Nem kell Tiborcz a közvilágításhoz

Publikálás dátuma
2015.05.13 07:00
Szerelni kell, de nem mindegy, mennyiért FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Fotó: /
Bár a közhiedelem szerint manapság csak a miniszterelnök veje, Tiborcz István cégével képzelhető el közvilágítás-korszerűsítés, Budaörs cáfolta ezt. Példát mutatott: akár sok százmilliós beruházás is megvalósítható anélkül, hogy a települések erőn fölül kiköltekeznének, vagy súlyos hiteleket vennének fel. Közben a Párbeszéd Magyarországért a legfőbb ügyészhez fordult Orbán Viktor vejének kikötő-ügyében.

A legutóbbi időkben mintegy 30 település, kerület, illetve intézmény összesen több mint tízmilliárd forintért rendelt LED-es közvilágítást Tiborcz István, Orbán Viktor veje Elios Zrt. nevű cégétől. Közülük három - Pécs, Szolnok és Zalaegerszeg - milliárdos vagy azt meghaladó értékben.

Mint azt korábban a Népszava is megírta, az energiatakarékos világítás telepítése, a települések energiahatékonyságának növelése kitűnő üzleti lehetőség az ebben érdekelt cégeknek. Elsősorban azért, mert az Európai Unió pályázatain – és a magyar kormány támogatásával - a költségek 85 százalékát lehet elnyerni, a fennmaradó összeg az önkormányzati önrész, amit hitelből is finanszírozhatnak. Pécs például kormányzati engedéllyel vehet fel banki kölcsönt a Tiborcz-féle LED-es korszerűsítésre, hogy két ütemben 1,04 milliárdos megrendelést adhasson az Eliosnak.

Az ügyletekkel részletesen foglalkozó Átlátszó portál cikke nyomán tett feljelentést az LMP az Elios Zrt. által elnyert közbeszerzések ügyében. (A nyomozást ugyanaz a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi, amely a belvárosi ingatlan-panama ügyében megszüntette az eljárást.) Az LMP azért fordult a nyomozó hatósághoz, mert a cég több közbeszerzést úgy nyert el, hogy az Elios akkori tulajdonosa részt vett a pályázatok előkészítésében.

Nem minden település vezetése véli azonban üdvösnek a miniszterelnöki vej „helyzetbe hozását”. Különösen akkor, ha a városuk hosszú távú érdekeit tartják szem előtt.

Budaörsön például pár néhány hét múlva adják át azt a mintegy félmilliárd forint értékű új közvilágítási hálózatot, amely a városnak fillérnyi beruházásába sem került. A fejlesztés során több mint 3600 közterületi lámpatestet cserélnek korszerű, energiatakarékos LED fényforrásra. Ezzel 60-65 százalékos „rezsicsökkentést” érnek el a város villanyszámláján.

Mint Lőrincz Mihály, a budaörsi polgármesteri hivatal műszaki ügyosztály-vezetője a Népszavának elmondta, új utat választottak a fejlesztéshez. A közismerten innovatív városi vezetés nemcsak az energiatakarékosságban, hanem az ezzel szorosan összefüggő környezetvédelemben is elkötelezett – szögezte le.

Budaörs nem pályázott uniós forrásra, saját külön erőt, és kölcsönt sem fordít a beruházásra. A különlegesnek számító közbeszerzés lényege az volt, hogy a nyertes cég saját maga – banki vagy más forrásból – finanszírozza a LED-technológiát. A város ezzel évi 40 millió forintot spórol a villanyszámlán. Ebből a megtakarításból törleszti a fejlesztés költségeit 12 éven át. A futamidő végére Budaörsé lesz a lámpapark, és az üzemeltetést is a város folytatja tovább. Az 50 ezer órás élettartamú izzók az évi 4000 órányi üzemidő figyelembevételével kiszolgálhatják a teljes futamidőt, így várhatóan addig azokat nem is kell cserélni az új lámpatestekben.

Fontos szempont volt, hogy a forgalmas csomópontok és gyalogátkelőhelyek erősebb megvilágítást kapjanak, mint a kisebb utcák. A régi, nátriumlámpák sárgás fényeihez képest a LED-ek világosabbak, de nem hideg kékek, hanem, kellemesebbek, ráadásul a célnak megfelelően a fényirányok is szabályozhatók.

Az sem tekinthető közömbösnek, hogy a Magyar Szabványnak mindenben megfelelő értékeket kell garantálnia a cégnek a teljes futamidő alatt. Ráadásul valamennyi oszlopra egy hazai cég, a Hofeka Magyar Terméknagydíjas „Claudia” lámpatesteit szerelik, ezzel is támogatva a magyar ipart. A Tiborcz-féle közbeszerzésekhez viszont egy belga érdekeltségű cég lámpáit is vásárolták.

Különös „közjáték” is hátráltatta egy darabig a beruházást. A Budapesti Elektromos Művek (ELMŰ), amely a villanyoszlopok egy részének tulajdonosa, azt szerette volna, ha az eddig működő lámpatesteket a város megvásárolná tőle vagy kártérítést fizetne értük. Csakhogy a közvilágítás létesítése települési feladat volt, amit az önkormányzat el is végzett annak idején. A kész rendszert pedig ingyenesen adta át az üzemeltető ELMŰ-nek. A nemrég létrejött megállapodás szerint végül csak azokért a lámpákért kell fizetnie a városnak, amiket az ELMŰ telepített, így mintegy 20 milliót sikerült megtakarítaniuk.

Hogy a független Wittinghof Tamás vezette település példáját a későbbiekben követhetik-e kormánypárti irányítású városok is, az vélhetően nem azon múlik majd, mennyit spórolhatnak, ha nem az Eliossal dolgoztatnak.

PM: az ügyészség falaz Orbán vejének
A Párbeszéd Magyarországért szerint az ügyészség "falaz" Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak, mert bár több feljelentést is tettek a keszthelyi kikötő megvásárlásának ügyében, mégsem indult eljárás. Erről a párt társelnöke, Szabó Tímea beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, előbb a Zala Megyei Kormányhivatalhoz, aztán a Zala Megyei Főügyészséghez, majd a Legfőbb Ügyészséghez fordultak, de sehol nem indult eljárás az ügyben.
A független képviselő szerint látszik, hogy a Legfőbb Ügyészség "nem hajlandó semmilyen állami korrupciós ügyet vizsgálni". Szabó Tímea felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, indítson érdemi vizsgálatot a "Fidesz-KDNP-mutyik" ügyében, emellett arra kérte az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja meg a keszthelyi kikötő eladását. A PM szerint ebben az ügyben felelőtlenül gazdálkodtak az állami vagyonnal - közölte.2015.05.13 07:00

Valaki elvitte az 1,8 milliárdos főnyereményt az ötös lottón

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 846 186 825; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 156 195; 3 találatos szelvényekre egyenként 20 790; 2 találatos szelvényekre egyenként 1555 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.22 19:48
Frissítve: 2018.09.22 20:53

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08