Újabb 16 helyszín az UNESCO világörökségi listáján

Újabb 16 európai, amerikai, ázsiai és izraeli helyszínt nyilvánított a világ kulturális örökségévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Bonnban ülésező világörökségi bizottsága.

Az európai helyszínek között van az Elba partján fekvő raktárváros, a hamburgi Speicherstadt egykori raktárépületei, amelyekben ma irodák, bankok, galériák és exkluzív lakások találhatók. Egy másik világörökséggé vált ipari létesítmény a Norvégiában a 20. század elején felépült Rjukan-Notodden műtrágyagyár. A skóciai Forth vasúti hídja, a világ leghosszabb konzolos vasúti hídja is felkerült a világörökségi listára - olvasható az UNESCO honlapján (unesco.org).

Dániából két helyszínt nyilvánítottak világörökséggé, Christiansfeldet, a herrnhuti vallási közösség 1733-ban alapított települését. 1722-ben Csehországból és Morvaországból mérsékelt husziták vándoroltak a szász fejedelemségbe, ahol N. L. Zinzendorf gróf Hernnhut nevű birtokán letelepítette őket. A gróf vezetésével vallási, gazdasági és testvéri közösséget alkottak. A másik helyszín a Koppenhágától 30 kilométerre északkeletre található Észak-Zealandi vadászterület, ahol Store Dyrehave és Gribskov vadászerők valamint a Jagersborg Heg/Jagersborg Dyrehave vadászpark terül el, a dán királyok egykori vadászterülete, amely a 16. században élte fénykorát.

Törökországból a Felső-Tigris folyó medencéjében fekvő Dijarbakiri erőd és a Hevsel kertek váltak világörökségi helyszínné, a térség a hellének óta fontos kulturális központ.

A franciaországi Burgundia borvidékét és a pezsgőről híres Champagne pincészeteit is világörökséggé nyilvánította az UNESCO bizottsága.

A texasi San Antonio missziós állomásai és a jeruzsálemi Bet Searim nekropolisz is világörökségi címet nyert, csakúgy mint két ősi iráni település Szusza, amely a perzsa és a fárszi kultúra jelképe, valamint Majmand.

A Szingapúr szívében fekvő, 1859-ban létesített botanikus kert és a dél-koreai Pekcse történelmi terület, valamint a szibériai tajga szívében fekvő mongóliai Nagy Burkan-Kaldun hegység, Dzsingisz kán állítólagos születési és temetkezési helye is felkerült a világörökségi listára.

A világörökségi listára 5 természeti, 31 kulturális és egy vegyes helyszínt jelöltek idén. A 37 nevezésből csak mintegy húsz kapta meg tanácsadó testületek előzetes támogatását. Az UNESCO világörökségi listáján a bonni tanácskozás előtt 161 országból 1007 helyszín volt, a listára való felkerülés megkönnyítheti a pénzhez jutást a helyreállításhoz, a működtetéshez és az idegenforgalmi fejlesztéshez.

Szerző

Megdőlt a látogatórekord az idei Volton

Publikálás dátuma
2015.07.05. 18:53
MTI Fotó: Nyikos Péter
Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben – tájékoztatott a Volt Fesztivál Sajtóiroda vasárnap délután.

A közlemény szerint a legtöbben, 35 ezren pénteken voltak, amikor mások mellett a Motörhead, a Parov Stelar Band és David Guetta adott koncertet. A második legerősebb nap a szombat volt, akkor 33 ezren voltak kíváncsiak többek között a Wellhellora, Ákosra, John Newmanre és Fatboy Slimre. Az első két napon és a nulladik napon mintegy 55 ezer látogatója volt a fesztiválnak. 

Az idei rendezvény újítása az egymással szembefordított két nagyszínpad volt, amelyek között egyszerre 30 ezer ember fért el. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is tízezer sátornak volt hely a fesztivál területén, és órák alatt elkelt a rendelkezésre álló 150 faház is. A soproni és környékbeli szálláshelyek szintén megteltek, a tájékoztatás szerint a rendezvényre érkezők közül sokan már csak Ausztriában tudtak szállást foglalni.

Szerző

Manu Chao üzent a görögöknek - Videó

Publikálás dátuma
2015.07.05. 09:19
Forrás: Facebook/Manu Chao ( a zenész középen)
Ma Európa Görögországra figyel. Bár elemzők szerint valóságos tétje nincs a népszavazásnak - fogadják-e el a hitelezők által javasolt programot, vagy ne - azért alighanem mégis sokatmondó üzenet lesz, hogy miként dönt a görög nép. Manu Chao ( született José-Manuel Thomas Arthur Chao) a spanyol szülőktől származó, de már Franciaországban született, népszerű, és politikai /társadalmi kérdésekben hangját gyakran hallató - baloldali - énekes Görögországban készítette az alábbi felvételt, amin a maga módján üzen a görög népnek. 

Manu Chao: ELLADA, GREECE, GRECIA - OXI ston fovo / NO to fear / NO al miedo / NON a la peur

OXI- nem (görög) No fear, NO al miedo, NON a la peur - ne félj/több nyelven 

Szerző