"Szupergazdagoknak" kedvez a szerencsejáték-törvény

 Tukacs István (MSZP) a bizottság ellenzéki véleményét ismertetve bírálta, hogy a jogszabály nem orvosolja a valódi gondokat, viszont szinte megnevesíti a lehetséges szervezőket. Kétségesnek nevezte, hogy a jogszabály orvosolni tudná az illegális szerencsejáték-szervezést, a költségvetésnek pedig bevételkiesést jelent, ha az egyik szegmens koncessziómentes lesz. Elfogadhatatlannak ítélte a személyre szabott törvényhozást és szóvá tette a Flipper Múzeum ellehetetlenítését is.

Ikotity István (LMP) a jogszabályok önkényes felülírásának minősítette a változtatást, ami szerinte néhány kiválasztott "szupergazdag oligarchának" kedvez. A siker feltétele a kormánypárttal ápolt jó viszony, s ha a tehetségnek, szorgalomnak nincs becsülete, akkor hiába várja az ország a társadalom innovációs hajlandóságának erősödését - összegzett az ellenzéki politikus.

Egyed Zsolt (Jobbik) is azt hangoztatta, hogy a módosítást két embert juttat vagyonhoz, akik nem szűkölködnek most sem, s ezt jogosan kelt felháborodást a társadalomban. Értékelése szerint a nyerőautomaták betiltása családok ezreinek vette el a megélhetését, miközben most számítógépen anélkül játszhatnak az emberek, hogy elmennének a helyi italboltig. 

Az előterjesztő Bánki Erik (Fidesz) azt elhangzottakra azt felelte: nem elosztják a piacot, hanem szabályozni igyekeznek és fellépnek az adófizetés megkerülésével működő szolgáltatók ellen. Visszautasította, hogy bárkinek a megélhetését elvették volna, szerinte családok tízezreinek a megélhetése maradt meg azzal, hogy a szenvedéllyel bírókat elzárták a lehetőségtől, hogy eljátsszák a család pénzét. Azt is kiemelte: több szolgáltató is részt vehet a szervezésben, a sportfogadás liberalizálásának lehetőségét ugyanakkor elvetik, azt csak állami tulajdonú cégek végezhetik. A kormánypárti politikus a játékosvédelmi intézkedésekről - például önkizárásról - és a kiskorúak kitiltásáról szólva elmondta: ezzel a hazai jogszabály felzárkózik az uniós szabályozáshoz.

Szerző

Vasárnapi zár - Az NVB hagyjon fel "a pártos magatartással"

Lukács Zoltán (MSZP) arra szólította fel a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság hagyjon fel "a pártos magatartással" és engedje át az MSZP népszavazási kérdését a vasárnapi zárva tartás ügyében. Rámutatott, hogy a jogszabályt a társadalom nagyobb része nem támogatja. Szerinte a törvény miatt háromezren veszítették el munkájukat és 387 ezer plusz munkaórát kell dolgozniuk azoknak, akik maradtak.

Bírálta Baldauf Lászlót, a CBA elnökét, aki szerinte elismerte, hogy ők lobbizták ki a zárva tartást. Kitért arra is, hogy a CBA vezére azt azért elérte, a Balaton mellett két üzletét is piaccá nyilvánítsák, így azok vasárnap is nyitva tarthatnak. Megint az önök oligarcháik tudnak gazdagodni - mondta a kormánypárti képviselőknek. Tállai András, Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: végre van egy ügy, amiben következetes az MSZP álláspontja, azaz nem támogatja 150-200 ezer kereskedelmi dolgozó pihenését.

Szerinte minden negatív várakozás megdőlt a zárva tartás bevezetése, március 15-e óta. Az ország elfogadja a döntést, a 200 négyzetméter alatti üzletek működnek vasárnap is, nem dolgoznak kevesebben a kereskedelemben - mondta. Hozzátette: egyetlen egy szakszervezet, érdekvédelmi szervezet sem lépett fel az intézkedés ellen.

Szerző

Elhunyt Szabad György

Publikálás dátuma
2015.07.03. 14:32
Szabad György
Életének 91. évében elhunyt Szabad György. A kiváló történész, a Széchenyi-díjas akadémikus politikusként vált országosan ismertté. 1990 és 94 között az Országgyűlés elnöke volt.

"Kérem szépen, tanárról mindig lehet jót és rosszat hallani" - mondta egy interjúban, amikor emlékeztették, hogy mennyire szerették a tanítványai. Szerénysége tiltotta az öndicséretet. Pedig egyetemi előadásain mindig zsúfoltak voltak a termek és a hallgatók nagyon élvezték is a mondandóját. Szinte úgy érezhettük, mi is ott élünk a 19. században, s kicsit sajnáltuk is, hogy elmúltak azok az idők. Noha nem könnyű témákról beszélt; fő területe a magyar polgári átalakulás volt, s vizsgálta az akkor előtérbe került nemzeti és demokratikus törekvéseket. Kossuth kapcsán például azt is megemlítette, hogy "a magyarság nem az elnyomás, hanem csak a szabadság közösségében valósíthatja meg nemzeti érdekeit, bontakoztathatja ki igazi értékeit." Minthogy pedig a rendszerváltás előtt tanított a bölcsészkaron, az ilyen megállapításoknak egészen más értelmük volt, mint lennének napjainkban. Ezek után az sem véletlen, hogy aktív szerepet vállalt az Ellenzéki Kerekasztal munkájában. Az MDF alapító tagja lett, 1989-ben bekerült a párt elnökségébe is.

Mandátumot szerzett az első két szabadon választott Országgyűlésben, az elsőben a parlament elnöke is volt. Mivel azonban ott is úgy viselkedett, mint egy tudós tanár, ez már nem nyerte el mindenki tetszését. Sokáig gúnyolódtak rajta, amikor a Budapestre látogató angol királynőt "Please, Madame" (Kérem, asszonyom) szavakkal szólította a pulpitusra. Politikusi botladozása azonban semmit sem von le történészi érdemeiből. Most a kitűnő, nemzedékeket az életre felkészítő tanárt gyászoljuk.

Az államfő, a házelnök és a kormányfő közös nyilatkozata
In memoriam Szabad György
Magyarország polgárai, akik hazájuk sorsára sajátjukként tekintenek, megrendülten fogadják a hírt: Szabad György professzor úr, a nemzeti gondolat és az új magyar demokrácia egyik vezéralakja, a Magyar Országgyűlés korábbi elnöke a mai napon eltávozott közülünk.
A családtagok mögé sorakozva hajtunk fejet professzorunk, tanárunk, politikai szövetségesünk és barátunk emléke előtt.
Budapest, 2015. július 3.
Kövér László,  Áder János, Orbán Viktor

 

Szerző