Orosz feketelista

Publikálás dátuma
2015.06.01 07:35
Még Anna Maria Corazza Bildt svéd néppárti EP-képviselő is a listára került FORRÁS: EURÓPAI PARLAMENT
Fotó: /
Önkényesnek és megalapozatlannak minősítette az Európai Unió az Oroszország által átadott kitiltási listát. Moszkva az elmúlt hónapokban több európai politikus beutazását tagadta meg, de csak most hétvégén adta át az EU moszkvai képviseletének a 89 nevet tartalmazó listát, amelynek egy kiszivárogtatott változata, feltehetőleg német forrásból az internetre is felkerült. Magyar politikus neve nem szerepel rajta.

Az Európai Unió többszöri követelésre kapta meg a kitiltottak névsorát, amelyhez az orosz külügyminisztérium semmiféle kommentárt nem fűzött. „Semmiféle információnk nincs arról, milyen jogalap, szempontok alapján, kik és milyen eljárásban hozták meg a döntést” – közölte szombaton egy EU-szóvivő.

A listán szereplők egy része a korábbiakban élesen bírálta Oroszországot. A moszkvai külügyminisztérium egy illetékese nem erősítette meg a kiszivárgott lista eredetiségét, s indoklásként csupán annyit közölt, hogy az Európai Unió által Oroszország ellen hozott szankciók „eredményeképpen” állították össze a listát.

Felkerült az Oroszországban nem kívánatos személyek listájára Nick Clegg volt brit miniszterelnök-helyettes, aki már nincs is benne az új brit kormányban, rajta van a listán a kevésbé ismert német Uwe Corsepius, az Európai Tanács főtitkára. Malcolm Rifkind korábbi brit, Katrin Suder jelenlegi német védelmi miniszter beutazását sem engedélyezik.

Mark Rutte holland kormányfő közölte, hogy az EU megosztotta a tagországokkal a listát, három holland politikus neve szerepelt rajta. De a kitiltottak között van Bernard-Henry Levy francia filozófus, Daniel Cohn-Bendit EP-képviselő, a zöld frakció társelnöke, Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, az EP-ben a liberális frakció vezetője, Anna Maria Corazza Bildt, Carl Bildt volt svéd kormányfő felesége, szintén EP-képviselő.

A cseh politikusok közül az EU volt bővítási biztosa, Stefan Füle, Jaromir Stetina EP-képviselő, Karel Schwarzenberg, a cseh képviselőház külügyi bizottságának elnöke, illetve a TOP 09 párt egy másik képviselője, Marek Zenisek is. Jerzy Buzek volt lengyel miniszterelnök, EP-képviselő mellett még 13 lengyel politikus került fel Moszkva feketelistájára.

A három balti állam majd húsz politikusát is feltették. Magyar és szlovák név nem található a kiszivárogtatott névsorban. Amikor még márciusban először szó esett az orosz kitiltási listáról, úgy hírlett, 200 név szerepel rajta, köztük 15 magyar személy, köztük egy volt kormányfőé.

Szerző
2015.06.01 07:35

Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.2019.02.15 18:35

Szexuális zaklatással vádolják Vatikán párizsi nagykövetét

Publikálás dátuma
2019.02.15 17:33

Fotó: AFP/ ALBERTO PIZZOLI
A gyanú szerint egy fiatal férfi fenekét fogdosta az apostoli nuncius újévkor.
Szexuális zaklatás gyanújával indult eljárás Luigi Ventura apostoli nuncius, a Vatikán franciaországi nagykövete ellen Párizsban - erősítette meg pénteken a párizsi ügyészég a Le Monde című napilap értesülését.
A vizsgálatot január 24-én indította a vádhatóság, miután a nunciust azzal vádolta meg a párizsi önkormányzat egyik munkatársa, hogy szexuálisan zaklatta a városházán tartott újévi fogadáson. "Történt egy incidens a diplomáciai testületeknek tartott újévi fogadáson, és a döntés gyorsan megszületett arról, hogy jelezzük az ügyészségnek" - mondta Patrick Klugman, nemzetközi ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.
A tájékoztatás szerint a január 17-én rendezett ünnepségen, amelyre a diplomáciai testületek és a vallási szervezetek képviselői voltak hivatalosak, a 74 éves nuncius, aki 2009 óta teljesít szolgálatot Párizsban, háromszor is fogdosni próbálta - eleinte a kezén, majd a fenekén - a városházának azt a fiatal munkatársát, aki a kíséretével foglalkozott az este folyamán. A városháza közleményében úgy fogalmaz a BBC szerint:
az apostoli nuncius "ismétlődően és ragaszkodóan simogatta" a fiatal férfi fenekét.
Az esetnek szemtanúja is volt. A harminc év körüli sértett a párizsi városháza nemzetközi kapcsolatok osztályán dolgozik, azonnal jelentette feletteseinek, mi történt.
A Vatikán párizsi nagykövetsége egyelőre nem erősítette meg az eljárás megindítását. Luigi Ventura, aki a Vatikán karrierdiplomatája és párizsi misszióját megelőzően több afrikai országban, majd Chiliben és Kanadában is dolgozott, diplomáciai mentességet élvez Franciaországban.
2019.02.15 17:33