailag indokolatlan. Az ágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig a baromfihúsok állnak az első helyen. A magyarok személyenként 32 kiló baromfi és 28 kiló sertéshúst esznek évente.
Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke a Népszavának elmondta, Romániában júliustól már csak 9 százalékos lesz az élelmiszerek áfája, s ennyivel már a hazai élelmiszer-ágazat szereplői is kiegyeznének, ha nem diszkriminatív módon vezetnék be. A szakember megjegyezte, bizonyos sertéshúsok és baromfitermékek egymás konkurensei: a rövidkaraj a mellfilével, a lapocka, sertéscomb a csirkecombbal. Az áfaeltérítés miatt már rövid távon megnőhet a sertés hús iránti kereslet, amit a hazai állomány most is alig képes kielégíteni, beözönlik az import tőkehús. A baromfiágazatban a nyereség jelenleg 2-3 százalékos, emiatt képtelen lesz 22 százalékos árversenybe bocsátkozni. Azok a vállalkozások, amelyeknek a forgalmában az export aránya nem éri el a 70-75 százalékot, nagy eséllyel már a jövő év első hónapjaiban tönkremehetnek - figyelmeztetett Bárány László. Szerinte a baromfi ágazatban dolgozó 60 ezer ember közül több mint 10 ezren is elveszíthetik a megélhetésüket. Egy-egy nagyobb integrátor bedőlése pedig akár több száz beszállító kisgazdaságot ránthat magával. A feketegazdaság szereplőinek egy része "átigazolhat" a sertésről a baromfira ahol eddig jóval kisebb volt az illegális szereplők aránya.
A "brókerkormány luxusban élő politikusainak" fogalmuk sincs a magyar valóságról: ezt Rogán Antal RTL Klubnak adott zavaros nyilatkozata is bebizonyította, amikor összekeverte a sertéshúst a baromfival. Olyan fideszes milliomosok döntenek az élelmiszerek áfájáról, akik azt sem tudják, hogy baromfihúsból több fogy Magyarországon, mint sertésből - foglalta össze Gőgös Zoltán az MSZP véleményét az áfa csökkentésről. A párt elnökhelyettese hangsúlyozta: az összes, a kiskeresetű fogyasztók által vásárolt alapvető élelmiszer áfáját vigyék le 5 százalékra: ezek közé tartozik a sertéshús mellett a baromfihús, a tej, a félkemény sajtok, az európai zöldségek és gyümölcsök, édesvízi halak, a tojás, a fehér- és félbarna kenyér, valamint a vizes zsemle és a vizes kifli is.