Előfizetés

Kalandozás várurak és medvék nyomában

Publikálás dátuma
2015.05.11. 07:40
Sziklák között halad az út a Békás-szorosban
Erdély mesés szépsége messze földön híres, mégis kevesen fedezik fel igazi csodáit, kevesen élik át igazi élményeit. Az embernek ugyanis egyedül nehezebb megtalálnia azokat a helyi specialitásokat, amiket megnézve és kipróbálva valóban titkokat láthat. A vidék igazi arcának megismerésében segít a világutazó Kiss Róbert Richard, aki az erdélyi táj szerelmese, s az idén már harmadszor indul túrára vendégeivel.

Csak aki már járt itt, az tudja mit jelent magyarként csavarogni ezeken az érintetlen tájakon. Nem elég egyszer ellátogatni ide, mert minden utazás újabb és újabb kalandot kínál. Erdélyben barangolni igazi szenvedéllyé is válhat. A nagy kaland Kalotaszentkirálytól, a Gyilkos-tó lélegzetelállító vidékén át, Gyergyószentmiklóson keresztül egészen egy valódi medvelesig tart. Az egykori Gyergyószék központjában valaha örmények, székelyek, zsidók kereskedtek.

Katolikusok, reformátusok, örménykatolikusok vagy zsidók éltek itt együtt békességben. A templomokban pedig igazi különlegességek várnak a felfedezésre. Az örmény katolikus templomban sok száz éves miseruhákat rejtenek a szekrények. A római katolikus templom helyén pedig valamikor régi gót templom állott. Az elhagyott zsinagóga az itt élő zsidóság tragédiájáról beszél.

Ki hinné, hogy itt még a lányok asszonyok ruhája is titkokat rejt? A lányok és asszonyok különleges üzeneteket és információkat szőttek a ruhák mintájába. Aki ismeri a titkos jeleket, az például egy ruha alapján a viselőjéről azt is meg tudta mondani, hogy férjezett-e vagy milyen gazdag családból származott. Gyergyószentmiklóstól szinte csak ugrásnyira várja a túrázókat az érintetlen természet.

A Gyilkos tó vagy a Békás szoros Erdély legszebb és legismertebb turisztikai látványossága. A több száz méter magas sziklafalak Európa egyik legkedveltebb mászóhelyét biztosítják. Aki elhagyja az hagyományos útvonalakat az olyan varázslatos helyeket fedezhet fel, amilyent még a természetfilmesek is csak ritkán láthatnak. Nem véletlen, hogy sokan kifejezetten a természetfotózás kedvéért látogatnak el ide.

Persze, ha elhagyjuk a legforgalmasabb turistautakat, akkor azzal is számolnunk kell, hogy egy jól megtermett barnamedve sétál velünk szemben. Egész Erdélyben ugyanis itt a legtöbb a vadon élő mackó. Bár a medve alapvetően békés természetű jószág, azért egy-egy ilyen találkozáskor nem árt az óvatosság.

A medvék – mint általában mindenhol, ahol ember közelében élnek – itt is megtanulták, hogyan lehet megszerezni a turisták által elhagyott ételmaradékokat. A kalandok nem lehetnek teljesek egy valódi medveszafari nélkül! Az izgalmas fotók ebben az esetben biztosan a családi fényképalbumba kerülnek és a turista sem jut a medve bendőjébe.

Aki felmászik szárhegyi Lázár kastély a bástyáira, annak jutalma talán Erdély legcsodálatosabb panorámája. A belépőért kért, szinte jelképes összeg fejében akár várúrnak is képzelhetjük magunkat a hatalmas fogadóteremben. Valódi gasztronómiai kalandokat is átélhetnek a vállalkozó kedvű túrázók a sokízű erdélyi konyhaművészet jóvoltából. Tányérba kerül a csorbaleves számtalan változata, a párolt pisztráng vagy a csevapcsicsa.

Kinek-kinek gusztusa szerint. A helyi sör, a világos Ciuc (Csíki) vagy barna Silva íze - amit a pincértől magyarul rendelünk -, visszarepít minket, abba a korba, amikor a kávéház teraszán kvaterkázni szinte kötelező kulturális eseménynek számított. A szervezők természetesen arról is gondoskodnak, hogy minden helyi specialitásból (például pálinkából, lekvárból vagy akár szarvasgombából és hagymából) vihessenek haza igazi vásárfiát az utazók.

Kapcsolódó
Tervezzen előre, ha húsvétkor akar utazni!

Aranyló homokon a luxus jóval kevesebbe kerül

Publikálás dátuma
2015.05.11. 07:39
Az egykor elhanyagolt tengerparton ma már luxusszállodák sorakoznak
Harminc éve egyetemistaként nagy kalandnak tűnt elindulni a Fekete tenger partjára. A balkáni hangulat, az aranyló homok és a helyi ízek kárpótoltak a Balaton partján megszokott viszonylagos bőségért. Persze azért fiatalon senki sem annyira igényes. A tenger, a napfény ma is a régi, Bulgária viszont már egészen más. Egy kellemes nyaralás kellemes helyszíne…

Aki hamisítatlan tengerparti nyaralásra vágyik, szikrázó napsütéssel, hosszan elnyúló hatalmas strandokkal és a homokba leszúrt napernyővel, az nem csalódhat, ha Bulgáriát választja. Az európai kínálatból talán az ottani tengerpart kínálja leginkább a spanyolországi plázsok hangulatát.

A magyar nyaraló persze sokszor az előítéletek rabja, de ha feltesszük magunknak a kérdést: mit kapunk és mennyiért, akkor nincs ok a kétkedésre. Hiszen jártunk már szinte mindenfelé. Van összehasonlítási alapunk. Ha pedig egy bulgáriai hét végén számba vesszük az élményeket és a szolgáltatásokat úgyis rájövünk: érdemes volt.

Persze nem mindenki előítéletes. Bulgáriát évente milliónyi német és angol turista választja. Hogy ők igénytelenek lennének, az kevéssé hihető. A luxus viszont itt féláron elérhető. A kedvenc továbbra is a Napospart, a világhírű Szlancsev Brjag, ahol a 8 kilométer hosszú partszakaszon óriási nyüzsgést és kitűnő strandokat találunk. A bolgárokról azt mondják, hogy laza emberek, de mindez a szolgáltatások színvonalán mit sem látszik.

A négycsillagos szállodák és a szórakozási lehetőségek éppen olyanok, mint a világ bármelyik tengerpartján. A legdélebbi városokban, Kiteriben és Primorszkoban egymást érik az apró boltok, éttermek és az éjszakai szórakozó helyek. Ráadásul mindezt átszövi a keleties hangulat és a történelmi múlt hangulata is. Az árusok ma már nem próbálnak ránk sózni Sztálin képeket, ellenben biztosan tudunk venni igazi bolgár szuvenírt: rózsalikőrt vagy kézzel készült bőrárut, esetleg tányért.

Neszebar pedig maga az igazi csoda. A 9000 éves apró félsziget rejtélyét máig nem tudták megfejteni. Emberkéz műve, vagy a természet különleges alkotása? Mindenesetre a világörökség része, amit a vízicsúszdázás és az aquaparkok közé be kell iktatnunk. A bolgár Dubrovnikként is ismert városkában templomokból és turistákból nincs hiány. A városalapító görögök, majd a bizánciak nem kevesebb, mint 41 templomot emeltek itt. A forró nyári napokon jól esik az ódon - és hűs - falak között megpihenni. Az óváros kis utcácskáiban a hagyományos bolgár építészet uralkodik: az apró házak földszintje kőből, az emelet pedig fából épült.

Az időszámításunk előtti VII. században alapított Szozopol szintén egy apró félszigeten fekszik. Az egykor Apoloniának nevezett város régen a Fekete-tenger egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt. Az idők során laktak itt rómaiak, barbárok, bizánciak és törökök. Az ódon kis utcák végén feltűnik a tenger kékje és sirályok hangja keveredik a turisták zsivajával. 

A Várnától északra húzódó Aranyhomok part talán a leginkább kiépített hatalmas szállodakomplexumaival. Tengerpartja valamivel rövidebb, viszont itt található Kelet-Európa egyik legnagyobb vízi vidámparkja, az Aquapolis és féláron kényeztethetjük magunkat a wellness minden formájával, az iszappakolástól a gyógyvizes kezelésekig. Érdemes felfedezni Várnát, Bulgária harmadik legnagyobb városát. Itt van a Balkán legszebb parkja, a Téli kert, ahol aquarium, delfinárium, planetárium és állatkert is helyet kapott.

A város különleges látványossága a „bolgár Schönnbrunnként" is ismert Euxinograd palota. Kertjében sok száz különféle növényfaj pompázik a világ szinte minden tájáról. Vásárolhatunk is az itt termesztett szőlőből készült fehér- és vörösborok közül.

A mediterrán hangulathoz természetesen az ízek is hozzá tartoznak. A bolgárok megadják a módját az étkezésnek. Elfelejthetjük a hűtőtáskában cipelt hazai szendvicseket. Az éttermekben olcsón megtölthetjük a hasunkat. Az étlapon tökéletes a kulturális keveredés. Görög, török és szláv ízek adnak találkát. Természetesen mindez balkáni összevisszaságban.

A szuh tarator a tzatziki bolgár formája vagy a kebapcse, a szabad tűzön, faszénen sütött darált bárány vagy marhahús a török konyhából. A tengerparton szinte mindenhol kaphatunk frissen sült apró tengeri halat, amit a legjobb séta közben zsírpapírból eszegetni. Arra figyelni kell, hogy az árak sok helyen nincsenek feltüntetve az étlapon, viszont a tíz százalék borravaló kötelező.

Szálláshelyekben is bőséges a kínálat. A diákszállótól a luxushotelekig széles a választék, az ízléshez és a pénztárcához alakítva. Bár a legtöbb szállodában ma már van gyerekmedence is, de a kicsiket úgy sem lehet elvonszolni a homokvárépítéstől. A parti homokot minden éjjel rendbe teszik. A lassan mélyülő parton búvárkodni ugyan nem lehet, de főképpen az északi partszakaszon – Balcsik környékén – találhatunk olyan öblöket, ahol együtt úszhatunk delfinekkel és a bátrabbak közelebbről is megismerkedhetnek az igazi fekete tengeri medúzával.

Aki már bejárta Európa tengerpartjait, Bulgáriában ismét felfedezhet valami újat. Mert Bulgária ismerős és kicsit mégis más.

Kapcsolódó
Déli Áramlat - Bulgária még hezitálNehéz kormányalakítás

Alakul a tory kormány

E.É.
Publikálás dátuma
2015.05.11. 07:38
Ma jelentik be az újabb miniszteri kinevezéseket a Downing Street 10-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Egyszínű tory kabinet alakul Londonban, miután a konzervatívok meglepetésre megszerezték az abszolút többséget a csütörtöki brit választáson. David Cameron megerősítette posztján George Osborne pénzügyminisztert, akit helyettesévé is kinevezett. Bejelentette azt is, hogy a kulcstárcák élén nem tervez változást. Keresik az új pártvezért a Munkáspártnál.

Hat üresen maradt miniszteri és számos államtitkári posztot kell betölteni a kormányátalakítás során. Konzervatív politikusok kerülnek azoknak a tárcáknak az élére, amelyeket eddig a koalíciós partner liberális demokraták emberei töltöttek be. Cameron megerősítette, hogy helyén marad Philip Hammond külügy-, Michael Fallon védelmi miniszter, s Theresa May, a belügyi tárca vezetője is.

A tory kormányfő Downing Street-i szomszédját, George Osborne-t első miniszterré is kinevezte (az előző kormányátalakításig az első miniszter és hivatalos helyettese William Hague akkori külügyminiszter volt, ő azonban nem indult újra képviselői helyéért, s így az alsóház elnöki posztjáról is lelépett.)

A Downing Street 10. vasárnap jelentette be, hogy visszatér a kabinetbe a konzervatív frakcióvezetői posztról Michael Gove, Cameron régi barátja, etoni iskolatársa, aki azt megelőzőleg az oktatási tárca élén állt. Gove az egyik legfontosabb minisztérium élére kerül, ő lesz az új igazságügyi miniszter és a lordkancellár.

A toryk egyik első intézkedésükként egy Európa-ellenes lépést terveznek, várhatóan már a királynő május 27-i trónbeszédében bejelentik, hogy új emberi jogi törvényt fogadnak el, amely nem ismeri el az Emberi Jogok Európai Bíróságának illetékességét. Hírek szerint e beszédben megerősítik azt is, hogy 650-ről 600 fősre csökkentik az alsóház létszámát.

Az igazságügyi minisztérium eddigi vezetője, Chris Grayling a házelnöki posztot kapja. Marad viszont az oktatási miniszter, Nicky Morgan, aki az egyenlőségügyi tárcát is viszi. Boris Johnson, London polgármestere, aki újra alsóházi képviselő lett, jövő májusig, amíg a fővárosi megbízatása szól, tárcanélküli miniszterként lesz tagja a Cameron-kabinetnek. Ma további kinevezések várhatók.

Fellángolt a vita a Munkáspárt vezetői között a választási kudarc nyomán, megkezdődött az önvizsgálat, s már keresik, ki lehet a vereség nyomán leköszönt Ed Miliband utóda. Tony Blair volt kormányfő, aki háromszor vezette választási győzelemre a Munkáspártot, a The Observer vasárnapi lap számára írt cikkében úgy vélte, a Labour gyorsan kiheveri a katasztrofális kudarcot. Blair dícsérte Ed Milibandet, szerinte jó kampányt vívott, de nem rejtette véka alá, hibának tartja, hogy a párt feladta a "New Labour" bevált irányvonalát. Blair szerint a középtől balra álló munkáspárti vezetés elidegenítette az üzleti köröket.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a Munkáspárt csak akkor tud magához térni, ha visszatér a középutas politikához. "Középen vezet az út a győzelemhez" - hangsúlyozta Blair. Ugyanezt erősítette meg az Új Munkáspárt másik emblematikus vezetője, Peter Mandelson. A volt EU-biztos a BBC1-en, Andrew Marr műsorában nyilatkozva "szörnyű hibának" nevezte, hogy Milibandék szakítottak a Labour sikeres politikájával. Ed Miliband vezetésével a párt 1987 óta legrosszabb eredményét érte el.

Mandelson szerint biztosítani kell, hogy újra ne fordulhasson elő, ami 2010-ben, amikor a szakszervezetek felülírták a munkáspárti honatyák és a pártvezetés preferenciáit. Hárman szállhatnak harcba a pártvezéri posztért: a The Guardian jelentése szerint Chuka Umunna, Liz Kendall és Tristram Hunt jelezte, hogy kész lenne Ed Miliband helyére lépni. A 36 éves Chuka Ummuna ír-nigériai szülők gyermeke, őt tartják legesélyesebbnek a várható indulók közül.

A karizmatikus szinesbőrű jogász 2010-ben került be az alsóházba. Ugyancsak az új generáció képviselője az egyetlen női aspiráns, a 43 éves Liz Kendall, s a 40 éves Tristram Hunt. Mindhárman tagjai voltak a Labour árnyékkormányának az előző öt évben. Egyelőre nem tudni, hogy a pártvezetés megkeresi-e Ed Miliband bátyját. David Miliband időközben egy nemzetközi menekültügyi szervezet vezetője lett, öccse ellenében 2010-ben veszített a pártelnökségért folyt versenyben.