Orosz feketelista

Publikálás dátuma
2015.06.01 07:35
Még Anna Maria Corazza Bildt svéd néppárti EP-képviselő is a listára került FORRÁS: EURÓPAI PARLAMENT
Önkényesnek és megalapozatlannak minősítette az Európai Unió az Oroszország által átadott kitiltási listát. Moszkva az elmúlt hónapokban több európai politikus beutazását tagadta meg, de csak most hétvégén adta át az EU moszkvai képviseletének a 89 nevet tartalmazó listát, amelynek egy kiszivárogtatott változata, feltehetőleg német forrásból az internetre is felkerült. Magyar politikus neve nem szerepel rajta.

Az Európai Unió többszöri követelésre kapta meg a kitiltottak névsorát, amelyhez az orosz külügyminisztérium semmiféle kommentárt nem fűzött. „Semmiféle információnk nincs arról, milyen jogalap, szempontok alapján, kik és milyen eljárásban hozták meg a döntést” – közölte szombaton egy EU-szóvivő.

A listán szereplők egy része a korábbiakban élesen bírálta Oroszországot. A moszkvai külügyminisztérium egy illetékese nem erősítette meg a kiszivárgott lista eredetiségét, s indoklásként csupán annyit közölt, hogy az Európai Unió által Oroszország ellen hozott szankciók „eredményeképpen” állították össze a listát.

Felkerült az Oroszországban nem kívánatos személyek listájára Nick Clegg volt brit miniszterelnök-helyettes, aki már nincs is benne az új brit kormányban, rajta van a listán a kevésbé ismert német Uwe Corsepius, az Európai Tanács főtitkára. Malcolm Rifkind korábbi brit, Katrin Suder jelenlegi német védelmi miniszter beutazását sem engedélyezik.

Mark Rutte holland kormányfő közölte, hogy az EU megosztotta a tagországokkal a listát, három holland politikus neve szerepelt rajta. De a kitiltottak között van Bernard-Henry Levy francia filozófus, Daniel Cohn-Bendit EP-képviselő, a zöld frakció társelnöke, Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, az EP-ben a liberális frakció vezetője, Anna Maria Corazza Bildt, Carl Bildt volt svéd kormányfő felesége, szintén EP-képviselő.

A cseh politikusok közül az EU volt bővítási biztosa, Stefan Füle, Jaromir Stetina EP-képviselő, Karel Schwarzenberg, a cseh képviselőház külügyi bizottságának elnöke, illetve a TOP 09 párt egy másik képviselője, Marek Zenisek is. Jerzy Buzek volt lengyel miniszterelnök, EP-képviselő mellett még 13 lengyel politikus került fel Moszkva feketelistájára.

A három balti állam majd húsz politikusát is feltették. Magyar és szlovák név nem található a kiszivárogtatott névsorban. Amikor még márciusban először szó esett az orosz kitiltási listáról, úgy hírlett, 200 név szerepel rajta, köztük 15 magyar személy, köztük egy volt kormányfőé.

Szerző

Megmenekültek a Notre Dame méhei

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:34

Fotó: AFP/ AMAURY BLIN
A székesegyház melletti sekrestyén élnek, évente 75 kiló mézet termelnek.
A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt. "A méhek életben vannak" - közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. "Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból" - mondta el. Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. "Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam" - mondta. Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt. Ez az méhfaj - a háziméh - nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik - mondta Géant. Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.
Szerző

Egy névtelenséget kérő rendőr elmondta, mi okozta a tüzet a Notre Dame-ban

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:26

Fotó: AFP/ GEOFFROY VAN DER HASSELT
Ideiglenes templomot építenek a székesegyház elé az újjáépítés idejére.
A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetője szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet. A rendőri vezető, aki nevének elhallgatását kérte, az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozókat biztonsági okokból még mindig nem engedték be a székesegyházba. A Notre Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják. A párizsi Városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint földalatti parkoló is működik alatta.  
Szerző
Témák
Notre Dame