Előfizetés

Az egyik utolsó náci per

Tanúk meghallgatásával folytatták Lüneburgban a 93 éves Oskar Gröning elleni eljárást, akit a sajtóban csak „Auschwitz könyvelőjeként” emlegetnek. Maga a vádlott ugyan nem ölt zsidókat, de az ügyészség szerint bűnrészes volt. Olyan magyarországi zsidók perelték be, akik túlélték Auschwitzot, vagy közeli hozzátartozóik vesztették ott életüket.

Az e heti tárgyaláson négy tanú jelent meg, köztük a budapesti Dr. Lebovits Imre. A mostani négy személyből ketten holokauszttúlélők, a másik kettő pedig egykori túlélők gyermeke. Lebovits Imre az édesanyját és rokonsága nagy részét vesztette el, miután a tiszafüredi téglagyári gettóból Auschwitzba deportálták őket.

Ő azért kerülte el Auschwitzot, mert Vitéz Horváth Kálmán magyar királyi százados a gettó felszámolása előtt kb. ötven személyt, gyerekeket, öregeket is besorozott munkaszolgálatra. A keleti frontra került, majd Kassán átadták a németeknek, a donneskircheni lágerbe vitték, majd Mauthausenben érte a felszabadulás.

Lebovits elmondta, hogy Horthy kormányzó Sztójay Dőme miniszterelnöknek szabad kezet adott a zsidókérdés megoldására. 1944 május18 és július 20. között 150 szerelvényen 450 ezer zsidót szállítottak ki Auschwitzba, rettenetes körülmények között. Ezzel befejeződött a magyar vidék zsidótlanítása. Lebovits Imre jogi képviselője, Dr. Donat Ebert felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy Magyarországon az antiszemitizmús és a rasszizmus erősődik, és sok magyar zsidó nem érzi jól magát hazájában.

A minden bizonnyal egyik utolsó holokauszt-perben az ügyészség azt emelte ki, hogy a 93 éves Oskar Gröning, az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőr támogatta a gyilkosságokat, s a náci rezsim gazdasági haszonszerzéséért dolgozott. A háttéremberek munkája nélkül nem vált volna lehetővé az öldöklés. Gröning a lüneburgi bírák előtt kijelentette: „morális szempontból én is bűnrészes voltam”, majd bocsánatot kért mindenkitől.

A Süddeutsche Zeitung megjegyezte, hogy a holokauszt feldolgozásával kapcsolatban John Demjanjuk esete hozott áttörést. 2011 óta ugyanis az is bűncselekménynek számít, ha valaki közvetetten járult hozzá a náci halálgyár működéséhez. Az egykori lágerőr Demjanukot 2011 májusában ítélte öt év börtönbüntetésre egy német bíróság amiatt, mert bűnsegédként vett részt 27 ezer zsidónak a sobibóri haláltáborban történt meggyilkolásában. A per 2009-ben kezdődött, s az akkor már súlyos beteg vádlott egyetlen alkalommal sem szólalt meg. A tárgyalásokat egy félig ággyá átalakított kerekesszékben, sötét napszemüvegben hallgatta meg, arcizma sem rezdült.

Ami Gröninget illeti, a Spiegel még 2005-ben közölt interjút vele, amelyben részletesen ecsetelte a haláltáborokban történt szörnyűségeket. „Ha éjszaka álmodik, mindig kiáltásokat hall. Aztán csöndet” – szerepelt az akkori cikkben. A tárgyalás jövő héten folytatódik, amikor két orvos szakértő fog nyilatkozni az Auschwitzban alkalmazott Zyklon - B hatásáról.

Kivégezte volt miniszterét a kis vezér

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kivégeztette Hjon Jong Csol védelmi minisztert, aki „tiszteletlenül” viselkedett vele szemben, s állítólag „visszabeszélt” a kis vezérnek, no és „hűtlen” is lett hozzá. Bűne lehetett az is, hogy rajtakapták, amint izgalmas katonai eseményeken egyszer csak elaludt.

A kivégzés április 30-án történt a Phenjan északi részén lévő katonai akadémián – értesült a dél-koreai hírszerzés, a NIS. Utóbbi igazgatóhelyettese, Han Ki Beoum azt állította, hogy több száz embernek kellett végignéznie a volt tárcavezető haláltusáját. Ezeket a nyilvános kivégzéseket elsősorban volt magas rangú pártvezetőknek tartják fenn, hogy így statuáljanak példát.

Az utolsó igazán nagy vihart kavart kivégzés 2013 decemberében történt, amikor a kis vezér saját nagybátyját, Csang Szong Teket végeztette ki. Kedden a CNN egy magas rangú észak-koreai disszidensre hivatkozva azt közölte, hogy nagynénjét, Csang Szintek feleségét, Kim Gjonghit pedig megmérgeztette, ezt azonban az észak-koreai ügyekben általában jól tájékozott Daily North Korea portálja egyértelműen cáfolta.

Hjon Jong Csolt nem egészen egy éve nevezték ki védelmi miniszternek. Utoljára április 27-én és 28-án jelent meg a nyilvánosság előtt egy zenei előadáson. A kivégzést műholdfelvételek is igazolhatják. Az Egyesült Államok ugyanis olyan felvételekre bukkant, amelyek a kivégzés előkészítését igazolhatják a katonai akadémián.

Nepál: eltűnt helikopter

Publikálás dátuma
2015.05.14. 07:33
Újra házak ezrei dőltek romba FOTÓ: EUROPRESS/ GETTY IMAGES/JONAS GRATZER
Az amerikai tengerészgyalogság egyik helikoptere hat amerikai és két nepáli katonával a fedélzetén tűnt el kedden, a földrengés által leginkább sújtott területen. Egy, a közelben elrepülő indiai helikopter rádióján hallani lehetett, hogy a személyzet üzemanyag-problémáról beszél. 

A Pentagon egyelőre nem tudja, mi történt, kedden nem akadtak a gép nyomára, a keresőcsapatok tegnap folytatták a kutatást. A helikopter segélycsomagokat szállított az újabb földrengés sújtotta településekre, és a sérülteket evakuálta volna. Egyelőre nem találtak a lezuhanásra utaló jeleket – robbanást, füstöt, égésnyomokat -, de a terep rendkívül tagolt, nehezen belátható.

7,3-as erősségű földmozgás után ismét ezrek töltötték az éjszakát a szabad ég alatt, tartva az újabb utórengésektől. Mindez alig két héttel azután történt, hogy a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földmozgás hatalmas pusztítást végzett az ázsiai országban, több mint hétezer embert ölve meg, a keddi utórengésnek legalább 65 halálos és több mint 2000 sérült áldozata van - írja a BBC.

A térségben tartózkodó európai túrázók szerint a helyiek egyáltalán nem bíznak a nepáli kormány segítségében, mivel korruptnak és inkompetensnek tartják a katmandui bürokráciát. A BBC brit közszolgálati televízió hírt adott arról, hogy a nepáli vámhivatalok szigorú ellenőrzése késlelteti az ENSZ nepáliaknak szánt segélycsomagjait.

A hegymászók sem folytathatják a csúcsok meghódítását: a Mount Everest alaptáborában csupán a tábor megtisztítását végző hét sherpa maradt. Török Zsolt aradi hegymászó is lemondott a Mount Everest megmászásának tervéről, s a múlt héten hazatért, miután az április 25-i földrengés által előidézett lavina a teljes felszerelését elsodorta.