Vasárnap képzettség nélkül is lehet eladó

Óriási volt a felháborodás a 200 négyzetméter alapterület alatti üzleteket tulajdonló kisvállalkozók között amiatt, hogy vasár- és ünnepnap, valamint éjjel kizárólag a tulajdonos, vagy segítő családtag szolgálhat ki, de csak akkor, ha van kereskedelmi szakképesítése. Sok kisvállalkozó több boltot is üzemeltet, viszont nincs ehhez elegendő szakképzett családtag. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) érzékelve az elégedetlenséget, gyorsan lépett.

Az NGM egy minapi rendeletében megváltoztatta a kereskedelemben kötelező szakképesítések rendjét, így egyes élelmiszerek, iparcikkek, kertészeti terméket, illetve állateledel eladásakor nem mindig szükséges szakképzettség. Ez a kivételezés azonban kizárólag a zárva tartási időszakban, vasárnap, munkaszüneti nap és éjszaka érvényes. A nyitva tartási időszakban (hétköznap fél 5 és 22 óra között) viszont az eladást végző bármely személynek - mint eddig is -, fel kell tudni mutatni szakképesítést igazoló papírt. A rendelet június 17-én lép hatályba.

Csak egy példát kiragadva, mennyire zavaros az új jogszabály: aki jár vásárolni, az tudja, hogy a kisebb boltokban ugyanannál a pultnál és általában ugyanattól a személytől kérheti a vásárló a húsfélét, vagy éppen a párizsit, trappistát. Nos, itt lesz majd némi zavar, hiszen a segítő családtag nagyi szakképzettség hiányában a csirkemellet vasárnap sem adhatja oda, míg az ementálit vidáman darabolhatja. (A hús, hentesáru és a hal továbbra is kivétel marad.) Szakmai berkekben köztudott, hogy minden hús, húskészítmény ugyanolyan kényes előírásoknak megfelelő termékkör, mint a tejtermékek árusítása - figyelmeztetett a blokkk.com.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke a Népszavának elmondta, a minisztérium most sem egyeztetett a szakmai szervezettel és elismerve a jó szándékot, ismét született egy ad hoc intézkedés, amely azonban több sebből is vérzik. Az egyik gond, hogy az egyes szakképesítési előírásokat kormányrendelet szabályozza, amit most egy alacsonyabb szintű rendelettel felülírtak. Ráadásul a szakmán belül a szakképesítések közötti esélyegyenlőséget sérti. Az ügyvezető elnök szerint nem lehet olyan megkülönböztetést tenni, hogy vasárnap a tulajdonos, segítő családtagnak nem kell szakképesítés, hétköznap pedig az alkalmazottnak kell.

Szerző

Varga kosarat kapott

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága - Gulyás Gergely fideszes elnök javaslatára - házszabályellenesnek minősítette és nem tárgyalta csütörtökön azt a Varga Mihály gazdasági miniszter nevével fémjelzett módosító javaslatot, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének kinevezési jogát a miniszterelnöktől a nemzetgazdasági miniszterhez indítványozta rendelni.

Egyes vélemények szerint Varga Mihály gazdasági miniszter adta volna át a sárga zsinórt Vida Ildikónak, az amerikai kitiltási botrányba keveredett NAV elnöknek. A tárcavezető és Vida kapcsolata állítólag nagyon megromlott, így Varga nyilván szívesen kirúgta volna a az adóhatóság vezetőjét. A Simicska Lajos emberének tartott elnök azonban egyelőre megmenekült és továbbra is a kormányfő kegyétől függ a pozíciója.

Ezzel szemben Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter újabb forrásokat söpörhet be a tárcájába, mert az agrárminisztériumtól a csúcsminisztérium kapja meg a környezetvédelem felügyeletét is. Ezzel a maradék akadály is elhárulhat a nagyberuházások minél gyorsabb megvalósítása elől. Több fideszes politikus korábbi megnyilvánulásából is kiderült, hogy Orbán Viktor nagyjából felesleges koncnak tekinti a környezetvédelmet, amely akadékoskodásával afféle kerékkötője a nagy ívű projekteknek.

A Fidesz kormány már 2010-ben felszámolta a környezetvédelmi tárcát, majd 2014-ben a Vidékfejlesztési Minisztériumban működő, Illés Zoltán vezette környezetvédelmi államtitkárságot is megszüntették. A környezetvédelem teljes felszámolásának sorába illeszkedett volna a nemzeti parkok vagyonkezelői jogának átjátszása a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA), ám azt végül még a volt fideszes országgyűlési képviselőkkel feltöltött Alkotmánybíróság is "elmeszelte".

Szerző

Milliárdokba kerül a méregtelenítés

Óriási összeget – becslések szerint 5 és 50 milliárd forint között – és sok időt, akár 15 évet is felemészthet az Illatos úti telephely megtisztítása a veszélyes anyagoktól.  

Sajtóbeszélgetést tartott Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője, valamint Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője az Illatos úti, volt Budapesti Vegyiművek telephelye ügyében. Az eseményen szó esett a kárfelszámolás összegéről, valamint annak idejéről is.

Fontos lenne, hogy mihamarabb elkezdődjenek a mérések, ez ugyanis 3-15 évet is igénybe vehet - mondta Baranyi. De hogy ez mennyibe fog kerülni, azt csak becsülni lehet: ugyanis ahogyan arról beszámoltak, a teljes munkálatok összege akár 5-50 milliárd forint közötti összeget is kitehetnek. Az említett összeg csak durva becslés, aminek oka, hogy elég pontatlan információink vannak a szennyezésről, nem tudjuk pontosan az mekkora területet érint és milyen mélyen - mondta el lapunknak Simon.

Hozzátette, voltak olyan becslések, hogy a szennyeződés akár 60 méter mélyre is érhet, azonban láthatóan ezzel kapcsolatban senki sem tud biztosat. A feladatok mindenesetre adottak, amiket mindenképpen el kell végezni: vagyis meg kell tisztítani a talajvizet és a talajt, egyes területeken pedig akár talajcserére is szükség lehet. Ehhez viszont szükség lenne a teljes hordómennyiség elszállítására, ami még nem történt meg. Mint ahogyan azt sem tudni pontosan, mi is történik majd azokkal.

- Az itt tárolt anyagot magas hőmérsékleten, veszélyes hulladék tárolóban elégetik, de akad olyan vegyület is, amit csak elhelyeznek egy ilyen tárolóban - mondta a szakértő.

Bár az Illatos út ügye bizonytalan, a Greenpeace nagyon is határozottnak tűnik. Szerintük a telepen és annak környezetén csak az segíthetne, ha a szennyezést mihamarabb részletesen felmérnék, lehetőleg figyelőkutak használatával. Az új fúrások ugyanis - ahogyan arról tájékoztattak - a szennyezés terjedését eredményezhetnék. Azt viszont még nem tudni, ez mikor kezdődhet el.

Szerző
Frissítve: 2015.06.11. 23:31