Magyar Antidopping Csoport;Dombvári Bence;Csipes Tamara;doppingszerek;Tiszeker Ágnes;

2015-05-04 21:34:00

A drog nem az élsport, hanem a társadalom gondja

Pár napja két élsportoló, az ötszörös világbajnok kajakos Csipes Tamara és a vb-ezüst és bronzérmes kajakos Dombvári Bence ügye foglalkoztatja a közvéleményt. A két fiatal megbukott a dunavarsányi edzőtáborban elvégzett drogteszten, mert az kokaint mutatott ki a szervezetükben. Lapunk annak járt utána, vajon buli vagy tudatos doppingolás áll a kábítószer fogyasztása mögött. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója elmondta, a kokain igazi nagyágyú a doppinglistán, igaz, csak akkor minősül doppingvétségnek a fogyasztása, ha azt versenyen mutatják ki valakinek a szervezetében.

Sokkoló hírként robbant a magyar kajak-kenu válogatott két élsportolójának, Csipes Tamarának és Dombvári Bencének ügye. A két fiatal pozitív drogtesztet produkált a dunavarsányi edzőtáborban, és a vizsgálat kokaint mutatott ki a szervezetükben. Azóta is folyik a találgatás: tudatos doppingolásról van szó, vagy egyszeri drogfogyasztásról egy buliban. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője lapunknak megerősítette: Csipes Tamara és Dombvári Bence pozitív drogtesztje nem doppingeset, ezért nem is kerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé.

"Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szervezetükben a kokainfogyasztás nyomait - fogalmazott Tiszeker Ágnes. "Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy világkupa-versenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát."

A szakember kijelentette, a kokain az S6-os csoport stimuláns doppingjai közé tartozik, és igazi nagyágyúnak számít. „Ellentétben a szteroidokkal, amelynek előbukkanása a versenyeken és azon kívül is azonnali eltiltást von maga után, az S6-os csoportban szereplő stimulánsok, mint a kokain is, csak a versenyeken történt lebukás esetén kap eltiltást a megbukott sportoló. A kokain esetében ez már az első alkalommal is négy év, amit esetleg minimalizálhatnak az illetékesek.

Ráadásul hadd tegyem hozzá, a kokain elsősorban élvezeti szer, aminek van némi, nagyon rövidtávú teljesítményfokozó hatása, de hosszú távon inkább az ellenkezője igaz. Az pedig egyszerűen téves hiedelem, hogy a kokain fedőszer lenne arra, hogy más doppingszert ne lehessen miatta kimutatni” – állította a MACS vezetője.

Tiszeker Ágnes úgy véli, ez az eset megvilágítja a jelenlegi társadalom egyik legnagyobb problémáját, a drogfogyasztás kérdését. Mint mondta, egyre több 30 év alatti fiatal fogyaszt drogot, melyek közül az egyik legnépszerűbb szer a kokain. Nem véletlen, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a MACS megegyezett abban, hogy minden világverseny előtt a szóba jöhető sportolóknak három kritériumnak kell megfelelniük az induláshoz: negatív dopping-, és drogteszt, valamint érvényes orvosi engedély, hogy sportolhat.

„Most is a bakui Európai Játékok előtti előszűrés tesztjén bukott le a két kajakos, és bizony ilyenkor az illetékeseknek el kell gondolkodniuk azon, mit tesznek a megbukott sportolókkal a későbbiekben, hiszen egy újabb probléma már túl nagy ár lenne az egész ország számára” – közölte Tiszeker Ágnes.

Hozzátette: a történtek minősítése nem a MACS kötelessége, és nem is doppingeseteket vizsgáló fegyelmi bizottságé. "Mostantól a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-kenu Szövetség hatásköre a szükséges lépések megtétele. Tudomásom szerint a szövetség már meg is hozta a fegyelmi határozatát: Csipest és Dombvárit kizárták a válogatottból, így nem is indulhatnak a bakui Európai Játékokon" - mondta a szakember.

Hogy a három hónapos időszak elegendő büntetés vagy sem, azt nem tudja, de azt igen, hogy az amerikai úszófenomént, Michael Phelpst is pont ennyi időre tiltották el, amikor egy fotó miatt – vízipipázott egy diszkóban – lebukott, és sportfegyelmi indult ellene. „Nagyon fontos, hogy az élsportolóink tiszták legyenek, és a rengeteg ellenőrzéssel éppen ezt szeretnénk elősegíteni. Ez a mostani eset nem változtat semmit a munkánk menetén, továbbra is az előírt ütemben ellenőrizzük majd a sportolókat” – zárta mondandóját Tiszeker Ágnes.

A kérdés azonban még továbbra is fennáll: tudatos doppingolásról van szó, vagy egyszeri parti droghasználatról…

Még nem indult eljárás

Bejelentés, feljelentés nem érkezett, ám a különböző médiafelületeken való megjelenés alapján a rendőrség tájékoztatást kér a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Elnökétől – válaszolta lapunknak a Pest Megyei Rendőr főkapitányság. Magyarán – a megjelent sajtóhírekkel ellentétben - a rendőrség egyelőre nem indított hivatalból vizsgálatot az ügyben, ugyanakkor a sportszövetség már továbbította a Magyar Antidopping Csoporttól kapott jegyzőkönyvet a hatóságoknak.

A lehetséges következményekről Magyar György lapunknak elmondta, „nem kell egyből kriminalizálni az esetet”. Az ügyvéd szerint mindenekelőtt meg kell várni a szakértői vizsgálatok eredményét, ugyanis jogilag nem mindegy, milyen mennyiségű kokain volt Csipes Tamara és Dombvári Bence szervezetében, és hogy pontosan milyen hatóanyagokat tartalmazott a szer. Magyar kifejtette, a hatóságok „csekély” – 2 gramm alatti - mennyiség esetén nem fogják elmarasztalni a kajakosokat. Ennél magasabb érték esetén pedig, ha Dombvári és Csipes beismeri a kábítószer fogyasztást, megúszhatják a komolyabb felelősségre vonást, s vétségükért csupán egy féléves elterelést (egyfajta leszoktatást) kell végigcsinálniuk.

Buli vagy bűncselekmény?

Ha csak egy gyorsteszt mutatta ki a kokaint a sportolók szervezetében, az semmit nem jelent, mert antibiotikumok vagy az egyszerű tonic is képes pozitív eredményt adni – fejtette ki lapunknak Zacher Gábor toxikológus. A Honvédkórház osztályvezetője szerint valójában csak műszeres vizsgálattal lehet biztosan kimondani, hogy a fiatalok fogyasztottak-e kábítószert.

A szakember számára az egész ügy furcsa, mert serkentőszerként ma már egyetlen sportember sem használja a kokaint, hiszen könnyen kimutatható, tiltólistán lévő szer és a nemzetközi szintű versenyzők pontosan tudják, hogy bármikor ellenőrizhetik őket.

Zacher elképzelhetőnek tartja azonban, hogy buliból valóban kipróbálták a fiatalok, de nem tudja, hogy kábítószerekre megvan-e egyáltalán az akkreditációja a hazai doppinglabornak, vagyis képesek-e pontos, műszeres eredményt felmutatni. Ha igen, és így mutatták ki a kokain bomlástermékét a versenyzők szervezetében, akkor meg kell tenni a rendőrségi feljelentést - érvelt a toxikológus. Ha viszont nincs ilyen hivatalos adat, akkor be kellene fejezni a sportolók lejáratását, az ügy „lebegtetését”, mert szerinte ez az egész hazai sportélet megítélést ronthatja a közvéleményben.

„Aki vétkezett, annak bűnhődnie kell!”

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi eljárást indít a kajakos Csipes Tamarával és Dombvári Bencével szemben; a fegyelmi tárgyalásra legkorábban jövő hétfőn kerülhet sor. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke lapunknak elmondta, mélyen elítélik a hasonló cselekedeteket, és azon a véleményen vannak, aki vétkezett, annak bűnhődnie kell. Csak a büntetés mértéke nem mindegy.

- Elnök úr! Mikor szereztek tudomást arról, mi történt két élsportolójukkal, Csipes Tamarával és Dombvári Bencével?

- A hír úgy tíz nappal ezelőtt érkezett hozzánk, és még aznap a szakmai vezetés az alapszabályzatunknak megfelelően saját hatáskörben döntött az elsődleges büntetésekről. Ekkortól lett a két versenyző válogatottbeli tagsága felfüggesztve, illetőleg ekkortól lett tőlük minden juttatás megvonva. Ezeket a lépéseket a MOB és a MACS is elfogadta, illetve támogatta.

- Az elnökség mikor kapta meg a szakmai vezetés döntését?

- Egy-két nappal az ügy kirobbanását követően, de előtte erről velem, és Schmidt Gábor főtitkárral egyeztettek. Utána közösen leültünk az érintettekkel és egyesületeikkel, ahol mind Tamara, mind pedig Bence elismerték a vétküket, és a klubokkal együtt elfogadták a szakmai vezetés döntését.

- A hírek arról is szóltak, hogy a dunavarsányi edzőtáborban követték el a vétségüket, ahogy Ön fogalmaz… Márpedig az a magyar válogatott edzőtábora.

- Még mielőtt bárki azt feltételezi, hogy a válogatott edzőtáborában kokaint árusítanak, elmondom, a két sportoló elárulta, a hétvégi kimenőjük alkalmával jutottak a droghoz.

- Milyen lépéseket tesz a szövetség, hiszen olyan élsportolók buktak meg a drogteszten, akiknek normális körülmények között a fiatalok példaképeként kellene a híradásokban szerepelnie.

- Először is a szövetség fegyelmi vizsgálatot indít, a tárgyalásra a jövő hét elején kerül sor. Másodszor a fegyelmivel párhuzamosan elindul egy etikai vétség elleni vizsgálat is, hiszen valamennyien azt valljuk, aki vétkezett, annak bűnhődnie kell. Csak azt is hozzátesszük, nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ugyanis eddig sosem volt hasonló gond a versenyzőinkkel, hiszen rengeteg ellenőrzésen esnek át. Ráadásul nemcsak a kötelező, a MACS által végzett teszteken kell negatív eredményt produkálniuk, hanem a szövetség által fizetett ellenőrzések alkalmával is. A teljes tisztán látás érdekében említem meg, hogy a két versenyzővel eddig semmilyen probléma nem volt.

- Akkor ezek szerint akár komolyabb büntetés nélkül meg is úszhatják az esetet? Akár hazánkat is képviselhetik majd az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, vagy akár a riói játékokon?

- Ez kétoldalú dolog. Ugyanis muszáj bizonyítanunk, hogy ilyet senki sem tehet következmény nélkül. De ha belátják az általuk egy alkalommal elkövetett hibát, és ez örök tanulságul szolgál a számukra, akkor igenis a visszatérésre, sportpályafutásuk folytatására is meg kell adni számukra az esélyt.

- Milyen következménye lesz az ügynek a sportágra?

- Egy biztos, jóval szigorúbb és sűrűbb ellenőrzéseket fogunk tartani. Ugyanakkor szeretnénk elindítani egy drogellenes programot is gyermekek, más sportágakban tevékenykedők számára, aminek akár Tamara és Bence lehetne az Arca. Illetve el kell gondolkodnunk azon, hogy létrehozzunk egy olyan patrónusi, vagy támogatói rendszert, amely az egyszer megtévedt sportolóknak ad lehetőséget a bizonyításra.

Botránykronológia
015. 04. 21.: - A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) telefonértesítést kapott a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatójától, Tiszeker Ágnestől, hogy két felnőtt válogatott versenyző drogtesztje pozitív lett.
2015. 04. 22.: - A szövetség szakmai vezetése a szóbeli információ birtokában haladéktalanul úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatott kerettagságát megszünteti, és megvonja az ezzel járó juttatásokat is. A két versenyző tudomásul vette a döntést.
2015. 04. 23.: - A válogatott kerettagságból történő kizárást a szövetség főtitkára, szakmai igazgatója és vezetőedzője április 23-án személyesen közölte a versenyzőkkel, edzőikkel és az érintett egyesület képviselőjével is.
2015. 04. 29.: - A szövetség szakmai igazgatója az érintett sportolókat nem jelölte őket a júniusi bakui Európa Játékokra és erről tájékoztatta a szövetség elnökségét is. Az MKKSZ elnöksége a szakmai igazgató döntését tudomásul vette.
2015. 04. 30.: - A Blikk napilap nyilvánosságra hozza az esetet, akárcsak a két pozitív kokaintesztet produkáló sportoló nevét: az ötszörös világbajnok Csipes Tamara és a vb-ezüst és bronzérmes Dombvári Bence
2015. 05. 04.: - Megérkezett a Magyar Olimpiai Bizottsághoz (MOB) és az MKKSZ-hez a MACS írásbeli jegyzőkönyve a dunavarsányi edzőtáborban elvégzett doppingteszt írásbeli jelentése, amelyben az áll, hogy a sportolók szervezetében kokain nyomaira bukkantak.
2015. 05. 04.: - A jegyzőkönyv alapján a Magyar Kajak-Kenu Szövetség etikai szabályzatának 3.§ (1) bekezdés f) pontjába ütköző magatartás miatt megindítja a fegyelmi eljárást az érintett sportolókkal szemben. A szövetség érvényben levő fegyelmi szabályzata szerint a fegyelmi tárgyalás legkorábban jövő hét hétfőn, május 11-én lehet.
2015. 05. 04.: - A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság is felvette a kapcsolatot a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, amely átadta a hatóságnak a Magyar Antidopping Csoporttól kapott jegyzőkönyvet.