Előfizetés

Kishantossal harcol az agrártárca

A kishantosi biogazdaság ügyében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA)elmarasztaló szerdai jogerős bírósági ítélet miatt a szaktárca a Kúriához fordul - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A tárca szerint első és másodfokon két egymásnak ellentmondó ítélet született. Ugyanis a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést. Ezzel helyt adott a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. keresetének, mert szerintük a nyertes pályázó nem felelt meg a pályázati feltételeknek, azaz nem indulhatott volna az eddig a biogazdaság bérelte földekre kiírt pályázaton. A Vidékfejlesztési Központ további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a törvényszék.

Ennek ellenére a minisztérium azt állítja, hogy a kft. jogellenes magatartása okán indult birtokvédelmi perek mindegyike az állam számára kedvező ítélettel zárult.

A kishantosi biogazdaság erre válaszolva kifejtette, az FM ismét valótlanságokat és csúsztatásokat állított közleményében. A minisztérium állításával szemben a Kft. indított pereket az NFA és a minisztérium ellen. Ezek egy része még nem zárult le, amelyek pedig igen, azokban a bíróság jogerősen elutasította az új bérlők keresetét.

A Vidékfejlesztési Központ állítja, a törvények értelmében meg kellett volna nyerniük a földbérleti pályázatokat. A különleges rendeltetésű, a környezetbarát mezőgazdaság oktatása, kutatása, bemutatása céljára használt területeket művelőknek előnyt kellett volna élvezni az elbírálásnál, az ökológiai gazdálkodást, az oktatást az Alaptörvény és az NFA működését szabályozó törvény alapján fenn kellett volna tartani. A kishantosi biogazdaság 452 hektárjára a valódi helyi gazdák túlnyomó része nem is pályázott, mert tiszteletben tartották az őket segítő intézmény tevékenységét.

A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a június 17-i jogerős ítélet természetesen nem érinti biogazdaság lejárt szerződését. Ezt soha nem is állította a nonprofit társaság - írják közleményükben -, hiszen ebben a perben a kishantosi földekre kiírt pályázatokról és pályázati döntésekről, valamint az azok alapján megkötött új szerződésekről van szó.

Lehallgatható 600 millió Samsung - telefon

A Samsung népszerű okostelefonjaira gyárilag telepített szoftver hibáját kihasználva egy támadó átveheti a hatalmat a készülék fölött - írja a HVG. A biztonsági hibát a Samsung telefonjaira előtelepített SwiftKey billentyűzetben találta meg a NowSecure biztonsági cég.

A lehallgatás azonban nem csak azokat fenyegeti, akik használják ezt az appot, mert a szoftver eltávolíthatatlan, így minden érintett telefonon és táblagépen ott van, és rajta keresztül akkor is bejuthat a támadó a készülékre, ha annak tulajdonosa sosem használta a SwiftKeyt.

A komoly hibát kihasználva egy azonos wifire csatlakozva olyan vírust lehet telepíteni a telefonokra, amelyen keresztül később hozzá lehet férni a készülék kamerájához, mikrofonjához, geolokációs adataihoz, le lehet hallgatni a telefonhívásokat és és a hangüzeneteket, el lehet lopni a telefonon tárolt fotókat.

A NowSecure szerint a Samsung Galaxy S6, S6 edge, S5, S5 mini, S4 és S4 mini készülékek biztosan érintettek, de minden más Samsung eszköz is, melynek applistájában megtalálható a SwiftKey. A szoftver bármilyen androidos telefonra telepíthető verziójában nincs benne a biztonsági hiba, így az ezután is nyugodtan installálható a Play áruházból.

A biztonsági cég még tavaly decemberben értesítette a Samsungot, a gyártó pedig néhány hónapja belevágott a szoftver javításába.

Benyújtotta lemondását az MVM-vezér

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba csütörtökön kezdeményezte munkaviszonyának 2015. június 29-i hatállyal, közös megegyezéssel történő megszüntetését, és egyben lemond minden MVM Csoportban betöltött tisztségéről - tájékoztatott az MVM.

Baji Csabát, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatóját 2010. július 31-én nevezték ki az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatójának. Csaknem öt évet töltött ebben a pozícióban, ezzel az MVM Csoport eddigi legtovább hivatalban lévő első számú vezetője.A közlemény szerint Baji Csaba szakmai irányítása alatt az MVM Csoport az energetikai szektor megkerülhetetlen szereplőjévé, Magyarország egyik legjelentősebb energetikai társaságcsoportjává vált. Tevékenységét a Nemzeti Energiastratégiával összhangban mindenkor a gazdaságpolitikai célok elérése érdekében végezte.

Az MVM Csoport árbevétele 2010 és 2014 között 550 milliárd forintról 1200 milliárd forintra nőtt, eközben több mint 620 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, és a megfizethető energiaárak garantálásával nagyban hozzájárult a lakosság rezsiköltségeinek költségeihez. Az elmúlt öt évben az MVM megvásárolta és integrálta az E.on gázüzletágát, amelyet sikeresen működtet. A társaság megkezdte a paksi atomerőmű bővítésének előkészületeit és létrehozta a Paks II. társaságot.

A HVG.hu szerdán azt írta, hogy értesülésük szerint Baji Csabát a vezetői poszton Csiba Péter váltja, aki korábban a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatója volt. Az MVM aznap annyit közölt, vezető tisztségviselőkről minden esetben kizárólag az MVM Zrt. közgyűlése dönt, amelyet június 29-re hívták össze.