Előfizetés

A cáfolat után elfutott Gömöri

H. T.
Publikálás dátuma
2015.05.26. 22:00
Fotó: Vajda József/Népszava
Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke folytatta ellentámadását vádlóival szemben, miután a keddi sajtótájékoztatón tételesen cáfolni próbálta a vádpontokat. A kérdések elől viszont elmenekült, mivel elmondása szerint mindre megadta a választ.

Tovább folytatódott kedden a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke körül kialakult botrány. Gömöri Zsolt, a szervezet elnöke rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, mert pénteken birtokába jutottak az őt leváltani szándékozók magánlevelezései. Ezeket bárki megtekintheti az MPB honlapján, ugyanis a bizonyítékul szolgáló anyagok egy részét nyilvánosságra hozták.

A keddi elnökségi ülés ezen dokumentumokra hivatkozva úgy határozott, hogy átnyújtja ezeket a MOB elnökének és az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága vezetőjének és haladéktalanul a rendőrséghez, illetve az ügyészséghez fordul az ügyben. Ezen felül hivatalosan felkérte az Etikai és Jogi Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Gömöri Zsolt megemlítette, alapos okkal feltételezhető, hogy Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetője ugyancsak résztvevője volt a lejáratási kísérletnek, amely a vasárnap óta érkezett újabb dokumentumokból derült ki. Végezetül az elnökség úgy döntött, június 19-ére összehívja a paralimpiai bizottság rendkívüli közgyűlését a botrányos ügy minden részletének tisztázása érdekében.

Miután az MPB elnöke közölte a sajtótájékoztatón a fentebb említett határozatokat, tételesen felsorolta az ellene irányuló tizenöt - úgymond - hazug vádat és azok "cáfolatát". Bár valószínűleg a szép számú médiaseregnek és a jelen lévő parasportolóknak is lettek volna még kérdéseik, erre már nem került sor, ugyanis Gömöri Zsolt amint felolvasta az utolsó cáfolatot is, felállt, és otthagyta a publikumot.

Ezen érdekes „sajtótájékoztató” után csak a parasportolókkal beszélgethettünk, hogy vajon milyen kérdést tettek volna fel az elnöküknek. „Elsősorban azt kérdeztem volna meg, hogy ezek szerint azok a vádak, amik napvilágot láttak, azok mind igazak, hiszen nem azt mondta az elnök úr, hogy hamisak, hanem csak a saját ízlése szerint átkozmetikázta a cáfolatokat.

Például a végtörlesztésre az egyik pillanatban azt mondják, hogy szponzori pénzekből történt, aztán egy hét múlva az alelnök úr már azt állítja, hogy ez a tudatos gazdálkodásnak köszönhető. Majd eltelt egy újabb hét és már sem szponzori szerződésből, sem jó gazdálkodásból. Ezért kérdezem, hogy akkor miből fedezték a végtörlesztéseket?” – panaszkodott lapunknak Sas Sándor, fekvenyomó paralimpikon.

„Aki ebben a történetben vádol, és emaileket feltör, illetve arccal, névvel embereket gyanúsít, az Gömöri Zsolt. Én személy szerint soha nem vádoltam, mi nem vádoltuk, egyszerűen csak arról beszélünk, hogy ami hét éve itt zajlik, az már tarthatatlan. Nekem az elmúlt három hetem pokol volt. Két-három órákat alszom éjszaka, hiszen nem ez jellemzi az én életemet” – árulta el lelkiállapotát Sas.

Azonban természetesen nem csak őt, hanem társait is megviseli az MPB körül kialakult ügy. Különösen úgy, hogy e miatt kevesebb szó esik a parasportolókról.

„Az elmúlt hetek eseményeit figyelve egyfajta hangsúlyeltolódást vélek felfedezni, hiszen az egész média Gömöri Zsoltról és a hozzá kapcsolódó ügyekről szól, nem pedig rólunk, parasportolókról. Az egész ügy onnan indult, hogy mi, sportolók petíciót írtunk, miszerint nem értünk egyet az ő munkájával, mert azt nem úgy végzi, ahogy illene. Természetesen e mellett elismerünk minden olyan eredményt, amit tényleg értünk tett.

Elhiszem, hogy törvényesen járt el minden esetben, továbbá ahogy már mondtam elismerem a munkáját, de még ha valóban 420 688 forintot is keres havonta, attól én és több sportolótársam, akik válogatott szintűek, 0 forintot keresünk. Szerettem volna Gömöri Zsolttól megkérdezni azt, hogy ő dolgozna-e ilyen körülmények között, amikor lassan már ott tartunk, hogy saját forrásomból nem tudom finanszírozni a sportolásomat. A sportolói éheznek, ezt ő maga mondta. Ő viszont nem” – nyilatkozta a Népszavának Illés Fanni, paralimpiai nyolcadik helyezett úszó.

Sajnos nem a sportolók a főszereplők, pedig a legtöbb munkát mindenképpen ők végzik. Reméljük, hamarosan fordul a kocka.

„Le kell vonni a személyi konzekvenciákat”
Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja lapunknak adott nyilatkozatában összegezte véleményét, a Gömöri Zsolt végtörlesztése körül kialakult botránnyal kapcsolatban.
„Ahogy azt már többször is hangsúlyoztam, jogszabályilag lehet bármennyire is rendben a végtörlesztésnek ezen módja, nekem ez egyszerűen nem megy le a torkomon, mert az az adófizetők pénze. Lehet persze magyarázni, de ez akkor is erkölcstelen. Az elnök választott funkció és véleményem szerint neki elsősorban a sportolókért kell dolgoznia, nem pedig a saját egzisztenciáját megteremtenie.
Amennyiben teszi a dolgát, és a sportolók sikert érnek el, akkor ő is odaállhat mögéjük, de addig nem. Hiába fizette utána vissza Gömöri Zsolt azt a pénzt, ez már megtörtént eset. Amikor lakott területen belül 120 km/h-val megyek, akkor megbüntetnek, nem számít, hogy az előttem lévő, vagy a mögöttem jövő mennyivel ment. Maga az elv a lényeg. Itt arról van szó, hogy a paralimpiai bizottság pénze, a sportolókért van és nem az elnök jólétéért. Nincs más, le kell vonni a személyi konzekvenciákat. Ezzel én nem szólítok fel senkit sem a lemondásra, csak a személyes véleményemet közlöm.
Amit furcsának tartok, hogy a MOB részéről eddig csak én szólaltam fel az ügyben. MOB elnökségi tagként feladatomnak érzem, hogy kiálljak az elvek mellett, és mivel Deutsch Tamás az MPB alelnöke javasolta a végtörlesztést, neki is át kellene gondolnia a történteket. Gömöri Zsolt is vívó volt, és mi még úgy tanultuk, hogy aki találatot kap, annak be kell azt mondania. Az MPB elnöke érzésem szerint találatot kapott, mégpedig a saját hibájából” – árulta el a Magyar Vívószövetség korábbi elnöke.Hosszú: soha nem szedtem teljesítménynövelőket

Publikálás dátuma
2015.05.26. 14:14
MTI Fotó: Mohai Balázs
Soha nem szedtem teljesítménynövelő szereket, és szentül vallom, nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná: megérte eladni a lelkemet - jelentette ki Hosszú Katinka.

A háromszoros világbajnok a Swimming World Magazine internetes oldalán múlt szerdán megjelent doppingvádakra reagálva egy ügyvédei által jóváhagyott nyilatkozatot olvasott fel keddi sajtótájékoztatóján jelentős médiaérdeklődés mellett.

"Azt mindenesetre itt és most kijelentem, hogy a megfelelő időben és helyen személyesem fogom megmondani Mr. Barrett-nek: súlyosan tévedett, durván megsértett - és ezzel együtt a sportnak is kárt okozott. Vádjai teljesen hamisak, azt pedig maga is beismerte, hogy semmiféle bizonyítékkal nem rendelkezik." - mondta a 26 éves sportoló jelezve, mostantól kezdve egy jogászokból álló csapat viszi tovább az ügyet, amely egy korábbi úszó, a kanadai Casey Barrett által publikált írással indult el.
"Hatéves koromtól úszom versenyszerűen - az, hogy nagyszerű sikereket értem el imádott sportágamban, egyszerre köszönhető a kemény munkának, a kiváló edzésmódszereknek, valamint a családom, a barátaim és a szponzoraim támogatásának" - nyilatkozta Hosszú, leszögezve:"Teljesen idegen tőlem a csalás. Viszont az is, hogy egy vállrándítással intézzem el, ha egy általam egyáltalán nem ismert illető megpróbálja tönkretenni a hitelességemet, a saját önző érdekei miatt."

A tavaly a nemzetközi szövetség által az év úszónőjének választott Hosszú kiemelte, hogy a cikk megjelentetésével kapcsolatba hozhatók közül soha, senki, semmilyen formában nem kereste meg sem őt, sem edzőit a publikálás előtt. "Nem érdeklődtek az edzésmódszereimről, hogy hány órát töltök naponta a medencében, milyen az étrendem, milyen szigorú szabályrend szerint táplálkozom, kizárandó annak a lehetőségét, hogy bármilyen tiltott szer a szervezetembe kerüljön" - olvasta Hosszú.
"Nem tudok eléggé hálás lenni honfitársaim, szurkolóim és a Magyar Úszó Szövetség kiállásáért - és azt kérem, továbbra is legyenek mellettem, különösen most, hogy Casey Barrett azt írta, a teljesítményem egyedüli magyarázata a doppingolás lehet." - állt a nyilatkozatban.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke múlt pénteken hivatalos levélben tiltakozott. A magyar sportvezető botrányosnak nevezte a Swimming World Magazine írást, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására. Egyben arra is kitért, hogy a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás magyarországi "erők sugallatára fogalmazódott meg" "Személy szerint azt tanácsoltam Katinkának - nyilván a döntés az övé -, hogy ne pereljen, ússzon. Egy úszó úszik és ezzel válaszol mindenkinek. Továbbra is tegyen eleget a WADA és egy egyéb szervezetek vizsgálatainak. Meggyőződésem, hogy helyt fog állni, Katinka nemcsak szép, kedves és jó úszó, hanem tiszta is" - nyilatkozta az MTI érdeklődésére kedden Gyárfás Tamás.

Hosszú a doppingvádak mellett kitért Egerszegi Krisztina 1991-es országos csúcsára 200 méter háton, amelyet a hétvégén 19 századra megközelített. Mint elmondta, nagyon szerette volna már most megdönteni ezt a rekordot, és bízik abban, hogy a közeljövőben ez meg is történik. Edzője és férje, Shane Tusup megjegyezte, szerinte erre augusztusban, a kazanyi világbajnokságon kerül majd sor.

Kiss László szövetségi kapitány elmondta, mélységesen felháborította, amit Katinkával történt. A szakember megjegyezte, az úszósport már sokkal inkább afelé tendál, hogy a "verseny csupán eszköz, nem pedig cél". Kiss László kiemelte, az, hogy valaki három-négy számban elindul, semmi azokhoz a 6-7 órás edzésekhez képest, amelyeket egy versenyző, jelen esetben Hosszú végez. "Ahogyan Katinka regenerálódik, úgy Barrett úr egyre inkább degenerálódik" - tette hozzá a tréner, aki szerint Hosszúnak függetlenítenie kell magát, s folytatni az eddigi tisztességes utat.

Barrett cikkében hosszan sorolta a szerinte gyanús jeleket Hosszú Katinka elmúlt két évben mutatott teljesítményéről, jóllehet, azzal kezdte, hogy "bizonyíték nincs". Kommentárja szerint a Vas Hölgynek (Iron Lady) becézett sportoló jelenleg a világ legjobb négyszámos (all-around) úszója. Az övéhez hasonló, rengeteg számban, folyamatosan kiemelkedő produkciót senki sem tud nyújtani, se Michael Phelps, se Katie Ledecky, se Ryan Lochte.

Barrettnek állítása szerint külön szemet szúrtak a két hete Charlotte-ban látottak, ahol Hosszú hét egyéni számban indult és hatot megnyert, a verseny utolsó napján pedig a magyar versenyző előbb a világ idei legjobbjával győzött 200 m vegyesen, 16 perccel később pedig a ranglista harmadik eredményét produkálta 200 m háton. Többször hangsúlyozza, hogy nem egyedül van véleményével, mert "az edzők morognak, a szakértők csak pislognak, a vetélytársak meg langyosan gratulálnak" Hosszú egy-egy lenyűgöző teljesítménye után, ugyanakkor mindenki összesúg a háta mögött, csak senki nem meri felemelni a hangját a bizonyítékok hiánya miatt.

Gömöri Zsolt cáfol

Publikálás dátuma
2015.05.26. 13:31
Gömöri Zsolt FOTÓ: Szalmás Péter
Cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke.

Az MPB-vezető keddi sajtótájékoztatóján közölte: a hecckampánnyal kapcsolatos dokumentumokat elküldik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, és a sportállamtitkárság vezetésének is, június 19-re pedig rendkívüli közgyűlést hívott össze. Az MPB elnöksége felkérte az etikai és jogi bizottságot az ügy kivizsgálására, a jogszabálysértések gyanúja miatt pedig a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

Gömöri Zsolt megemlítette, alapos okkal feltételezhető, hogy Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetője ugyancsak résztvevője volt a lejáratási kísérletnek. Az újabb dokumentumok alapján Gömöri szerint ugyanis valószínűleg az MPB munkatársa tulajdonított és juttatott el a sajtónak, illetve sportvezetőknek gazdasági és pénzügyi dokumentumokat, amelyeket meghamisítva, illetve tartalmukat eltorzítva használtak fel a lejáratási kampányban. Az MPB-elnök korábban Nagy Zsigmondot, a MOB nemzetközi igazgatóját, Tamás Henriette Brigittát, az MPB korábbi munkatársát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértőjét, Zachár Attilát, az MPB közelmúltban megszüntetett erőemelő szakbizottságának korábbi vezetőjét, valamint Sas Sándor fekvenyomó parasportolót nevezte meg a lejáratási kísérlet legfontosabb résztvevőiként.

Az elnök egyenként cáfolta az ellene a sajtóban felmerült 15 vádpontot, köztük azt, hogy a parasportolók nem kapnak elegendő támogatást a felkészüléshez, és nem jutnak el elegendő nemzetközi versenyre. Gömöri közölte, 2013-ban csaknem kétszer annyi versenyen vettek részt válogatott sportolók, mint 2011-ben, tavaly pedig közel háromszorosára nőtt (103) azon nemzetközi viadalok száma, melyeken részt vettek magyar parasportolók. Idén az MPB 139 nemzetközi versenyen való részvétel támogatását tervezi.

Az MPB vezetője a havi egymillió forintot meghaladó fizetésére vonatkozó vád kapcsán közölte, 2012. március 1. óta bruttó 655 ezer forint szerepel a munkaszerződésében. E mellett a médiában megjelent 300 ezer helyett havonta 60-80 ezer forintot költ tankolásra. Ami az elmúlt két paralimpia után kapott jutalmakat illeti, az MPB-t 2007 augusztusa óta vezető Gömöri azt mondta, 2008-ban 11 millió, 2012-ben pedig 17,5 millió forintot kapott a központi költségvetésből, azaz ez az összeg nem terhelte az MPB költségvetését. 

Gömöri cáfolta, hogy a fogyatékos sportolók pénzéből kapott hárommillió forintot a végtörlesztésének megfizetésére, annak forrása ugyanis az MPB saját bevétele volt, így nem terhelte sem az állami költségvetésből kapott forrásokat, sem a szponzorok által a sporttevékenységhez nyújtott támogatásokat. Az összegeket Gömöri májusban visszafizette az MPB-nek. Az MPB-elnök kijelentette, 2014-től idén áprilisig nem nyolc-, hanem csak kétmillió forintot vett fel üzemanyagköltségre, ami pedig az idén márciusi tenerifei edzőtábort illeti, a szervező Horváth Attila és Gömöri között nincs és nem is volt üzlettársi kapcsolat. Gömöri hozzátette, hivatalos ügyintézés miatt maradt még néhány napig Tenerifén, ahol nincs és nem is volt ingatlana.

Gömöri közölte, a tavaly áprilisi, mexikói sportszakmai látogatás a hírekkel ellentétben indokolt volt, mivel az MPB elnyerte az idei parafekvenyomó Európa-bajnokság rendezési jogát, és a nemzetközi szövetség (IPC) szabályai szerint a szervezők számára kötelező előzetesen egy hasonló rendezvényen való részvétel. A kiutazással kapcsolatos költségeket az IPC-től a verseny előkészítésének céljára kapott támogatás fedezte.

Gömöri Zsolt a sajtótájékoztató végén nem válaszolt újságírói kérdésekre.

Az MPB körüli botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, többek között vezetői indokolatlan utazásaival. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást - melyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség - törvényesnek nevezte. Az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció egyaránt a teljes vezetőség lemondását követelte, amire az MPB vezető testülete úgy reagált, hogy felkérte a felügyelőbizottságot, a korábban már megvizsgált valamennyi, az MPB gazdálkodását érintő híresztelésekben szereplő kérdést ismételten tekintse át.

Gömöri Zsolt május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot. Mint mondta, annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Az elnök ellen május 21-én több parasportoló nevében csoportos feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ezt megelőzően közös nyilatkozatban, nyolcpontos petíciót benyújtva lemondásra szólították fel az elnököt, az elnökséget és a felügyelőbizottságot is. A petíciót több mint ötszázan írták alá, köztük Pálos Péter, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra, vagy az ügyet a parasportolók részéről képviselő Koller Sándor. Az ügyben megszólalt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki csütörtökön azt mondta: a kormány nem kíván beleszólni az ügybe, ezzel együtt az illető sportvezető elveszítette a bizalmat, és felmerül a méltatlanná válás kérdése is.

MOB: Gömöri összeesküvés-elméleteket gyárt

A Magyar Olimpiai Bizottság szóvivője szerint a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének le kellene vonnia a megfelelő következtetéseket az eddig történtekből. Siklós Erik lapunknak korábban azt mondta, szerinte Gömöri Zsolt összeesküvés-elméleteket gyárt. A szóvivő arra reagált, hogy Gömöri megvádolta a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatóját, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértőjét, egy korábbi szakbizottsági elnököt és egy parasportolót. Egy vasárnapi tájékoztatón hozta nyilvánosságra azt a magánlevelezést, amely alapján rendőrségi és ügyészségi vizsgálat kezdeményezését javasolja az MPB elnökségének. Szerinte ugyanis az MPB vezetőivel szemben többen egy "minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak".