Jósnő imaszőnyeggel és transszal

Publikálás dátuma
2015.05.11. 07:46
Pásztor Erzsi nem áll fejen a transzba eséshez, inkább ráfekszik az imaszőnyegre FORRÁS: JÁTÉKSZÍN
Pásztor Erzsi Kossuth-díjas színésznőnek a minap volt bemutatója a Játékszínben, a Vidám kísértet című komédiában nagy energiájú, mohó étvágyú, lelkes, rendkívül mulatságos jósnőt játszik, hatalmas sikerrel. Jó formában van, ezt megelőzően a Karinthy Színházban volt premierje az Olympia előadásában. Hálás érte, hogy ennyi idősen ilyen sok szöveget képes megtanulni, és akár még mozgásórára is tud járni.

-Volt valamilyen köze a szüleinek színházhoz?

-Nem volt, de ennek ellenére én mindig is színésznő akartam lenni. Az anyukám fantasztikus képességű fodrásznő volt, őrületes humora, előadókészsége volt. Nagy élet volt az üzletben. Anyám úgy tudott előadni történeteket, hogy körülötte bepisiltek tőle.

-Ön ott lebzselt a fodrászüzletben?

- Az iskolából odamentem, mert elváltak a szüleim, a manikűrös asztalnál irkáltam a leckéket, és közben hallgattam, hogy a fejem fölött mit beszélnek. Az anyámat imádták az asszonyok, rengeteg kuncsaft volt. A segédek mellett tanulólányok is dolgoztak ott, időnként némelyikre rábízott az anyám, hogy vigyen el ide vagy oda. Gyerekkoromban lényegében az üzletben éltem, és annak a háznak az udvarában játszottam. Sok minden rám ragadt abból, amit ott hallottam.

- Mikor határozta el, hogy színésznő lesz?

- Mindig is fújtam, hogy színésznő leszek, csak hát kiskoromban rémesen mulya lány voltam. Legyintettek, arra, amikor azt mondtam, hogy színésznő akarok lenni. Az óvodában belesültem a versmondásba. Még amikor kijöttem a főiskoláról, akkor is nagyon gyámoltalan voltam, nem is tudom honnan volt bennem az az őrült akarat, hogy én mégis színésznő leszek. Évekig minden produkcióba úgy fogtam bele, hogy ezt úgyse tudom megcsinálni. Fiatalon Dürrenmatt Fizikusok című darabjában játszottam például a púpos orvosnőt. Sík Ferenc rendezte az előadást. Azt mondtam neki, nem létezik, hogy ezt meg tudom csinálni. Síkkel sokat és nagyon jól dolgoztunk együtt, közös nyelvet beszéltünk, meg sem hallgatta az aggályaimat. Egyszer csak kiderült, bár rossz az én számból ilyet hallani, hogy fantasztikus alakítás lett, de hát így szólt akkor a fáma.

- Szeretett több vidéki színházban játszani, vagy Pestre akart már kerülni, és ez nem sikerült?

- Amíg a szintén vidéki színész férjemmel, Holl Istvánnal, a házasságunk tartott, és az 21 évig tartott, addig természetes volt a vidéki lét. Egy ideig normális családi életem volt. A férjemnek mindig jól ment a pálya, én voltam az, akinek ritkábban adódott szerep. De azért mindig megkaptam az extra feladataimat, szóval azért én nagyon jó szerepeket játszottam.

- Fiatalon már Örkény Macskajáték című darabjában az öregen is szerelmes Orbánnét osztották önre.

- Harminchat éves voltam, amikor először játszottam. De addigra már megbarátkoztam azzal, hogy akkoriban nemigen kaptam saját korombeli szerepeket. Mindig akadt valami, amire azt mondták, hogy csak én tudom eljátszani. A Koldusoperában a kolduskirály felesége sem volt kutyafüle fiatalon.

- Mindkét szerepet három különböző produkcióban is játszotta...

- És végül is imádtam mindegyiket. Valamennyi produkcióban jól éreztem magam. Alaptulajdonságom, hogy ahová beteszem a lábamat, ott próbálom megteremteni magamnak azt a közeget, hangulatot, amiben jól érzem magam. Csak úgy tudok dolgozni, ha örömmel megyek be a színházba. Így volt ez a Vidám kísértet próbái alatt is, már amikor reggel fölkeltem, örültem, hogy jaj de jó lesz.

-A jósnőt alakítja. Ez legendás szerep, annak idején a Pesti Színházban Bulla Elma adta, aztán az ő halála után Tábori Nóra. Vérbő, nagypofájú, jókora étvágyú nőről van szó, aki többször transzba kerül, hogy kapcsolatba lépjen a túlvilággal.

-Bulla és Tábori is nagyszerű színésznő volt, az én eszközeim egészen mások, mint amilyenek az övéik voltak. Én például nem állok fejen a transzba eséshez, ahogy ők tették, hanem egy kis imaszőnyeget dobok le a földre, és ráfeküdve olyan mozgást végzek, amitől aztán transzba esem.

-Ez igazán ziccerszerep...

- Ezt a szót nem szeretem. Egy ziccerszerepet is nagyon el lehet rontani, ha nem megfelelő színész játssza. Sokan azt gondolják, hogy a ziccerszerephez szinte semmit nem kell csinálni.

-A ziccerszerep az én értelmezésemben annyit jelent, hogy magas labdát kap. De hát azt le is kell ütni.

- Hát erről van szó. Ráadásul új feldolgozásban megy nálunk a darab, mindenkinek remek szerepe van benne. Mindenki más is ziccerszerepet játszik. Remek vígjáték, amiben én játszom az egyik nagyon jó szerepet.

- Azt lehet mondani, hogy a sokad virágzását éli?

- A sokad, az talán túlzás. Soha nem érzem azt, hogy na most aztán rendben van minden. Már mielőtt megkezdődtek a Vidám kísértet próbái is egy élvezetes premieren voltam túl. Az első perctől kezdve szerettem az Olympiát a Karinthy Színházban, és benne a hercegnő szerepét.

- Mondta, hogy nem mindig találták meg a szerepek, de most egyik premierjét követi a másik.

- Mindennek ellenére az igazság az, hogy én vidéken nagyon sokat játszottam, például a soproni színházban évekig jobbnál jobb szerepeket, de ezt a kutya se tudta, mert ma már nem divat újságíróknak vidékre jönni, és nagy cikkeket írni. Egy celeb világban már nem arról írnak, hogy a soproni színházban mit mutattak be. De én ettől még imádtam a soproni színházban játszani, a közönség is nagyon szerette, amit csináltunk. És Szegeden ugyanígy volt ez. Szóval sok jót játszottam, ami nem került Budapestre. Akkor még nem éreztem azt, hogy ez olyan fontos lenne, mert én megkaptam a szerepet, és valahogy mégis lett egy olyan ismertségem, hogy bármerre is megyek, nagy szeretettel fogadnak, megismernek, örülnek nekem. Nem csak a tévés meg a filmszerepeim miatt, hanem elhiszik, hogy színházban is sokat láttak Budapesten, pedig nem így van. A Szomszédok sorozatában csak epizodista voltam, de mind a mai napig él az a figura. Mrs Lipton szinkronszerepem, még így is tudják, hogy ennek a figurának én vagyok a hangja. Sokan fölemlegetik, és ez nekem mindig is jólesett. Úgyhogy én nem éreztem mellőzöttnek magam amiatt, hogy vidéken voltam. És már érdemes művész címet, meg Kossuth-díjat is kaptam, ez boldogság.

- Azon ritka színészek közé tartozik, akik alapvetően jól vannak?

- Jól vagyok, mert már azért is hálás vagyok, hogy a hetvenkilencedik életévemben lehetek, és egyáltalán még be tudok járni a próbákra, meg tudom tanulni a szöveget, akár még mozgásórára is tudok menni, ha ez a szerepemhez szükséges. Ez azért nagy dolog!

Szerző

Faust és Mephisto digitális találkozása

Egyedülálló játékok helyszíne volt tegnap és lesz ma a Katona József Színház Sufnija. A koreai Goethe Intézet és a koreai NOLGONG játékfejlesztő cég közös játéka rendhagyó módon közelíti meg Goethe klasszikus művét.

Az esemény a Koreai Kulturális Központ támogatásával valósul meg. A „Being Faust – Enter Mephisto” előadásban valamennyi résztvevő főszereplővé válik és Faust bőrébe bújva a digitális világban találkozik patás ellenlábasával, Mephistóval (Ónodi Eszter), akinek Wagner (Kocsis Gergely) segíti munkáját. A játékra ma 13 órkor magyar és koreai nyelven, 16 órakor magyar és német nyelven és 19:30 órakor magyar nyelven kerül sor.

A játék lényege, hogy a résztvevők egy meghatározott helyen és időben gyűlnek össze, hogy valamennyien magukra öltsék az ifjú Faust szerepét, okostelefonnal a kézben, vállalva a kihívásokat a megkísértések játékában. A Faust digitális világhoz illeszkedő átdolgozásában Benjamin von Blomberg dramaturg működött közre, aki a MünchnerKammerspiele vezető dramaturgja.

A „Being Faust – Enter Mephisto“ első nyilvános bemutatója 2014. szeptember 1-jén volt Szöul Városi Könyvtárában. Innen nem sokkal később a dél-afrikai Johannesburg „AMaze” fesztiváljára utazott tovább. Budapest előtt többek közöt6t a szöuli Nemzeti Színházban, a hongkongi Fringe Clubban és a szöuli Világ Kultúráinak Fesztiválján mutatkozott be a projekt. Közép- és Kelet-Európában Prágában és és Vilniusban is vendégszerepel a játék. Ezután délkelet- és kelet-ázsiai, majd további európai helyszínek következnek.

Szerző
Frissítve: 2015.05.10. 22:21

Magyar segítséggel épül újjá Nepál (Fotók)

Publikálás dátuma
2015.05.11. 07:36
Fotó: Chris McGrath/Getty Images Hírek
Egy magyar csapat által fejlesztett szoftver lehetővé teszi, hogy a különböző országokban lévő szakemberek egy időben tudjanak közösen dolgozni a földrengés sújtotta himalájai ország újjáépítésén, a munkához azonban még így is legalább három évre lesz szükség. Mindeközben az ENSZ jelezte: csupán töredéke érkezett meg a Nepál számára kért pénzadományoknak, a mielőbbi segítségre pedig még a júniusi monszunidőszak beköszönte előtt szükség van.
Chris McGrath/Getty Images Hírek

Chris McGrath/Getty Images Hírek

Félő, hogy a földrengés által meglazított talajt a monszuneső a korábbiaknál is több helyen és nagyobb tömegben mossa el. Magyar szakemberek által fejlesztett szoftver segíti majd a földrengés sújtotta Nepál újjáépítését - mondta Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős vezetője vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán. Hangsúlyozta: harminc éve alapított cégük nemzetközi környezetben is dolgozik, s egy francia NGO (nem kormányzati szerv) újjáépítésben évtizedes tapasztalatra szert tett "rohamépítész" csapata kereste meg a őket azzal, biztosítanának-e szoftvert a nepáli újjáépítéshez.

Chris McGrath/Getty Images Hírek

Chris McGrath/Getty Images Hírek

Az ArchiCAD felhő alapú szoftver lehetővé teszi, hogy az internet segítségével a különböző országokban lévő szakemberek egy időben tudjanak közösen dolgozni egy adatbázisban. A francia tervezőcsapat hármat kért az egyenként nagyjából 1 millió forint értékű szoftverből, amelynek használatát is segítik majd magyar önkéntesek a munkálatok során. A szakember szerint két-három évig tartó munkára kell készülni.

A 7,9-es erősségű, április 25-i földrengés nepáli halálos áldozatainak száma a legfrissebb adatok szerint 8413, a sérülteké pedig csaknem 17 600. Kétszázhatvan embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Az ENSZ számvetése szerint mintegy 256 ezer épület teljesen megsemmisült, 213 ezer pedig súlyosan megrongálódott.

Chris McGrath/Getty Images Hírek

Chris McGrath/Getty Images Hírek

Mindeközben az ENSZ nepáli főmegbízottja közölte: a Nepál számára kért pénzadományok csupán töredéke érkezett meg (415 millió dollárból csaj 22 millió) a himalájai országba - írta az Origo.hu. Az ENSZ Gyermekalapjának közlése szerint legalább 950 ezer nepáli gyerek nem fog tudni újra iskolába járni, ha nem sikerül sürgősen nagy számban ideiglenes osztálytermeket kialakítani - az UNICEF szerint csaknem 24 ezer osztályterem romba dőlt vagy megrongálódott a földrengés következtében.

A minél gyorsabb segítségre azért van szükség, mert közeledik a heves esőkkel járó monszun évszak. A monszun általában június második hetében érkezik, és földcsuszamlásokat idéz elő a hegyekben, valamint áradást a síkságokon. Ezúttal azonban félő, hogy a földrengés által meglazított talajt a monszuneső a korábbiaknál is több helyen és nagyobb tömegben mossa el.

Chris McGrath/Getty Images Hírek

Chris McGrath/Getty Images Hírek

A rossz időjárás miatt átmenetileg abbahagyták vasárnap azoknak a hegymászóknak, hegyi vezetőknek és helyi lakosoknak a keresését, akiket a csuszamlás temetett maga alá a nepáli Langtang-völgyben - írta a Vs.hu. A nepáli hatóságok közlése szerint a völgyben folyamatosan újabb lavinák indulnak a hegyről, ezért a mentőakció a katonák és a mentőcsapatok számára is életveszélyessé vált.

Szerző