Előfizetés

Itt vagyunk, és a közösséghez tartozunk!

Publikálás dátuma
2015.05.12. 09:49
Illusztráció/Thinkstock
“Másképp, de mindenki képes” - Ezzel a mottóval hirdették meg a szervezők most vasárnapra a II. Rehab Critical Mass nevű rendezvényt. A felvonulást és családi napot a fogyatékossággal élők életminőségének javításáért tartják meg Budapesten. Cél, hogy felhívják a figyelmet a látásukban, hallásukban, mozgásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek mindennapjait megnehezítő akadályokra és hiányosságokra, melyek az érintettek és segítőik szerint haladéktalan megoldást igényelnének.

A szervezők - a Facebook-on is közzétett - közleményükben azt írják, kezdeményezésük azon a felismerésen alapul, hogy a különböző fogyatékossággal élő emberek közös problémája az önérdekérvényesítés nehézsége vagy hiánya. Szerintük ugyanis ők nem tudnak egyenlő esélyekkel részt venni a hétköznapi életben, akár tanulásról, akár munkáról, vagy szórakozásról van szó. A Rehab Critical Mass mozgalom egy alulról, az érintettektől induló civil önszerveződés, melynek célja egyebek mellett az, hogy az elaprózott egyéni küzdelmek helyett létrehozza a szolidaritáson alapuló közösséget, amelyhez az "épnek" nevezett társadalom tagjai szövetségesként csatlakozhatnak.

A rendezvénnyel arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy az "ép" és fogyatékossággal élő emberek egyaránt tehetségesek, sőt utóbbiaknak vannak olyan értékeik, amelyek csak rájuk jellemzőek, így például a gyengén látok hallása sokkal kifinomultabb.A Rehab Critical Mass mozgalom a látásukban, hallásukban, mozgásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott embereket integrálni szeretné a társadalomba és nem kiemelni onnan.

A Clark Ádám téren kezdődő program az Erzsébet téren zárul, ahol kulturális és családi programokat, koncerteket tartanak, az esemény fizikailag és kommunikációjában is akadálymentes. A fogyatékossággal élők a "mindenki képes, csak másként" mottóval meghirdetett programra mindenkit várnak, akik a velük való találkozásokon, beszélgetéseken keresztül szeretnék megismerni mindennapi nehézségeiket, küzdelmeiket, vágyaikat, terveiket. A rendezvényen a "Nyitottak vagyunk" kezdeményezéssel idén először nemzetközi cégek és magyar vállalkozások is részt vesznek.

Tavaly közel háromezren vettek részt a programon, idén a szervezők ötezer emberre számítanak.

Napi izgalmak a parlamentben - A mai program

Az Országgyűlés mai ülésén dönt a következő évek energiahatékonysági célkitűzéseiről, valamint az azokhoz kapcsolódó feladatokról. Emellett fideszes képviselők kezdeményezésére módosíthatják a polgárőrségről szóló törvényt is.

A Ház ülése reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két előterjesztésről határoznak a képviselők. Elsőként az energiahatékonyságról szóló törvényjavaslatról lesz szavazás. A fejlesztési miniszter indítványa az európai uniós célkitűzések megvalósításához szükséges feladatokat tartalmazza.

Emellett fideszes képviselők kezdeményezésére módosíthatják a polgárőrségről szóló törvényt is, amivel egyebek mellett az Országos Polgárőr Szövetség több feladatát is a területi szervezetekre bíznák. A határozathozatalt követően hét előterjesztés vitáját kezdhetik meg a képviselők, így napirendre kerül például a 2015-2020 közötti időszakra szóló nemzeti környezetvédelmi program, valamint a büntető törvénykönyv (Btk.) kisebb módosításai és a hungarikumtörvény pontosítása.

A parlament aktuális ülésének első hete szerdán fejeződik be.

"Ez itt az én hazám..." - Vár a Vár

Publikálás dátuma
2015.05.12. 08:25
MTI Fotó: Kovács Tamás

"A Nemzeti Hauszmann Terv célja nem az elmúlt idők és politikai rendszerek restaurálása." Így összegezte a kormány szándékait a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a budai Vár rekonstrukciójáról kezdett kétnapos szakmai konferencián. L. Simon László üzenetéből azonban valahogy kimaradt, hogy mit kezdenek a kedves vezető szándékával, aki már régóta szeretné hivatalát a Várba költöztetni. Nem derült ki az sem, hogy a felújításról kezdeményezett társadalmi párbeszéd kitér-e majd erre a rendkívül fontos kérdésre is. Az államtitkár csak annyit ígért, hogy a terület a magyarságnak az ezeréves államisághoz, a magyar alkotmányos rendhez való egészséges viszonyát tükrözze. Ilyen mondatokkal egyébként már tele van a padlás.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás