Koncepciós koncesszió

Publikálás dátuma
2015.06.27. 07:00
A dohánykereskedelmi és -elosztási koncesszió újabb uniós elmarasztalást szülhet FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen, most a dohánykereskedelem és -elosztás miatt. Felbukkantak a legújabb célpont: a nem baráti dohány multik. A központi dohányellátó koncessziós szerződését a kormányzat teljes titokban kötötte meg.

A belső piaci szabályozásért felelős uniós biztos szerint sehol nem feltűnt ennyire Európában, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal. Hamarosan kötelezettségi eljárás indulhat piaci diszkrimináció miatt - jelentette be Elżbieta Bieńkowska, az Index értesülése szerint. A hullámok már Brüsszelig értek és a jelek szerint a kormánynak ez nincs ellenére, mert megtalálta a legújabb nemzeti közellenséget - jegyezte meg egy elemző. Az ilyen nagy fokú és egyoldalú állami beavatkozás egy iparág piaci folyamataiba felkelthette az Európai Bizottság (EB) figyelmét, és várható volt, hogy valamilyen reakciót vált ki belőlük.

Az Európai Bizottság természetesen kérheti az általa kifogásolt jogszabály módosítását, s ha az nem vezet eredményre, indulhat a kötelezettségszegési eljárás. Tény, hogy hosszadalmas procedúráról van szó, ami alatt a kormány kijelölt koncessziós tulajdonos a BAT Hungary és a Tabán Trafik alapította Országos Dohányboltellátó Kft., akár évi 10-11 milliárd forintos haszonra is szert tehet, csakhogy abban az esetben, ha végül nemzetközi jogi fórumon is elbukja a magyar kormány a kötelezettségszegési eljárást, a koncessziós pályázatból kizárt cégek kártérítésért perelhetik a magyar államot, ami sok milliárdjába kerülhet az adófizetőknek. A jelenlegi állás szerint a két cég a 20 éves koncessziós futamidő alatt mintegy 200 milliárd forintos haszonra tehet szert, s ez mindössze 9 milliárd forintos koncessziós díjába kerülne a nyerteseknek. Viszont az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. e hét közepi ajánlatát figyelembe véve az államkassza ennek tízszeresére számíthatna.

A kormány ebben az esetben gyorsan reagált. Tájékoztatást kér az EB-től, illetve Elzbieta Bienkowska belső piaci szabályozásért felelős biztostól, hogy az Index.hu-n idézettek valóban elhangzottak-e tőle a dohánykereskedelem szabályozása ügyében - közölte a Kormányzati Információs Központ pénteken. A felháborodás hitelességét némileg csökkenti, hogy a Tabán Trafik tulajdonosa a Lázár János kancelláriaminiszter köréhez sorolt Sánta János, aki a Continental dohányipari cégnek is tulajdonosa. A BAT felügyelőbizottságába ugyanakkor tavasszal bekerült Lánczi Tamás, Orbán Viktor kormányfőnek tanácsot adó, Habony Árpád londoni cégének ügyvezetője.

Az ellenzék sem volt azonban rest, a Demokratikus Koalíció feljelenti Lázár Jánost, mert szerintük 5 és fél milliárd forintos kárt okozhat, az hogy nyílt pályázat és verseny nélkül választották ki a dohány-nagykereskedelmet ellátó cégeket. Ám Lázár János sem lazsált, s a szokásos heti sajtótájékoztatóján újabb ötlettel állt elő, a dohányzás visszaszorítása érdekében: egységessé teszi a kormány a cigaretta csomagolását. A dobozokon nem szerepel majd a márkanév, hanem különféle képek lesznek a dohányzás káros hatásairól, amelyről szeptemberben dönthet a parlament. Lázár János az ilyen jellegű ausztrál példára hivatkozott, hozzátéve, hogy Írország is fontolgatja ezt a megoldást.

Dezső Lóránt, az Imperial Tobacco Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a Népszavának elmondta, Ausztráliában 2012-ben valóban bevezették az egységes csomagolást, de ennek a dohányzás visszaszorítására semmilyen mérhető hatással nem volt, az illegális cigaretta piac viszont bővült.

Magyarországon 2003-ban érte el a cigaretta és dohányáru feketekereskedelem a csúcspontját, amikor a hazai forgalomnak becslések szerint a 20 százalékát értékesítették adóbefizetés nélkül. A jogszabályok szigorításával és a hatóságok hatékonyabb működésével ezt sikerült nagyjából 6-7 százaléka mérsékelni. Az egykori, több mint 40 ezer dohányárusító helyek száma, a trafikmutyi miatt, 6300-ra csökkent. Az árak drasztikus emelésével párhuzamosan az utóbbi időszakban az illegális cigaretta- és dohánykereskedelem ismét fellendült. A legutolsó felmérés szerint már 12 százalékra tehető a fekete piac aránya. Dezső Lóránt nem zárta ki, hogy az egységes csomagolás, amellett, hogy valószínűleg Magyarországon nem veti vissza érdemben a dohányzást, tovább erősíti az illegális kereskedelmet, ami sok milliárdos bevételkiesést okoz az államkasszának.

Az ügyvezető igazgató egy másik veszélyre is felhívta a figyelmet. Jelenleg évente becslések szerint 800 millió - 1 milliárd szál cigarettát vásárolnak külföldiek Magyarországon. Ausztriába a magyar zárjegyes cigarettákból legálisan éppen ennyi áramlik be, mert 15 csomaggal bárki beviheti ezt a mennyiséget a szomszédos országba. Máshová azonban 20 dobozt is bevihet a turista. Az egységes csomagolás azonban vélhetően nem lesz elég attraktív, így a "magánimportőrök" a jobban eladható különböző márkajelzésű cigarettákat megvásárolhatják akár Szlovákiában is, adott esetben olcsóbban, mint Magyarországon. Emiatt jelentősen visszaeshet a hazai legális cigaretta kereskedelem, ami megint csak a központi költségvetés bevételeit csökkenti. Ráadásul az egységes csomagolást sokkal könnyebb hamisítani is, mint a márkajelzésest. Az állami bevételek mellett természetesen a trafikok is a korábbinál jóval kisebb forgalomra számíthatnak majd az egységes csomagolás bevezetését követően.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a három nagy hazai dohánycég (Philip Morris, Imperial Tobacco és a JTI) évi 6 milliárd forintos koncessziós javaslatát formai hibákra hivatkozó elutasította. Erről Dezső Lóránt megjegyezte a szaktárca 5 pontban fogalmazta meg kifogásait. Nem volt nyílt pályázat, a koncessziós szerződést pedig a jogszabályok előírásai ellenére sem hozták nyilvánosságra. Az elutasítás fő érve, az volt, hogy már megkötötték a megállapodást a BAT Hungary és a Tabán Trafik alapította Országos Dohányboltellátó Kft.-vel. Így értelmezhetetlen a minisztérium elutasítása. Ezért a kijátszott dohányipari vállalatok jogászai vizsgálják, milyen jogorvoslati lépésekre van lehetőség.

Szerző

Erdélybe és Grazba is indít járatokat a Volánbusz

Erdélybe és Grazba is indít járatokat júliusban a Volánbusz Zrt., Grazba július 1-jétől, Erdélybe pedig július 15-től közvetlenül, átszállás nélkül juthatnak el a társaság utasai.

A közlemény szerint több mint tíz év kihagyás után indulnak újra a Volánbusz menetrendszerinti járatai Erdélybe, elsősorban a magyar nemzetiségűek által sűrűn lakott területekre: az úti célok között szerepel Nagyvárad, Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely és Székelyudvarhely is. A járatok hetente 4 alkalommal közlekednek majd. 

Az osztrák úti célokat keresők Bécs és Linz mellett immár Ausztria második legnagyobb városába, Grazba is eljuthatnak autóbusszal. A közleményben kiemelték, hogy a Volánbusz új szolgáltatása a határ menti települések kapcsolatát is erősíti, valamint megkönnyíti a hévízi, Balaton-parti települések elérhetőségét.

Az MNV Zrt. közleményében kitért arra is, hogy a Volánbusz június 15-től online jegy- és bérletértékesítési rendszert vezetett be, valamint egyes országos és nemzetközi járatain ingyenes wifi internetelérést biztosít. Bécs, Krakkó, Katowice, Wroclaw, Zágráb, Ljubljana, Trieszt és Udine úti célok esetén a kerékpárszállítás lehetősége is adott - tették hozzá.

Szerző

Orbán lenyomta az EU-t

Publikálás dátuma
2015.06.26. 17:19
Orbán Viktor miniszterelnök és Enda Kenny ír kormányfő beszélget az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második
 Az újszerű biztonsági fenyegetésekre való tekintettel új, biztonsági stratégiát dolgoz ki az Európai Unió - közölte Donald Tusk, az uniós országok csúcsvezetői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke péntek délután Brüsszelben, a kétnapos EU-csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón.   Beszámolt arról, hogy az EU-csúcstalálkozó pénteki ülésén részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki áttekintést adott a résztvevőknek az újszerű biztonsági fenyegetésekről. Orbán Viktor szerint az EU vezetői "belátták", hogy földrajzilag átfogó megközelítésre van szükség menekültügyben, és elvetették a kötelező kvótát is. 

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a jövő júniusi EU-csúcsra készíti elő az uniós biztonsági stratégia tervezetét. 

Preben Aamann, Tusk szóvivője Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a résztvevők közös következtetéseket fogalmaztak meg a migráció, a gazdasági és pénzügyi unió, a brit EU-tagság jövője, az európai védelem erősítése, az egységes digitális piac kialakítása, valamint a tagállami gazdaságpolitikák összehangolását célzó "európai szemeszter" ügyében. Tusk és Jean-Claude Juncker - utóbbi az Európai Bizottság elnöke - közösen tart záró sajtótájékoztatót, számos más tagállami vezető pedig külön nyilatkozik.

Szegeden nincs feszültség
Botka László szerint a migráció semmilyen különösebb társadalmi feszültséget nem okoz Szegeden, nincs konfliktus a város polgárai és a menekültek között. Az MSZP-s polgármester azt is hangsúlyozta, hogy  a  rendőrségtől bekért bűnügyi adatok alapján nem köthető a migránsokhoz bűncselekmény.

Az eddigi értesülések szerint a menekültügyben - elsősorban a közép- és kelet-európai tagországok ellenzése nyomán - elvetették azt az európai bizottsági javaslatot, hogy az egyes uniós országok kötelező kvóta alapján vegyenek át menekülteket Olaszországtól és Görögországtól, illetve fogadjanak be az EU-kívül tartózkodó olyan szíriaiakat, illetve eritreaiakat, akik jogszerű menedékkérőknek minősülnek. Az előbbi kategóriában 40 ezer, az utóbbiban 20 ezer ember önkéntes alapon vállalható áthelyezésére, illetve áttelepítésére vonatkozó keretszámban ugyanakkor megállapodtak.

Orbán Viktor miniszterelnök a fejlemények kapcsán péntek délutáni sajtóértekezletén úgy beszélt, mintha az Európai Unió vezetőinek döntése az ő érdeme lenne, ahogy a magyar kormányfő fogalmazott: belátták, hogy földrajzilag átfogó megközelítésre van szükség menekültügyben. Orbán Viktor azt mondta, a figyelem mindeddig Görögországra és Olaszországra, vagyis az odaérkező tengeri határsértőkre irányult, a balkáni, szárazföldi útvonal alig kapott figyelmet, ez azonban mostantól megváltozik.

Együtt: a magyar kormány nem vizsgázott jól
A brüsszeli EU-csúcson bebizonyosodott, hogy csak európai fórumokon lehet megoldást találni a menekültkérdésre - hangoztatta Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja. Szerinte a magyar kormány nem vizsgázott jól, mert "amit az elmúlt héten láttunk tőle, az minden volt, csak nem konstruktív kezelése ennek a helyzetnek". Előbb egyoldalúan fel akarták mondani a dublini egyezményt, majd egy nappal később "ebből is visszavonulót fújtunk" - emelte ki a politikus.

Az Európai Unió kétnapos csúcsértekezletén a kormány- és államfők megegyeztek arról, távol kell tartani a közösség területétől a menedékjog elnyerésére nem jogosultakat, s ennek érdekében együttműködést kell kialakítani a kibocsátó és a tranzitországokkal.

A miniszterelnök ismét leszögezte: Magyarország meg fogja védeni déli határait. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ideiglenes határzár nem irányul Szerbia ellen. Megismételte: Magyarország alkalmazni fogja a dublini előírásokat, nem függeszti fel a rendelkezéseket. Orbán megismételve a feltűnő szóhasználatot hangsúlyozta, az EU belátta: Magyarország és Bulgária a menekülteknek az európai közösségen belüli elosztásakor speciális bánásmódot igényel.

A sajátosnak mondható Orbán-EU viszonyt az is jelzi, hogy amikor a hajnalban megszületett, Magyarország számára kedvező döntések kapcsán kérdezték a véleményét, a miniszterelnök jelezve a bizalmatlanságát, azt mondta: "nyugtával kell dicsérni a napot." Az ugyanis már reggelre kiderült, hogy Magyarország és Bulgária külön elbírálás alá esik és  Magyarország rendkívüli segélyt kap az Európai Uniótól a menekültügy rendezésére.

A zárónyilatkozat elfogadásával befejeződött pénteken Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozása.

A magyarság ezért egyszer majd szégyelli magát

Binszki József (DK) a szegedi közgyűlésen arról beszélt, szerinte egyszer a magyarság szégyelli majd magát amiatt, ami most a migrációs kérdésben történik. "A legaljasabb emberi ösztönökre épít a kormány akkor, amikor az idegengyűlöletet szítja fel éppen azért, hogy a saját gyászos teljesítményéről elvonja a figyelmet" - figyelmeztetett. Szerző