Nem sikerült meggyőzni a diákokat

Publikálás dátuma
2015.04.29 23:15
Fotó: Pálfalvi Kitti, Népszava
Fotó: /
Amennyiben csak kis mértékben is felmerülne, hogy a kormány által a felsőoktatási intézmények nyakába ültetni kívánt konzisztóriumok sértenék az egyetemek autonómiáját, a testületet nem szabad bevezetni - hangzott el az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán megrendezett fórumon, amelynek témája az egyetemek önrendelkezését veszélyeztető kormányzati felügyeleti szerv értelme, indokoltsága volt.

A kormányzat ugyanis még mindig nem fejtette ki, konkrétan miért erőltetik annak az öttagú testületnek az életre hívását, amelynek tagjai között az adott felsőoktatási intézmény rektora lenne az egyetlen "független" szereplő - a többieket a politikai hatalom delegálná. Fábri György, az ELTE egyetemi docense bevezető előadásában hangsúlyozta: a konzisztóriumok működésére van több nemzetközi példa is - és erre a kormányzat is gyakran hivatkozik - ám más országokban még csak fel sem merül, hogy ezek a testületek az egyetemek autonómiáját fenyegetnék, hiszen a tagokat nem a kormányzat delegálja, s nincs vétójoguk sem, ahogy az a hazai egyetemeknél tervezik.

A vitán Palkovics László felsőoktatási államtitkár, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke és Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke igyekezett több-kevesebb sikerrel megnyugtatni az egyetemi polgárok elmúlt hetekben igencsak felkorbácsolt kedélyeit. Palkovics megpróbálta elmagyarázni a konzisztóriumi rendszer lényegét, ám hadarása miatt mondandóját alig lehetett érteni. A hangulat egyre viharosabb lett munkatársunk szerint az államtitkár meg sem próbálta cáfolni a hallgatók és tanárok azon félelmeit, hogy a testület csorbítaná az intézmények döntési szabadságát. Lovász, Bódis és Gulyás azt mondta: a konzisztóriumokat ők egyfajta tanácsadói szervként látják.

Bódis szerint megoldást lehetne, ha a testület tagjainak nagy részét inkább maguk az egyetemek neveznék meg, s ajánlanák a minisztériumnak. - A tapasztalatok szerint nem elég önmagában a tanácsadói funkció - mondta Palkovics, mire a hallgatók felháborodottan elkezdtek dobolni az asztalokon. Az államtitkár azonban - ki tudja, hanyadszor - ismét ígéretet tett: még gondolkodni fognak azon, ki válassza a tagokat. Gulyás Tibor hangsúlyozta: "jó lenne", ha a konzisztóriumokban a hallgatók is képviseltethetnék magukat.

Késő este az egyre hevesebb vita még javában zajlott. A hvg.hu értesülése szerint kilenc órára a Zeneakadémia elé is nagygyűlést szerveztek az intézmény hallgatói, mert Kupper András, a kormány által kirendelt kancellár a tegnap minden egyeztetés nélkül felmondott az egyetem valamennyi, nem oktatói státusú vezetőjének.

Szerző
2015.04.29 23:15

Augusztusig nem politizál Nagy Blanka

Publikálás dátuma
2019.02.16 18:49

Fotó: / Tóth Gergő
Levonul a színpadról, és az érettségire készül a diáktüntető, aki az Európai Bizottság alelnökével is találkozott.
Néhány percet beszélgetett Nagy Blanka diáktüntetővel Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, az Európai Szocialisták listavezetője az MSZP kongresszusán elmondott beszéde után. Nagy a találkozó után a hvg.hu-nak azt mondta, nem arról beszéltek, hogy őt milyen támadások érték, a fiatalok jövője volt a téma. Timmermans Nagynak is hangsúlyozta: kellenek olyan emberek, akik utat törnek, és a többiek csatlakoznak hozzájuk. A holland politikus a kongresszus előtt is arról beszélt, támogatni kell a fiatalokat, úgy kell kiállni mellettük, mint ahog azt az MSZP Nagy Blankával tette.
A portál megkérdezte, Nagy lesz-e az EP-kampány arca, bármilyen formában részt vesz-e a programban, mire azt mondta, most már az érettségire és a felvételire koncentrál - azt a politikai szerepvállalás miatt nem akarja kockáztatni -, így augusztusig kivonja magát a közszereplésből. 
2019.02.16 18:49

Mérce: két héten belül eldőlhet az MTA sorsa

Publikálás dátuma
2019.02.16 17:58

Fotó: / Kállai Márton
Az Akadémia hét napot kapott, hogy megfogalmazza saját álláspontját Palkovics László terveivel szemben
Egy hét – ennyi időt kapott az MTA a Mérce információi szerint Palkovics László innovációs minisztertől,  hogy kidolgozza saját álláspontját státuszáról és az állami források kezeléséről. A miniszter február végéig két héten belül le akarja zárni a vitát.  Február 26-án újabb rendkívüli ülést tart az MTA elnöksége; ekkor eldőlhet, hogy az Akadémia produktív, önálló büdzsével és kutatási hálózattal rendelkező szellemi központ, vagy egy névleges köztestület marad.
Lapunk pénteken írta meg, úgymond „konstruktív tárgyalások kezdődtek” az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és Magyar Tudományos Akadémia (MTA) között,  Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteki egyeztetése után. Palkovics és Lovász azt követően találkozott, hogy az MTA Elnöksége korábban úgy döntött, az akadémiai kutatóintézetek csak akkor indulhatnak az ITM által kiírt pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat, amelyeket az ITM jelenleg – az Akadémia szerint jogellenesen – visszatart, bizonytalanságot okozva a kutatóhálózat működésében. 
Közben egykori igazságügyi miniszterek figyelmeztették Palkovicsot: törvényt sérthet és a költségvetési csalás gyanúját is felveti, ha – a hatályos központi költségvetési törvény előírása ellenére – visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek a támogatását, és a forrásokat a tervezettől eltérően használja fel.
2019.02.16 17:58
Frissítve: 2019.02.16 18:16