Devizahitel - Önnek is csökkent a törlesztőrészlete?

Az átlagos devizahiteles ügyfélnek az elszámolás és a forintosítás után a törlesztőrészlete átlagosan 20 százalékkal csökkent - mondta Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója a bankszövetség sajtóbeszélgetésén.

Az alelnök szerint a magyar bankszektor számára az elszámolás mintegy 1000 milliárd forintos terhe a banki tőkeállomány egyharmada. A jogszabályok által előírt folyamat európai szinten példanélküli, és hatásában olyan, mintha minden egyes magyar állampolgár 100 ezer forintot kapott volna vissza - tette hozzá. Kiemelte: a szakértői elemzések alapján az árfolyamgátba belépett ügyfelek jártak az elszámolással a legjobban. Véleménye szerint a jelentős többség, a bankok adatai szerint az átlag devizahitelesek 82 százaléka kisebb törlesztőrészletet fizet.

Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára kifejtette: 2010-től mostanáig a bankszektor 1438 milliárd forint különadót (bankadót, járulékot és pénzügyi tranzakciós illetéket) fizetett be a költségvetésbe, amit, ha a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor hitelezésére fordítottak volna a bankok, az a GDP-ben 1,2 százalékos évi növekedést eredményezhetett volna.

A főtitkár elmondta: az elszámolás során hozzávetőleg ezermilliárd forintot írnak az ügyfelek javára, ebből mintegy 750 milliárd forintot térítenek vissza a devizahiteleseknek, és mintegy 250 milliárd forintot ősszel a forint hiteleseknek. Emellett a bankszektor számára az egész folyamat mintegy 25 ezer dolgozó bevonását, több száz, csak erre a feladatra felvett szakértő alkalmazását és több tízmilliárd forintos ráfordítást követel meg - mondta Kovács Levente.

Becsei András öt csoportra osztotta a most elszámolásban résztvevőket, az első csoport az árfolyamgátba be nem lépett átlagos ügyfelek, ők 20-25 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést könyvelhetnek el. Ha nincs a forintosítás, akkor a mostani új törlesztőrészlet 50 százalékkal magasabb lenne számukra.

A második kör az árfolyamgátba belépett ügyfelek, esetükben fontos figyelembe venni, hogy a januári árfolyamrészletet 180 forintos svájci frank szinten határozták meg, náluk ez a törlesztés marad meg az árfolyamgát végéig. Ezen ügyfelek számára kedvező az, hogy a gyűjtőszámla-tartozások szinte mindenkinél megszűntek - emelte ki Becsei András. (Az MNB szerdán 294,63 forinton jegyezte a svájci frankot.)

A csak kamatot fizető ügyfelek esetében - akik számára mostanában jár le a türelmi idő - azért emelkedett a törlesztőrészlet, mert már a tőketörlesztést is meg kellett kezdeni – ők a devizahitelesek egy százalékát adhatják. A másik egy 1 százalékba azok az ügyfelek tartoznak, akik japán jenben adósodtak el és olyan kedvezményes kamatozású a hitelük, amely az új, forinthitelre való átszámításnál nem adja ki a minimális 1 százalékos kamatfelárat, amit rögzít a törvény. Ezen ügyfeleknél nőhet a kamat, de ők jogosultak arra, hogy továbbra is devizában törlesszék a tartozást, ezt 30 napon belül jelezhetik bankjuknak.

A szövetség alelnöke a negyedik jelentős körbe a nem fizető ügyfeleket sorolta, akiknél az elszámolás során először a késedelmes hátralék csökkentésére fordították a visszaírást. Közülük többen teljes mértékben mentesültek a korábbi késedelmes tartozástól. Akiknek fennmaradt a tartozásuk, azoknak egyrészt jelentősen csökkent a tartozás, és további segítséget már más, a nem banki megoldások jelenthetnek nekik.

Becsei András kifejtette: a Magyar Bankszövetség például a Nemzeti Eszközkezelő kvótájának felemelését támogatja, és tárgyalnak a magáncsőd szabályozásáról, bevezetéséről. A nem teljesítő adósok harmadának biztosan az eszközkezelőhöz kell fordulnia, míg a következő harmad, akik már rendelkeznek megfelelő jövedelemmel, a magáncsőd intézményét vehetik majd igénybe, s a szövetség reméli, hogy harmaduk visszatérhet a rendesen törlesztők közé.

Az alelnök szerint az ötödik adósi csoport a fogyasztási hitelesek (személyi- és autóhitelek). Esetükben a törvény nem írt elő forintosítást, náluk az elszámolás azért kedvező, mert az árfolyam megugrásának kedvezőtlen hatásaitól védi az ügyfelet. A bank nekik felajánlhatja a forintosítást, ám erre nincs általános feltétel, szabályozás, mivel nincs kötelező forintosítás, az ügyfélnek el kell fogadnia a bank ajánlatát.

Becsei András elmondta: a következő elszámolási időszak augusztus 1. és szeptember 30. között lesz, amikor a forinthitelek elszámolása zajlik majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfelek többsége "nullás értesítést" kap, hiszen nem lesz árfolyamrés-elszámolás és a bankok zöme nem is emelt forintkamatot. Ekkor kapnak értesítést a valódi devizahitelesek is - mondta a bankszövetség alelnöke.

Szerző

Újabb lesújtó felmérés a magyarországi korrupcióról

Publikálás dátuma
2015.05.20. 15:25
Illusztráció/Thinkstock
A környező országokhoz képest is magas Magyarországon a gazdasági szereplők körében azoknak az aránya, akik úgy érzik, széleskörű a korrupció az országban - derült ki az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég megrendelésére készített felmérésből. Az eredményeket szerdán Budapesten ismertette Biró Ferenc, az EY visszaélésekkel kapcsolatos kockázatkezeléssel foglalkozó partnere.

Az egész világra kiterjedő, összesen 3800 ember megkérdezésével kétévente elvégzett kutatás keretében Magyarországon száz interjút készítettek. A megkérdezettek fele 5 ezernél több embert foglalkoztató cég dolgozója volt, nagyjából tíz százalékuk felsővezető. Kiderült: Magyarországon a megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy széleskörűnek tartja a korrupciót, a kelet-közép-európai országok csoportjában 63 százalék az átlag, a fejlett államokban pedig 35 százalék.

A korrupció érzete mellett még két területen tér el a magyarországi adat jelentősen a régiós és a fejlett országok átlagától. Az egyik az a meggyőződés, hogy a cégvezetés elegendő információ birtokában van - Magyarországon a válaszadóknak csak a fele értett egyet ezzel, míg Kelet-Európában 63 százalék, a fejlett országokban 66 százalék. A másik az az érzés, hogy nyomás nehezedik a vezetőségre, hogy a cég magas kockázatú piacokon terjeszkedjen - Magyarországon ez az arány 41 százalék, Kelet-Európában 29 százalék, a fejlett országokban pedig 23 százalék.

Emellett régiós összevetésben is nagyon alacsony, 13 százalék Magyarországon azoknak az aránya, akik jónak tartják a cégük üzleti-etikai normáit. Kelet-Európában 19 százalék, a fejlett országokban 26 százalék nyilatkozott így. Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban a cégeknek nem egészen a felénél van etikai kódex vagy vesztegetésellenes szabályzat, míg a fejlett világban a cégek csaknem 60 százalékánál.

A felmérés szerint viszonylag magas, 64 százalék azoknak az aránya Magyarországon, akik szerint a vártnál lassabb a gazdasági növekedés. Kelet-Európában 57 százalék, a fejlett országokban 54 százalék ez az arány.

A pénzügyi jelentések megszépítése Magyarországon és a régióban inkább jellemző (42, illetve 39 százalék), mint a fejlett országokban (33 százalék). A pénzügyi beszámoló manipulálásának különféle módszereit a kelet-európai és a magyar válaszadók is jóval nagyobb arányban tartják elfogadhatónak.

Hasonló a mintázat annál a kérdésnél is, hogy "kárt okoznak-e a szabályok az üzletnek", vagyis ha a cégek betartanának minden szabályt, az nehezítené az üzletmenetet: Magyarországon és a környező országokban nagyjából 20 százalék értett egyet ezzel, a fejlett országokban a válaszadók 14 százaléka.

Szerző

Veszélyes játékokat tiltottak be, itt a lista!

Publikálás dátuma
2015.05.20. 14:07
Illusztráció/Thinkstock
 Nem biztonságos rollereket, gyerek tricikliket és lábbal hajtható kisautókat talált vizsgálatai során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a veszélyes termékek forgalmazását megtiltották.

A hatóság tájékoztatása szerint a szakemberek összesen 22 féle rollert, triciklit, játék gördeszkát és lábbal hajtható kisautót vizsgáltak, és 12 termékről állapították meg, hogy nem biztonságos.  A vizsgált rollerek közül többnél nem volt megfelelő az első kerék átmérője, illetve a kormánymarkolat kialakítása, ami veszélyezteti a stabilitást. Találtak olyan játékrollert, amelynek vázán éles élek és hegyes hegesztési varratok voltak.

A közlemény szerint a kifogásolt triciklik a stabilitás-vizsgálatoknál véreztek el. Azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel. Ezeknél a játékoknál is találtak a szakemberek veszélyes éleket, hegyes végződéseket, és olyan réseket, ahová a gyerekek ujja könnyen beszorulhat. Ugyanez volt a hibája az egyik vizsgált játékautónak is, amelybe a gyerekek ujja könnyen becsípődhet. A vizsgált játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeit - közölte az NFH. A termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek. Mivel minden második termék fennakadt az ellenőrzésen, a vizsgálatokat folytatni fogják - tájékoztatott a fogyasztóvédelmi hatóság.

A vizsgált termékek listáját itt találja. 

Szerző