Előfizetés

Berlusconi dilemmája

R.T.
Publikálás dátuma
2015.04.29. 07:56
Inzaghi nincs összhangban a csapattal FOTÓ: EUROPRESS/ GETTY IMAGES
Régi rekord dőlhet meg Olaszországban, hiszen utoljára hat évtizeddel ezelőtt volt példa arra, hogy egyetlen milánói csapat, sem az AC Milan, sem az Internazionale nem jutott ki a nemzetközi porondra.

Matematikailag persze minden lehetséges, így akár az is, hogy a tabella 10. helyén szerénykedő Milan megtáltosodik, s ezután minden meccsét megnyerve eléri az ötödik, az Európa Liga selejtezőjében való indulást biztosító helyezést, ez azonban jelenleg inkább vágyálomnak tűnik.

Kivált a hétvégi, az Udinesétől elszenvedett 2-1-es vereség után: annyira megromlott a csapat és Inzaghi viszonya, hogy elkerülhetetlennek tűnik a szakítás. Az egykori lesipuskás csatár a hazafelé tartó buszon végig szapulta játékosait azzal vádolva őket, teljesen méltatlanok arra, hogy a rossoneri mezét viseljék.

A lélektelen játékot látva, no és abból kiindulva, hogy az egykori sikercsapat utolsó három bajnokijából mindössze két pontra tett szert, Silvio Berlusconi azonnali hatállyal meneszteni akarta Pippót, Adriano Galliani, a gárda ügyvezetője azonban meggyőzte a „főnököt” arról, hogy várjon még a bejelentéssel a szezon végéig.

Való igaz, sok értelme most nem lenne a váltásnak. Nemcsak azért, mert kevés olyan csodás képességekkel megáldott edző van a piacon, aki képes lenne a gárdát elindítani felfelé a lejtőn, hanem amiatt is, mert a piros-feketék történelmi változásokon mennek keresztül.

Három évtized után ugyanis Berlusconi elveszítheti részvényeinek többségét, nem ő lesz a Milan legfőbb ura, az azonban még mindig nem dőlt el, hogy kínai vagy thaiföldi kézbe kerülnek-e a klub részvényei. Sőt, azt sem tudni, hogy a befektető tényleg többségi tulajdonos lesz-e, ahogy néhány újságcikk sugallta, vagy sem.

A Gazzetta dello Sport reprezentatívnak nem tekinthető internetes felmérése szerint a szurkolók nagy többsége, majdnem kétharmada jobban örülne, ha a thaiföldi Bee Taechaubol helyett a kínai, pontosabban hongkongi Richard Lee lenne a befutó. Április elején olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a kínaiak a részvények hetven százalékát vásárolnák meg, Berlusconi feltétele azonban az volt, hogy lánya, Barbara maradhasson az ügyvezető.

Bár a lapok február óta már többször azt írták, napok kérdése a tranzakció bejelentése, döntés egyelőre nincs. Akadnak, akik úgy vélik, nem is lesz, mert már korábban egy libanoni csoport is érdeklődött a Milan iránt, Berlusconi mégsem adott túl rajta. Most azonban más szelek fújnak.

Látható, hogy a volt kormányfő nem tud, vagy nem is akar további jelentős pénzeket a klubba fektetni, így a fejlesztés egyedüli módja a tőkebevonás. Bár a Milan ma esti Genoa elleni bajnokija aligha befolyásolja a tranzakciót, egy esetleges győzelem valamelyest javítana a szurkolók rendkívül rossz kedélyállapotán.

Magyar (edző)keringő

H. T.
Publikálás dátuma
2015.04.29. 07:54
Tomislav Sivic számára véget ért a szezon FORRÁS: DVTK.EU
Mindenki tudja, hogy az edzői munka nem nyugdíjas állás. Ez az állítás a magyar labdarúgó NB I-re különösen is igaz. A múlt heti két edzőváltás után, már tizennegyedik alkalommal cseréltek gazdát ebben a szezonban a kispadok az első osztályban. A bajnokság végéhez közeledve azonban még több helyen inog a szék a trénerek alatt. Viszont van pozitív példa is, ahol kapkodnak az edzőért.

A labdarúgó NB I-ben lassan tisztázódnak a szerepek a bajnoki címet, a nemzetközi kupaindulást és a kieső helyeket tekintve. Ezzel pedig együtt jár az is, hogy a klubvezetők mérleget vonnak a hátunk mögött hagyott szezon kapcsán, és értékelik, hogy min lehet esetleg változtatni a jobb szereplés érdekében a jövőre nézve. Mivel egy komplett együttes vásárlása hosszadalmasabb és kockázatosabb folyamat, ezért sokszor a vezetőedzők lecseréléséhez folyamodnak a tulajdonosok. Ám általában ennél bonyolultabb a helyzet...

Miriuta László anyagi okok miatt távozhat FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Miriuta László anyagi okok miatt távozhat FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A Videoton jutott a döntőbe
A Videoton 5-1-es összesítéssel jutott a labdarúgó Magyar Kupa döntőjébe, miután tegnap idegenben 4-1-re legyőzte az Újpest csapatát. Ma este hatkor (a Sport1 élőben közvetíti) az is eldől, hogy a Ferencváros vagy a Szolnok lesz-e a fehérváriak ellenfele a fináléban.

A múlt héten edzőt váltó, a kiesés elől menekülő Haladás és Lombard Pápa ideiglenesen megbízott trénerei közül sem Kuttor Attila – a szombathelyiek mestere –, sem Kovács László – a pápaiak trénere – nem nyugodhat meg. Már csak azért sem, mert a két együttes 2-2-t játszott a hétvégi kiesési rangadón egymással, így mindkét fél a veszélyzónában tanyázik.

Továbbá vezetőik őket csak átmeneti

megoldásként választották a zöld-fehérektől távozó Szentes Lázár, illetve Lengyel Ferenc helyett. Azonban ha valamelyikük mégis bent tartaná övéit, akkor akár főállást is kaphatna. Pápán azért nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a klubnál anyagi gondok is nehezítik az NB I-es tagság megőrzését. Vagyis ha a Lombard papíron bent maradna, még akkor is előfordulhat, hogy búcsúzni kényszerül.

Bekő Balázsért viszont kapkodnak a klubok FORRÁS: KECSKEMETITE.HU

Bekő Balázsért viszont kapkodnak a klubok FORRÁS: KECSKEMETITE.HU

Hasonló a helyzet Győrben is, már ami az anyagiakat érinti. Ugyanis a Miriuta László edzette gárda kiesését a bajnoki eredmények alapján nem veszélyezteti semmi, de a Quaestor-botrány következtében kialakult helyzet miatt úgy néz ki legjobb esetben is az NB III-ban indulhat az együttes – erről bővebben keretes írásunkban –, ahova Miriuta nem követné a csapatot, amiről a szakvezető már korábban nyilatkozott.

Diósgyőrben a téli szünetet még a dobogón kezdte az együttes, azonban a tavaszi folytatás előtt Elek Ákos és Kádár Tamás személyében két alapember is távozott az együttestől, és az elmúlt nyolc meccsen mindössze három döntetlent játszott a miskolci csapat. Ez pedig azt jelenti, hogy a harmadik helyről egészen a nyolcadikig csúszott vissza a DVTK a tabellán. A vezetők nem is vártak a szezon végéig, és bejelentették, hogy bár Tomislav Sivic irányításával fejezik be a bajnokságot, de már nélküle kezdik meg a nyári felkészülést.

Azonban, hogy ne csak negatív edzői példákat említsünk, álljon itt a kecskeméti minta: Bekő Balázs nem félt beépíteni helyi fiatal tehetségeket és a szezon előtt az egyik kieső csapatnak jósolt hírös városiak jelenleg kiváló tavaszi produkciójuknak köszönhetően – 8 mérkőzés, 15 pont –, a hatodikok a bajnokságban. Nem véletlen, hogy többen is érdeklődnek Bekő iránt, akit természetesen jelenlegi csapata is megtartana. Ez pedig jól mutatja, hogy a nagy edzőkeringő ellenére, nem lehetetlen a magyar NB I-ben trénerként érvényesülni.

Az MLSZ-ben bíznak Dárdai maradásában; esély a Győrnek
Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője az M1 aktuális csatornának elmondta, nem könnyű a szövetség helyzete Dárdai Pál ügyében. Bár a szakembert szerződés köti a magyar válogatotthoz az Európa-bajnoki selejtezősorozat végéig, ennek ellenére főmunkaadója, a Hertha BSC is szeretné magához láncolni, köszönhetően a klubnál végzett kiváló munkájának.
„Dárdai Pál a selejtezősorozat végéig a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, mi ebből indulunk ki, minden más csak találgatás” – árulta el Sipos.A szóvivő arról is beszélt, hogy a licencadó bizottság első fokon tíz klubnak adta meg hétfőn az indulási jogot, a többit – köztük a Győrt is – azonban hiánypótlásra kötelezte, ezt május 8-ig tehetik meg az egyesületek. A szövetség hangsúlyozta, hogy a hiánypótlásról szóló döntés nem jelenti a licenckérelem elutasítását. A licencadó bizottság május 12-én hoz végleges döntést.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapja hétfőn számolt be arról, hogy az ETO FC Kft. a hatályos jogszabály rendelkezései szerint jogosult átadni felnőtt NB III-as és valamennyi utánpótláscsapata indulási jogát az ETO Futsal Kft.-nek, tekintettel arra, hogy a két egyesület között évek óta a sporttörvény által előírt együttműködés áll fenn. Az átadás egyik további feltétele, hogy az ETO FC Kft.-nek az átadáskor ne legyen köztartozása. Utóbbira viszont csekély az esély...Történelmet írt a Bournemouth csapata

Publikálás dátuma
2015.04.29. 07:53
Eddie Howe csodát tett… FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHARLIE CROWHURST
Nagyot fordult a világ a Bournemouth csapatával. A 37 éves edző, Eddie Howe által irányított klub hat éve még a negyedosztályban küszködött, hétfő este azonban kiharcolta a feljutást az angol labdarúgó első osztályba a Bolton Wanderers 3-0-s legyőzésével. A mérkőzés lefújása után azonnal elözönlötték a pályát a szurkolók. A klub, története során először szerepel majd a Premier League-ben.

A kiscsapatnak hat évvel ezelőtt még épphogy sikerült bennmaradni az angol negyedosztályban. Az azóta eltelt időben viszont folyamatosan lépett felfelé az együttes. A harminchét éves menedzser irányítása alatt, három feljutás is sikerült.

Korábban, 1997-ben majdnem megszűnt a gárda, ezért gyűjtést rendeztek, hogy fenn tudjanak maradni. Tizenegy év elteltével, már annyira rossz helyzetbe kerültek, hogy pontlevonással sújtották őket, és az átigazolásokból is kizárták a csapatot. Ezután jött a segítség egy orosz tulajdonos által.

A fantasztikus feljutást érő idényben látványos támadófutballt játszott az együttes. 95 gólt szereztek – a legtöbbet a Championshipben –, de nekik volt a legtöbb kapura lövésük és a legtöbb pontos passzuk is a statisztikák szerint. Ezzel az eredménnyel gyakorlatilag a klub történetének összes rekordját megdöntötték ebben a szezonban.