Előfizetés

Putyin veresége lett a győzelem napja

Gál Mária
Publikálás dátuma
2015.05.08. 07:34
A nagy napra gyakorolnak az AT–14-esek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A második világháború befejezésének 60. évfordulóján még Moszkvában ünnepelt a világ színe-java. Ott voltak az egykori szövetségesek, beleértve az amerikai elnököt is. Most viszont, a 70. évfordulón rendkívül foghíjas lesz a tribün. A Szovjetunió második világháborús szerepét, áldozatvállasát ugyan nem kérdőjelezik meg a nyugati világ vezetői, de nem kívánnak statiszták lenni a putyini színdarabban.

Hatvannyolc ország és nemzetközi szervezet képviselőit hívták meg a május 9-i moszkvai ünnepségre, de alig több mint 20 jelezte, hogy részt is vesz a katonai parádén. A második világháború befejezésének 70. évfordulójára rendezett megemlékezés a nemzetközi politika egyik kényes kérdésévé vált, ugyanis a rendszerváltás után ez az ünnepség fokozatosan több lett, mint a világháború befejezésére való emlékezés – a valamikor vasfüggönnyel elválasztott világ két felének közeledését, a hidegháború befejezését is szimbolizálta.

A 60. évfordulón, pedig akkor is Putyin állt Oroszország élén, és akkor sem volt a demokrata mintaképe, minden nyugati vezető, beleértve az amerikai elnököt is, ott volt, 2010-től pedig nyugati katonai egységek is felvonulnak a győzelem napi katonai parádén. Az idei rendezvény a Kreml és Vlagyimir Putyin számára többszörösen fontos lett volna. Mindenekelőtt azért, mert jó alkalom lehetett volna arra, hogy a minél több illusztris vendéggel bizonyítsák – nem működik az Oroszország elszigetelését célzó politika.

De Putyin érezhetően, évről-évre, kerek évfordulóról kerek évfordulóra azt is bizonyítani kívánja az oroszoknak, mintegy a nemzettudatot erősítve, hogy az elnöksége idején lassan valamiféle polgári „államvallássá” tett szovjet második világháborús szerepvállalással az egész világ tisztában van. Ezért is vált rendkívül kényes kérdéssé az idei győzelem napja, mert a nyugati vezetők többsége úgy akar távol maradni, hogy közben ne sértsék meg a nácizmus elleni küzdelemben legnagyobb áldozatot vállaló Vörös Hadsereg és szovjet áldozatok emlékét, ne tűnhessen úgy, hogy kétségbe vonják a Szovjetunió második világháborús szerepét.

A távolmaradás oka nyilván nem a putyini rendszer visszásságai, hanem Oroszország Ukrajna-politikája - a Krím bekebelezése és a kelet-ukrajnai konfliktusba való beavatkozás. Az Európai Unió tagállamai számára nem volt – mert nem is lehetett – egységes „utasítást” adni Brüsszelből, de az Európai Tanács egy ajánlásban arra kérte a tagállamokat, hogy államfői szinten ne képviseltessék magukat a rendezvényen.

Ezt néhány kivétellel mindenki meg is szívlelte, csupán Alekszisz Ciprász görög miniszterelnök, Milos Zeman cseh államfő és Robert Fico szlovák kormányfő megy el az ünnepségre, annak ellenére, hogy országaikban komoly vitát gerjesztett döntésük. De jelen lesz Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök és a csatlakozási tárgyalásokat tavaly megkezdő Szerbia államfője, Tomiszlav Nikolics is. Az uniós és más nyugati ország többsége, így Magyarország is nagyköveti szinten képviselteti magát a moszkvai rendezvényen.

Angela Merkel német kancellár ezúttal is rendkívül elegáns és diplomatikus megoldást talált – május 9-én ugyan nem lesz ott a parádén, de 10-én Moszkvába utazik, megkoszorúzza a második világháborús műemléket, az Ismeretlen Katona sírját és Putyinnal is tárgyal. A német diplomácia többszörösen jelzi, hogy nem vonja kétségbe a második világháborús szovjet szerepvállalást, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter május 7-én Volgográdba, az egykori Sztálingrádba látogatott, ahol az orosz ünnepségsorozat kezdődött.

A helyszínválasztás szimbolikus erejű, 1943 elején itt szenvedtek vereséget a nácik és szövetségeseik, és ez a csata, a második világháború talán legvéresebb epizódja jelentette a fordulatot, a Harmadik Birodalom előretörésének megállítását.

Nem kis meglepetést okozott a napokban történt bejelentés, miszerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részt vesz a moszkvai győzelmi parádén, sőt, még találkozik is Putyin elnökkel. Az ENSZ főtitkár helyzete azonban más, mint az uniós tagállamok illetve az uniós csúcsszervek vezetőié – ő a világszervezet vezetője, amelynek oszlopos, Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező tagja Oroszország. Az ENSZ pedig az ukrán válság mellett számos más konfliktussal szembesül, főleg a közel-keleten, amelyek rendezéséhez nélkülözhetetlen szereplő Oroszország. A főtitkár a díszszemlén részt vevő számos más ország küldöttségeinek vezetőivel is találkozni és tárgyalni fog.

Ott lesz majd a díszszemlén többek közt a kínai, az indiai, a dél-afrikai, vietnami, kubai, mongóliai vezetés. A volt szovjet tagköztársaságok közül nyilván hiányozni fognak az uniós tagállammá lett balti államok, illetve Ukrajna, amely nem is kapott meghívót, de alacsonyabb, nem államfői szinten képviseltetik magukat azok a FÁK tagállamok is, amelyek társulási egyezményt írtak alá az EU-val és valamiféle fegyveres konfliktusuk volt-van Oroszországgal, mint például Moldova és Grúzia.

Az egyik legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a fehérorosz Lukasenka is bejelentette, nem vesz részt a megemlékezésen. Európa utolsó diktátora az utóbbi időben, az ukrán válság következtében látványosan távolodik Putyintól, elemzők szerint azért, mert országa függetlenségét félti. Erdogan török elnök is az utolsó percben lépett vissza, de ez várható volt, miután Putyin népirtásnak nevezte az örmények száz évvel ezelőtti lemészárlását.

Hogy végül miért nem megy el Moszkvába Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor, arra Phenjan nem adott magyarázatot, csak találgatások léteznek. A kis vezér vélhetően fél kilépni saját álomvilágából, ő nincs hozzászokva ahhoz, hogy más állami vezetőkkel találkozzon és tárgyaljon.

Pedig Moszkvában nem kevesebb készül, mint a világ egyik legnagyobb katonai díszszemléje, amelyen 15 ezer katona, 200 katonai jármű és 150 repülőgép vesz részt. Felvonulnak majd az új generációs orosz fegyverek is. Kigördül a Vörös térre például a 2020-ban hadrendbe álló Armata T-14 nevű harckocsi is, írta a BBC.

Más országok katonái is felvonulnak majd, többek között szerbek, örmények, kínaiak. Igaz, eredetileg ott kellett volna masírozniuk az egykori világháborús szövetségeseknek, mint történt az 2010-ben, amikor a FÁK államokból érkezett egységek mellett amerikai, lengyel, brit és francia alakulatok is felvonultak Moszkvában a második világháborúban aratott közös győzelmet szimbolizálva.

Hogy hogyan éli meg mindezt Putyin? Ő a nyugatot bírálja, a Reuters hírügynökség beszámolója szerint azzal vádolta Oroszország „ellenségeit”, hogy igyekeznek újraírni a történelmet és csökkenteni Moszkva szerepét a náci Németország feletti győzelemben. Céljuk: "Oroszország erejének és morális hatalmának az aláaknázása, az emberek megosztása, egymás ellen fordítása és történelmi spekulációk a geopolitikai játszmáikban” – fogalmazott egy interjúban.

A hírügynökség emlékeztet, hogy ugyanakkor több nyugati tisztviselő és újságíró is úgy gondolja, hogy a Nyugat a moszkvai meghívást bojkottálva elmulaszt egy lehetőséget arra, hogy normalizálja a kapcsolatokat Oroszországgal. Sok orosz pedig úgy vélekedik, hogy a nyugati bojkott a tiszteletlenség jele, Oroszország riválisai bagatellizálni szeretnék a háborúban betöltött szerepüket és az ország súlyos veszteségeit.

Európa és a Szovjetunió második világháborús embervesztesége

Az 1939. szeptember 1 – 1945 május 8-a között dúló második világháború során Európa, ideszámítva a Szovjetunió egészét is, lakosságának 7,5 százalékát veszítette el, 38 millió 930 ezer ember halt meg. Legnagyobb veszteség abszolút értelemben a Szovjetuniót érte korábbi adatok szerint 27 millió fővel, ami lakossága 15,1 százalékát jelentette.

A lakossághoz viszonyított legnagyobb veszteséget azonban Lengyelország szenvedte el, 5 millió 600 ezert, lakossága 16,4 százalékát. Kiugróan magas Jugoszlávia vesztesége, 1 millió 700 ezer, a lakosság 11,2 százaléka, illetve a balti államoké - Észtország 12,7, Litvánia 12,0, Lettország 10,7 százalékot. Németország 7 millió 50 ezer lakost veszített, a lakosság, 9,5 százalékát. Magyarország 420 ezer személyt, lakossága 4,7 százalékát veszítette el.

A katonai az összes emberveszteség 48,3 százalékát teszi ki. Európa országai együttesen 18 millió 798 ezer katonát veszítettek. Abszolút értelemben és viszonylagosan is kiemelkedik a Szovjetunió, hiszen a Vörös Hadsereg 8 millió 668 ezer 400 katonát veszített. Második helyen Németország áll, 3 millió 250 ezer katonával, az európai összveszteség 17 százalékát adva. Háromszáz ezer magyar katona veszítette életét a második világháborúban.

A putyini rendszer érzelmi hátterét  találta meg
Térdre kényszeríthető-e a jelenlegi nyugati szankciós és bojkott politikával Vlagyimir Putyin? Hozhat-e bármi eredményt az ukrajnai konfliktusban, a Nyugat- Oroszország szembenállásban az, hogy a nyugati vezetők nem vesznek részt a május 9-i moszkvai megemlékezésen? Sz. Bíró Zoltán történészt, Oroszország szakértőt kérdeztük
- Véleménye szerint mi áll a nyugati politikusok döntése mögött? Azzal, hogy nem vesznek részt a moszkvai ünnepségen, elérhetnek bármit is Putyinnál?
- Azt gondolom, hogy szimbolikus jelentősége van annak, hogy a nyugati világ vezetői távol maradnak ettől az ünnepségtől. Olvastam jó néhány levelet, amelyet ezek a vezetők mintegy magyarázatként küldtek orosz partnerüknek. Ezekben szinte kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy tökéletesen tudatában vannak a Szovjetunió második világháborúban játszott szerepével és annak az óriási áldozathozatalnak, amelyet ebben a háborúban hozott. Ebből én azt olvasom ki, hogy tisztában vannak ennek az eseménynek a súlyával és történelmi jelentőségével, de nem akarnak semmilyen formában azonosulni, közreműködni abban a bizonyos értelemben színjátékban, amely nem csak erről a megemlékezésről szól, hanem ismét erőtől duzzadó és militarizálódó Oroszországról. Szerintem világosan szétválasztja a nyugati vezetés ezt a két dolgot.
- Ismerve Putyin eddigi 15 éves karrierjét, hogy csapódhat le nála ez a bojkott, főleg annak fényében, hogy teljes ideológiáját a második világháborús nagyságra építette fel?
- Ez a fordulat már 2005-ben megkezdődött. A 60. évforduló kapcsán lehetett először észlelni azt, hogy Moszkvában különös jelentőséget tulajdonítanak a második világháborús szovjet szerepvállalásnak és áldozathozatalnak. Azt megelőzően is voltak megemlékezések Moszkvában, az ünnep nem maradt el, de 2005-től ez a megemlékezés már több annál, mint ami korábban volt. Láthatóan azt a legitimációs deficitet hivatott kitölteni, amit nem nagyon talált meg hosszú ideig a putyini rendszer. Az első két elnökség időszakában sikeresnek bizonyult gazdasági értelemben, szociálpolitikájában sokat nyújtott, egy gyarapodó, egyre nagyobb jövedelemmel rendelkező társadalom támogatta őt. De kezdetben mintha az érzelmi-ideológiai háttere hiányzott volna ennek a rendszernek. 2005-től láthatóan ezzel töltik ki az űrt.
- Ez az értelmezés jelenti a gondot jelen esetben?
- Ezzel önmagában nem is lenne különösebb probléma, a probléma abból adódik, amilyen szerepet Oroszország az ukrán konfliktusban játszik. Putyin olyan modellt akar ráhúzni erre a konfliktusra, miszerint akikkel ő szemben áll, azok egytől egyig nácik, fasiszta horda, amelyet a nyugat elvtelenül támogat, ezzel szemben ő ennek az antifasiszta hagyománynak a képviselőjeként a világ civilizált részét védi. Ez teljes egészében hamis és méltatlan azokkal szemben, akik egy valóban durva és borzalmas háborúban életüket áldozták. Nem kevesen voltak, 27 millióan a Szovjetunió részéről.
- Köztük ukránok is.
- Igen, nem kevés számban ukránok is. Már csak ezért is méltatlan ez a fajta retorika. Amikor Donyecket és Luhanszkot körbevették az ukrán erők, azt mondta Putyin, hogy ez kísértetiesen emlékezteti őt Leningrád blokádjára. Nos, egy ilyen kijelentés után joggal lehet visszakérdezni, hogy egy több mint 900 napon át tartó blokád, amely áldozatainak számát ma sem ismerjük pontosan, 600 ezertől 1 millióig becsülik, hogyan hasonlítható össze egy olyan konfliktussal, amely áldozatainak száma 6 ezer körül van? Persze nagyon sok ez is, megengedhetetlenül sok, de mégis cinikusnak gondolom ezt az összehasonlítást.Belefullad Budapest a rengeteg felújításba

Publikálás dátuma
2015.05.08. 07:13
A Nagykörúton eddig is alig lehetett közlekedni, ezentúl még kevésbé FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A VI. kerületi önkormányzat hétfőn belevág a Nyugati tér felújításába, ezért megint változik több járat menetrendje. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a munkálatok miatt a 4-es és a 6-os villamosokat pótló buszok, valamint a 9-es, a 914-es, a 934-es és a 950 autóbusz megállóhelyét áthelyezik.

A villamospótlók és a 9-es busz megállóhelyét a Szent István körút 29. szám alatti épület elé, míg a 914-es, a 934-es és 950-es éjszakai autóbusz megállóhelyét a Váci út 6. számú ház elé teszik át. A közúti forgalom számára a Nyugati téren, a Szent István körúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton érdemi változás nem lesz, a Jókai utcában viszont az építési forgalmat lebonyolító járművek miatt várhatóak kisebb fennakadások.

Budapesten több más nagy szabású felújítási munka is folyik, amelyeket egyszerre ütemeztek, így a város több pontján is komoly közlekedési nehézségek várhatók a következő hónapokban: a 4-es, 6-os villamosok nagykörúti vágánycseréje miatt az Oktogontól nem járnak a villamosok, a budai fonódó villamos építése miatt pedig a budai rakpartokon, a Frankel Leó úton, a Margit körúton meg a Bécsi úton zajlik forgalomkorlátozással járó építkezés.

Mindezekhez társul a Széll Kálmán tér - az egykori Moszkva tér – átépítése, a Széna-téri Volán-állomás elköltöztetése és a Margit körúti egykori ipari minisztérium épületének elbontása, amelyek további forgalmi gondokat okoznak.

Venni vagy nem venni ?

Publikálás dátuma
2015.05.08. 07:12
FOTÓ: Vajda József
Januártól új személygépjármű-kategóriát vezetett be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., de ez a változtatás több problémát is felvet: a rendelet szankciói a szabálykövetőket drasztikusabban sújtják, mint a szabálytalankodókat, de még ennél is nagyobb gond, hogy az érintettek többsége nem is tud a változásokról. Hiába azonban a panaszok áradata, a szolgáltató azzal védekezik, hogy ők időben értesítették ügyfeleiket.

Lapunk több olvasója is meglepve tapasztalta, hogy a fennálló szabályoknak eleget téve ugyan megvásárolták autópálya-matricájukat, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) mégis megbírságolta őket. Később – a kézhez kapott büntetési értesítőből – derült ki számukra, gépkocsijuk már nem az addig megszokott kategóriába tartozik, azokat ugyanis még januárban egy újonnan létrehozott csoportba sorolták át. Erről viszont senki nem értesítette őket, így most - mivel tévesen váltottak matricát - kénytelenek büntetést fizetni.

Az új szabályozás értelmében a téves matrica vásárlása esetén minden egyes esetben pótdíjat kell fizetni - áll a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Kft. honlapján. A megbírságoltak - cég ügyfélirodáiban a - a megfelelő díjkülönbözet, de legalább a legalacsonyabb pótdíj megfizetésével, és a jogszabályban meghatározott 1470 forint átírási költség befizetésével rendezhetik büntetésüket. Bár az alacsonyabb (D1) és az magasabb (D2) kategóriához rendelt díj különbözete csupán 4780 forint, a díjkategóriához tartozó legalacsonyabb pótdíj összege azonban 14 875 forint. Így a figyelmetlen autósnak ennyit kell megfizetni a téves vásárlás miatt.

Fontos tudni, hogy a díjkategória helyesbítése nem mentesít az előzetesen kiszabott pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól. Így – miután az aktuális jogszabályok szerint a kezelőnek 60 nap áll a rendelkezésére, hogy ügyfeleit értesítse a bírságról - előfordulhat, hogy tucatnyiszor kell kifizetni a 14 875 forintot a gyanútlan autósnak.

Kibédi-Varga Lajos, a cég szóvivője közölte, valóban 60 nap áll a cég rendelkezésére, hogy ügyfeleit értesítse a bírságról, de ez általában tíz napot, de legfeljebb két hetet vesz igénybe, a bírság tehát elvileg "hamar" megérkezhet, így az észlelést és orvoslást követően az összeg már legalább nem nő tovább.

Szerény számítások szerint, ha csak 10 napot vesszük figyelembe a maximális bírság 148 750 forint is lehet egy peches autó esetében. Egészen más a helyzet, ha a jármű vezetője több alkalommal is abban a tudatban használja a díjköteles útszakaszokat, hogy járműve érvényes e-matricával rendelkezik. Ha ennek ellenkezője csak akkor válik számára világossá, mikor az első pótdíjfizetési felszólítást kézhez kapta, már feltételezhető, hogy az első jogosulatlan úthasználat és az ehhez kapcsolódó „értesítés” kézhezvétele között hosszabb idő eltelt.

Így ha ezért kettőnél több díjfizetés nélküli úthasználata keletkezett az úthasználó a díjrendeletben meghatározott feltételek teljesítése mellett személyesen, vagy írásban kérheti a tartozása maximalizálását, legfeljebb kettő pótdíjfizetési kötelezettségre – olvasható a cég honlapján.

De mégis hogyan fordulhat elő, hogy a jogkövető, jóhiszemű állampolgárok rosszabbul járhatnak, szemben azokkal, akik nem is foglalkoznak az előírásokkal? Lapunk megkérdezte Magyar György ügyvédet, aki leszögezte, hogy az állampolgárok életére csak a törvények és/vagy a törvényerejű rendeletek gyakorolhatnak hatást. A rendelkezésre álló ismeretek alapján pedig valószínűsíthető, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által hozott új jogszabályok emberjogi sérelmeket tartalmaznak - mondta.

Szerinte a kategóriát tévesztett és megbírságolt személyeknek célszerű lenne az ügyben illetékes ombudsmanhoz fordulniuk, illetve nála panaszt tenniük. Ennek célja – ahogyan fogalmazott -, hogy megvizsgálhassák, helyes volt-e a jogalkotás és az azon alapuló jogalkalmazás. Amennyiben nem, akkor két lehetőség áll rendelkezésére: első esetben, ha a vizsgálati eredmény alátámasztja, hogy a jogszabály és a jogalkalmazás jogsértő volt, akkor ajánlást tehet a jogalkotónál az érintett szabályok megváltoztatására.

Egy másik lehetőség, hogy az Alkotmánybíróság elé kerül a kérdés, vagyis az ombudsman hozzájuk fordul jogorvoslatért, illetve a jogsértő jogszabály megsemmisítése érdekében. Nem kell azonban túl hamar ombudsmanért kiáltani. Lapunk utána járt, hogy a NÚSZ mégis hogyan értesítette a gépkocsi-tulajdonosokat a változásokról.

Nos, ezzel kapcsolatban azt tapasztaltuk, hogy a cég mossa kezeit. Ahogyan tájékoztatásukban elmondták, ők jogalkalmazóként a mindenkor hatályos jogszabályok betartásáért és betartatásáért felelnek, így az útdíj-beszedés szabályainak változásával kapcsolatos tájékoztatást a díjrendelet kihirdetését követően haladéktalanul megkezdték.

Kommunikációs csatornáikon - honlapjukon, tájékoztató kampányokban, nyomtatott tájékoztató anyagokban, Facebook-oldalukon - folyamatosan hangsúlyozták a megváltozott díjrendelet legfontosabb változásait. Csak az kérdés, mennyire hatékonyan is tették ezt.