LMP;Csernobil;26 év;

2015-04-26 18:53:00

Csernobil 26 éve - A felelőtlen politika szimbóluma

Április 26-án a világ a csernobili atomerőmű-robbanásra, az emberiség történetének egyik legsúlyosabb nukleáris balesetére emlékezik a világ. Az LMP frakciója közleményt adott ki, amelyben leszögezik: Csernobil az emberi felelőtlenség és a nukleáris energia veszélyeit semmibe vevő politika szimbóluma is, és súlyos hiba újratermelni azokat a feltételeket, amelyek a 29 évvel ezelőtti katasztrófához vezettek.

"1986. április 26-án, szombaton hajnalban a csernobili atomerőmű 4-es reaktorában gőzrobbanás történt, ami sorozatos tüzek és további robbanások nyomán a reaktor leolvadásához vezetett. Megfelelő védőépületek híján a sugárzó anyag kiszabadult, és a szennyezés a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint közvetlenül 56 ember halálát okozta – más szervezetek nagyságrendekkel több halálesetet, elsősorban végzetes rákos megbetegedések tízezreit és legalább 40 ezer művi vetélést hoznak összefüggésbe a balesettel.

Brendan Hoffman / Getty Images

Brendan Hoffman / Getty Images

Csernobil az akkori Szovjetunió egyik legmodernebb atomerőműve volt, az utolsó blokkját 1983-ban adták át. A tragikus eset bizonyítja, hogy sem a korszerűnek gondolt technológia, sem az orosz szakértelem nem véd meg a balesetektől, az emberi felelőtlenség és a rossz politikai döntések következményeitől. A csernobili katasztrófát az elhallgatott konstrukciós hibák, a téves és nem kontrollált vezetői beavatkozások, valamint a robbanás után elhallgatott információk tették igazán súlyossá.

Az Orbán-kormány ma gőzerővel dolgozik azon, hogy a külső feltételeknek ezt a veszélyes elegyét újratermelje: Magyarország titkos megállapodások alapján, szakmai, politikai és társadalmi konszenzus nélkül kíván egy ma még a világon sehol sem létező, kipróbálatlan atomerőmű-típust felépíteni; a beruházó cég vezetőjét nemrég ismeretlen okokból leváltották; az atomtörvény módosításával minden előkészítő iratot és szerződést 30 évre titkosítottak, a lakosságot kizárják az engedélyezésből és az érdemi kommunikációból, a beruházás fölött semmilyen társadalmi kontroll nem érvényesül.

Brendan Hoffman / Getty Images

Brendan Hoffman / Getty Images

Az LMP szerint az idehaza hatalmon lévők nem sokat tanultak a 29 évvel ezelőtti, minket is súlyosan érintő balesetből, és aggályok nélkül követik el újra azokat a hibákat, amelyek egyszer már tragédiához vezettek. Pedig Csernobil emléke azt üzeni, hogy nincs "biztonságos atomenergia": súlyos kockázatok és megoldatlan környezetvédelmi, hulladékelhelyezési problémák vannak, amelyekkel Magyarországnak is szembe kell néznie, mielőtt belevág egy újabb nukleáris kalandba.

Szél Bernadett
társelnök"