GKI: a magyar gazdaságpolitika súlyosan megbukott

Súlyosan megbukott az unortodoxnak nevezett magyar gazdaságpolitika, részleges vagy valódi sikerei ellenére is - közölte Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke egy közgazdasági konferencián szerdán Budapesten.

A Magyar gazdasági kilátások 2015-ben című konferencián, amelyet a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Közgazdasági Tagozata és Tudományos, Innovációs és Felsőoktatási Tagozata rendezett, Vértes András azt mondta: a beruházások Magyarországon 2011-2014 között csak az uniós forrásokból növekedtek, sem nettó hazai tőkefelhalmozás nem történt, sem külföldi tőkebeáramlás nem volt. Véleménye szerint ennek fő oka a jogbizonytalanság, a gazdasági kiszámíthatatlanság, valamint a párbeszéd hiánya.

A GKI elnöke ugyanakkor az utóbbi évek valódi sikereként értékelte egyebek mellett a túlzottdeficit-eljárás elkerülését, a költségvetési hiány 3 százalék alá szorítását, valamint kiemelte a jegybank alapkamat-csökkentését, amellyel olcsóbbá vált az államadósság finanszírozása.

Vértes András kiemelte: lényegesen, a hazai össztermék 1 százalékának megfelelő mértékben fehéredett a gazdaság az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésével. Mindennek következtében az 5 éves lejáratú államkötvény kockázati felára jelentősen csökkent, 350-400 bázispontról 130-150 bázispont környékére, ami nagyon jelentős csökkenés, azonban látni kell azt is, hogy a román kamatfelár folyamatosan a magyar alatt van hosszú évek óta - jegyezte meg. A 2014-es év látványos, 3,6 százalékos hazai össztermék (GDP) bővüléséről elmondta: a javulás főleg átmeneti és fenntarthatatlan folyamatokból ered. A beruházások 13 százalékkal növekedtek tavaly, de előtte 40 százalékkal csökkentek.

Hozzátette, hogy 2014 váratlanul jó mezőgazdasági év volt, több mint 10 százalékkal nőtt az agrárium termelékenysége, ami felvitte 3,6 százalékra a 3,2-3,3 százalékra várt hazai GDP-növekedést. A GKI elnöke szerint a gazdaságpolitika az utóbbi években olyan eszközöket használt a makrogazdasági egyensúly elérésére, mint az államosítás, ágazati különadók bevezetése, amivel széles körben beavatkozott a piaci folyamatokba, "az esetek döntő többségében teljesen hibásan".

Vértes András úgy véli, az államigazgatás színvonala óriásit esett, mivel a szélsőségesen centralizált döntéshozatal sok hibához vezet. A tényleges döntési folyamat egyetlen szobában történik - fogalmazott. Az ipari termelésre kitérve hangsúlyozta, hogy mivel az egész magyar ipart csak az export húzza, azon belül is csak a járműgyártás, Magyarország túlságosan kitett a gépkocsik iránti világméretű kereslet alakulásának. Ha ez elkezd csökkenni, súlyos feszültségeket eredményez a gazdaságban - jegyezte meg. A GKI elnöke szerint 2015-2016 során lassuló gazdasági növekedés várható, az intézet idén 2-2,5 százalékos, jövőre 1,5-2 százalékos növekedési ütemmel számol.

Szerző
Frissítve: 2015.04.29. 21:53

45 fiókját bezárja, és dolgozókat küld el a Raiffeisen Bank

Publikálás dátuma
2015.04.29. 17:41
Fotó: Népszava
Jelentősen csökkenti fiókjainak számát a Raiffeisen Bank, a jelenlegi 112 fiókból 45-öt bezár, a lépést Heinz Wiedner vezérigazgató azzal indokolta, hogy a cég módosítja stratégiáját: a jövőben elsősorban a vállalati ügyfelekre és az elektronikus csatornákra koncentrál.

Szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a pénzintézet vezetője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Raiffeisen Bank elkötelezett Magyarország irányába.  A fiókok számának csökkentése után az alkalmazotti létszám mintegy 2200 főre esik vissza a tavaly év végi 2530-ról.

Szerző

Semmi gond: jön Orbán, és elhárul a katasztrófa

Publikálás dátuma
2015.04.29. 16:25
Folyamatosan szivárog a méreg a talajba FOTÓ: NÉPSZAVA
"Ha lesz jó hírem, elmegyek az Illatos útra helyszínbejárásra. Igyekszem segíteni" - ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki a IX. kerületi Illatos úti környezetszennyezés kapcsán. Előzőleg Budapest főpolgármestere  - akinek az ellenzéki pártok és civil szervezetek felrótták az ügyben tanúsított "némaságát" - most közölte: a kormányhoz fordul az ügyben. A Földművelésügyi Minisztérium pedig tudatta: azt  Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére 1,18 milliárd forintos igényt terjeszt a kormány elé.

Orbán Viktor miniszterelnököt egy szoboravatási programja után Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője állította meg, a környezetszennyezésre utaló táblával a kezében. Az ellenzéki politikus arra kérte Orbán Viktort, intézkedjen annak érdekében, hogy a súlyos helyzet minél hamarabb megoldódjon.  Ekkor hangzott el a fent idézett ígéret,  a távirati iroda tudósításából, illetve a kormányfő szavaiból az azonban nem derül ki, hogy Orbán Viktor milyen "jó hír" érkeztéhez köti az Illatos úti szemlét.  

Ahogy a napokban megírtuk, a Földművelésügyi Minisztérium a környezetügyért is felelős államtitkára az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés bizottságának meghallgatásán azt állította, hogy nincs közvetlen katasztrófahelyzet a Budapesti Vegyiműveknél. V. Németh Zsolt tájékoztatása szerint ezt a kijelentést az illetékes katasztrófavédelmi szervezet vezetője tette a múlt héten Budapesten, a ferencvárosi polgármesteri hivatalban, a témáról tartott megbeszélésen. Ez a nyilatkozat szerinte azért fontos, mert nemcsak a veszélyre kell figyelmeztetni, hanem meg kell akadályozni egy esetleges pánikhelyzet kialakulását is. Az országgyűlés szakbizottsági meghallgatásán az államtitkár elmondta azt is: minden uniós és belföldi jogszabály azt mondja ki, hogy a szennyezésért a károkozó viseli a felelősséget. A a Budapesti Vegyiműveket 1993-ban privatizálták, kétezertől a cég tulajdonosi szerkezete folyamatosan változik, a társaság 2007 óta felszámolás alatt áll. A vállalathoz több telephely is tartozik Budapesten és a fővároson kívül is, de jellemző, hogy valamennyi környezeti kárral terhelt. A BVM főbb termékei között szerepelt a klór, a kénsav, a hypo, de enyvek, műtrágyák és különféle ásványi sók, valamint növényvédőszerek is.

A főpolgármester végre megszólalt

Azonban ugyanazzal a lendülettel hárított is. Tarlós István ma a Fővárosi Közgyűlés ülésén napirend előtt jelentette be: főpolgármesterként a kormányhoz is fordul a probléma miatt, és a lakosságnak a főváros a saját mozgásterében minden támogatást megad. Közölte, felkéri Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőit, hogy tartsanak helyszíni szemlét az Illatos úti telepen. A főpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzatnak jogi felelőssége és feladata nincs az ügyben, így mozgástere sincs.

1,2 milliárd forint kellene

A Földművelésügyi Minisztérium tudatta: azt  Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére 1,18 milliárd forintos igényt terjeszt a kormány elé. A szaktárca arra is készül, hogy az unió jelenlegi költségvetési időszakában a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében fordít pénzt a kárfelszámolásra. Ehhez azonban - a tárca közlése szerint - állami felelősségi körbe kell kerülnie az ügynek, mert magánterületen ilyen állami beavatkozásra nincs mód.

Törődik itt valaki a lakosokkal és a jövő nemzedékkel?

Lakossági fórumot szervezett az Illatos úti, volt Budapesti Vegyiművek területén kialakult környezeti katasztrófahelyzetről kedden este a Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez nevű civil társaság. A 9. kerületi Lobogó utcai Általános Iskola egyik termében - stílusosan a kémiában - úgy ötvenen, főként idősek zsúfolódtak össze- írta az Origo. Meghívott vendégek voltak Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag szakértője, Magyar Balázs geofizikus, környezettechnológiai szakértő és Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője is. Baranyi Krisztina március elején adott be kérdést a polgármesternek, de nem kapott kielégítő választ. Független vegyianyag szakértőt keresett, ezért fordult a Greenpeace-hez. Az illetékes minisztert és Németh Zsolt államtitkárt is meghívták a rendezvényre, ők nem jöttek el, viszont néhány önkormányzati képviselő megjelent. Egy idős házaspár férfi tagja azt mondja: el vannak keseredve, ezért vannak itt. A környezettechnológiai szakember közölte: nem tudja megnyugtatni a lakosokat, miután a területen már az 1910-es években is nagyon durva szerekkel dolgoztak. Rengeteg a benzol és a klórbenzol, amelyek erősen rákkeltőek. A mérgek nehezebbek a víznél, a talaj mélyébe hatolnak.

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által "okozott súlyos kockázatok miatt" korábban a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményezett az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást. A veszélyes hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta.

Szerző